Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε σύνοδο στο Παρίσι για την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τους τρεις βασικούς όρους της Ελλάδας για την αποστολή στρατού: συμμετοχή μόνο μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, απουσία ελληνικών δυνάμεων από ρωσικό έδαφος και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τη Ρωσία. Η Ελλάδα προτιμά τη συμμετοχή σε ναυτική αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η ανάπτυξη στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος παραμένει αβέβαιη. Η κατάσταση απαιτεί προσεκτική διαχείριση λόγω της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση για την Ουκρανία αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την Ελλάδα να επαναλάβει τους όρους για τη συμμετοχή, αλλά και να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τον σαφή όρο που έχει θέσει εξαρχής η Αθήνα, δηλαδή τη συμμετοχή σε κάποια διεθνή δύναμη μόνο έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Η όποια ελληνική δύναμη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω θέσεις της Αθήνας παραμένουν προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο.

Το ενδεχόμενο η αποστολή να γίνει υπό σημαία της ΕΕ έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί έπειτα από τη σχετική άρνηση της Ρωσία, αλλά και της στάσης των κρατών μελών όπως η Ουκρανία. Κατά την ελληνική αντίληψη η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως ήταν η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι στον οργανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη του κόσμου και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να συμβάλουν με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία.

Σε περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει, δεν είναι ακόμη σαφές τι δυνάμεις θα στείλει η Ελλάδα. Εάν δηλαδή επιλεγεί η λύση της ανάπτυξης κάποιων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος ή της συμμετοχής στο θαλάσσιο σκέλος της αποστολής στη Μαύρη Θάλασσα. Η Αθήνα θα προτιμούσε τη συμμετοχή στο ναυτικό σκέλος λόγω και της φύσης της αποστολής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο δυνατόν είναι αυτό ειδικά αν γίνει δεκτή η πρόταση της Τουρκίας να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης που θα περιπολεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση από την Αθήνα, καθώς η Ουκρανία δεν είναι χώρα ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή απώλεια ζωής σε στρατιωτικούς τρίτων χωρών σε έδαφος που θα είναι αναπτυγμένες οι ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν καλύπτεται από κάποια συλλογική πρόβλεψη.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως σαφές ότι σε μια μελλοντική επιχείρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί μια ειρηνευτική δύναμη.

Πηγή: Καθημερινή