Μόνο δύο από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Μακάριος είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις, αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, μετά από καταγγελία ότι μια γυναίκα αναγκάστηκε να υπομείνει για πέντε ημέρες αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια διαδικασία δύο ημερών. Οι βουλευτές ζήτησαν διοικητική έρευνα για το περιστατικό.

Η 40χρονη γυναίκα, η οποία παρέμεινε ανώνυμη, μίλησε στην εφημερίδα Πολίτης για την εμπειρία της στο νοσοκομείο Μακάριος όπου υπέβαλε σε άμβλωση στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης, μετά από διαγνωστείσα σύνδρομο Down στο έμβρυο που κρατούσε.

Εξετάζοντας το θέμα της υγείας των γυναικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής τη Δευτέρα, οι βουλευτές έμαθαν ότι από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου μόνο δύο είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες άμβλωσης και ότι η απροθυμία ορισμένων από αυτούς προκάλεσε την παρατεταμένη διαδικασία της γυναίκας.

Λόγω του συστήματος βάρδιας που λειτουργεί στο νοσοκομείο και του γεγονότος ότι ορισμένοι γιατροί αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία, παρέμεινε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο.

Αυτό παρά το γεγονός ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν οι αναισθησιολόγοι είχαν στείλει επιστολή στην επιτροπή λέγοντας ότι θα συμμετέχουν όλοι υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι αναισθησιολόγοι είπαν ότι θα συμμετάσχουν μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις – αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα κακοποίησης (έως την 19η εβδομάδα), αν το έμβρυο έχει κάποια ανωμαλία (έως την 23η εβδομάδα) και αν η ζωή της εγκύου είναι σε κίνδυνο.

Τη Δευτέρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδης είπε ότι πρέπει να διενεργηθεί διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις.

“Είναι λυπηρό σε μια χώρα που θέλει να θεωρείται Ευρωπαϊκή να βιώνουν οι γυναίκες τέτοιες καταστάσεις”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης για το διήγημα της γυναίκας.

Κάλεσε την οργάνωση κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥΠΥ) να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης να καταγραφεί επίσημα το δυσάρεστο περιστατικό της γυναίκας και να αναφερθεί από την ΟΚΥΠΥ και το νοσοκομείο Μακάριος.

Η Χαραλαμπίδης είπε ότι θέλουν ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο για τις ευθύνες των αναισθησιολόγων που εμπλέκονται και πώς θα τιμωρηθούν.

“Θέλουμε ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο, το οποίο θα μοιραστούμε τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με την Επίτροπο Δικαιωμάτων”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι θα συμβουλεύσει την ασθενή να κινηθεί νομικά κατά του νοσοκομείου Μακάριος και του κράτους.

Ζήτησε επίσης από την ΟΚΥΠΥ να ετοιμάσει και να εκτυπώσει ένα έντυπο σχετικά με την τεκμηριωμένη διαδικασία και το πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις άμβλωσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία για οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να κάνει άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Ιωάννα Γρηγορίου είπε ότι το υπουργείο δεν είχε γνώση των επιστολών που υποβλήθηκαν στην επιτροπή για το θέμα των αμβλώσεων.

Ωστόσο, τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και ότι η ΟΚΥΠΥ πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει αυτό.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Μακάριος, Ναυσικά Λεπουρά, δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα επίσημο παράπονο, αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξε περιστατικό στο οποίο ορισμένοι αναισθησιολόγοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αναισθησία.

Ο εκπρόσωπος της ΟΚΥΠΥ, Κωνσταντίνος Κουρίδης, είπε ότι δεν υπήρχε πληροφορία από το νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν μια έρευνα.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι αποδεκτό στην ΟΚΥΠΥ να χρησιμοποιούνται θρησκευτικές πεποιθήσεις ως δικαιολογία για μια αρνητική στάση.

Οι γυναίκες δεν μπορούν να αρνούνται αμβλώσεις στην Κύπρο, αν υπάρχει ιατρικός λόγος, ο οποίος στην περίπτωση της γυναίκας από το Σάββατο υπήρχε, καθώς οι γιατροί που επισκέφθηκε δεν μπόρεσαν να την διαβεβαιώσουν ότι το παιδί θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητο και να ζήσει χωρίς ιατρική φροντίδα, λόγω της γενετικής ανωμαλίας.

Υπάρχουν δύο νόμοι στην Κύπρο που δρουν σχετικά με τις αμβλώσεις, ένας επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν άμβλωση κατόπιν αιτήματος πριν την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά ο άλλος επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον νόμο στην Κύπρο όπως ενημερώθηκε το 2018, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κατόπιν αιτήματος και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού ή βιαστικής πράξης.

Μετά την δωδέκατη εβδομάδα, πρέπει να πληρούνται συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει την σωτηρία της ζωής της μητέρας, την προστασία της σωματικής ή ψυχικής υγείας της γυναίκας ή μιας εμβρυϊκής ανωμαλίας.

Επίσης, αναφερόμενη σε αυτό το θέμα μετά την συνεδρίαση της επιτροπής, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι η πλειονότητα των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μακάριος αρνούνται να συμμετάσχουν σε τερματισμούς ακόμα και πριν από τις 12 εβδομάδες, όταν είναι νόμιμο για μια γυναίκα να κάνει άμβλωση κατόπιν αιτήματος.

Είπε ότι αυτό, ωστόσο, δεν είναι παράνομο καθώς οι γιατροί έχουν επίσης το δικαίωμα να αρνηθούν.

Αυτό που είπε ότι πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός από την ΟΚΥΠΥ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πηγή: CyprusMail

Δημήτρης Νικολάου