Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγοραπωλησίες EK περιουσιών στα κατεχόμενα – φαινόμενο «ντόμινο» φοβάται η κυβέρνηση

Published

on

Ο εφιάλτης της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ξύπνησε και πάλι μετά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκοκύπριου επιχειρηματία και των ιδιοκτητών ξενοδοχείων, στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων. Η κυβέρνηση φοβάται φαινόμενο ντόμινο παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τυγχάνει της έγκρισης των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την περασμένη εβδομάδα, που η εξαγορά των ξενοδοχείων έγινε γνωστή, η κυβέρνηση κινείται προς δύο κατευθύνσεις: α) της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος για να φανεί η έκταση του, και εάν υπήρξαν κι άλλες συμφωνίες μεταξύ Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών και Τουρκοκύπριων αγοραστών, πέραν των τριών ξενοδοχειακών μονάδων και των διαμερισμάτων,

β) πραγματοποίηση συναντήσεων και συσκέψεων αναζητώντας διαύλους αποτροπής επέκτασης του θέματος, όπως ήταν και η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αντιπροσωπεία του δήμου Αμμοχώστου.

Η όλη πράξη δεν έγινε μέσω της νόμιμης οδού, δηλαδή με την έγκριση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό παρά την αρχική προσπάθεια του Τουρκοκύπριου αγοραστή να εμφανίσει την συμφωνία ως νόμιμη. Το γεγονός αυτό δεν καθησυχάζει τις κυπριακές αρχές γιατί δε λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να μην ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες ιδιωτικές συμφωνίες, ιδιαίτερα μετά και τις εκκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος προς Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες.

Η κυπριακή κυβέρνηση φοβάται ένα φαινόμενο ντόμινο (domino effect) καθώς μια μαζική αγοραπωλησία ελληνοκυπριακών ακινήτων στα κατεχόμενα (είτε στο Βαρώσι είτε αλλού) θα επηρεάσει δύο βασικά κεφάλαια του Κυπριακού: περιουσιακό και εδαφικό.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δήλωσε πως η πώληση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου πλήττει το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το εδαφικό, αλλά υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία ο Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορεί να επέμβει. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, αν έχει πωλήσει ή αν δεν πουλήσει περιουσία, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός». Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, συνέχεια να ρωτούν τον Δήμο Αμμοχώστου ποιοι είναι αυτοί, γιατί έχουν πουλήσει, που δεν είναι δουλειά του Δήμου», ανέφερε.

Τις ανησυχίες τους για το όλο θέμα εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την πάροδο του χρόνου «έχουμε περισσότερες και χειρότερες εξελίξεις και πολύ πιο σύνθετες» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί αυτή τη δεδομένη στιγμή να κατηγορηθεί κανένας άλλος πόσο μάλλον οι πρόσφυγες».

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε πως οι αρνητικές εξελίξεις με την Αμμόχωστο θα πρέπει να μας ενεργοποιούν για ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Είπε πως οι νέες διεργασίες και εξελίξεις προκαλούν στο ΑΚΕΛ ανησυχίες, προσθέτοντας πως αναμένουν από πλευράς Κυβέρνησης υπεύθυνη ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Το ΔΗΚΟ ζήτησε άμεση διερεύνηση των δημοσιευμάτων για τις προθέσεις των κατοχικών αρχών να λειτουργήσουν τρία ξενοδοχεία εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μέσω Τουρκοκύπριου επιχειρηματία.

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ως αδιανόητο Ελληνοκύπριοι να ξεπουλούν τις περιουσίες τους ενώ το ΕΛΑΜ ζήτησε αποτρεπτικές ενέργειες από την κυβέρνηση.

 

Πηγή: φilenews

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το Vouli.TV παρουσιάζει τη νέα μεγάλη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» για τον μήνα Απρίλιο, που αποτυπώνει με σαφήνεια τις τάσεις της κοινής γνώμης ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η ανάλυση βασίζεται σε συνολικό δείγμα που προσεγγίζει τα 9.000 άτομα, συγκεντρώνοντας και σταθμίζοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα της περιόδου. Το εύρος του δείγματος την καθιστά ένα ισχυρότατο εργαλείο καταγραφής του πολιτικού σκηνικού, με αυξημένο βαθμό αξιοπιστίας και δυνατότητα βαθύτερης ερμηνείας των τάσεων.

Στην εκπομπή συμμετέχει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ξιουρής και παρουσιάζει ο διευθυντής του καναλιού Χάρης Θεραπής, οι οποίοι παρουσιάζουν και αναλύουν:
• την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή
• τις μετακινήσεις ψηφοφόρων
• τα σενάρια κατανομής εδρών
• τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα της περιόδου

🔴 Συντονιστείτε στο Vouli.TV για την πλήρη παρουσίαση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Continue Reading

LIVE

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

Avatar photo

Published

on

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.

Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia