Connect with us

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ειρήνη ή συμβιβασμός; Το παράδοξο για Ουκρανία και Ρωσία

Avatar photo

Published

on

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μετά το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας άμεση αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Το σχέδιο των 28 σημείων παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» του Κιέβου, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για την «wish list» του Κρεμλίνου. Η πρόταση φαίνεται να παραχωρεί στη Ρωσία μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους και περιορίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, παρέχοντας ταυτόχρονα στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, αν και χωρίς παρουσία δυτικών στρατευμάτων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να απαντήσει, αναγνωρίζοντας ο ίδιος την κρισιμότητα της κατάστασης και προειδοποιώντας χθες ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Στο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι αποκάλυψε το βασικό του δίλημμα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι φαίνεται να δηλώνουν ότι η Ευρώπη δεν θα υποστηρίξει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο με την τρέχουσα μορφή του.

«Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση: δεν μπορεί ούτε να αποδεχθεί το σχέδιο — δεδομένου ότι διακυβεύονται η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία της χώρας — ούτε να το απορρίψει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση με την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ καθοδηγούν τη διαδικασία, η Ευρώπη αρνείται την ουσία, και η Ουκρανία βρίσκεται παγιδευμένη στη μέση», συνοψίζει ο Μπαλάζ Γιαράμπικ του R.Politik.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Ζελένσκι «τρέχει» αυτήν την περίοδο μια στρατηγική αναμονής, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Ωστόσο, το περιθώριο ελιγμών του μειώνεται εξαιτίας της στρατιωτικής πίεσης στο πεδίο, της πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό, της δημοσιονομικής εξάντλησης και των αντικρουόμενων μηνυμάτων ΗΠΑ–ΕΕ για την ειρήνη.

Ο αναλυτής εντοπίζει δύο κρίσιμα σημεία καμπής:

  • το νότιο μέτωπο, όπου η Ουκρανία δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τη γραμμή

  • την απόφαση της ΕΕ που αναμένεται τον Δεκέμβριο για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούνται «το τελευταίο χαρτί της Ευρώπης».

«Εάν ο μηχανισμός καταρρεύσει, το Κίεβο χάνει την οικονομική του σανίδα σωτηρίας. Εάν εγκριθεί, η Ουκρανία κερδίζει χρόνο — μήνες όχι χρόνια», εκτιμά ο ίδιος.

Τα φωτεινά σημεία

Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό σχέδιο ικανοποιεί πολλά ρωσικά αιτήματα, αρκετοί αναλυτές εντοπίζουν θετικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσχέδιο και συνεπώς μπορεί να τροποποιηθεί.

«Το σχέδιο απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά και συνεπώς η κατάπαυση του πυρός θα καθυστερήσει. Μόλις οι δύο πλευρές εκφράσουν αντιρρήσεις και ζητήσουν τροποποιήσεις, θα υπάρξουν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, οδηγώντας σε επιπλέον καθυστερήσεις. Το πλεονέκτημα είναι ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιτρέπει να εντοπιστούν οι παγίδες, χωρίς να παρέχει απαραίτητα τρόπους να ξεπεραστούν», σχολιάζει ο καθηγητής Λόρενς Φρίντμαν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Κίεβο αφορά την παραχώρηση στη Ρωσία ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, την οποία το Κρεμλίνο δεν έχει καταλάβει πλήρως. Οι αναλυτές του Atlantic Council χαρακτηρίζουν την ιδέα «ανόητη», καθώς συνιστά «ανταμοιβή του επιτιθέμενου». Την ίδια στιγμή, η διατύπωση περί εγγυήσεων ασφαλείας κρίνεται «πιθανώς θετική», ενώ μια ισχυρή διμερής εγγύηση από τις ΗΠΑ «θα αποτρέψει μελλοντική ρωσική επιθετικότητα, αφού οι Ρώσοι φοβούνται τον αμερικανικό στρατό».

