ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μηνύματα πηγαινοέρχονται μεταξύ κομμάτων αλλά και φερόμενων ως ενδιαφερόμενων για τις προεδρικές εκλογές!
Φουντώνει το παρασκήνιο για τις προεδρικές εκλογές με μηνύματα να πηγαινοέρχονται μεταξύ κομμάτων αλλά και φερόμενων ως ενδιαφερόμενων για τις προεδρικές εκλογές. Το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα θα ξεκαθαρίσουν πολλά σε σχέση με το πώς θα κινηθεί το πολιτικό σκηνικό και το πώς θα στηθεί η παρτίδα. Εν πολλοίς αυτό θα καθοριστεί και από τις παρασκηνιακές βολιδοσκοπήσεις που θα προηγηθούν των επαφών που θα γίνουν μπροστά στις κάμερες. Το ενδιαφέρον ουσιαστικά επικεντρώνεται σε δύο επίπεδα:
► Πρώτον: Το πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο κατά πόσο θα καταφέρουν να συνάψουν μια συνεργασία μεταξύ τους και ποιους θα περιλαμβάνει αυτή η συνεργασία.
► Δεύτερον: Το ποιοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές και από ποιους θα αντλήσουν υποστήριξη. Στην εξίσωση αυτή, το μεγαλύτερο ερωτηματικό αφορά τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις τον Μάρτιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα με το φλερτ μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να γίνεται στο πέρασμα του χρόνου όλο και πιο έντονο, μέσα από ανεπίσημες επαφές και κουβέντες που γίνονται μεταξύ στελεχών κομμάτων, είτε τηλεφωνικώς, είτε διά ζώσης. Η Βουλή είναι κυρίως ο χώρος όπου έχουν γίνει μέχρι στιγμή διάφορες ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και ανεπίσημη κουβέντα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, μεταξύ και των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Η πρόθεση, όπως αφήνουν να διαρρέει, είναι αμοιβαία και στο πέρασμα του χρόνου η ιδέα αυτή ωριμάζει για να γίνει πράξη. Επίσημη συζήτηση για ονόματα δεν έχει γίνει, ανεπίσημα όμως έχουν πέσει στο τραπέζι κάποιες ιδέες.
Το όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ένα εξ αυτών, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου παραδέχθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε δηλώσεις του ότι ανεπίσημα τέθηκε. Απ’ εκεί και πέρα, οι πληροφορίες επιμένουν για την περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. Ένα όνομα που προωθείται έντονα από άτομα στην Εζεκία Παπαϊωάννου και αναμένεται ότι το ενδεχόμενο στήριξης του είναι ένα σενάριο που θα παίξει αρκετά, παρόλο ότι υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις από άτομα του κόμματος.
Όλα αυτά, θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, με θέμα τις προεδρικές εκλογές. Στη συζήτηση που θα γίνει, θα τεθεί το πλαίσιο για τη συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης και θα επαναδιατυπωθεί η διαδικασία του κόμματος, αλλά την ίδια ώρα, θα γίνει και μία συζήτηση για τα διάφορα ονόματα που θα μπορούσαν να είναι ο κοινός υποψήφιος μιας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα στην Εζεκία Παπαϊωάννου ανεβάζουν και τους τόνους της αντιπολίτευσης με έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Υγείας Αθηένου. «Αυτή η τραγική εικόνα που έχουμε διαπιστώσει, αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της τραγικής διαχείρισης που γίνεται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού σε ό,τι αφορά τον Δημόσιο Τομέα Υγείας», δήλωσε ο Γιώργος Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι υπήρξε σαφής δέσμευση εδώ και 6 χρόνια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Τομέα της Υγείας, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα Υγείας. «Αντί τούτου, δυστυχώς, βλέπουμε τον Δημόσιο Τομέα Υγείας να μένει στο έλεος του Θεού», υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα συνδράμει στην προσπάθεια στελέχωσης του ιατρικού κέντρου της Αθηένου. Την ίδια ώρα, συντηρείται από πλευράς της Εζεκία Παπαϊωάννου το θέμα της ακρίβειας, χτυπώντας καθημερινώς την Κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, αυτές τις μέρες κορυφώνονται οι προετοιμασίες σε σχέση με το Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος στις 6 Φεβρουαρίου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε και χθες σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ότι το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση, είτε ως κυβερνών, είτε ως συγκυβερνών κόμμα, διαμηνύοντας την ίδια ώρα ωστόσο ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός για το ΔΗΚΟ, αλλά σκοπός είναι η προώθηση νέων πολιτικών για τον τόπο. Πρόσθεσε ότι στο Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος δεν θα αποφασιστεί ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, αλλά θα διαμορφωθεί το πλαίσιο πολιτικής πάνω στο οποίο θα επιδιωχθούν συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Επανέλαβε τη θέση ότι προτεραιότητα για συνεργασία έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να αποκλείεται οτιδήποτε.
Πηγή : philenews.com
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record3 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Behind Politics4 days agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

