Η χθεσινή (25/11) συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών ανέδειξε τις διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της μεταρρύθμισης ανάμεσα στον ΥΠΕΣ και τη Βουλή. Είναι πλεόν πασιφανές ότι το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε και αναδείκτηκε από την Βουλή για να αιτολογήσει την πρωτοφανή απόφαση της για αναβολή των δημοτικών εκλογών, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τοπικοί άρχοντες, κόμματα και ΥΠΕΣ, άλλοτε συμπλέουν και άλλοτε βρίσκονται αντιμέτωποι, προτάσσοντας όμως όλοι την “ανάγκη για την μεταρρύθμιση της ΤΑ!”
Η πρόταση για την δημιουργία 17 Δήμων όπως κατατέθηκε από τον ΥΠΕΣ προτάσσοντας την βιωσιμότητα τους, φαίνεται να “ξεχειλώνει” και να καταλήγει σε 20 ή ακόμη και 21 Δήμους, αφού οι πιέσεις και οι έντονες αντιδράσεις προς τα κόμματα από τους τοπικούς άρχοντες, φαίνεται να πιάνουν τόπο. Τα τελευταία σενάρια καταδεικνύον ότι οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αραδίππου παραμένουν σόλο, ενώ οι έντονες αντιδράσεις του Δήμου Πέγειας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και της δικής της ανεξαρτητοποίησης, ένα σενάριο που φαίνεται πλέον ρεαλιστικό όσο ποτέ άλλοτε. Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Πέγειας ήταν ο πρώτος που είχε αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος της μεταρρύθμισης και φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του Δήμου του.
Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων ή όχι, με τον ΥΠΕΣ να αναφέρει χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών ότι υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, για να απαντήσει άμεσα ο πρόεδρος της Άριστος Δαμιανού ότι δεν αποτελεί θέσφατον αλλά νομική άποψη. Διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων ευνοεί τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, κάτι το οποίο δυνατόν να οδηγήσει σε ανατροπές, από όσους δημάρχους χάνουν τις εξουσίες τους με την απορρόφηση των δήμων τους.
Οι προτεινόμενοι νέοι Δήμοι
-Δήμος Λευκωσίας: Λευκωσία, Άγιος Δομέτιος, Έγκωμη και Αγλαντζιά
με τον Δήμο Στροβόλου να παραμένει μόνος και τον Δήμο Αγλαντζιάς να καταθέτει αίτημα για συνένωση του με τους Δήμους Λατσιών και Γερίου με την ονομασία Δήμος Αθαλάσσας.
-Δήμος Λακατάμιας: Λακατάμια, Τσέρι, κοινοτικός συνοικισμός Ανθούπολης
-Δήμος Λατσιών-Γερίου: Λατσιά, Γέρι
-Δήμος Νότιας Λευκωσίας: Ιδάλιο, Αλάμπρα, Λύμπια, Νήσου, Πέρα Χωρίο, Ποταμιά
-Δήμος Λεμεσού: Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιφλίκ
-Δήμος Ανατολικής Λεμεσού: Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια, Άγιος Τύχωνας, Μουτταγιάκα, Ακρούντα, Φοινικάρια, Αρμενοχώρι, Μαθηκολώνη
-Δήμος Πολεμιδιών: Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, κοινότητα Άνω Πολεμιδιών
-Δήμος Δυτικής Λεμεσού: Ύψωνας, Ασώματος, Σωτήρα, Ερήμη, Κολόσσι, Τραχώνι, Ακρωτήρι, Επισκοπή, Καντού
-Δήμος Λάρνακας: Λάρνακα, Αραδίππου, Λιβάδια, Ορόκλινη
με την έντονη αντίδραση του Δήμου Αραδίππου και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να ευνοεί ακόμη και την ανεξαρτητοποίηση του.
-Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού: Δρομολαξιά-Μενεού, Περβόλια
-Δήμος Λευκάρων: Λεύκαρα, Βάβλα, Δελίκηπος, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος
-Δήμος Αθηαίνου: Αθηαίνου, Αβδελλερό
-Δήμος Πάφου: Πάφος, Κονιά
-Δήμος Ανατολικής Πάφου: Γεροσκήττου, Αχέλεια, Τίμη, Αγία Μαρινούδα, Αγία Βαρβάρα, Αναρίτα, Μανδριά
-Δήμος Δυτικής Πάφου: Πέγεια, Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα
με τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Πέγειας και την κατάθεση εναλλάκτικής πρ΄τοασης για συνένωση του με τις κοινότητες του Ακάμα
-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Πόλη Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχού, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα, Νέο Χωρίο, Στενή, Περιστερώνας, Λυσός
με τις έντονες αντοδράσεις των κοινοτήτων για συνένωση τους με τον Δήμο Χρουσοχούς, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι “θα φορτωθούν τα χρέη του”
-Δήμος Αγίας Νάπας: Αγία Νάπα, Σωτήρα, Λιοπέτρι
-Δήμος Δερύνειας: Δερύνεια, Φρέναρος, Αχερίτου
με κατεγραμμένες τις έντονες αντιδράσεις των κοινοτήτων Φρενάρους και Αχερίτου για την συνένωση τους με τον Δήμο Δερύνειας
Εν κατακλείδι, να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική εισήγηση του ΥΠΕΣ προνοούσε την δημιουργία 14 Δήμων.
Χάρης Θεραπής
Comments are closed for this post.