ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τουρκοκύπριοι σε ρήξη με την Άγκυρα: Ζητούν απογραφή και διεθνή παρέμβαση
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί επιστολή του Κινήματος «Κύπριοι για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη», που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Το Κίνημα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, να ζητήσει απογραφή πληθυσμού από τον ΟΗΕ στα κατεχόμενα και να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των “εκλογών” του κατοχικού καθεστώτος.
Η επιστολή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Με αυτή, Τουρκοκύπριοι κατηγορούν την Τουρκία για εθνοκάθαρση, παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και δημογραφικό εποικισμό, ζητώντας την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδια την Άγκυρα.
«Η Τουρκία… έχει υπερβεί τις εγγυητικές της ευθύνες, έχει πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου… και έχει εγκαθιδρύσει ένα αυτονομιστικό, πολιτικό καθεστώς-μαριονέτα πιστό στην ίδια».
Πέντε βασικά αιτήματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία
-
Καταγγελία στο ΔΠΔ
Ζητείται προσφυγή κατά της Τουρκίας για τη μεταφορά πληθυσμών στα κατεχόμενα, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. -
Απογραφή από ΟΗΕ
Αίτημα για ανεξάρτητη απογραφή πληθυσμού στο βόρειο τμήμα υπό διεθνή εποπτεία, ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική δημογραφική σύνθεση. -
Αναγνώριση εποικισμού ως παραβίαση
Τονίζεται ότι ο τουρκικός εποικισμός αλλοιώνει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, με τις εκλογές να επηρεάζονται άμεσα από παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων. -
Αμφισβήτηση εκλογικών αποτελεσμάτων
Ζητείται από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην αποδεχθεί τα αποτελέσματα των «εκλογών» στο ψευδοκράτος, τα οποία θεωρούνται προϊόν παραβίασης της δημοκρατικής τάξης. -
Διασφάλιση αντιπροσώπευσης στις συνομιλίες
Οι Τουρκοκύπριοι επισημαίνουν πως με τη σημερινή κατάσταση, η Τουρκία και όχι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπείται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Σας προτρέπουμε να ζητήσετε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν απογραφή… για να προσδιοριστεί οριστικά ο αριθμός και η ταυτότητα των παράνομων εποίκων».
Απειλές και διώξεις Τουρκοκυπρίων
Η επιστολή καταγγέλλει την καταστολή Τουρκοκυπρίων διανοουμένων, συνδικαλιστών και δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στο καθεστώς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, για τον οποίο ζητήθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία ώστε να εκτίσει ποινή από τουρκικό δικαστήριο:
«Η ποινή επιβλήθηκε παράνομα από μη εξουσιοδοτημένα τουρκικά δικαστήρια και αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση εναντίον των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πολιτικές επιπτώσεις και έκκληση για δράση
Οι Τουρκοκύπριοι επισημαίνουν ότι η απουσία γνήσιας τουρκοκυπριακής εκπροσώπησης στις διαπραγματεύσεις υπονομεύει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει πιο αποφασιστικό ρόλο και να δράσει:
«Η εποχή της διπλωματικής ευγένειας έχει παρέλθει… Αναλάβετε αποφασιστική πρωτοβουλία για την προστασία της κοινής μας δημοκρατίας και την επανένωση του νησιού μας».
Η επιστολή συνιστά μια σπάνια και ξεκάθαρη παρέμβαση από Τουρκοκυπρίους, που ανοιχτά αποδομούν την τουρκική ρητορική περί “προστασίας” και καταδεικνύουν την επιρροή της Άγκυρας ως εμπόδιο στην ειρήνη και τη δημοκρατία.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.
Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ
Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:
🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»
💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»
🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»
⚡ Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»
🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»
Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.
📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ
Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
Off the Record1 week agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record3 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΗ ΕΔΕΚ εγκαταλείπει την αντιδιζωνική θέση και γίνεται υποχείριο του ΑΚΕΛ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE2 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ

