ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι προσπάθειες του ΔΗΚΟ για να συγκρατήσει διαρροές προς το ΕΛΑΜ
Την επανάληψη του θρίλερ που βίωσε η ΕΔΕΚ το 2019, όταν λόγο της ανόδου του ΕΛΑΜ κινδύνευσε να χάσει την έδρα στην Ευρωβουλή, αντιμετωπίζει αυτή τη φορα το ΔΗΚΟ, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες για να μη χάσει την τρίτη θέση. Βάσει της δημοσκόπησης της «Κ», το ΕΛΑΜ λαμβάνει το 8% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να ειδοθεί η απόφαση του ΔΗΚΟ να ενισχύσει σημαντικά το ψηφοδέλτιό του για να συγκρατήσει το σκληρό του ακροατήριο, ρίχνοντας στη μάχη μαζί με το φαβορί Κώστα Μαυρίδη, τον στενότερο συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη, αλλά και τη σκληρή στο Κυπριακό, Ελένη Θεοχάρους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, ανάμεσα στην τελευταία και το ΔΗΚΟ, όπως είναι το Κυπριακό και η στάση έναντι της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.
Για αυτό το θέμα απάντησε στην «Κ» η κα Θεοχάρους, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή. «Δεν έχω διαφορές με το ΔΗΚΟ όσον αφορά το περιεχόμενο της λύσης στο Κυπριακό, αλλά έχω διαφορές σημειολογίας και ορολογίας. Δεν πιστεύω ότι ο όρος ΔΔΟ μπορεί να χωρέσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που διεκδικούμε και οι δύο», είπε, για να προσθέσει ότι «υπερασπιζόμαστε αμφότεροι με πάθος τα ανθρώπινα, πολιτικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, γλωσσικά, περιουσιακά δικαιώματα του λαού. Αυτό δεν επιτρέπει αντιπαλότητες». Σε σχέση με τη διαφορετική ματιά με την οποία βλέπουν το έργο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη τόνισε ότι το ΔΗΚΟ εξακολουθεί ακόμη να στηρίζει την κυβέρνηση, δίνοντας περιθώρια στον Χριστοδουλίδη, ενώ η ίδια όχι, ασκώντας του κριτική με όσα μέσα διαθέτει. «Οπωσδήποτε, πάντα σέβομαι τις αλήθειες των άλλων και υπερασπίζομαι σθεναρά τη δική μου αλήθεια, συνεπώς δεν είμαστε σε συγκρουσιακή πορεία με το ΔΗΚΟ. Έχω ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι οι θέσεις μου στο Κυπριακό και σε όλα τα μείζονα ζητήματα παραμένουν αναλλοίωτες και το σέβεται. Άλλωστε ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Η συνεργασία μας είναι έντιμη και με πλήρη αλληλοσεβασμό. Και ουδείς ελεύθερος άνθρωπος αποδέχεται να έχει κεχαγιά στο κεφάλι του», συμπλήρωσε.
«Έχω ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι οι θέσεις μου στο Κυπριακό και σε όλα τα μείζονα ζητήματα παραμένουν αναλλοίωτες και το σέβεται», δήλωσε σε συνέντευξή της στην «Κ» η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΟ, Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, ανάμεσα στην ίδια και το κόμμα του κέντρου.
Αμήχανα στελέχη
Την ίδια ώρα στελέχη του ΔΗΚΟ παρουσιάζονται αμήχανα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ και τον κίνδυνο απώλειας της τρίτης θέσης. Συναντώνται να υιοθετούν μέρος της ρητορικής του ΕΛΑΜ σε ό,τι αφορά την «παραδοσιακή οικογένεια», ενώ αμηχανία παρουσιάζούν και στο πώς θα πρέπει να προσεγγίζεται το πραξικόπημα στην Κύπρο, το οποίο σε άλλες εποχές, μαζί με την αναφορά στην ΕΟΚΑ Β΄, θεωρούνταν για το ΔΗΚΟ παντιέρα συσπείρωσης του ακροατηρίου του. Τα πιο πάνω, που εκτός από σύγχυση στρατηγικής παραπέμπουν και σε κρίση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, απορρέουν από πρόσφατα παραδείγματα που συγκέντρωσε και παρουσιάσε δημοσίευμα της «Κ» την πρασμένη Κυριακή:
• Πριν από δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν σε ψήφισμα της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου με θέμα το «Γυναίκα και Ειρήνη» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς ζήτησε μαζί με την εισβολή να προστεθεί και το πραξικόπημα. Μία κίνηση που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκκη, ο οποίος θεώρησε πως μία τέτοια συζήτηση αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του ΕΛΑΜ, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν το πραξικόπημα και η αναφορά στην ΕΟΚΑ Β΄ θεωρείτο για το ΔΗΚΟ σημαία συσπείρωσης του ακροατηρίου του και όχι ένα θέμα ταμπού που θα έπρεπε να αποφευχθεί, γιατί θα προκαλούσε εσωτερικά ζήτημα.
• Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, το 2014 ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Συμφώνου Συμβίωσης, από τους πρώτους που στήριξαν το Gay Pride. Σήμερα αποφεύγει να τοποθετηθεί για ζητήματα που ενδεχομένως να ενοχλήσουν το συντηρητικό του ακροατήριο. Ενδεικτική η διαφωνία του ΔΗΚΟ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο ρεπορτάζ της «Κ» την Κυριακή, 3 Μαρτίου, αλλά και η προσπάθεια βουλευτών να κερδίσουν ψηφοφόρους με το αφήγημα του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν πέρασε απαρατήρητη η στάση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά για το θέμα της σεξουαλικής παιδαγώγησης, όταν κατήγγειλε φίμωση, υποστηρίζοντας τον μητροπολίτη εξ Ελλάδος που τοποθετείτο για την ομοφυλοφιλία. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να αγνοηθεί η έντονη θέση του Χρύσανθου Σαββίδη στο μεταναστευτικό.
Επί του παρόντος πάντως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να στείλει το μήνυμα –μέσω και της πρωτοβουλίας του στο Κυπριακό– πως το ΔΗΚΟ αποτελεί τον κύριο διεκδικητή σε θέματα Κυπριακού και πως σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ, το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο εθνικό ζήτημα. Το πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει είναι ένα ερώτημα, τονίζει το δημοσίευμα.
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ
Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.
Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία
Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.
Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.
👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ
Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.
Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.
Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ
Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:
– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Θέσεις των υποψηφίων
– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.
Θέμα Βρετανικών Βάσεων
Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΜακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
-
Off the Record5 days agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
Off the Record1 month agoΚάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΠάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό
-
EKLOGES20261 month agoΚατέβασαν τις σελίδες του ΕΛΑΜ σε Facebook και Instagram-Προέβη σε καταγγελία στη Αστυνομία

