ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση ειρήνης σε Μέση Ανατολή επιλέγει η Τουρκία
του Πέτρου Ζαρούνα,
Διεθνολόγου – Πολιτικού Αναλυτή
Αντί της εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης, μ’ ένα θερμό επεισόδιο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως πολλοί εκτιμούν, η Τουρκία επέλεξε να εφαρμόσει στρατηγική εξομάλυνσης των προβληματικών σχέσεών της με σημαντικές χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ως ορθολογικός παίκτης που είναι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η κλυδωνιζόμενη οικονομία της χρειάζεται ξένες επενδύσεις και τουρισμό. Οι δε πόλεμοι και τα θερμά επεισόδια διώχνουν και τα δύο. Έτσι σε πρώτη φάση αξιοποίησε την πρόσκληση που τα ΗΑΕ διά του ΥΠΕΞ τους της απηύθυναν από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων. Ακολούθησαν εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και επισκέψεις σημαντικών αξιωματούχων στις δύο πρωτεύουσες. Επιστέγασμα η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαέντ και η υπογραφή σειράς συμφωνιών που περιλαμβάνουν επενδύσεις εμιρατινών κεφαλαίων ύψους $10δισ. στην Τουρκία.
Αυτή η στροφή από την πλευρά των ΗΑΕ προέκυψε λόγω της συνεχιζόμενης απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Μ. Ανατολή και την ανάγκη να κλείσουν διάφορα ανοικτά μέτωπα και να βρεθούν τρόποι ειρηνικής συνύπαρξης. Πρώτα έλαβε χώρα η απεμπλοκή των ΗΑΕ από την Υεμένη. Ακολούθησε η ανακωχή στη Λιβύη, όπου τα ΗΑΕ στηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ. Στην επόμενη φάση είχαμε τον συλλογικό συμβιβασμό των τεσσάρων χωρών (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, ΗΑΕ και Σ. Αραβία) με το Κατάρ. Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ. Τώρα παρακολουθούμε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία με την οποία τα ΗΑΕ ευρίσκοντογια εννέα χρόνια σε αντιπαράθεση σε πολλά περιφερειακά μέτωπα.
Κεντρικό θέμα που χώριζε τις δύο χώρες ήταν η στήριξη της Τουρκίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα ισλαμιστικά κινήματα. Τα ΗΑΕ είχαν ανταποδώσει με τη φιλοξενία του Τούρκου μαφιόζου και αντιπάλου του Ερντογάν Σεντάτ Πεκέρ. Ο συγκεκριμένος μέσω διαδικτύου κατηγορούσε σε συστηματική βάση το ΑΚΡ και τον Ερντογάν. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία, που έγινε για χατίρι των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο, οδήγησε σε αντίστοιχα μέτρα κατά του Πεκέρ από τα ΗΑΕ. Η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε συστηματικό διάλογο, σε υπουργικό μάλιστα επίπεδο, με την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Μέχρι σήμερα όμως δεν τα κατάφερε να πετύχει την εξομάλυνση εξαιτίας των απαιτήσεων της Αιγύπτου για έκδοση αριθμού στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επιπρόσθετα δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι αιγυπτιακοί όροι για αποχώρηση από τη Λιβύη των χρηματοδοτούμενων από την Τουρκία Σύρων μισθοφόρων καθώς και των Τούρκων στρατιωτών.
Ανάλογες διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες έχει κάνει η Τουρκία και προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι γείτονες της Τουρκίας είναι από επιφυλακτικοί ως και καχύποπτοι και παζαρεύουν σκληρά την όποια εξομάλυνση. Επιπρόσθετα δεν παύουν να θεωρούν την Τουρκία ως χώρα με ηγεμονικές φιλοδοξίες που έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά τους μακροπρόθεσμα συμφέροντα. Η στροφή αυτή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποσκοπεί στο να διαλύσει τη ντε φάκτο αντι-τουρκική συσπείρωση των κρατών της περιοχής που με ελληνική και κυπριακή ενθάρρυνση επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ηγεμονικές φιλοδοξιών. Από την πλευρά της Ελλάδας και της Κ.Δ. δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε στην υπογραφή αριθμού συμφωνιών και την πραγματοποίηση κάποιων επικοινωνιακού χαρακτήρα συναντήσεων. Θα πρέπει να προχωρούμε σε συστηματική και ουσιαστική εμβάθυνση των διμερών και πολυμερών σχέσεων μας με τα φιλικά κράτη της περιοχής ώστε αυτές να αποκτούν περιεχόμενο και διάρκεια.
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ
Η Λευκωσία τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις ενέργειές του απέναντι στους ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίζεται να χλευάζει ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα, οι οποίοι συνελήφθησαν εν πλω και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ασντόντ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πράξεις που επέδειξε ο Υπουργός Μπεν Γκβιρ απέναντι στους συμμετέχοντες στον στολίσκο είναι εντελώς απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι «παρότι καταγράφονται οι δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης που αποστασιοποιούνται από αυτή την ασεβή συμπεριφορά, απαιτείται η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων».
Τονίζεται επίσης ότι «μια τέτοια καταδικαστέα συμπεριφορά δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη λογοδοσία».
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στη συνομιλία τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη σε όλα τα στάδια». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνομιλία της με τον κ. Ερντογάν ως «πολύ καλή», περιγράφοντας την Τουρκία ως «βασικό εταίρο σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή».
Όπως ανέφερε η ίδια, τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας «συμπίπτουν», με στόχο να παραμείνουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή ενέργειας και να διατηρηθεί η σταθερότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμη ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη στήριξη της αποκλιμάκωσης και μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με το Ιράν», σημείωσε επίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ερντογάν. Όσον αφορά την ατζέντα της συνομιλίας, τα θέματα επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στη σημασία επίτευξης συμφωνίας για λύση, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χριστοδουλίδης στην Ινδία με ισχυρή επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

