Ιδιαίτερα επικριτικός σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων αλλά και των νεοϊδρυθέντων, ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε συνέντευξή του (Vouli.TV) εξαπέλυσε πυρά κυρίως κατά του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, ενώ τα έβαλε και με τα προσφάτως συσταθέντα κινήματα.
Ασφαλώς, το μεγαλύτερο μέρος των επικριτικών αναφορών του στράφηκε προς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, για τα οποία ανέφερε πως «το πάρτι του Συνεργατισμού γινότανε μεταξύ του βαθέως ΔΗΚΟ και του βαθέως ΑΚΕΛ».
Αμφισβήτησε την περιβαλλοντική πολιτική των Οικολόγων, ενώ ανέφερε πως δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό.
Για τα νεοϊδρυθέντα κόμματα, διατύπωσε, μεταξύ άλλων, τη θέση ότι έχουν υποψήφιους που προέρχονταν από άλλα παραδοσιακά κόμματα.
Από τις βολές του, πάντως, ξέφυγαν η ΕΔΕΚ και το Ε Λ ΑΜ.
Αυτό που πυροδότησε τις πιο πάνω τοποθετήσεις από πλευράς Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν η αναφορά του παρουσιαστή της εκπομπής Εξ Αφορμής (Vouli.TV), Χάρη Θεραπή, ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί χαρακτηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση ως την «πλέον διεφθαρμένη».
Το επίμαχο σημείο των τοποθετήσεών του στο 10ο λεπτό:
«Ο τρόπος που πολιτεύονται κάποιοι… Θεωρούν ότι όσο περισσότερο τοξικό κλίμα δημιουργήσουν, όσες περισσότερες ύβρεις, όσο περισσότερη άρνηση, τόσο πολύ πιο κερδισμένοι βγαίνουν…», ήταν το αρχικό σχόλιο του Αβέρωφ Νεοφύτου, πριν εστιάσει στο ΑΚΕΛ: «Οδηγήθησαν άνθρωποι στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν. Από κόμματα που σκίζουν τα ιμάτιά τους κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Κι όταν καταδικάστηκαν πρόσωπα με βάση αποφάσεις δικαστηρίων που ενέπλεκαν και το κόμμα, όπως στην περίπτωση των στελεχών του ΑΚΕΛ -δεν είναι ως άτομα που κατηγορήθηκαν, ήταν ως στελέχη πολιτικού κόμματος – η κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ ήταν έξω από τα δικαστήρια διαμαρτυρόμενη ότι δεν ήταν απόφαση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά και μιλούσαν για πολιτική καταδίκη αντί ποινική καταδίκη. Και την ώρα που έλεγαν το αποτέλεσμα του δικαστηρίου ως πολιτική απόφαση, την ίδια ώρα συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή για να αθωώσει τους καταδικασθέντες και να ενοχοποιήσει άλλους. Ποιους; Πάλι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ. Και είναι αυτοί που βγαίνουν και ζητούν τα ρέστα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα: «Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ… Δεν υπήρξε σκάνδαλο από την ύπαρξη του ΔΗΚΟ που δεν συμμετείχε το ΔΗΚΟ».
Κι επεκτάθηκε στο θέμα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού: «Μιλούν για τον Συνεργατισμό. Συνεργατισμός ίσον βαθύτατου ΔΗΚΟ. Το πάρτι γινότανε μεταξύ του βαθέως ΔΗΚΟ και του βαθέως ΑΚΕΛ. Για δεκαετίες. Τι σχέση έχει ο Συναγερμός με τον Συνεργατισμό; Όταν πήραν τα μη εξυπηρετούμενα πάνω από 70%. Όταν ενώ κατηγορούσε το ΑΚΕΛ τις τράπεζες ότι κατάστρεψαν την οικονομία γιατί αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα και δάνειζαν αβέρτα, καλά ο Συνεργατισμός πώς χρειάστηκε κρατική στήριξη που δεν αγόρασε ούτε ένα ευρώ ξένο ομόλογο; Πώς βρέθηκε ένα συνεργατικό κίνημα που ήταν για να δίδει κάποιες χιλιάδες ευρώ στον αγρότη για να αγοράσει τα λιπάσματά του ή να αγοράσει το τρακτέρ του, να δίδει δεκάδες εκατομμύρια σε επώνυμους και σίγουρα όχι Συναγερμικούς για να κτίζουν ξενοδοχεία ή να κάνουν εμπόριο; Αυτά είναι που πρέπει να μας προβληματίσουν».
Στη συνέχεια περιέλαβε τα μικρά κόμματα που παρουσιάζουν μια δυναμική, βάσει των δημοσκοπήσεων: «Και τα υπόλοιπα κόμματα από πού δημιουργήθηκαν; Άμα δεις ποιοι παρελαύνουν από τα ψηφοδέλτια αυτών των εναλλακτικών, οι πλείστοι γύρισαν όλα τα κόμματα. Αυτά τα συστημικά. Οι πλείστοι! Και τι πρόταση έχουν; Όλα αυτά τα νεοδημιουργηθέντα κινήματα και κόμματα, ποια είναι η πολιτική τους; Ποια είναι η πολιτική τους για το Κυπριακό;».
