Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της «εκδικητικής πορνογραφίας»

Published

on

Στην αντιμετώπιση του φαινομένου της δημοσιοποίησης εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση, αποσκοπεί πρόταση νόμου, που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Κουκουμάς, όπως εξήγησε ο Βουλευτής.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι το φαινόμενο μη συναινετικής χρήσης προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου αποκτά τεράστιες διαστάσεις, διεθνώς αλλά και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι την περίοδο 2017-2022 η Αστυνομία δέχτηκε 65 καταγγελίες.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης στην Επιτροπή, ο κ. Κουκουμάς εξήγησε ότι διαπιστώθηκε διάσταση στον τρόπο, που αντιμετωπίζονται από τον νόμο οι άντρες, σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και τα παιδιά, όσον αφορά τέτοια αδικήματα. Οι γυναίκες θύματα καλύπτονται από τον νόμο για τη βία κατά των γυναικών, όπως έχει προκύψει κάτω από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και τα παιδιά καλύπτονται από νομοθεσία ειδικά για ανήλικους, ενώ για τους άντρες θύματα δεν υπήρχε σχετική ρύθμιση.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Κουκουμάς, είναι να συμπεριληφθούν και οι άντρες στις πρόνοιες του νόμου, όπως επίσης να απαλειφθεί η προϋπόθεση για απόδειξη πρόθεσης στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και να μπλοκάρεται άμεσα η πρόσβαση σε τέτοιο υλικό, μόλις διαπιστώνεται ότι έχουν δημοσιοποιηθεί παράνομα προσωπικές εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου.

Κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο εισηγητής σημείωσε, ακόμα, ότι προτείνεται να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας το γεγονός ότι το θύμα είναι γυναίκα. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξήγησε ότι η πρόνοια αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι τα στατιστικά δείχνουν πως το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες και από το γεγονός ότι οι συνέπειες είναι δυσανάλογα μεγάλες όταν το θύμα είναι γυναίκα, λόγω των κοινωνικών αντιλήψεων που επικρατούν.

Εισηγήθηκε, επίσης, να μην γίνεται αναφορά στον όρο εκδικητική πορνογραφία, διευκρινίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρόκειται ούτε για πορνογραφικό υλικό, αλλά ούτε και για αντίδραση με εκδικητικά κίνητρα.

Τη θετική στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση εκπρόσωπος του Υπουργείου, καθώς είναι ένα σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα. Η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα δεν καθίσταται τόσο αποτελεσματική σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε, Υπάρχει υποχρέωση για αμεσότητα της Αστυνομίας στην προστασία ευάλωτων προσώπων, λέχθηκε περαιτέρω. Σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει η ποινή όσον αφορά τις γυναίκες θα πρέπει να είναι βαρύτερη, αλλιώς θα εξουδετερωθεί η αξία του νόμου που αφορά στην κακοποίηση γυναικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κουκουμάς είπε ότι οι τοποθετήσεις του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ήταν πολύ θετικές και εποικοδομητικές. «Προχωράει η νομοτεχνική επεξεργασία και με τις παρατηρήσεις των φορέων που ήταν παρόντες σήμερα, ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να την ψηφίσουμε», πρόσθεσε.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι είναι ένα φαινόμενο που καταλήγει στην κοινωνική και ψυχολογική κατάρρευση και κοινωνική εξόντωση του θύματος, αναφέροντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το αδίκημα ονομάζεται διαδικτυακός βιασμός.

Πηγή: Dialogos

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia