ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το προσωπικό του Μακάριου νοσοκομείου αρνείται να πραγματοποιήσει εκτρώσεις.
Μόνο δύο από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Μακάριος είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις, αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, μετά από καταγγελία ότι μια γυναίκα αναγκάστηκε να υπομείνει για πέντε ημέρες αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια διαδικασία δύο ημερών. Οι βουλευτές ζήτησαν διοικητική έρευνα για το περιστατικό.
Η 40χρονη γυναίκα, η οποία παρέμεινε ανώνυμη, μίλησε στην εφημερίδα Πολίτης για την εμπειρία της στο νοσοκομείο Μακάριος όπου υπέβαλε σε άμβλωση στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης, μετά από διαγνωστείσα σύνδρομο Down στο έμβρυο που κρατούσε.
Εξετάζοντας το θέμα της υγείας των γυναικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής τη Δευτέρα, οι βουλευτές έμαθαν ότι από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου μόνο δύο είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες άμβλωσης και ότι η απροθυμία ορισμένων από αυτούς προκάλεσε την παρατεταμένη διαδικασία της γυναίκας.
Λόγω του συστήματος βάρδιας που λειτουργεί στο νοσοκομείο και του γεγονότος ότι ορισμένοι γιατροί αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία, παρέμεινε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο.
Αυτό παρά το γεγονός ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν οι αναισθησιολόγοι είχαν στείλει επιστολή στην επιτροπή λέγοντας ότι θα συμμετέχουν όλοι υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι αναισθησιολόγοι είπαν ότι θα συμμετάσχουν μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις – αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα κακοποίησης (έως την 19η εβδομάδα), αν το έμβρυο έχει κάποια ανωμαλία (έως την 23η εβδομάδα) και αν η ζωή της εγκύου είναι σε κίνδυνο.
Τη Δευτέρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδης είπε ότι πρέπει να διενεργηθεί διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις.
“Είναι λυπηρό σε μια χώρα που θέλει να θεωρείται Ευρωπαϊκή να βιώνουν οι γυναίκες τέτοιες καταστάσεις”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης για το διήγημα της γυναίκας.
Κάλεσε την οργάνωση κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥΠΥ) να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους.
Η επιτροπή ζήτησε επίσης να καταγραφεί επίσημα το δυσάρεστο περιστατικό της γυναίκας και να αναφερθεί από την ΟΚΥΠΥ και το νοσοκομείο Μακάριος.
Η Χαραλαμπίδης είπε ότι θέλουν ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο για τις ευθύνες των αναισθησιολόγων που εμπλέκονται και πώς θα τιμωρηθούν.
“Θέλουμε ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο, το οποίο θα μοιραστούμε τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με την Επίτροπο Δικαιωμάτων”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι θα συμβουλεύσει την ασθενή να κινηθεί νομικά κατά του νοσοκομείου Μακάριος και του κράτους.
Ζήτησε επίσης από την ΟΚΥΠΥ να ετοιμάσει και να εκτυπώσει ένα έντυπο σχετικά με την τεκμηριωμένη διαδικασία και το πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις άμβλωσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία για οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να κάνει άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Ιωάννα Γρηγορίου είπε ότι το υπουργείο δεν είχε γνώση των επιστολών που υποβλήθηκαν στην επιτροπή για το θέμα των αμβλώσεων.
Ωστόσο, τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και ότι η ΟΚΥΠΥ πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει αυτό.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Μακάριος, Ναυσικά Λεπουρά, δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα επίσημο παράπονο, αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξε περιστατικό στο οποίο ορισμένοι αναισθησιολόγοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αναισθησία.
Ο εκπρόσωπος της ΟΚΥΠΥ, Κωνσταντίνος Κουρίδης, είπε ότι δεν υπήρχε πληροφορία από το νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν μια έρευνα.
Τόνισε επίσης ότι δεν είναι αποδεκτό στην ΟΚΥΠΥ να χρησιμοποιούνται θρησκευτικές πεποιθήσεις ως δικαιολογία για μια αρνητική στάση.
Οι γυναίκες δεν μπορούν να αρνούνται αμβλώσεις στην Κύπρο, αν υπάρχει ιατρικός λόγος, ο οποίος στην περίπτωση της γυναίκας από το Σάββατο υπήρχε, καθώς οι γιατροί που επισκέφθηκε δεν μπόρεσαν να την διαβεβαιώσουν ότι το παιδί θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητο και να ζήσει χωρίς ιατρική φροντίδα, λόγω της γενετικής ανωμαλίας.
Υπάρχουν δύο νόμοι στην Κύπρο που δρουν σχετικά με τις αμβλώσεις, ένας επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν άμβλωση κατόπιν αιτήματος πριν την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά ο άλλος επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον νόμο στην Κύπρο όπως ενημερώθηκε το 2018, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κατόπιν αιτήματος και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού ή βιαστικής πράξης.
Μετά την δωδέκατη εβδομάδα, πρέπει να πληρούνται συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει την σωτηρία της ζωής της μητέρας, την προστασία της σωματικής ή ψυχικής υγείας της γυναίκας ή μιας εμβρυϊκής ανωμαλίας.
Επίσης, αναφερόμενη σε αυτό το θέμα μετά την συνεδρίαση της επιτροπής, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι η πλειονότητα των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μακάριος αρνούνται να συμμετάσχουν σε τερματισμούς ακόμα και πριν από τις 12 εβδομάδες, όταν είναι νόμιμο για μια γυναίκα να κάνει άμβλωση κατόπιν αιτήματος.
Είπε ότι αυτό, ωστόσο, δεν είναι παράνομο καθώς οι γιατροί έχουν επίσης το δικαίωμα να αρνηθούν.
Αυτό που είπε ότι πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός από την ΟΚΥΠΥ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Πηγή: CyprusMail
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ
Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.
Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία
Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.
Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.
👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ
Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.
Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.
Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ
Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:
– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Θέσεις των υποψηφίων
– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.
Θέμα Βρετανικών Βάσεων
Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΜακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
-
Off the Record7 days agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΧαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας
-
EKLOGES20262 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ


