Προς ψήφιση οδηγούνται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί με άμεση ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου.
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας όπου συζητήθηκαν την Τρίτη, παρευρέθηκε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, που σημείωσε ότι κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης είναι η υποστήριξη των εργαζόμενων γονιών και ότι η υποβολή του νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας κατά ένα μήνα είναι μια βασική πρόνοια του προγράμματος διακυβέρνησης.
Ανέφερε ότι από την πολιτική αυτή θα επηρεαστούν περίπου 5000 μητέρες ετησίως και ότι θα έχει άμεση εφαρμογή από την ημέρα δημοσίευσής της και για μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας, η οποία δεν έχει λήξει.
Ευχαρίστησε την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για τα γρήγορα αντανακλαστικά της στην προώθηση του νομοσχεδίου. Επίσης σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για την επίδραση της αύξησης του επιδόματος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), που δεν προκαλεί οποιοδήποτε προβληματισμό. Είπε επίσης ότι έγινε ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος για το ζήτημα.
Όπως εξήγησε η διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί αυξάνεται βάσει των νομοσχεδίων από τις 18 στις 22 εβδομάδες για τοκετό ή γέννηση μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ αυξάνεται για υιοθεσία πρώτου παιδιού από τις 16 στις 20 εβδομάδες.
Επίσης υπάρχει αύξηση από τις έξι εβδομάδες στις οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.
Το όλο κόστος, ανέφερε ο Υπουργός θα ανέλθει μεταξύ 4,1 με 4,4, εκ. ευρώ ετησίως.
Κόμματα και οργανώσεις επικρότησαν τη νέα νομοθεσία.
Ωστόσο από το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρθηκε ότι τα νομοσχέδια εξακολουθούν να μην είναι παιδοκεντρικά και δεν συμμορφώνονται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, αφού δημιουργούν διάκριση μεταξύ πρώτου και δευτέρου παιδιού και τρίτου ή και άλλων παιδιών, καθώς και διάκριση στη βάση του τρόπου απόκτησης του παιδιού.
Προβληματισμοί εκφράστηκαν από εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επίδραση στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για αύξηση σε αυτό της συνεισφοράς του κράτους.
Σε τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας συνιστά βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο σημείωσε ότι παραμένει ανεκπλήρωτο το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για επέκταση στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί, όπως είναι και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε ακόμα ότι είναι σημαντικό να ψηφιστεί η νομοθεσία το συντομότερο δυνατό.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι θέση του ΔΗΣΥ παραμένει για επέκταση της άδειας στις 26 εβδομάδες για όλα τα παιδιά, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση για την τροποποίηση στη νομοθεσία που κατέθεσε η Κυβέρνηση για επέκταση στις 22 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη για την επίπτωση της επέκτασης της άδειας στις 26 εβδομάδες στο ΤΚΑ, ώστε να είναι έτοιμοι να εξετάσουν το θέμα. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των υποδομών για φύλαξη παιδιών, ευέλικτες μορφές εργασίας και ευέλικτο ωράριο, καθώς και διαμόρφωση χώρων θηλασμού.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι το θέμα είναι κατεπείγον και το νομοθέτημα λύνει σε μεγάλο βαθμό ένα ζήτημα που απαιτούσαν οι οργανωμένοι φορείς. Εξέφρασε την άποψη ότι έχουν επιμετρηθεί οι δυνατότητες του ΤΚΑ και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τα θέματα επιφυλάξεων.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας χαιρέτισε την κατάθεση και άμεση προώθηση του νομοθετήματος και είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι αυξήθηκαν, ύστερα από πρόταση της ΔΗΠΑ, οι επιπλέον εβδομάδες για πρόωρους τοκετούς από έξι σε οκτώ εβδομάδες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Comments are closed for this post.