Σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, με αφορμή την παραμονή της τρίτης επετείου της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει ότι η χώρα του έχει οφειλές ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για την πολεμική βοήθεια – ένα ποσό που συχνά αναφέρεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος εξήγησε πως οι επιχορηγήσεις αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δάνεια και πρόσθεσε ότι δεσμεύσεις για περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, δεδομένου ότι η βοήθεια δεν έχει παραδοθεί.

Επίσης, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας είναι λογική, εφόσον μια συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ των δύο χωρών λειτουργήσει ως εγγύηση ασφάλειας. Τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή εάν απαιτούσε από την Ουκρανία να επιστρέψει την αξία της βοήθειας που έχει ήδη παρασχεθεί από το ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος επίσης πίστευε ότι η αμερικανική ομάδα ενδέχεται να θεωρεί ότι μια πάυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου, ενώ το Κίεβο επιμένει στην ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη λύση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια απέναντι σε πιθανή νέα ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία της Τουρκίας ως εγγυητή ασφαλείας για την Ουκρανία και ανέφερε ότι η χώρα εργάζεται στην ανάπτυξη εγχώριων εναλλακτικών λύσεων στο αμερικανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot, χωρίς να αποκαλύπτει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ανέφερε ότι οι κρατικές εταιρείες όπλων παρήγαγαν 154 οβιδοβόλα τον περασμένο χρόνο, περισσότερα από όσα έχουν παραχθεί συνολικά από τις χώρες του ΝΑΤΟ, θεωρώντας το ένα σημαντικό βήμα. Επιπλέον, υπήρξαν προηγούμενες δηλώσεις για το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο παραγωγό στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως.

Τέλος, ο Ζελένσκι επισήμανε πως οι πρόσφατες απαιτήσεις για διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία αποτελούν μέσο άσκησης πίεσης, στο πλαίσιο προετοιμασίας εγγράφων που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα είναι αποτελεσματική, εκτός αν η Ουκρανία συμφωνήσει στους όρους της.

Παράλληλα, ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε μέσω Telegram ότι διεξήχθησαν εποικοδομητικές συνομιλίες με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους για την ανάπτυξη των ουκρανικών ορυκτών. “Συνεχίζουμε με τη δουλειά μας. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική”, έγραψε, ευχαριστώντας τον αμερικανικό λαό για τη διμερή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών χρόνων της ρωσικής εισβολής. Επιπλέον, ο Γερμάκ ανέφερε ότι στην αμερικανική ομάδα των συνομιλιών συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς και ένας εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE.gr