ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στέλνουν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας
Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης έστειλαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τριμερή συνάντηση των τριών ηγετών στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις την ευρύτερη περιοχή.
«Η ενότητα είναι η δύναμη της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στις δηλώσεις του, ευχαριστώντας τους ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά του και για «την έμπρακτη, για την ουσιαστική στήριξή σας, για το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ασφάλεια της Κύπρου σημαίνει ασφάλεια και της Ευρώπης, σημαίνει συλλογική ευθύνη».
Απευθυνόμενος τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η παρουσία των μαχητικών F-16 καθώς και των φρεγατών Ψαρά και Κίμων στην Κύπρο «ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν Κύπρο και Ελλάδα, δεσμούς και αισθήματα αντιληπτά από κάθε Έλληνα και κάθε Κύπριο, γιατί ανάμεσα σε πολλά άλλα αντανακλούν την κοινή μας ιστορία, την εγγύτητα των χωρών μας και την βεβαιότητα ότι στεκόμαστε πάντοτε ο ένας δίπλα στον άλλο». Είναι μάλιστα ιδιαίτερα συμβολικό ότι η φρεγάτα Κίμων, μια σύγχρονη φρεγάτα γαλλικής κατασκευής, φέρει το όνομα ενός από τους μεγάλους ναύαρχος της αρχαίας Ελλάδας, στενά συνδεδεμένου με την κυπριακή ιστορία και σύμβολο ναυτικής ισχύος, περιφερειακής ασφάλειας αλλά και ηγεσίας, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η άμεση ανταπόκριση του Γάλλου Προέδρου στο αίτημα της Λευκωσίας με την ανάπτυξη στην Κύπρο της φρεγάτας Languedoc και του αντιαεροπορικού συστήματος Μistral «απέδειξε στην πράξη ότι η Γαλλία αποτελεί ισχυρό στρατηγικό εταίρο της Κύπρου». Είπε ακόμη ότι αναδεικνύει και υλοποιεί στην πράξη την εταιρική σχέση των δύο χωρών, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται και στην στρατηγική συνεργασία που υπέγραψαν πριν λίγες εβδομάδες στο Παρίσι, όπως σημείωσε, «η οποία αφορά και τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και την κοινή μας πεποίθηση για την ανάγκη επικράτησης συνθήκων σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».
Ευχαρίστησε και τους δύο «για την αμέριστη» στήριξή τους όπως και τους Πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας «για την δική τους ουσιαστική στήριξη». «Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αποδεικνύουν με αποφασιστικότητα τι σημαίνει στην πράξη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Με την αποφασιστική τους βοήθεια συμβάλλουν καθοριστικά στην σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου στέλνοντας ένα ουσιαστικό μήνυμα για τις δυνατότητες της Ευρώπης αλλά και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην περίοδο «σοβαρής αστάθειας» στην ευρύτερη περιοχή, είπε, «οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μας υπενθυμίζουν μια πολύ απλή αλήθεια: οτιδήποτε γίνεται στην Μέση Ανατολή έχει ευρύτερο αντίκτυπο, επηρεάζει άμεσα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, επηρεάζει την Ευρώπη, την ασφάλεια μας, την ενεργειακή μας σταθερότητα, τις μεταναστευτικές ροές. Επηρεάζει το συλλογικό ευρωπαϊκό μας μέλλον». Γι’ αυτό το λόγο και οι χώρες μας, πρόσθεσε, έχουν την κοινή πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εμπλακεί πιο ενεργά, πιο στρατηγικά και πιο συνεκτικά με την ευρύτερη περιοχή, «μέσα στο πλαίσιο και μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης αν θέλετε 360 μοιρών. Μιας προσέγγισης που να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας».
Για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, η προσέγγιση αυτή καθοδηγεί και συνοψίζει και τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τρέχον εξάμηνο. «Μια Προεδρία που εστιάζει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μέσα και από την εξωστρέφεια και με την άμεση γειτονιά μας και ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι παραμένει προσηλωμένη στον ανθρωπιστικό ρόλο «τον οποίον υπηρετήσαμε όλο αυτό το διάστημα, πάντοτε με υπευθυνότητα ως μέρος της λύσης και ποτέ ως μέρος του προβλήματος». Είπε ακόμη ότι η Κύπρος απέδειξε ότι αποτελεί γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την περιοχή, και ότι αξιοποιεί τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κράτη και τους λαούς της γειτονιάς της, που δοκιμάζονται από πολλές και συνεχιζόμενες κρίσεις.
Σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος, με την χώρα να είναι «θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής», είπε ότι γι’ αυτόν τον λόγο, «αρχή και το τέλος κάθε μας απόφασης, κάθε μας ενέργειας αποσκοπεί στην διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, ευημερίας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή».
Μεταφέροντας «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άμεση στήριξη, την ουσιαστική αλληλεγγύη», είπε μαζί, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος στέλνουν «ένα πολύ συγκεκριμένο, ένα σαφές μήνυμα: η Ευρώπη στέκεται ενωμένη, αποφασισμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια των κρατών μελών της και να εργαστεί για την επικράτηση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Διότι, είπε κλείνοντας, «στιγμές όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, η ενότητα δεν είναι απλώς μια αρχή, δεν είναι απλώς μια αξία, είναι η δύναμη της Ευρώπης».
Όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση, η Ευρώπη δέχεται επίθεση, λέει ο Μακρόν
Στις δικές του δηλώσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ότι σε καθώς ο πόλεμος στο Ιράν επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή, η παρουσία του στην Κύπρο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στέλνει το μήνυμα ότι «όταν η Κύπρος δέχεται επίθεση, η Ευρώπη δέχεται επίθεση» και ότι «η υπεράσπιση της Κύπρου είναι προφανώς ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τη χώρα σας, για τη γειτονική σας χώρα, εταίρο και φίλο σας, την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και, μαζί με αυτήν, για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο πρώτος στόχος της επίσκεψής του είναι να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς την Κύπρο, η οποία, όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος drone και πυραύλων.
«Αυτό μας οδήγησε να αναπτύξουμε ένα τμήμα αντιπυραυλικής άμυνας Mistral και να αναπτύξουμε αμέσως τη φρεγάτα Languedoc, η οποία κατέστη δυνατή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας», συμπλήρωσε.
Χαιρέτισε παράλληλα την κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης με την αποστολή φρεγατών, οι οποίες, όπως είπε, υπογραμμίζουν επίσης τη δύναμη της βιομηχανικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς και την κινητοποίηση ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.
Συμπλήρωσε ότι πέρα από αυτή την παρουσία, γαλλική αεροναυτική ομάδα με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται πλέον κοντά στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στη συνολική αμυντική στάση και μακροπρόθεσμη εξασφάλιση του νησιού.
Ο δεύτερος στόχος μας είναι ο συντονισμός τον προσπαθειών μας προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των υπηκόων μας και των Ευρωπαίων υπηκόων στην περιοχή, να συνοδεύσουμε τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού και να προβούμε σε ενίσχυση κάθε επείγουσας επιχείρησης που θα χρειαστεί, συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Προσέθεσε ότι ο τρίτος στόχος των τριών ηγετών είναι να διαβεβαιώσουν όλους τους εταίρους τους, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με αρκετές χώρες που δέχθηκαν επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες και να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Είπε επίσης πως ακόμη ένας στόχος αφορά στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας στη θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES, «μιας ήδη υπάρχουσας συμμαχίας με έδρα την Ελλάδα, η οποία συντονίζεται επί του παρόντος από την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα συμβάλει με δύο φρεγάτες σε αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα, προετοιμάζεται μια αποστολή καθαρά αμυντικού, συνοδευτικού χαρακτήρα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει σε συνεργασία με ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη και έχει ως στόχο να επιτρέψει, μόλις αυτό καταστεί δυνατό, μετά το πέρας της πιο έντονης φάσης της σύγκρουσης, τη συνοδεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενοπλοίων, ώστε να ανοίξουν σταδιακά τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία είναι «ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, αλλά και για τη διακίνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα οποία θα πρέπει να μπορούν να εξάγονται και πάλι από την περιοχή αυτή».
Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται επίσης σε εγρήγορση αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, καθώς από τη στιγμή που η Χεζμπολάχ «ανέλαβε την ευθύνη και διέπραξε το σοβαρό σφάλμα να επιτεθεί στο Ισραήλ και να στοχεύσει την Κύπρο» προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ, σήμερα, με τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις επιθέσεις του, απάντησε στην επίθεση της Χεζμπολάχ.
«Η κατάσταση αυτή είναι προφανώς πολύ ανησυχητική και, στην ουσία, ο στόχος μας είναι απλός. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει όλες τις επιθέσεις από το λιβανικό έδαφος, διότι θέτει σε κίνδυνο όλους τους Λιβανέζους και όλες τις Λιβανέζες. Στη συνέχεια, το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τη στρατιωτική του επιχείρηση και τις επιθέσεις του στον Λίβανο, ώστε να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και να αναλάβουν οι μόνες νόμιμες ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου τη διασφάλιση της ασφάλειας του εδάφους τους», είπε, μεταξύ άλλων.
Προσέθεσε ότι προκειμένου να προωθηθεί αυτή η προσπάθεια, πέρα από τις θέσεις που ήδη καταλαμβάνει στην περιοχή και τα αμυντικά συστήματα που έχουν παραδοθεί σε διάφορες χώρες με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες, και πέρα από όσα έχουν γίνει για την Κύπρο, η γαλλική παρουσία που θα αναπτυχθεί από την ανατολική Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα και στα ανοικτά του Ορμούζ, περιλαμβάνει την κινητοποίηση 8 φρεγατών, 2 αμφίβιων ελικοπτεροφόρων και του γαλλικού αεροπλανοφόρου.
Προσέθεσε πως θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες μέσα στην εβδομάδα, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα και τα οικονομικά ζητήματα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μακρόν, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ενέργεια. «Επιθυμώ να κινητοποιήσουμε σε επίπεδο G7 μια στενή συνεργασία για την καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων και, μέσω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, ελπίζω ότι θα συμβάλουμε στην απαραίτητη αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο και προς όλες τις χώρες της περιοχής και το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι, ενώ η Κύπρος ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η στρατηγική αυτονομία των Ευρωπαίων είναι η ενότητα μιας Ευρώπης που ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της».
«Η Ευρώπη της άμυνας, την οποία επιθυμούμε, δεν είναι απλώς λέξεις, έννοιες που έχουμε πλέον διαμορφώσει, μέσα και χρηματοδοτήσεις που έχουμε θέσει σε εφαρμογή» αλλά επίσης στρατιωτικές δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί, και ουσιαστικά «η αλληλεγγύη των εθνών μας σε πράξη», είπε. «Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος που βρίσκομαι σήμερα δίπλα σας και που μπορώ να εκφράσω στους Κύπριους την πραγματική μας υποστήριξη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Για ηχηρό, αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, έκανε λόγο ο Μητσοτάκης
«Οι ιστορικοί δεσμοί μας ενώνουν πολύ περισσότερο παρά ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις δικές του δηλώσεις, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν θα μείνει ποτέ μόνη».
Είπε ότι οι τρεις χώρες στέλνουν ένα «ηχηρό, αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα, από την αρχή αυτής της κρίσης, «έθεσε ως βασική εθνική προτεραιότητα την ασφάλεια της Μεγαλονήσου, έναν τόπο εξάλλου με τον οποίο μας συνδέουν οι πιο ισχυροί, οι πιο δυνατοί εθνικοί, ιστορικοί πολιτιστικοί δεσμοί».
Η ασφάλεια της Κύπρου, άλλωστε, πρόσθεσε, «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σίγουρα παράγοντας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Γι’ αυτό, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σημείωσε, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις «κινήθηκαν πρώτες, προκειμένου να δώσουν το παρόν της ειρήνης και της σιγουριάς σε αυτά τα ιερά χώματα», με δύο ελληνικές φρεγάτες εκ των οποίων η μία, «το καμάρι του ελληνικού στόλου», η φρεγάτα Κίμων, και τέσσερα οπλισμένα F-16 Viper.
Ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την απόφασή του να συμμετάσχει στην συνάντηση, «αμέσως μετά την έγκαιρη ανταπόκριση των ενόπλων δυνάμεων» της χώρας του.
«Οι συμφωνίες τις οποίες υπογράφουμε δεν είναι απλά αδιάφορα κείμενα, δοκιμάζονται στην πράξη. Και αυτή η στρατηγική σχέση Ελλάδος-Γαλλίας αλλά και Ελλάδος-Κύπρου δοκιμάστηκε στην πράξη. Και αυτή νομίζω ότι είναι και η μεγάλη αξία αυτής της κίνησης», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία ακολούθησαν και η Ιταλία και η Ισπανία, «αντανακλά και την ουσία» της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, η οποία προβλέπεται στο Άρθρο 42, παράγωγος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κάτι που με τη σειρά του επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη παραμένει πάντα μία υπεύθυνη δύναμη ικανή να συνδιαμορφώσει τις παγκόσμιες εξελίξεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ουσιαστικά στην πράξη επικαιροποιεί με νέα πνοή το σχετικό Άρθρο της Συνθήκης.
«Γιατί αν όχι τώρα, πότε; Και αν δεν δράσουμε μαζί σε μία τέτοια κρίση, πώς θα αντιμετωπίσουμε πιθανές επόμενες απειλές;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να ξεκαθαριστεί ότι κάθε σπιθαμή Ευρωπαϊκού εδάφους είναι απαραβίαστη».
Αναφέροντας ότι, «οι κινήσεις μας είναι αμιγώς αμυντικές, μακριά από οποιαδήποτε πολεμική επιπλοκή», σημείωσε ότι σκοπός «είναι αποκλειστικά και μόνο η αμυντική θωράκιση ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οποιαδήποτε απειλή».
«Και δεν πρόκειται να δεχτούμε να εκτεθεί στον παραμικρό κίνδυνο μέρος της Ευρωπαϊκής επικράτειας, όπως η Κύπρος», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES «αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της κοινής μας βούλησης» να προστατεύσουν την ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία, όπως είπε, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευημερία των λαών και σήμερα βάλλεται. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν την Επιχείρηση ASPIDES με περισσότερα πλωτά μέσα, σημειώνοντας, «είμαστε λίγοι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουμε» και θα χρειαστεί και εδώ να αποδείξουν πιο έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης για τις εξελίξεις, και για πιθανές μετακινήσεις πληθυσμών.
Είπε ακόμη ότι οι αρχές της Ελλάδας, «είναι ξεκάθαρες: το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, να σταματήσουν οι απειλές κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των χωρών του Κόλπου και της ευρύτερης μέσης Ανατολής και να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής και ιδίως του Λιβάνου».
Κλείνοντας, απευθυνόμενος «στον Κυπριακό Ελληνισμό», είπε, μεταξύ άλλων «θα ήμασταν παρόντες έστω και μόνοι. Όμως στο πλευρό σας σήμερα δεν είμαστε μόνοι εμείς. Είμαστε πολλοί γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εκφράζουν πάντα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο».
Άρθρα Χάρη Θεραπή
ΔΗΣΥ: Ο καλύτερος σύμμαχος του Χριστοδουλίδη
του Χάρη Θεραπή
Ο εμφύλιος στον ΔΗΣΥ είναι το καλύτερο δώρο στον Χριστοδουλίδη
Στον ΔΗΣΥ φαίνεται πως το 2028 ήρθε… δύο χρόνια νωρίτερα. Και όσο στην Πινδάρου ακονίζουν τα μαχαίρια για το ποιος θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό μπορούν απλώς να παρακολουθούν.
Η σύγκρουση Αννίτας Δημητρίου – Αβέρωφ Νεοφύτου παύει πλέον να είναι ψίθυρος στους διαδρόμους. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, οι αιχμές για τις δημοσκοπήσεις και οι αναφορές στην «ενότητα» δείχνουν ότι η μάχη για το χρίσμα έχει ουσιαστικά αρχίσει. Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, η Αννίτα Δημητρίου δεν δείχνει καμία διάθεση να κάνει πίσω, ενώ εμφανίζεται να διαθέτει τόσο τη στήριξη της σημερινής κομματικής ηγεσίας όσο και δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι πιθανών εσωκομματικών αντιπάλων.
Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: αντίπαλος του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές δεν είναι ο ΔΗΣΥ. Είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Κι όμως, αντί η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης να οικοδομεί από τώρα μια πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας, κινδυνεύει να μετατρέψει τα επόμενα δύο χρόνια σε μια ατελείωτη εσωκομματική προκριματική διαδικασία.
Και κάπου εδώ αρχίζει το πάρτι για το Προεδρικό.
Ο Χριστοδουλίδης δεν χρειάζεται να διασπάσει τον ΔΗΣΥ. Το κάνουν μόνοι τους.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο πολιτικό του πρόβλημα ενόψει του 2028 δεν είναι απλώς η αντιπολίτευση. Είναι η πιθανότητα επανένωσης της ευρύτερης κεντροδεξιάς απέναντί του.
Το βαθύ τραύμα του 2023 παραμένει ανοικτό. Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ είχε τότε επιλέξει τον Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, ενώ η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να περιλαμβάνει πρόσωπα που πολιτικά προέρχονται από τον συναγερμικό χώρο. Αυτή ακριβώς η ιδιόμορφη σχέση καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιπολιτευτική στρατηγική της Πινδάρου.
Για τον Πρόεδρο, επομένως, υπάρχει ένα ιδανικό σενάριο: ένας ΔΗΣΥ διαιρεμένος ανάμεσα σε στρατόπεδα, πρόσωπα και παλιούς λογαριασμούς.
Αννίτα ή Αβέρωφ;
Παμπορίδης ή κάποιος τέταρτος;
Ποιος δικαιώθηκε το 2023;
Ποιος ευθύνεται για την ήττα;
Ποιος είναι περισσότερο «καθαρόαιμος» Συναγερμικός;
Κάθε ώρα που αναλώνεται σε αυτά είναι μία ώρα λιγότερη συζήτησης για την κυβέρνηση.
Η πολιτική αυτοχειρία της Πινδάρου
Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές φιλοδοξίες. Σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας αυτό είναι φυσιολογικό.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν η προσωπική μάχη προηγείται της πολιτικής μάχης.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αμφισβητεί δημόσια τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εσωκομματικές μετρήσεις και αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσίας. Η Αννίτα Δημητρίου, από την άλλη, φέρεται να απορρίπτει εισηγήσεις να παραμερίσει τις δικές της προεδρικές φιλοδοξίες. Το ρεπορτάζ πλέον μιλά ανοικτά για επερχόμενη σκληρή σύγκρουση των δύο.
Αν αυτή η σύγκρουση κλιμακωθεί, το ερώτημα δεν θα είναι ποιος θα κερδίσει το χρίσμα.
Θα είναι τι θα έχει απομείνει από τον ΔΗΣΥ όταν το κερδίσει.
Διότι ένας υποψήφιος που θα εξέλθει νικητής από έναν διετή εσωκομματικό πόλεμο μπορεί να έχει κερδίσει την Πινδάρου και ταυτόχρονα να έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας.
Και κυρίως να έχει σπρώξει ακόμη περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος προς τον άνθρωπο που θέλει να εκτοπίσει από το Προεδρικό.
Βούτυρο στο ψωμί του Προεδρικού
Ο Χριστοδουλίδης έχει ήδη δείξει ότι γνωρίζει πού πονά ο ΔΗΣΥ. Η πρόσφατη αντιπαράθεση γύρω από τον χαρακτηρισμό «ΔΗΣΑΚΕΛ» δεν ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Χτυπούσε ακριβώς στο ζήτημα της πολιτικής ταυτότητας της Πινδάρου και στη δύσκολη σχέση της σημερινής ηγεσίας με ένα τμήμα της συναγερμικής βάσης.
Όσο λοιπόν ο ΔΗΣΥ συζητά ποιος θα είναι ο υποψήφιός του, ο Χριστοδουλίδης μπορεί να επιχειρεί κάτι πολύ σημαντικότερο: να διεκδικεί τον ίδιο τον συναγερμικό ψηφοφόρο.
Και αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.
Ο Πρόεδρος δεν χρειάζεται απαραίτητα να κερδίσει την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Του αρκεί να κρατήσει ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του.
Κάθε δημόσια βολή Αβέρωφ προς Αννίτα, κάθε απάντηση του ενός στρατοπέδου στο άλλο και κάθε αναμόχλευση του 2023 κάνει αυτή τη δουλειά ευκολότερη.
Στην Πινδάρου ψάχνουν νικητή. Στο Προεδρικό μετρούν κέρδη.
Υπάρχει μια παλιά πολιτική αρχή: όταν ο αντίπαλός σου αυτοκαταστρέφεται, μην τον διακόπτεις.
Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Να παρακολουθεί.
Γιατί εάν ο εμφύλιος στον ΔΗΣΥ συνεχιστεί με αυτή την ένταση, ίσως στο τέλος το μεγάλο ερώτημα του 2028 να μην είναι εάν θα κερδίσει η Αννίτα τον Αβέρωφ ή ο Αβέρωφ την Αννίτα.
Θα είναι εάν, μέχρι να τελειώσουν μεταξύ τους, θα έχουν ήδη βοηθήσει να κερδίσει ο Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΑΚΕΛ»: Μια λέξη, πολλές ανασφάλειες και το 2028 που ήδη άρχισε
Στην πολιτική, οι λέξεις σπάνια επιλέγονται τυχαία. Και όταν ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει να συμπυκνώσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας σε μία λέξη —«ΔΗΣΑΚΕΛ»— δεν κάνει απλώς ένα λεκτικό παιχνίδι. Χαράζει γραμμή αντιπαράθεσης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνώριζε πολύ καλά ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός θα ενοχλούσε. Ίσως, μάλιστα, αυτός να ήταν και ο πραγματικός του στόχος.
Γιατί η ταύτιση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αγγίζει δύο διαφορετικές πολιτικές ευαισθησίες: για το ΑΚΕΛ, την προσπάθεια να εμφανίζεται ως η διακριτή αντιπολιτευτική πρόταση απέναντι στην κεντροδεξιά διακυβέρνηση· για τον ΔΗΣΥ, κάτι ακόμη βαθύτερο: την ίδια του την πολιτική ταυτότητα και τη σχέση του με έναν Πρόεδρο που προέρχεται από τα σπλάχνα του.
Και κάπου εδώ η συζήτηση παύει να αφορά μόνο τους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς.
Αφορά το 2028.
Ο Χριστοδουλίδης οικοδομεί τον αντίπαλό του
Η πολιτική στρατηγική του Προεδρικού αρχίζει να αποκτά καθαρότερο περίγραμμα.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να παρουσιάσει την κυβέρνησή του ως έναν αυτόνομο κεντροδεξιό πόλο, απέναντι σε μια αντιπολίτευση που —κατά την κυβερνητική αφήγηση— μπορεί να ξεκινά από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά καταλήγει ολοένα συχνότερα στην ίδια πολιτική στόχευση.
Το «ΔΗΣΑΚΕΛ», συνεπώς, δεν απευθύνεται πρωτίστως στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.
Απευθύνεται στους ψηφοφόρους.
Και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Εκεί βρίσκεται ίσως το πραγματικό πεδίο της μάχης.
Η δύσκολη εξίσωση της Πινδάρου
Για τον ΔΗΣΥ το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο από μια σκληρή ανακοίνωση του Προεδρικού.
Πρέπει ταυτόχρονα να ασκεί αντιπολίτευση στον Νίκο Χριστοδουλίδη και να πείθει ότι αποτελεί τη φυσική πολιτική έκφραση της Κεντροδεξιάς, απέναντι σε έναν Πρόεδρο που δηλώνει συναγερμικός και χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του κεντροδεξιά.
Πρέπει να διαφοροποιείται χωρίς να αποξενώνει ένα σημαντικό τμήμα της δικής του εκλογικής βάσης που εξακολουθεί να βλέπει θετικά τον Πρόεδρο.
Και, κυρίως, πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει στο ερώτημα που βρίσκεται πίσω από κάθε σημερινή σύγκρουση:
Ποιος θα εκφράσει την Κεντροδεξιά το 2028;
Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.
Οι πληγές του 2023 δεν έχουν κλείσει. Απλώς καλύφθηκαν προσωρινά από την ανάγκη πολιτικής συνύπαρξης. Τώρα επανέρχονται, καθώς η επόμενη προεδρική αναμέτρηση παύει σιγά-σιγά να αποτελεί μακρινό ορίζοντα.
Και το ΑΚΕΛ;
Το ΑΚΕΛ έχει διαφορετικό πρόβλημα.
Η σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση είναι απολύτως αναμενόμενη για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Όταν όμως η κριτική του συμπίπτει επανειλημμένα με εκείνη του ΔΗΣΥ, το Προεδρικό αποκτά την ευκαιρία να παρουσιάζει δύο ιδεολογικά αντίθετους χώρους ως ένα άτυπο αντιχριστοδουλιδικό μέτωπο.
Πολιτικά, η ταύτιση είναι ασφαλώς υπεραπλούστευση.
Επικοινωνιακά, όμως, είναι εξαιρετικά εύχρηστη.
Και στην πολιτική οι εύχρηστες αφηγήσεις συχνά αποδεικνύονται ισχυρότερες από τις σύνθετες εξηγήσεις.
Οι διορισμοί ήταν η αφορμή
Το παράδοξο είναι ότι μέσα στον θόρυβο κινδυνεύει να χαθεί το ουσιαστικό ερώτημα.
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έθεσαν ζητήματα για τη διαδικασία των διορισμών και ειδικότερα για επιλογές που έγιναν εκτός των εισηγήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν στη δημόσια συζήτηση, 21 από τους 95 διορισθέντες δεν περιλαμβάνονταν στις σχετικές εισηγήσεις.
Αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί πολιτική και θεσμική απάντηση — όχι μόνο επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Διότι η αξιοκρατία δεν αποδεικνύεται με συνθήματα. Αποδεικνύεται με διαδικασίες που μπορούν να αντέξουν στον δημόσιο έλεγχο.
Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για την αντιπολίτευση: η κριτική αποκτά πραγματική αξία όταν συνοδεύεται από στοιχεία και όχι όταν εξαντλείται στον διαγωνισμό της πιο σκληρής ανακοίνωσης.
Το 2028 μπήκε ήδη στο δωμάτιο
Όποιος παρακολουθεί τις τελευταίες πολιτικές συγκρούσεις σαν μεμονωμένα επεισόδια, πιθανότατα χάνει τη μεγάλη εικόνα.
Ο ανασχηματισμός, οι διορισμοί, η αντιπαράθεση Προεδρικού–Πινδάρου, η προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη να προσδιορίσει καθαρότερα το κεντροδεξιό στίγμα της κυβέρνησής του και τώρα το «ΔΗΣΑΚΕΛ» είναι κομμάτια μιας ευρύτερης πολιτικής αναδιάταξης.
Οι Προεδρικές του 2028 μπορεί ημερολογιακά να απέχουν.
Πολιτικά, όμως, έχουν ήδη αρχίσει.
Ο Χριστοδουλίδης θέλει να κατοχυρώσει τον χώρο του. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να αποφασίσει πώς θα ανακτήσει τον δικό του. Το ΑΚΕΛ καλείται να οικοδομήσει πειστική εναλλακτική πρόταση και όχι απλώς αντιπολιτευτικό λόγο.
Και μέσα σε αυτή τη νέα γεωμετρία, η λέξη «ΔΗΣΑΚΕΛ» ίσως αποδειχθεί κάτι περισσότερο από μια ακόμη ατάκα μιας θερμής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ίσως να ήταν η πρώτη καθαρή προεκλογική βολή μιας μάχης που κανείς ακόμη δεν παραδέχεται επισήμως ότι έχει αρχίσει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει το νέο Εθνικό Συμβούλιο – Δεν παρίσταται ο Νίκος Αναστασιάδης
Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρία του σώματος με τη νέα του σύνθεση, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώνονται, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν.
Στη συνεδρία συμμετέχουν για πρώτη φορά οι πολιτικοί σχηματισμοί ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο και Άμεση Δημοκρατία, με εκπροσώπους τους Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Φειδία Παναγιώτου αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρία.
Πιο συγκεκριμένα, στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετέχουν η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καθώς και ο Πρόεδρος της Άμεσης Δημοκρατίας, Φειδίας Παναγιώτου.
Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και επικεφαλής της ΚΥΠ, Τάσος Τζιωνής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δώρος Βενέζης, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
-
voulitv1 month ago52 χρόνια μετά: Η Κύπρος δεν προδόθηκε μόνο το 1974, προδόθηκε και τις δεκαετίες που ακολούθησαν
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΚατηγορητήρια κατά Δρουσιώτη: Η αλήθεια δεν αποκαθιστά πάντα τη δολοφονία χαρακτήρων
-
Off the Record1 month agoΗ ομολογία πολιτικής ανεπάρκειας του Φειδία Παναγιώτου και τα ερωτήματα για το Εθνικό Συμβούλιο
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΔΗΣΑΚΕΛ»: Μια λέξη, πολλές ανασφάλειες και το 2028 που ήδη άρχισε
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΗ πολιτική εργαλειοποίηση της κοινωνίας των πολιτών: θεσμικά όρια και δημοκρατικές συνέπειες
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 day agoΔΗΣΥ: Ο καλύτερος σύμμαχος του Χριστοδουλίδη
-
Off the Record1 month agoΗ ώρα της αμερικανικής ευθύνης στο Κυπριακό
-
Off the Record4 weeks agoΟι Ελληνοκύπριοι τζογαδόροι αιμοδοτούν τον Αττίλα
-
Off the Record1 month agoΝτόναλντ Τραμπ: Αναξιόπιστος απέναντι στους παραδοσιακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών
-
Off the Record2 weeks agoΓκουτέρες αναξιόπιστος και Πόντιος Πιλάτος






