#exAformis
Δρ Μαρία Κολιού | Εξ Αφορμής @Vouli.TV | 03/11/2020
Καλεσμένη στο Εξ Αφορμής, στις 3/11, η Δρα Μαρια Κολιού, Επίκουρος καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, Μακάρειο Νοσοκομείο, μίλησε για την κατάσταση της Πανδημίας του COVID 19 στην Κύπρο.
Σε ερώτημα κατά πόσον υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί, οι οποίοι επέφεραν τα σημερινά αποτελέσματα, η δρ. Κολιού απήντησε ότι ναι μεν το lockdown μείωσε τα περιστατικά και είχε αποτελέσματα, αλλά έφερε και πολλά δεινά ψυχολογικά, οικονομικά και κοινωνικά και ότι δε θα ήταν δυνατόν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στο σπίτι μας. «Έπρεπε ο κόσμος να βγει έξω και τα αεροδρόμια να ανοίξουν. Το τουριστικό προίόν είναι πολύτιμο για την οικονομία μας. Πάρθηκε η απόφαση και άνοιξε και μάλιστα η Κύπρος υπήρξε η πιο προσεκτική στο άνοιγμα, κατατάσσοντας τις άλλες χώρες σε Α, Β,Γ κατηγορία και κάνοντας δειγματοληπτικό έλεγχο. Και τα ποσοσστά σε αυτόν τον έλεγχο δείχνουν ότι είναι πολύ χαμηλά. Το νέο κύμα που ξεκίνησε τον Ιουλίο είναι κυρίως από εσωτερικές μεταδόσεις. Επομένως δεν φταίνε τα αεροδρόμια. Φταίει η χαλάρωση μέσα μας. Ότι κουράστηκε ο κόσμος και κάποιοι αδιαφορούν τελείως. Το Υπουργείο προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα μέτρα.»
«Έπρεπε ο κόσμος να βγει έξω και τα αεροδρόμια να ανοίξουν. Το τουριστικό προίόν είναι πολύτιμο για την οικονομία μας. Πάρθηκε η απόφαση και άνοιξε και μάλιστα η Κύπρος υπήρξε η πιο προσεκτική στο άνοιγμα, κατατάσσοντας τις άλλες χώρες σε Α, Β,Γ κατηγορία και κάνοντας δειγματοληπτικό έλεγχο.
Στο ερώτημα γιατί αν και υπάρχει μεγάλη έξαρση στο Η.Β. & στην Ελλάδα, παρολαυτά παραμένουν στην κατηγορία Β και δεν έχουν περαιτέρω υποβαθμιστεί, η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι η δειγματοληψία που γίνεται, δείχνει ότι τα ποσοστά τους είναι πολύ χαμηλά. Σημασία έχει όχι πόσα περιστατικά έχουν οι χώρες, αλλά ποια περιστατικά μας έρχονται. Αν αυξηθούν οι αναλογίες στους ταξιδιώτες, τότε αυτό θα αλλάξει.
Ως προς τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε εξ αρχής σκληρά μέτρα. «Απ΄οτη στιμγή που δεν επιβάλλεται lock down όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Πριν 2 βδομάδες αναλύθηκαν τα ποσοστά των περιστατικών και φάνηκε ότι ήταν τα περιστατικά από τους εργασιακούς χώρους και από χώρους αναψυχής. Επομένως εστιασμένα επιβλήθηκε η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, έγινε συμφωνία με τους εργοδότες και συνδικαλιστές εργαζομένων να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος των μέτρων, στις ποδοσρφαιρικές ομάδες επιβλήθηκαν επίσης κάποια μέτρα. Σε χώρους εστίασης πάρθηκε το πιο σκληρό μέτρο να κλείνουν 22.30 αλλά μόνο για τις επαρχίες με υψηλή συχνότητα περιστατικών.»
Στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή για την «Ανοσία αγέλης» και την τακτική που ακολούθησε η Σουηδία, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν το ακολουθούσαμε αυτό το μοντέλο θα είχαμε 200-300 θανάτους τώρα. Δεν ξέρω αν ο πληθυσμός μας μπορεί να το αντέξει αυτό. Η Σουηδία έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας και έχει 6000 θανάτους. Δνε ξέρω αν θεωρείται επιτυχημένο αυτό το μοντέλο. Και η Βρετανία ξεκίνησε αυτό το μοντέλο και είδαν τα αποτελέσματα και άλλαξαν τακτική. Είναι ένα απαράδεκτο εντελώς μοντέλο που συνδέεται και με την ψυχολογία του λαού. Στην Κύπρο δε νομίζω να το δέχονταν».
Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένονται, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι έχουν τεθεί επί τάπητος από ήπια μέχρι πιο σκληρά μέτρα και η απόφαση μένει στον Υπουργό Υγείας και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να αναμένουμε τόνισε, ότι θα παρθούν σίγουρα πιο αυστηρά μέτρα από ότι τώρα, γιατί δε βλέπουμε να έχουν αποδώσει τα μέχρι σήμερα μέτρα.
«Αν το ακολουθούσαμε αυτό το μοντέλο θα είχαμε 200-300 θανάτους τώρα. Δεν ξέρω αν ο πληθυσμός μας μπορεί να το αντέξει αυτό. Η Σουηδία έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας και έχει 6000 θανάτους.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα πρέπει απλώς να ελπίζουμε να δράσουν τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει, καθώς και να συνεργάζεται και ο κόσμος και να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να βοηθήσει στα μέτρα. Στα θέματα δημόσιας υγείας χρειάζεται και η αποδοχή από τον κόσμο για να εφαρμοστούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κλείνοντας και επιχειρώντας να προβλέψει το τέλος της πανδημίας, η Δρ. Κολιού είπε ότι το εμβόλιο είναι μία λύση που αν γίνει αποδεκτή, δηλαδή βρεθεί το σωστό εμβόλιο, τότε μέχρι το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη. «Αν περιμένουμε να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός με φυσικό τρόπο, τότε θα πάρε 2-3 χρόνια. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του τύπου του εμβολίου».
#exAformis
#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
Στο νέο Εξ Αφορμής αναλύουμε όλα όσα απασχολούν την επικαιρότητα:
τη συνάντηση Βουλευτών και ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις εξελίξεις γύρω από τον Μιχάλη Γιακουμή μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΠΑ, την πρωτοβουλία «Υιοθετήστε μια οικογένεια για τα Χριστούγεννα», τα ανησυχητικά στοιχεία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, καθώς και το νέο θρίλερ με τις εξώσεις και τη μακρά δικαστική του ιστορία.
Στο στούντιο καλεσμένοι οι Στέλιος Ξιούρης και Ιζαμπέλα Τάκα, που σχολιάζουν, αξιολογούν και εξηγούν τις προεκτάσεις κάθε θέματος.
📺 Σύντομα στο Vouli.TV. Μείνετε συντονισμένοι.
#exAformis
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
Στην εκπομπή #exaformis με τον Χάρη Θεραπή, καλεσμένη είναι η Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, η οποία επανεκδικεί ξανά θέση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Μια αποκαλυπτική συζήτηση για τις προσπάθειες αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να υφίσταται η μητρογονία στην έδρα που ψηφίζει ο εκάστοτε πολίτης και τα εμπόδια για την αλλαγή.
📺 Δείτε την εκπομπή αποκλειστικά στο Vouli.TV την Παρασκευή 28/11 στις 19:00.
#exAformis
Ο κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
του Χάρη Θεραπή
Η κυπριακή κοινωνία είναι πράγματι απογοητευμένη. Κουράστηκε από τα λάθη, την αλαζονεία και την ανικανότητα εκείνων που κυβερνούσαν για χρόνια. Και έχει κάθε δικαίωμα. Αλλά εδώ αρχίζει το πραγματικό πρόβλημα: ενώ τα παλιά κόμματα έχασαν το μέτρο και την επαφή με την πραγματικότητα, η απάντηση που γεννιέται απέναντί τους είναι μια πολιτική πρόταση χωρίς πρόγραμμα, χωρίς δομές και χωρίς στοιχειώδη κατανόηση του πώς λειτουργεί η Πολιτεία.
Το σύνθημα «θα ψηφίζετε από το app και θα εφαρμόζουμε ό,τι βγει» δείχνει ξεκάθαρα την ευκολία με την οποία κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος. Δεν είναι δημοκρατία αυτό. Είναι ψηφιακός εντυπωσιασμός. Ο κρατικός προϋπολογισμός — ένα τεχνικό, νομικό και οικονομικό κείμενο χιλίων σελίδων — δεν αποφασίζεται με ένα “ναι” ή “όχι” στο κινητό. Τα νομοσχέδια για ενέργεια, ασφάλεια, φορολογία, ψηφιακές υποδομές δεν λύνονται σαν quiz στα stories. Και φυσικά, η «Άμεση Δημοκρατία» που ευαγγελίζονται δεν προβλέπεται καν στο Σύνταγμα. Είναι ανέφικτη.
Το μεγαλύτερο όμως οξύμωρο: δηλώνουν «αντισυστημικοί», ενώ επιδιώκουν να μπουν στο σύστημα — στη Βουλή, στο Εθνικό Συμβούλιο, στις επιτροπές. Θέλουν να γίνουν αυτοί που θα κληθούν να κάνουν αυτό που οι ίδιοι καταγγέλλουν. Αντισυστημικός μέσα στο σύστημα; Πολύ απλά, δεν γίνεται. Κάπου τελειώνουν τα συνθήματα και αρχίζει η πραγματικότητα.
Όμως ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό το κενό που εκμεταλλεύονται, δεν προέκυψε τυχαία. Το δημιούργησαν τα ίδια τα πολιτικά κόμματα. Κόμματα εγκλωβισμένα στον μικροκομματισμό, διαλυμένα οργανωτικά, χωρίς παραγωγή πολιτικής, χωρίς όραμα και χωρίς καμία αίσθηση του τι ζει καθημερινά ο πολίτης. Απέτυχαν να δώσουν λύσεις σε στέγαση, σε υγεία, σε ακρίβεια, σε διαφθορά, σε παιδεία. Απέτυχαν να ακούσουν, να διαμορφώσουν προτάσεις, να παράξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Δεν διάβασαν τα σημεία των καιρών και τώρα πληρώνουν το τίμημα.
Και ανάμεσα στις δύο αυτές αποτυχίες — την κόπωση του παλιού και την ευκολία του νέου — μένει ο πολίτης. Μόνος, εξαπατημένος από τη μια, κολακευμένος από την άλλη, χωρίς πραγματική πολιτική πρόταση μπροστά του.
Η Κύπρος δεν χρειάζεται ούτε το παλιό που ξεθώριασε από την αλαζονεία, ούτε το “νέο” που στηρίζεται στην άγνοια και στο θέαμα. Χρειάζεται πολιτική με σχέδιο. Με πρόγραμμα. Με διαφάνεια, λογοδοσία και θεσμική σοβαρότητα. Χρειάζεται κόμματα που θα παράγουν πολιτικές, όχι memes. Πολιτικούς που θα δίνουν λύσεις, όχι υποσχέσεις. Και μια νέα γενιά που θα συνδέει την ενέργεια με τη γνώση — όχι με τα views.
Η χώρα δεν κυβερνιέται με likes. Η χώρα κυβερνιέται με ευθύνη. Και αυτό, προς το παρόν, λείπει και από τους δύο πόλους: και από όσους απέτυχαν για χρόνια, και από όσους τώρα εμφανίζονται με άδεια χέρια και μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Ώρα να τελειώσει το θέατρο — από όλες τις πλευρές.
*Ο Χάρης Θεραπής είναι ο Διευθυντής του Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 202623 hours agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Off the Record1 week ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…


