Καταιγισμό αντιδράσεων έχει προκαλέσει δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, ο οποίος με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και σχεδόν γραφειοκρατική αποστασιοποίηση χαρακτήρισε την τραγωδία με το ηλικιωμένο ζευγάρι που βρήκε φρικτό θάνατο στις φλόγες ως ένα απλό «ατυχές περιστατικό». Σαν να επρόκειτο για κάποιο ασήμαντο λάθος καταγραφής, μια στατιστική υποσημείωση, και όχι για τον οδυνηρό χαμό δύο ανθρώπινων ζωών.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός υπογράμμισε με έμφαση πως «ενώ εκκενώθηκαν 16 ολόκληρα χωριά, δεν είχαμε καμία απολύτως απώλεια ζωής», παραβλέποντας —πιθανόν ηθελημένα— ότι δύο πολίτες απανθρακώθηκαν μέσα στο σπίτι τους. Ίσως, για την κυβέρνηση, η ανθρώπινη απώλεια να μετρά μόνο όταν καταγράφεται σε ζωντανή μετάδοση ή όταν χωρά στα πλαίσια μιας επίσημης αναφοράς. Ίσως πάλι, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να μην θεωρήθηκαν «μέρος» της επιτυχούς εκκένωσης.

Η συγκεκριμένη δήλωση του Υπουργού έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας θύελλα οργής και έντονων αντιδράσεων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από καυστικά σχόλια και εκρήξεις αγανάκτησης, καθώς η κοινή γνώμη δεν μπορεί να αποδεχθεί τη νηφαλιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένας τόσο τραγικός θάνατος. Ήδη διανύουμε την τρίτη ημέρα που η φονική πυρκαγιά κατακαίει τη Λεμεσό, αφήνοντας πίσω της στάχτες, καμένα σπίτια, κατεστραμμένες περιουσίες και δεκάδες άστεγους συμπολίτες – ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό, τα «θετικά στοιχεία» της επιχείρησης υπερισχύουν.

«Πράγματι, μπορεί να υπάρξουν αστοχίες, δυσκολίες και προβλήματα», παραδέχθηκε ο κ. Χαρτσιώτης, για να προσθέσει με αυτοπεποίθηση πως «πρέπει να αναδεικνύουμε και τα θετικά». Και ναι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν θετικά. Πρώτον, εκτός από το «ατυχές περιστατικό» των δύο θυμάτων, «εκκενώθηκαν 16 ολόκληρα χωριά χωρίς καμία απολύτως απώλεια ζωής». Μια δήλωση που γεννά το εύλογο ερώτημα: πόσοι άνθρωποι πρέπει να χαθούν ώστε να μην θεωρηθεί μια επιχείρηση «επιτυχημένη»;

Ο Υπουργός, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, περιέγραψε τις δυσκολίες που συνάντησαν οι Αρχές και χαρακτήρισε την πυρκαγιά ως «πρωτόγνωρη». Ωστόσο, το πραγματικά πρωτόγνωρο είναι οι τοποθετήσεις του.

Δεύτερο θετικό σημείο, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι πως «οι ζημιές και οι απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία περιορίστηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Εξαιρετικά, λοιπόν. Εάν παραβλέψουμε τα καμένα σπίτια, τους ανθρώπους που έμειναν κυριολεκτικά χωρίς τίποτα και εκείνους που δεν πρόλαβαν να σωθούν, όλα κύλησαν… ομαλά.

Ακολούθως, ο κ. Χαρτσιώτης ανέλυσε και άλλα επιτεύγματα:
Τρίτον, «προστατεύθηκαν κρίσιμες υποδομές όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών».
Τέταρτον, «διασώθηκε με υπεράνθρωπες προσπάθειες η βιομηχανική περιοχή του Αγίου Συλά», η οποία φιλοξενεί δεκάδες εργοστάσια και επικίνδυνα υλικά.
Πέμπτον, «προστατεύθηκε και το δάσος του Τροόδους».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να απευθύνει δημόσια συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιχείρηση. Εύγε. Μέσα στις στάχτες και την καμένη μνήμη, αυτό που χρειαζόταν φαίνεται πως ήταν λίγη «θετική ενέργεια» και ένα καλοδιατυπωμένο δελτίο Τύπου. Εξάλλου, ήταν απλώς ένα «ατυχές περιστατικό». Μην το τραγικοποιούμε.