Και συνέχισε με το κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, κάνοντας τοποθετήσεις αποδόμησής του: «Ρωτήσατε τους Οικολόγους ποια είναι η πολιτική τους για το Κυπριακό; Έχουν συνεδριακή απόφαση εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής, κι έχουν στα ψηφοδέλτιά τους άτομα που είναι πολύ πιο προχωρημένα από εμένα όσον αφορά το Κυπριακό και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Πώς μπορεί να συμβαδίζει αυτό το ζήτημα; Τί έπραξαν για την Οικολογία εδώ και δεκαετίες. Και το παράδοξο αγαπητέ μου είναι ότι στην Κύπρο κάθε μερικά χρόνια δημιουργούμε κάποιες ιερές αγελάδες. Δημιουργήθηκε η θέση του επιτρόπου Περιβάλλοντος. Από το 2007 νομίζω. 14-15 χρόνια. Στα 14 από τα 15 χρόνια, επίτροποι ήταν δυο γενικοί γραμματείς των Οικολόγων. Επτά νομίζω ο Θεοπέμπτου, κι άλλα επτά η Ιωάννα Παναγιώτου. Κι εκείνη έκανε γενικός γραμματέας των Οικολόγων. Τι έπραξαν για το περιβάλλον; Να τους ακούς να μιλούν για το περιβάλλον ωσάν να είμαστε οι χειρότερη χώρα του περιβάλλοντος. Και το μόνο που έπραξαν οι Οικολόγοι στην Κύπρο είναι ρύπανση του πολιτικού περιβάλλοντος. Με όλο τον σεβασμό. Τι έπραξαν για το περιβάλλον; Είτε από τη θέση που κατείχαν, είτε στις προτάσεις τους. Το καθετί να είναι μια άρνηση… Να πω και ένα παράδειγμα. Σωστά ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής του Δαλίου να φύγουν τα ασφαλτικά από το Δάλι. Δίπλα τους. Επιλέγονται κάποιες περιοχές για να πάνε, και ξέρεις ποιοι είναι οι πρώτοι παρόντες που αντιδρούν μπας και πάνε σε άλλο μέρος; Οι Οικολόγοι. Με τη σημαία. Όποιος παίξει πουρού, είναι μπροστά, να είναι μαζί. Πώς είναι δυνατόν να λες ότι ‘πρέπει να φύγουν και πρέπει να φύγουν από την περιοχή του Δαλιού’ αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή συζητείται για να μεταφερθούν, οι πρώτοι που αντιδρούν για να μεταφερθούν, είναι οι Οικολόγοι. Ε, πού θα κάνουμε τις υποδομές; Στο διάστημα; Στον Άρη; Στην θάλασσα αντιδρούν… Μα δεν είναι υπεύθυνες πολιτικές αυτές».
Από το ξέσπασμά του δεν ξέφυγε ούτε το κίνημα των Κυνηγών: «Στις 28 (σ.σ. Απριλίου) πάμε στην πιο σημαντική σύσκεψη για την Κύπρο, κι έχει πολιτικό χώρο που λέει ‘δεν με ενδιαφέρει το Κυπριακό’. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Κίνημα των Κυνηγών ερωτήθη κανένας ποια είναι η θέση του; Παρουσιάζονται κι αυτοί ως Περιβαλλοντιστές. Ξέρετε ποια είναι η απάντησή του; Να κυνηγούν 365 μέρες τον χρόνο {διευκρινιστική ερώτηση} Το κόμμα των Κυνηγών είχε αυτή τη θέση. Να κυνηγούν 365 μέρες τον χρόνο. Κι από την άλλη είναι και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι. Από την άλλη αν τους ρωτήσετε ‘ποια είναι η πολιτική σας’, ‘πρέπει να έχουμε λιγότερους ή περισσότερους φόρους;’, ‘ποια είναι η θέση σας για το Κυπριακό;’, ‘ποια είναι η θέση σας για την Οικονομία;’… Μα θα πάμε σε εκλογές και να παρουσιάζονται κάποιοι ως οι αρνητές των πάντων;».
Ο κ. Νεοφύτου είναι της άποψης ότι αν οι πολίτες ψηφίσουν με τρόπο ώστε να τιμωρήσουν τα μεγάλα κόμματα, θα ζημιώσουν οι ίδιοι: «Όσες φορές, ο οποιοσδήποτε λαός, παγκόσμια, η επιλογή του δεν ήταν επιλογή θετική, αλλά επιλογή με τον θυμό και το συναίσθημα, απλά για να τιμωρήσω, εύχομαι να υπάρξει η λογική και οι τοποθετήσεις να είναι με βάση τις πολιτικές και όχι με βάση το συναίσθημα. Απεύχομαι ο θυμός να οδηγήσει σε αποφάσεις που τους μόνους που θα πλήξουν θα είναι τους πολίτες».
Κι επιχειρηματολόγησε γι΄ αυτή του τη θέση: «Αν θα έχουμε μια βουλή Βαβέλ και δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2022, τι θα συμβεί; Ο κόσμος θα μείνει χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις. Γλυτώσαμε στην τρίχα για τον προϋπολογισμό του ’21. Δεν μπορεί να ξαναπαιχτεί η ρωσική ρουλέτα».
Comments are closed for this post.