Προσκεκλημένος ο κ. Χρίστος Σενέκης, υποψήφιος βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ. στις επερχόμενες εκλογές στην Αμμόχωστο και νομικός.

Ο κ. Σενέκης κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το επιχείρημα ότι ο Τραμπ δεν έκανε κανέναν νέο πόλεμο αλλά απέσυρε και στρατεύματα προστατεύοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο κ. Σενέκης το χαρακτήρισε ως επιχείρημα εσωτερικής κατανάλωσης που αφορά την εκλογική διαδικασία και που στην περίπτωση της Κύπρου δε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, δεδομένων των όσων συνέβησαν με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατευμάτων. «Άφησε εκτεθειμένο τον ικανότερο σύμμαχο που μπορούμε να έχουμε σήμερα στον τομέα της τρομοκρατίας που μπορεί να τα βαλει με το ισλαμικό κράτος. Ο απομονωτισμός που εξέπεμψε η Αμερική την τελευταία τετραετία είναι παρόμοιος με αυτόν της δεκαετίας του 30 που οδήγησε σε Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ισορροπία που κατάφερε να πετύχει ο Ερντογάν μεταξύ Δύσης και Ανατολής δε θα συνεχίσει με τον Μπάιντεν. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την παράδοση της Προεδρίας δημιουργείται ένα κενό εξουσίας που δημιουργεί και ερωτηματικό για τη συμπεριφορά του Ερντογάν αυτούς τους 3 μήνες και Λευκωσία και Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους 14»

Άφησε εκτεθειμένο τον ικανότερο σύμμαχο που μπορούμε να έχουμε σήμερα στον τομέα της τρομοκρατίας που μπορεί να τα βαλει με το ισλαμικό κράτος.

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα ανακινήσει την προοπτική Κουρδικού κράτους, ο κ. Σενέκης απήντησε ότι «ο λεκές» στην ιστορία των ΗΠΑ είναι η εγκατάλειψη των Κούρδων στο παραστρατιωτικό κράτος που λειτουργεί με τις ευλογίες του Ερντογάν, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ψάξουν οι Κούρδοι άλλες συμμαχίες, όπως αυτή με τον Άσαντ, τονίζοντας ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να συμβάλλει στο να αποκοπεί η τρομοκρατία και το ισλαμικό κράτος από τον Ερντογάν, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος της εθνικής ομάδας τρομοκρατών διαμένει στην Τουρκία.

Στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή για τη θέση του Προέδρου του ΔΗ.ΚΟ να δοθούν όλοι οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στο Γενικό Ελεγκτή και στο κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι νομικά και ηθικά ορθο, ο κ. Σενέκης απήντησε: «Συνταγματικά ο Γ. Ελεγκτής έχει απόλυτα την αρμοδιότητα να ελέγξει. Η διαφθορά και η διαπλοκή έχει φτάσει στο έσχατο σημείο και παιτούνται ριζοσπαστικά μέτρα και αυτό τέτοιο είναι. Είναι επιβεβλημένο εκ των πραγματων γιατί έχει το τεκμήριο της Ανεξαρτησίας ο Γ. Ελεγκτής τη δεδομένη στιγμή. Μόνο στην Κύπρο θα περιμέναμε να ελεγχθεί η διαδικασία από αυτούς που παραχώρησαν τα διαβατήρια.»

Ως προς την έντονη κινητικότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σταματήσει το καρκίνωμα της διαφθοράς και κατά πόσον αυτό εκλαμβάνετε ως θετικό, ο κ. Σενέκης χαρακτηριστικά απήντησε «Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη. Το έσχατο σημείο έχει φθάσει υπό δικής του Προεδρίας για αυτό φερει και ο ίδιος ευθύνη και η Κυβέρνησή του για αυτό δε θεωρώ ότι θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα φτιάξουν την εικόνα της Κύπρου εσωτερικά κ διεθνώς».

Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη. Το έσχατο σημείο έχει φθάσει υπό δικής του Προεδρίας για αυτό φερει και ο ίδιος ευθύνη και η Κυβέρνησή του για αυτό δε θεωρώ ότι θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα φτιάξουν την εικόνα της Κύπρου εσωτερικά κ διεθνώς

Στο ερώτημα για τη λίστα Γιωρκάτζη και κατά πόσον αυτή θα δοθεί και αν βεβαίως είναι νομικά ορθό να δημοσιευτεί, ο κ. Σενέκης παραδέχθηκε ότι μπορεί να τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, « αλλά το πέπλο προστασίας χαλαρώνει ότιαν μιλάμε για πρόσωπα εκτεθειμένα πολιτικά. Η λογική είναι ότι όταν κάποιος αποφασίζει να πολιτευτεί, τότε αποδέχεται σιωπηρά την έκθεση μέρους της προσωπικής του ζωής. Η δική μου εκτίμηση και άποψη είναι ότι επιβάλλεται η λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να δοθεί στη δημοσιότητα ώστε ο πολίτης να αναγνωρίζει ποιοι πιθανώς να εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους. Το να πέσει κάποιος έξω στα οικονομικά του είναι πιθανό, αλλά αυτό πρέπει να το δηλώνει όταν γίνεται ψηφοφορία που αφορά το τραπεζικό σύστημα. Έχω τις επιφυλάξεις μου ως προς τα εμπόδια που μπορεί να υπάρξουν από διάφορους ώστε να μη δημοσιοποιηθεί. Θα είναι σημαντικό όμως βήμα προς τη διαφάνεια, ώστε να επανέλθει ο πολίτης στην πολιτική και να δραστηριοποιηθεί».

Κλείνοντας την παρουσία του ο κ. Σενέκης, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή γιατί πήρε την απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον
« Στόχος είναι να ξεριζώσουμε διαπλοκή και διαφθορά στη χώρα μας. Θα είναι η πρώτη πολιτική πράξη με άλλους δυνητικούς συναδέλφους να μπει ένα όριο στις θητείες που αφορούν τη βουλευτική έδρα, να φέρουμε στο προσκήνιο τη γλώσσα της αλήθειας, την επιστημονική τεκμηρίωση εξωστρακίζοντας τους λαϊκισμούς. Η μέγιστη υποχρέωση για ένα θεωρητικά νέο υποψήφιο, αν και στην ηλικία των 43 δε θα έλεγα νέος, είναι να φέρει το χαμόγελο και την ελπίδα στη νέα γενιά βρίσκοντας σύγχρονες λύσεις για τα προβλήματα»

Vouli TV