Όπως εξηγούν, η συμφωνία ακυρώνεται εάν η Ρωσία επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία. Αναφέρουν επίσης ότι η εμπειρία από προηγούμενες κακές αρχικές προτάσεις των ΗΠΑ — όπως η συμφωνία για τα ορυκτά — μετατράπηκε τελικά σε λογική συμφωνία με πλεονέκτημα για τις σχέσεις ΗΠΑ–Ουκρανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός στη Ρωσία, υποστηρίζει ότι το κακογραμμένο και ελλιπές κείμενο του αμερικανικού σχεδίου δεν ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι προτάσεις Τραμπ μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο εκκίνησης.

Στα θετικά σημεία του σχεδίου περιλαμβάνονται:

  • Η αναγνώριση του de facto ελέγχου των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την ανάγκη για συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ουκρανία ή επίσημη αποδοχή από την ΕΕ, χωρίς να αποκλείεται μελλοντική ειρηνική επανένωση.

  • Ο περιορισμός του ουκρανικού στρατού σε 600.000 στρατιώτες, αριθμός που δεν αφήνει την Ουκρανία ανυπεράσπιστη.

  • Η σταδιακή άρση κυρώσεων και η δυνατότητα αξιοποίησης 100 δισ. δολαρίων από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

  • Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η προοπτική ένταξης στην ΕΕ, που παρέχει καλύτερες εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Άννα Αρουτουνιάν.

Η ίδια αναλύτρια εκτιμά ότι ο Ζελένσκι πιθανότατα θα απορρίψει την αμερικανική πρόταση, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία μειώνει την ικανότητά του να «πουλήσει» μια κακή συμφωνία στο κοινό.

Οι αναλυτές του Atlantic Council επισημαίνουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι η απόρριψη του σχεδίου μπορεί να προκαλέσει θυμό του Τραμπ και περαιτέρω απόσυρση υποστήριξης από τις ΗΠΑ. Στόχος του Κιέβου πρέπει να είναι να αποφευχθεί η καταστροφική έκβαση του σχεδίου και η ευθύνη για πιθανή αποτυχία. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να υποβάλει το σχέδιο στη Γερουσία για επικύρωση, στέλνοντας μήνυμα ενότητας σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, εξασφαλίζοντας τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Το παράδοξο για τη Ρωσία

Η Μόσχα εμφανίζεται σε αμηχανία. Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα έλαβε αντίγραφο του σχεδίου.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για τελική ειρηνευτική συμφωνία», τόνισε. Ωστόσο, σύμφωνα με την αναλύτρια Τατάνια Στανόβαγια, το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα όνειρα της Ρωσίας.

Η διατύπωση δείχνει παρανόηση του τρόπου με τον οποίο η Μόσχα διατυπώνει τις θέσεις της. Αν και περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, απαιτεί από τη Μόσχα να εγκαταλείψει προηγούμενους όρους, όπως τη ριζική μείωση των ουκρανικών δυνάμεων ή μέρη των αλλαγών στην πολιτική ζωή της χώρας.

«Η διατύπωση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη Μόσχα, καθώς αντιστοιχεί σε αστήρικτες υποσχέσεις που απαιτούν δεσμεύσεις της Δύσης (ΝΑΤΟ). Δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν θα απορρίψει το σχέδιο, αλλά θα επιμείνει σε σχολαστική επεξεργασία των διατυπώσεων και καταγραφή κάθε δέσμευσης», εξηγεί.

Έτσι δημιουργείται ένα παράδοξο για τη Ρωσία: παρά το γεγονός ότι έχει λάβει πολλά από αυτά που ήθελε, καλείται τώρα να διαχειριστεί ένα σχέδιο που μπορεί να θεωρήσει θεμελιωδώς αβάσιμο και αναξιόπιστο.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Πάλμας: Δεν έχει συζητηθεί μόνιμη παρουσία ελληνικών F-16 και φρεγάτας στην Κύπρο

Avatar photo

Published

on

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, επιτρέποντας συνεχή συνεννόηση για κάθε ζήτημα που μπορεί να προκύψει, οποιαδήποτε στιγμή».

Δεν έχει τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας ελληνικών μαχητικών F-16 και φρεγάτας στην Κύπρο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης και παραλαβής των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των εφέδρων αξιωματικών της Β’ ΕΣΣΟ 2026. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ούτε η πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία προβλέπει εγκατάσταση μόνιμων γαλλικών δυνάμεων στο νησί.

«Σε καθημερινή βάση αξιολογούμε, σε συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση, τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή», ανέφερε ο Υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών και της φρεγάτας. Όπως σημείωσε, όλα δείχνουν ότι η κρίση που ξέσπασε τον περασμένο Μάρτιο, μετά την αμερικανική επίθεση στο Ιράν, βαίνει προς αποκλιμάκωση.

«Τα F-16 εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ η φρεγάτα Έλλη παραμένει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, πρόκειται για προσωρινή παρουσία. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ούτε για προσωρινή ούτε για μόνιμη εγκατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όταν επανεκτιμηθούν οι συνθήκες, τότε θα εξεταστεί κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει μόνιμη παραμονή ή όχι».

Παράλληλα, επανέλαβε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς την Ελλάδα, αλλά και προς τις υπόλοιπες χώρες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσιμης περιόδου, παρέχοντας, όπως είπε, «ομπρέλα προστασίας» και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο συνεργασίας ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεννόηση για κάθε θέμα που ανακύπτει.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία SOFA μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, επισήμανε ότι η υπογραφή μιας τέτοιας στρατιωτικής συμφωνίας αποτελεί ένδειξη του εξαιρετικού επιπέδου των συνολικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυσή της, παρέχοντας διευκολύνσεις στα στρατεύματα των δύο χωρών σε ζητήματα που αφορούν ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και άλλες πρόνοιες που προβλέπονται από το κείμενο της συμφωνίας.

«Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα προγράμματα που θα σχεδιάζουν οι δύο στρατοί για συνεκπαιδεύσεις και συνεργασία, θα προσαρμόζεται και ο τρόπος διεξαγωγής των ασκήσεων, των εκπαιδεύσεων ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει εξεταστεί η παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων εντός του έτους, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει μόνιμη παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στο νησί, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Τόνισε ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για καθεστώς αντίστοιχο με αυτό της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου», η οποία, όπως υπενθύμισε, εδρεύει στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες και συμβάλλει στην ασφάλεια και την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα παραμονής γαλλικών στρατευμάτων στην Κύπρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κυρίως στο πλαίσιο ανθρωπιστικών ή ειρηνευτικών αποστολών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που χρειαστεί να υποστηριχθεί η απομάκρυνση Γάλλων πολιτών από επικίνδυνες περιοχές της Μέσης Ανατολής ή της Ανατολικής Μεσογείου, οι γαλλικές δυνάμεις μπορούν να παραμείνουν στην Κύπρο για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Ερωτηθείς για τις επαφές του με τον Υφυπουργό Άμυνας της Βραζιλίας και κατά πόσο αυτές σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει κατά την επίσκεψή του στη διεθνή έκθεση αμυντικού και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Παρίσι.

«Οφείλω να σημειώσω ότι ήδη υπάρχει ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας και θα εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της σχέσης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κινήσεις που γίνονται για προμήθεια εξοπλισμών μέσω του προγράμματος SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός δήλωσε ότι επιδίωξη είναι τόσο η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. «Στο πλαίσιο αυτής της διπλής προσπάθειας αναπτύσσονται συνέργειες κυρίως με ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, σε συνεργασία με κυπριακές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή εξοπλιστικών προγραμμάτων», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

MILITAIRE

Γιατί η Τουρκία φέρνει τώρα το νόμο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»….

Avatar photo

Published

on

 

 

Γιατί ο Τουρκικός νόμος για τη “Γαλάζια Πατρίδα — αλλά κυρίως γιατί τώρα;

Η ουσία δεν είναι ο ίδιος ο νόμος, αλλά το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος «αφηρημένη» και σχεδόν μεταφυσική έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας παύει να είναι σύνθημα καφενείου, powerpoint αποστράτων ή ιδεολογικό φετίχ συγκεκριμένων κύκλων στην Άγκυρα. Αποκτά θεσμική και νομική υπόσταση. Και αυτό ναι, έχει τη σημασία του. Γιατί από τη στιγμή που ένα αναθεωρητικό δόγμα περνά στη νομοθεσία, παύει να είναι απλή ρητορική. Μετατρέπεται σε κρατική γραμμή με διάρκεια, συνέχεια και πολιτική υποχρέωση υπεράσπισης από τις επόμενες γενιές Τούρκων πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών.

Με απλά λόγια: η Τουρκία δεν «λέει» πλέον τι θέλει. Το κατοχυρώνει.Και όχι, δεν είναι «για εσωτερική κατανάλωση». (Το ακούσαμε κι αυτό). Ούτε πρόκειται απλώς για μια ακόμα προσπάθεια ανανέωσης της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο.

Ας μη χαϊδεύουμε αυτιά.

Πρόκειται για πακέτο θεσμοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ένα πολιτικο-νομικό πλαίσιο που δηλώνει ξεκάθαρα πως η Άγκυρα βλέπει το μέλλον της ως δύναμη αναθεώρησης συνόρων, ισορροπιών και διεθνών κανόνων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνιστά κλιμάκωση; Προφανώς.Και στο ερώτημα «γιατί τώρα;», ας προσπαθήσουμε —έστω για λίγο— να δούμε τον χάρτη με τουρκικά μάτια:

– Διεθνές περιβάλλον χαοτικό και απορροφημένο σε Ουκρανία, Γάζα και Ιράν.

– Ελληνικό πολιτικό σύστημα σε φάση εσωτερικής φθοράς, σκανδάλων και σεναρίων πρόωρων εκλογών.

– Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίοδο θορυβώδους και αμφιλεγόμενης αναδιοργάνωσης υπό την «Ατζέντα 2030».

– Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ανοδική τροχιά, αλλά ακόμη σε μεταβατική φάση. Οι FDI έρχονται, οι Bergamini συζητούνται, αλλά μία μόνο FDI δεν αλλάζει τις ισορροπίες σε περίπτωση πραγματικής κρίσης και στρατιωτικής εμπλοκής.

– Και τέλος, ένα ελληνικό πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει κάθε συζήτηση αποτροπής σχεδόν ως ψυχολογική διαταραχή. «Μα πόλεμο θέλετε;»

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν —κατά τη φτωχή και ταπεινή μου άποψη— ένα εξαιρετικά εύφλεκτο περιβάλλον.Και κάτι τελευταίο: σε όσους πιστεύουν πως η Τουρκία θα “επιτεθεί” πρώτη κάνοντας πράξη το “casus belli”. Δεν θα γίνει έτσι ακριβώς, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες και καταστάσεις, που θα υποχρεώσουν εμάς να αντιδράσουμε βίαια -αν θέλουμε- γιατί άλλος τρόπος “πολιτισμένος” για την υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα υπάρχει.

Αν θέλουμε.

Γράφει ο

ΠΗΓΗ: MILITAIRE.GR
Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ φεύγει, ο Πούτιν ετοιμάζει βαλίτσες για Κίνα

Avatar photo

Published

on

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου για την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Πεκίνο κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Μόλις ο Πρόεδρος Τραμπ ολοκλήρωσε τις επαφές του στην κινεζική πρωτεύουσα και επιβιβάστηκε στο Air Force One με προορισμό την Ουάσιγκτον, η Μόσχα γνωστοποίησε πως ο Ρώσος ηγέτης θα βρεθεί στην Κίνα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Επίσημη αφορμή για την πρόσκληση του Σι Τζινπίνγκ αποτελεί η 25η επέτειος της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας, ωστόσο η ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμες συζητήσεις για διεθνή ζητήματα και την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών που θα εμβαθύνουν τη σχέση των δύο στενών εταίρων.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, με την Κίνα να παραμένει ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικών ενεργειακών πόρων και να αποφεύγει συστηματικά την καταδίκη του πολέμου, κατηγορώντας μάλιστα τη Δύση για την παράταση των εχθροπραξιών μέσω των εξοπλισμών. Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν στη «Ναυτεμπορική» πως η συνάντηση Πούτιν-Σι ενδέχεται να κρύβει σημαντικές ανακοινώσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για την κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ, προκειμένου να καταδειχθεί η μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Παράλληλα, η σύνοδος κορυφής Τραμπ-Σι φαίνεται πως άφησε πολλά μέτωπα ανοιχτά, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν, οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν και ο πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει τη Fed, παρά τις προσδοκίες για επικερδείς συμφωνίες στον τομέα της τεχνολογίας, όπως στην περίπτωση της Nvidia. Στο επίκεντρο της έντασης παραμένει η Ταϊβάν, με τον Σι Τζινπίνγκ να θέτει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές κατά της ανεξαρτησίας της, την ώρα που ο Τραμπ εμφανίζεται διστακτικός για μια στρατιωτική εμπλοκή χιλιάδες μίλια μακριά.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, διαφαίνεται μια πιθανή γεωπολιτική ανταλλαγή μεταξύ «Κούβας και Ταϊβάν». Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, στην Αβάνα και οι λακωνικές δηλώσεις Τραμπ τροφοδοτούν σενάρια για πιέσεις προς το κουβανικό καθεστώς με στόχο την πολιτική μεταρρύθμιση. Η Ουάσιγκτον φαίνεται να εξετάζει εργαλεία πίεσης, όπως η απαγγελία κατηγοριών κατά του Ραούλ Κάστρο για παλαιότερες υποθέσεις, επιδιώκοντας τον τερματισμό του κομμουνιστικού ελέγχου στο νησί χωρίς την πρόκληση απόλυτου χάους. Αν και ο πρέσβης της Κούβας στην Ουάσιγκτον απορρίπτει κάθε συζήτηση για αλλαγή του εσωτερικού συστήματος, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας εξασφαλίσει –ίσως με ανταλλάγματα στην Ουκρανία– μια «εντός ορίων» αντίδραση από Πεκίνο και Μόσχα. Με τον πόλεμο κατά του Ιράν σε αδιέξοδο και τις εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά μια ηχηρή διπλωματική νίκη για να ενισχύσει την πολιτική του κυριαρχία.

ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .GR

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ13 minutes ago

Πάλμας: Δεν έχει συζητηθεί μόνιμη παρουσία ελληνικών F-16 και φρεγάτας στην Κύπρο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 hour ago

Στο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο

MILITAIRE1 hour ago

Η σκοτεινή Ευρώπη, μια ιστορία εγκλημάτων! Ηλίας Παπαναστασίου

MILITAIRE2 hours ago

Τραμπ: «Πλοία όλου του κόσμου, βάλτε μπρος τις μηχανές σας. Ας ρεύσει το πετρέλαιο!»-Η συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 hours ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

MILITAIRE3 hours ago

Η τουρκική στρατηγική πίσω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» μέσα από τα λόγια του Νταβούτογλου

Off the Record5 hours ago

Στόχος των τρομοκρατών της Χαμάς η Ευρώπη

Off the Record6 hours ago

Η χορωδία Άντρου- Φουλή και η έκπληξη

voulitv3 days ago

Ώρα η ΕΕ να σταματήσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στην παράνομη συμπεριφορά του Ισραήλ στην Παλαιστίνη

Off the Record3 days ago

Παίρνουμε τον ανήφορο για τα Σούσα…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record4 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20263 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Επιστολή Ανδρούλλας Καμιναρά στη διεύθυνση του OMEGA για λανθασμένη παρουσίαση των θέσεών της

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia