ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανοίγουν πόρτα οι ΗΠΑ στην Εθνική Φρουρά
Το σύνολο της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί σε στρατιωτικό υλικό, απασχόλησε τους προέδρους των δύο χωρών στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. Παρά τις λιγοστές επίσημες ανακοινώσεις, Νίκος Χριστοδουλίδης και Τζο Μπάιντεν ασχολήθηκαν εκτενώς με το πλέγμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, ανοίγοντας το σύνολο των θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης. Όπως πληροφορείται η «Κ», η αμερικανική πλευρά αντιμετώπισε θετικά τα ζητήματα που ήγειρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πρώτο τη βελτίωση του πλαισίου μερικής άρσης του εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού που εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, έβαλε στο τραπέζι την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και τη ναυτική βάση στο Μαρί, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για επέκταση της συνεργασίας στη χρήση των υποδομών της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ολική άρση του στρατιωτικού εμπάργκο είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν πτητικά μέσα στην Κύπρο από τα διαθέσιμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόθεση που αν υλοποιηθεί και σε συνδυασμό με σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ουσιαστικά θα ανοίξει την πόρτα της στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ στην Ε.Φ. που σήμερα έχει πρόσβαση μόνο σε μη θανατηφόρα όπλα.
Για τη φοίτηση Κυπρίων σε στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ θα απαιτηθεί τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως τα στελέχη της Ε.Φ. πρέπει να είναι απόφοιτοι κυπριακών ή ελλαδικών σχολών
Ολική άρση εμπάργκο
Με βασικό επιχείρημα τη συμμόρφωση της Κύπρου στις πρόνοιες του νόμου για μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο, η κυπριακή πλευρά έθεσε και επίσημα το αίτημα για επέκταση της χρονικής διάρκειας άρσης των περιορισμών από ένα χρόνο που ισχύει σήμερα σε τρία. Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από πλευράς του Νίκου Χριστοδουλίδη επικεντρώθηκε στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων που θέτει η σχετική αμερικανική νομοθεσία, την άριστη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα και τρίτο και βασικό στα πρακτικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη σύναψη συμβολαίων από τη μικρή χρονική διάρκεια της άρσης των περιορισμών. Η επέκταση της ανανέωσης σε τρία χρόνια θα επιλύσει τις δυσκολίες που έχουν παρατηρηθεί και θα επιτρέψει τη σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών προτού λήξει η περίοδος άρσης των περιορισμών και ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανανέωσης. Το αίτημα της Λευκωσίας αποκτά σοβαρές προϋποθέσεις ικανοποίησης, αν ληφθεί υπόψη και νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Κογκρέσο για ολική άρση του εμπάργκο. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο» έχουν καταθέσει από τον περασμένο Μάιο οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Εάν το νομοσχέδιο περάσει από το Κογκρέσο καταργείται η ετήσια αξιολόγηση της Κύπρου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η ανανέωση θα γίνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια. Επίσης, τερματίζονται οι περιορισμοί που υπάρχουν στον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act) του 2019 σχετικά με τις αμυντικές συμβάσεις. Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Φρουρά θα έχει πλήρη πρόσβαση στη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για ανανέωση οπλικών συστημάτων προς αντικατάσταση των ρωσικών. Κυπριακές πηγές ανέφεραν πως ο Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε θετικά την επέκταση άρσης του εμπάργκο σε τρία χρόνια, ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν κάποιες ενστάσεις και πιέσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Αν. Παπανδρέου – Μαρί
Πέρα από τις θετικές αναφορές του Τζο Μπάιντεν για το επίπεδο των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων, η αμερικανική πλευρά ζήτησε διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας και των διευκολύνσεων που κατά καιρούς ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, τους Αμερικανούς τους ενδιαφέρει η χρήση υποδομών της Ε.Φ. όπως η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και η ναυτική βάση στο Μαρί. Επί του προκειμένου δεν έγιναν επίσημες αναφορές μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο παρά μόνο υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν διαψεύστηκαν. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στην Πάφο σε περιόδους κρίσεων κυρίως για εκκενώσεις Αμερικανών και ξένων υπηκόων από περιοχές της Μέσης Ανατολής. Επίσης, επί διακυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ είχε βρεθεί στην Πάφο και είχε αξιολογήσει θετικά την αεροπορική βάση.
Ελικόπτερα
Ένα από τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν και το ενδεχόμενο παραχώρησης πτητικών μέσων από τα διαθέσιμα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Πρόκειται για ελικόπτερα για έρευνα και διάσωση και δασοπυρόσβεση. Παραχώρηση που ενδεχομένως να προσκρούει στους περιορισμούς μερικής άρσης του εμπάργκο. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως και στο παρελθόν (2015) οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει και τότε την πρόθεσή τους να παραχωρήσουν δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης στην Κύπρο για σκοπούς θαλάσσιας επιτήρησης, χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ η παραχώρηση προφανώς για λόγους που αφορούσαν το εμπάργκο.
Εκπαίδευση
Πριν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ με επιστολή της είχε γνωστοποιήσει στη Λευκωσία την απόφαση να παραχωρηθεί σε Κύπριους υπηκόους η δυνατότητα φοίτησης σε στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται ως πολύ σημαντική στην κυπριακή πρωτεύουσα, μιας και αφορά Ναυτικές Ακαδημίες και Ακτοφυλακής. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στρατιωτικών σχολών των ΗΠΑ σε Κύπριους. Με βάση τον υφιστάμενο νόμο τα στελέχη της Ε.Φ. πρέπει να είναι απόφοιτοι κυπριακών ή ελλαδικών παραγωγικών σχολών.
Το CYCLOPS
Στο κεφάλαιο αμυντικής συνεργασίας που συζητήθηκε περιλαμβάνεται και οδικός χάρτης που αφορά εξοπλιστικά και άλλα συναφή στρατιωτικά ζητήματα. Οι δύο πρόεδροι έθιξαν τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας μέσω του προγράμματος CYCLOPS και του κέντρου που έχει δημιουργηθεί στη Λάρνακα. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο αποτελεί εταιρικό πρόγραμμα (partnership), με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, με εμπλοκή και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως like-minded γειτονικών (Train the Trainers concept). Το Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS εστιάζει στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε κρατικές υπηρεσίες και γειτονικών χωρών σε ζωτικούς τομείς περιφερειακής ασφάλειας όπως:
-Συνοριακούς ελέγχους.
-Ασφάλεια συνόρων.
-Ασφάλεια λιμένων.
-Τελωνειακούς Ελέγχους
σε ξηρά και Θάλασσα.
-Διαχείριση επικίνδυνων υλικών
ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά,
Ραδιολογικά και Πυρηνικά)
σε ειδικό εργαστήριο.
-Κυβερνοασφάλεια.
Ο οδικός χάρτης της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ
Η διπλωματική στροφή που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ορατή τον Νοέμβριο του 2018 με την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ από τον τότε ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Ωστόσο, παρασκηνιακά η συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακό επίπεδο ξεκίνησε από την πρώτη κρίση στον Λίβανο το 2006 και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης από την Κύπρο. Κρίση που ανέδειξε το στρατηγικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τη Μέση Ανατολή. Ακολούθησε ο πόλεμος στη Συρία και η αλλαγή δόγματος από τον τότε ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη. Η απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο στρατιωτικού υλικού λήφθηκε επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ και τέθηκε σε ισχύ στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. Με βάση την απόφαση, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε ετήσια βάση συντάσσει σχετική έκθεση που αφορά την Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσει η ανανέωση άρσης των περιορισμών για περίοδο ενός έτους. Στις κυριότερες προϋποθέσεις ανανέωσης περιλαμβάνονται:
– Η Κύπρος να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
– Η Κύπρος να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα αποτρέπουν την πρόσβαση ρωσικών στρατιωτικών πλοίων σε λιμένες της για ανεφοδιασμό και συντήρηση.
Το νομοσχέδιο συντάχθηκε και προωθήθηκε από τους τότε γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και έγινε νόμος υπό τον τίτλο «Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record3 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record2 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Behind Politics3 days agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

