ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν θα ήθελα να δω το ΑΚΕΛ να πανηγυρίζει» – Προειδοποιεί για άνοδο ακροδεξιάς
Ισχυρά πολιτικά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις στέλνει ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», Χάρης Γεωργιάδης.
Προειδοποιεί για την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία βρίσκει ζωτικό πολιτικό χώρο που αφήνει ακάλυπτο η κεντροδεξιά και με όπλο τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό κερδίζει συνεχώς έδαφος. Τονίζει την ανάγκη για έκφραση ξεκάθαρων πολιτικών θέσεων και υποδεικνύει ότι εάν δεν αφυπνιστεί άμεσα η κεντροδεξιά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την Δημοκρατία εξαιτίας της ενίσχυσης των ακραίων κομμάτων.
Ο Χάρη Γεωργιάδης τοποθετείται και για τις διεργασίες που έγιναν από πλευράς ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές και σχολιάζει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και την όλη περιρρέουσα για το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα ως συνέχεια της ήττας στις προεδρικές εκλογές.
Δηλώνει πώς δεν θα ήθελε να δει ούτε το ΑΚΕΛ να πανηγυρίζει, αλλά ούτε και το ΕΛΑΜ και καλεί τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού να σταθεί δίπλα στην παράταξη. Την ίδια ώρα όμως νουθετεί και την νέα ηγεσία για την ευθύνη της για έκφραση καθαρών και στοιβαρών πολιτικών θέσεων.
– Ένας χρόνος μετά τις προεδρικές εκλογές και δέκα μήνες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Πώς βλέπετε να διαμορφώνετε το πολιτικό σκηνικό;
– Δεν νομίζω να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και παρουσιάζονται ευάλωτα, καθώς διανύουμε μια περίοδο ανασύνταξης και αναδιάταξης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό της. Και οι πολίτες από την πλευρά τους, είναι μάλλον αποστασιοποιημένοι και προβληματισμένοι. Το ζητούμενο για τα κόμματα είναι να προσδιορίσουν εκ νέου τον ρόλο τους. Και όταν λέω να προσδιορίσουν τον ρόλο τους, δεν εννοώ εάν ανήκουν στη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση. Αλλά εάν έχουν διακριτό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, εάν έχουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο αρχών και πεποιθήσεων και εάν είναι σε θέση τελικά, να συνεχίζουν να εκφράζουν και να εκπροσωπούν μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Αυτό σίγουρα αναμένω και προσδοκώ από τη δική μου παράταξη.
– Με την απόσταση πλέον του χρόνου, τι θεωρείτε πήγε λάθος σε εκείνη την προεκλογική; Και γιατί οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές;
– Έγιναν σοβαρότατα λάθη. Οι εκλογές χάθηκαν πολύ πριν την εκλογική αναμέτρηση του Φλεβάρη. Δεν θέλω όμως να αναξέσω πληγές. Πρέπει να σταματήσουμε να περιστρεφόμαστε γύρω από εκείνα τα λάθη και να κοιτάξουμε μπροστά.
– Θα μπορέσει ο ΔΗΣΥ να αφήσει πίσω του εύκολα αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας; Υπάρχει μια περιρρέουσα για διάφορες υπόγειες παρεμβολές και τρικλοποδιές στην προσπάθεια της ηγεσίας. Εσείς πώς τα βλέπετε όλα αυτά;
– Μόνο και μόνο που τίθεται το ερώτημα, σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα. Και με λυπεί. Δεν πρέπει να καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας τα δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα παράπονα και πικρίες. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε όλοι με εντιμότητα και ειλικρίνεια δίπλα στην παράταξη, δίπλα στη νέα ηγεσία, δίπλα στον κόσμο μας. Και την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ηγηθεί με τρόπο σοβαρό, στιβαρό και αξιόπιστο.
– Με αφορμή και τις διεργασίες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγείρεται από ορισμένους και θέμα για την στάση κάποιων συναγερμικών, στις προεδρικές εκλογές. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Πάφου. Θεωρείτε ότι σωστά πράξατε τότε όταν εξετάσετε το θέμα; Πρέπει να γίνει ξανά συζήτηση; Ποια η άποψη σας για όλα αυτά;
– Το μεγάλο μας σφάλμα σε σχέση με αυτό το ζήτημα ήταν η ατολμία και η αναποφασιστικότητα. Κρατούσαμε το ζήτημα ανοικτό, χωρίς να παίρνουμε ξεκάθαρη θέση, είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Άρα εάν με ρωτάτε εάν πρέπει να ανοίξει ξανά το ίδιο ζήτημα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την έγερση του και μετά που λήφθηκαν τελικά αποφάσεις τόσο από τον προηγούμενο πρόεδρο όσο και από τη νέα ηγεσία, θα σας έλεγα όχι. Επιτέλους ας κοιτάξουμε μπροστά και ας είμαστε πιο προσεκτικοί και συνετοί στο μέλλον.
– Δέχεται κριτική η Κυβέρνηση η ηγεσία της παράταξης για τις διεργασίες σε ο,τι αφορά τις εκλογές για την Τ.Α. Επικρίθηκε για το θέμα των δημοσκοπήσεων. Θα μπορούσε να γινόταν καλύτερη διαχείριση;
– Τις δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να τις αγνοούμε, ούτε όμως πρέπει να υποκαθιστούν το ρόλο της πολιτικής ηγεσίας. Εν πάση περιπτώσει, μπροστά μας έχουμε τώρα τις διπλές εκλογές του Ιούνη. Είναι η ώρα της συστράτευσης και όχι της μεμψιμοιρίας και των παραπόνων. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Μάλιστα θεωρώ πως επείγει και το κλείσιμο του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές.
– Συζητήθηκε πολύ η υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη στη Λευκωσία. Η άποψη σας ποια είναι;
– Οι εκλογές είναι πολιτικές. Και οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας στο Δήμο της Λευκωσίας επίσης είναι πολιτικές. Έχουμε από τη μια τον Νίκο Τορναρίτη που στηρίζεται από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και έχουμε από την άλλη τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ. Για λόγους εξόχως πολιτικούς, στηρίζω την υποψηφιότητα Τορναρίτη με όλες μου τις δυνάμεις.
– Απώλειες ποσοστών ή πρωτιάς για τον ΔΗΣΥ τι θα σημαίνει; Η δεν θεωρείτε ότι είναι πιθανό αυτό το σενάριο;
– Τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Σίγουρα δεν θα ήθελα να δω να πανηγυρίζει το ΑΚΕΛ που είναι ένα κόμμα που ποτέ δεν κατάφερε να εκσυγχρονιστεί και να αποβάλει τα δόγματα του παρελθόντος, ή το ΕΛΑΜ που προτάσσει τη δημαγωγία και τα συνθήματα. Δεν μπορούν αυτές οι δυνάμεις να οδηγήσουν την πατρίδα μας μπροστά. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ο τόπος μας χρειάζεται ένα ισχυρό και συγκροτημένο Δημοκρατικό Συναγερμό.
– Τις πολιτικές τοποθετήσεις και θέσεις του ΔΗΣΥ πώς τις βλέπετε; Η ηγεσία του κόμματος δέχεται συχνά κριτική για έλλειψη πολιτικών θέσεων και έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού;
– Δεν θα βιαστώ να κρίνω μια ηγεσία που ανέλαβε πριν από 10 μήνες. Η νέα ηγεσία χρειάζεται χρόνο και στήριξη. Αλλά την ίδια ώρα είναι πράγματι σημαντικό για την παράταξη μας να διαθέτει ένα καθαρό πλαίσιο πολιτικών θέσεων. Να τονίσουμε ξανά τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας. Να επανασυνδεθούμε πολιτικά με εκείνη τη μεγάλη και σημαντική μερίδα της κοινωνίας που πάντοτε εμπιστευόταν τον ΔΗΣΥ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με καθημερινές ανακοινώσεις για την επικαιρότητα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες καλούς λόγους για να συνεχίσουν να είναι κοντά στην παράταξη.
– Λέγεται συχνά ότι είμαστε στην εποχή των «απολιτίκ» πολιτικών και ηγετών της εικόνας. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση;
– Τι να σας πω… ελπίζω πως όχι. Πάντως για μένα η πολιτική δεν είναι η εικόνα. Πολιτική είναι να βγαίνεις μπροστά στα δύσκολα. Να έχεις θέσεις για τα μεγάλα και τα σημαντικά. Να δίνεις πολιτικές μάχες για τις ιδέες και τα πιστεύω σου. Είναι η ετοιμότητα να στέκεσαι ακόμη και απέναντι στην κοινή γνώμη για να υπηρετήσεις το δημόσιο συμφέρον και το καλό του τόπου σου. Εξάλλου, η ασφάλεια, η πρόοδος και η προοπτική κάθε κοινωνίας και κάθε έθνους, δεν είναι με τις δημόσιες σχέσεις που διασφαλίζονται.
– Υπάρχουν ευθύνες στην Δεξιά για την άνοδο της ακροδεξιάς;
– Κατά κύριο λόγο ναι, είναι οι αστοχίες και οι αδυναμίες της κεντροδεξιάς και της δεξιάς που ανοίγουν τον δρόμο στην ακροδεξιά. Δυστυχώς στην Ευρώπη και αλλού, κόμματα της κεντροδεξιάς συχνά ξεχνούν την πολιτική και ιδεολογική τους πυξίδα. Ίσως ευθύνεται η ψευδής αντίληψη ότι οι ιδέες υποχωρούν, ίσως ευθύνεται αυτή η τάση προς την απολιτίκ προσέγγιση, αλλά αφήνεται ζωτικός πολιτικός χώρος τον οποίο σπεύδουν να καλύψουν τα άκρα, με εργαλείο τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Όμως όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, πρέπει να μας υπενθυμίσουν ότι τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο και η μάχη των ιδεών ποτέ δεν τελειώνει.
Και η σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πρέπει να επανακτήσει το χαμένο έδαφος. Πρέπει να μιλήσουμε για την ελεύθερη οικονομία και την ατομική πρωτοβουλία και να αντιταχθούμε στην συνεχή επέκταση του κρατισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Να μιλήσουμε για τον καλώς νοούμενο πατριωτισμό, για την άμυνα και την ασφάλεια, για την ανάγκη η Ευρώπη και η Δύση να σταθεί ενωμένη απέναντι σε αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα. Να βγούμε μπροστά στο θέμα της ανεξέλεγκτης και παράνομης μετανάστευσης που απειλεί να διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης.
Να μιλήσουμε για την παιδεία, τη γνώση, την αριστεία και την επιστημονική πρόοδο. Να απορρίψουμε τις υπερβολές και τα παράλογα της woke κουλτούρας που έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την έννοια των φύλων και της οικογένειας και η οποία επιχειρεί να φιμώσει την ελευθερία στο όνομα της ελευθερίας. Εάν η κεντροδεξιά δεν ξυπνήσει από τον λήθαργο της και δεν αποβάλει τα δεσμά που η ίδια έχει επιβάλει στον εαυτό της, τότε φοβάμαι πως έρχονται δύσκολες μέρες για τη δημοκρατία.
– Αυτά ισχύουν και για την Κύπρο;
– Βεβαίως. Πολλές φορές έχω πει ότι άλλο είναι να εκφράζεις τη σύγχρονη κεντροδεξιά και άλλο να ρέπεις στην κεντροαριστερά. Εάν η κεντροδεξιά κινηθεί προς τα αριστερά, ή εάν παρασυρθεί σε μια απολιτίκ προσέγγιση, τότε θα αφήσει έδαφος για την ακροδεξιά. Γι΄ αυτό και θεωρώ αναγκαία μια καθαρή και τολμηρή κεντροδεξιά πολιτική πρόταση την οποία ο ΔΗΣΥ μπορεί και πρέπει να εκφράσει, με τρόπο μάλιστα που θα καλύπτει την κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί είμαι πεπεισμένος ότι το πλειοψηφικό ρεύμα δεν έλκεται ούτε από την δογματική αριστερά, ούτε από τη δημαγωγική ακροδεξιά.
– Ανησυχείτε καθόλου για την οικονομία; Πώς βλέπετε την μέχρι τώρα οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και ποιους θεωρείτε τους μεγαλύτερους κίνδυνους;
– Έχουν επιβεβαιωθεί οι εκτιμήσεις μας ότι δεν προκύπτει στο παρόν στάδιο ούτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ούτε κίνδυνος ύφεσης. Η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ικανοποιητική και ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Την ίδια ώρα όμως, θεωρώ πως έχει επιβεβαιωθεί και η βασική μας μεσοπρόθεσμη ανησυχία που είναι η διόγκωση της δημόσιας υπηρεσίας. Οι μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομία μας. Ειδικά εάν συνυπολογιστεί η επίπτωση της ΑΤΑ και των άλλων έμμεσων αυξήσεων.
Όταν έγκαιρα προειδοποιούσαμε για αυτό το ζήτημα, κάποιοι μας στόλιζαν με χαρακτηρισμούς ότι λαϊκίζουμε. Τώρα όλοι λένε ότι ανησυχούν. Με λίγα λόγια, είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επειδή η διεθνής αβεβαιότητα είναι μεγάλη και μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα αναπτυξιακά έργα και να προσδιοριστούν περαιτέρω φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις που θα συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στην αναπτυξιακή δραστηριότητα και τις επενδύσεις.
– Σε προσωπικό επίπεδο ισχύει η απόφαση σας να αποχωρήσετε από την πολιτική ή κάνετε δεύτερες σκέψεις;
– Η απόφαση μου ισχύει. Δεν θα διεκδικήσω ξανά βουλευτική έδρα ή οποιαδήποτε άλλη κομματική ή πολιτική θέση. Όμως πάντα θα είμαι κοντά στην παράταξη, πάντα θα με ενδιαφέρει η πολιτική και πάντα θα αγωνιώ για το μέλλον της πατρίδας μας.
– Τη στάση του κόμματος έναντι της Κυβέρνησης πώς την αξιολογείτε; Είναι για πολλούς ένας επικίνδυνος ακροβατισμός η στάση του ΔΗΣΥ απέναντι στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη…
– Υπάρχει σίγουρα ένα ζήτημα. Πρώτη φορά αντιμετωπίζει ο ΔΗΣΥ ανάλογο σκηνικό. Να είναι το κόμμα στην αντιπολίτευση αλλά απέναντι να υπάρχει ένας κεντροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος ηγείται μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία σε σειρά ζητημάτων δηλώνει ότι συνεχίζει τις πολιτικές της δικής μας κυβέρνησης, δεχόμενη μάλιστα επί αυτού την κριτική του ΑΚΕΛ.
Προσεγγίζει με λίγα λόγια ο πρόεδρος και η κυβέρνηση το δικό μας πολιτικό πεδίο. Άρα τι πρέπει να πράξει ο ΔΗΣΥ; Να ξεκινήσει να πετροβολεί την κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες για να αποδείξει τη διαφορετικότητα του; Αυτό θα ήταν σφάλμα. Να μετακινηθεί από τις θέσεις του από φόβο μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση; Επίσης θα ήταν σφάλμα. Να μετατραπεί σε ουραγό της κυβέρνησης και να μην τολμά να εκφράσει διαφωνία; Αυτό και εάν είναι σφάλμα. Δική μου θέση είναι πως ο ΔΗΣΥ πρέπει με αξιοπιστία και πολιτική επάρκεια να διατηρήσει το πολιτικό του πεδίο. Να εκφράσει με αυτοπεποίθηση και καθαρότητα τις δικές του θέσεις. Και να μην φοβάται είτε την πολιτική συμπόρευση με την κυβέρνηση εκεί που αυτή προκύπτει, είτε την διαφοροποίηση και την ενάσκηση κριτικής εκεί που αυτή επιβάλλεται.
– Η Κυβέρνηση βρίσκεται συχνά στην μέγγενη της κριτικής. Υπάρχει η αίσθηση ότι επικρατεί μία απογοήτευση στην κοινωνία. Εσάς ποια είναι η άποψη σας; Τι βαθμό θα βάζετε στη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη
– Τώρα αυτό ότι βρίσκεται στη μέγγενη της κριτικής η κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνω. Τόσο σύντομα ξεχνάμε την απόλυτη και μηδενιστική κριτική που αντιμετώπιζε η δική μας κυβέρνηση; Σε σύγκριση με εκείνο το σκηνικό θεωρώ ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει απολαύσει μέχρι σήμερα μια παρατεταμένη περίοδο ανοχής. Όμως, χωρίς καν να έχει ανοίξει έστω και ένα μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς να έχει λάβει ούτε μια δύσκολη ή μη-δημοφιλή απόφαση, η κυβέρνηση φαίνεται να δυσκολεύεται. Δίνει την εικόνα ότι περιορίζεται στην καθημερινή διαχείριση.
Στα θετικά καταγράφω τη γενική κατεύθυνση τόσο της εξωτερικής όσο και της οικονομικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ευθέως τονίζει ότι ο προσανατολισμός της χώρας είναι δυτικός. Τα μηνύματα που λαμβάνω από Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ είναι θετικά και αυτό με ικανοποιεί, όπως επίσης με ικανοποιεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει φέρει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Όμως πέρασε ένας χρόνος και δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα ποια είναι τα 5-6 μεγάλα θέματα που θέλει να προωθήσει. Πολύ σωστά συνεχίζει να υλοποιεί κάποια σημαντικά κεφάλαια που είχε βάλει μπροστά η δική μας κυβέρνηση. Οι δικές της πρωτοβουλίες ποιες είναι;
Πηγή: Philenews
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 12/02 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τον Παναγιώτης Σαββίδης, οικονομικό αναλυτή, με παρεμβάσεις από τον Ανδρέας Νικήταρας (επικεφαλής Ομάδας Εξωτερικών ΔΗΚΟ).
🎯 Στο επίκεντρο:
• Κυπριακό και διεθνείς ισορροπίες Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• Πρόταση νόμου για τους εγγυητές από τον Αβέρωφ Νεοφύτου
• Μετανάστευση, τραγωδίες και υποθέσεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό
🔎 Θεσμοί, πολιτική ευθύνη και κοινωνική πραγματικότητα — ποιος πληρώνει τελικά το κόστος;
📡 Απλή Πραγματικότητα
Χωρίς ωραιοποιήσεις. Με στοιχεία. Με καθαρές ερωτήσεις.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record1 week agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

