Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 10% σε οποιαδήποτε χώρα συνταχθεί με τις πολιτικές της συμμαχίας των BRICS, τις οποίες χαρακτήρισε «αντιαμερικανικές».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε:
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα της επιβληθεί ΕΠΙΠΛΕΟΝ δασμός 10%», με τη λέξη «επιπλέον» γραμμένη κεφαλαία για έμφαση, όπως συνηθίζει.
Προσέθεσε μάλιστα ότι «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτήν την πολιτική», δίνοντας το στίγμα μιας σκληρής και οριζόντιας προσέγγισης στην εμπορική πολιτική.

Η απειλή του Τραμπ έρχεται σε μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με διεθνείς εμπορικούς εταίρους και ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 9ης Ιουλίου, την οποία έχει θέσει ως προθεσμία για την επίτευξη νέων εμπορικών συμφωνιών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, έχει ήδη προειδοποιήσει για σημαντικές αυξήσεις στους δασμούς που επιβάλλονται στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ.

Ποιοι είναι οι BRICS

Η συμμαχία των BRICS δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Αργότερα προστέθηκαν η Νότια Αφρική και πιο πρόσφατα η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά την πρόσφατη σύνοδό τους το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες των BRICS καταδίκασαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, ενώ ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση για «δίκαιη και διαρκή» ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Αναφορικά με τους δασμούς, η συμμαχία εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της για την επιβολή μονομερών εμπορικών μέτρων από πλευράς ΗΠΑ —χωρίς να τις κατονομάσουν ευθέως— υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές βλάπτουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν διευκρίνισε ποιες πολιτικές θεωρεί «αντιαμερικανικές» ούτε πότε ακριβώς θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών εξελίξεων.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