Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία. Η Πρέσβης σημείωσε ότι, ενώ η επίλυση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται επίσης στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Κύπρο σε όλους τους τομείς. Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου αναφέρθηκε ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο.
Η κα. Φίσερ δήλωσε ότι «το Κυπριακό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της δουλειάς μας. Αλλά δουλεύουμε, επίσης, για την ενίσχυση της διμερούς σχέσης σε όλο το φάσμα». Υπογράμμισε ότι η Κύπρος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων ασφαλείας, που την καθιστά έναν σημαντικό εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναφέρθηκε επίσης στον νέο στρατηγικό διάλογο μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, που όπως είπε, στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας προκλήσεων, που είναι σημαντικές για τις δύο χώρες.
«Αυτός ο διάλογος δείχνει ότι βλέπουμε ένα πολύ σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, που είναι σημαντικές για τους λαούς και των δύο χωρών», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κα. Φίσερ μίλησε για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας στην Κύπρο, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και τη σημασία του πρόσφατου διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Αυτός είναι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσω κάθε διαθέσιμου καναλιού», είπε.
Η κα. Φίσερ αναφέρθηκε επίσης στην αυξημένη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου και την επίδρασή της στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Αυτός είναι ένας απίστευτος όγκος ναυτικής δραστηριότητας», δήλωσε η κα. Φίσερ, σημειώνοντας την ενισχυμένη συνεργασία ανώτερων Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων με τους Κυπρίους ομολόγους τους. Όπως είπε, αυτή η αυξημένη στρατιωτική συνεργασία οδήγησε σε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση αξιωματούχων των ΗΠΑ με την Εθνική Φρουρά, το Υπουργείο Άμυνας και την ομάδα του Προέδρου. Πρόσθεσε ότι οι συχνές κοινές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ έχουν αποφέρει σημαντικά οφέλη για την ασφάλεια της περιοχής.
Η κα. Φίσερ απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις διεθνείς συγκρούσεις, συγκρίνοντας την Ουκρανία και την Κύπρο. Υπογράμμισε τα μοναδικά ιστορικά και γεωπολιτικά πλαίσια κάθε κατάστασης και τόνισε τη συνεχή εμπλοκή και τις δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια.
Η κα. Φίσερ αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγή θεωρήσεων των ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας τους Κυπρίους να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της αμερικανικής Κυβέρνησης να παρατείνει την άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο. Η κα. Φίσερ επαίνεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνησή του για την τήρηση των δύο νομοθετικών απαιτήσεων που είναι απαραίτητες για αυτή την άρση, οι οποίες είναι η αποτροπή επισκέψεων ρωσικών σκαφών και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ζητήματα παράνομων οικονομικών συναλλαγών και ξεπλύματος χρήματος.
«Αυτοί είναι τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση όχι μόνο πληροί τις απαιτήσεις, αλλά έχει πραγματικά αναβαθμίσει τη συνεργασία μας σε νέα επίπεδα», είπε.
Ο Έλληνας Πρέσβης τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο
Από πλευράς του, απαντώντας σε ανησυχίες για την εφησυχασμό και την έλλειψη γνώσης σχετικά με το κυπριακό ζήτημα μεταξύ των νεότερων γενεών στην Ελλάδα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, αναγνώρισε ότι οι παλαιότερες γενιές έχουν βαθύτερη κατανόηση του ζητήματος λόγω των προσωπικών τους εμπειριών από τον πόλεμο. Ωστόσο, τόνισε τη διαχρονική και βαθιά σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η κατοχή της Κύπρου παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τους Έλληνες.
Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη της Ελλάδας προς τον Τούρκο υποψήφιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, ο Έλληνας Πρέσβης είπε ότι η απόφαση είναι μέρος των βελτιωμένων διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εξήγησε ότι αυτή η στρατηγική κίνηση έγινε στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης, για υποστήριξη επίσης της Μάνιας Τελαλιάν, διακεκριμένης πρώην διευθύντριας του νομικού τμήματος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, για τη θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη νερού που επηρεάζει έντονα Ελλάδα και Κύπρο, αναγνώρισε τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και επαίνεσε τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι κυπριακές αρχές, για την συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Ο κ. Παπαμελετίου τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν οι δύο χώρες να εργάζονται για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.