Κεφαλοκλείδωμα στη μεταρρύθμιση κατάφεραν εταιρείες ηλεκτρονικών δεδομένων, στερώντας τους Δήμους από απαραίτητα στοιχεία (πληροφορίες, δεδομένα, περιεχόμενο φακέλων κοκ) τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιηθούν την 1η Ιουλίου, όταν θα αρχίσει η λειτουργία των 20 νέων σχημάτων που δημιουργήθηκαν.
Όπως πληροφορείται τo philenews, οι μισοί από τους Δήμους δεν θα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους δημότες τους και ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου μηχανογραφικού συστήματος (Ευαγόρας) από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Αυτό από μόνο του φανερώνει τις δυσκολίες που θα προκύψουν, με δεδομένο ότι μηχανογραφικά αρκετοί Δήμοι θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται από τους υφιστάμενους παρόχους, οι οποίοι, για δικούς στους λόγους δεν παραχώρησαν όλα τα στοιχεία στους Δήμους, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να τα διοχετεύσουν στον «Ευαγόρα», προκειμένου να λειτουργήσει την 1η Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή, μεγάλος όγκος δεδομένων βρίσκονται διάσπαρτα σε σκληρούς δίσκους των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι Δήμοι.
Το πιο πάνω, το οποίο είχε επισημάνει και ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και η Ένωση Δήμων, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην πορεία προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Στα προβλήματα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί δεν βρήκαν εγκαίρως κτήρια στα οποία να μπορούν να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας και Δήμων που ασχολούνται με τις αδειοδοτήσεις αλλά και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και Υδατοπρομήθειας.
Αρνητικό θεωρείται και το γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι των επαρχιακών γραφείων Πολεοδομίας, οι οποίοι μεταφέρονται στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, το κάνουν με το στανιό, εμμένοντας μέχρι τέλος στην άρνησή τους. Θα μετακινηθούν ακόμη και «δια ροπάλου», όπως ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής ο επικεφαλής του τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αναλυτικά οι εκκρεμότητες
Αναλυτικά, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην πορεία της μεταρρύθμισης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
-Ελάχιστες εταιρείες από αυτές που στηρίζουν μηχανογραφικά τους Δήμουςανταποκρίθηκαν στο αίτημα παραχώρησης των στοιχείων/δεδομένων σε συγκεκριμένη μορφή ώστε να καταστεί δυνατόν να αφομοιωθούν στο νέο μηχανογραφικό σύστημα «Ευαγόρας». Κάποιοι από τους παρόχους φέρονται, κατά το υπουργείο, να κωλυσιεργούν στην παραχώρηση των δεδομένων, είτε για να κερδίσουν χρόνο (και κατά συνέπεια να επιμηκύνουν το διάστημα εξυπηρέτησης των Δήμων) είτε επειδή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό τεχνικών ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν η Ένωση Δήμων επιχείρησε να μεσολαβήσει με σκοπό να επισπευσθεί η διαδικασία παράδοσης των ηλεκτρονικών δεδομένων, εταιρείες έθεσαν περίπου το ερώτημα, «από πού ως πού να εμπλέκεται κάποιο μη συμβαλλόμενο μέρος μεταξύ του κάθε Δήμου και της κάθε εταιρείας»; Αυτό σημαίνει πως οι Δήμοι έπρεπε να εξετάζει ο καθένας χωριστά πώς θα επιλύσει το πρόβλημα, με βάση τη συμβατική υποχρέωση που έχει έκαστος από αυτούς με τον πάροχο του.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός, ότι κάποιοι Δήμοι καταλήγουν σε συμφωνία με υφιστάμενους παρόχους χωρίς να ενημερώνουν την Ένωση Δήμων, οπόταν δεν υπάρχει συνολική ξεκάθαρη εικόνα ως προς το στάδιο που βρίσκεται ο κάθε Δήμος όσον αφορά τα δεδομένα του και πόσο προχώρησε η διαδικασία απόκτησης τους από τους παρόχους.
-Πέραν του Ευαγόρα υπάρχουν και άλλα πρακτικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση εφαρμόζεται στο μέσο του χρόνου αντί την πρώτη μέρα του ημερολογιακού έτους. Ένα από τα θέματα αυτά αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις του προσωπικού. Αυτό που θα γίνει από τη μετάβαση του προσωπικού από τους υφιστάμενους Δήμους στους νέους, ουσιαστικά αποτελεί τερματισμό των υπηρεσιών των υπαλλήλων και η μεταφορά τους σε ένα άλλο νέο οργανισμό, οπόταν δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να υπολογιστεί ακόμη και η φορολογία του εξαμήνου του 2024 που εργάστηκαν.
-Κάποιοι Δήμαρχοι δεν δίνουν στοιχεία και γενικά δεν βοηθούν ή δεν στηρίζουν επαρκώς την μεταρρύθμιση, είτε επειδή δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή τους (οπόταν «ούτε κρύο ούτε βράστη») είτε επειδή τυγχάνουν να διεκδικούν άλλα πόστα.
Το ίδιο ισχύει και με στελέχη σε συμβούλια αποχετεύσεων και υδατοπρομήθειας που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το πόστο του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.
-Προέκυψε θέμα ακόμη και με τις τράπεζες και διαπιστώθηκε ότι επειδή δεν προηγήθηκε επαφή μαζί τους, την 1η Ιουλίου θα δημιουργείτο χάος. Τι συνέβη: Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι με την διάλυση των υφιστάμενων Δήμων, αυτομάτως οι λογαριασμοί τους θα μεταφέρονταν στα νέα σχήματα την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό που θα γινόταν, να βρεθούν κλειστοί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υφιστάμενων Δήμων, χωρίς να έχουν μεταφερθεί στους 20 νέους που δημιουργήθηκαν.
Τελικά, επήλθε τροποποίηση στη νομοθεσία ώστε με την κατάργηση των υφιστάμενων Δήμων οι λογαριασμοί τους να μεταφερθούν αυτομάτως στα νέα σχήματα.
-Δεν λύθηκε το θέμα της στέγασης των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Αμμοχώστου που τσακώνονταν σε σημείο που δεν κατέληξαν αν η έδρα θα θεωρείται η Αμμόχωστος ή το Παραλίμνι που είναι ο μεγαλύτερος Δήμος.
Τελικά, όπως πληροφορούμαστε, το υπουργείο έχει «Plan B», με βάση το οποίο ο Οργανισμός και οι υπάλληλοι του θα στεγαστούν προσωρινά στα επαρχιακά γραφεία Πολεοδομίας, μέχρι να αρθούν τα γινάτια των εμπλεκομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για νέες καθυστερήσει , μετακομίσεις κοκ.
-Υπάρχει θέμα καταμερισμού των €117 εκατ. τα οποία θα διαθέσει η κυβέρνηση στους 20 νέους Δήμους.
Πηγή: Philenews
Comments are closed for this post.