Καλεσμένη στο Εξ Αφορμής, στις 3/11, η Δρα Μαρια Κολιού, Επίκουρος καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, Μακάρειο Νοσοκομείο, μίλησε για την κατάσταση της Πανδημίας του COVID 19 στην Κύπρο.
Σε ερώτημα κατά πόσον υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί, οι οποίοι επέφεραν τα σημερινά αποτελέσματα, η δρ. Κολιού απήντησε ότι ναι μεν το lockdown μείωσε τα περιστατικά και είχε αποτελέσματα, αλλά έφερε και πολλά δεινά ψυχολογικά, οικονομικά και κοινωνικά και ότι δε θα ήταν δυνατόν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στο σπίτι μας. «Έπρεπε ο κόσμος να βγει έξω και τα αεροδρόμια να ανοίξουν. Το τουριστικό προίόν είναι πολύτιμο για την οικονομία μας. Πάρθηκε η απόφαση και άνοιξε και μάλιστα η Κύπρος υπήρξε η πιο προσεκτική στο άνοιγμα, κατατάσσοντας τις άλλες χώρες σε Α, Β,Γ κατηγορία και κάνοντας δειγματοληπτικό έλεγχο. Και τα ποσοσστά σε αυτόν τον έλεγχο δείχνουν ότι είναι πολύ χαμηλά. Το νέο κύμα που ξεκίνησε τον Ιουλίο είναι κυρίως από εσωτερικές μεταδόσεις. Επομένως δεν φταίνε τα αεροδρόμια. Φταίει η χαλάρωση μέσα μας. Ότι κουράστηκε ο κόσμος και κάποιοι αδιαφορούν τελείως. Το Υπουργείο προσπαθεί να μας δώσει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα μέτρα.»
«Έπρεπε ο κόσμος να βγει έξω και τα αεροδρόμια να ανοίξουν. Το τουριστικό προίόν είναι πολύτιμο για την οικονομία μας. Πάρθηκε η απόφαση και άνοιξε και μάλιστα η Κύπρος υπήρξε η πιο προσεκτική στο άνοιγμα, κατατάσσοντας τις άλλες χώρες σε Α, Β,Γ κατηγορία και κάνοντας δειγματοληπτικό έλεγχο.
Στο ερώτημα γιατί αν και υπάρχει μεγάλη έξαρση στο Η.Β. & στην Ελλάδα, παρολαυτά παραμένουν στην κατηγορία Β και δεν έχουν περαιτέρω υποβαθμιστεί, η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι η δειγματοληψία που γίνεται, δείχνει ότι τα ποσοστά τους είναι πολύ χαμηλά. Σημασία έχει όχι πόσα περιστατικά έχουν οι χώρες, αλλά ποια περιστατικά μας έρχονται. Αν αυξηθούν οι αναλογίες στους ταξιδιώτες, τότε αυτό θα αλλάξει.
Ως προς τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε εξ αρχής σκληρά μέτρα. «Απ΄οτη στιμγή που δεν επιβάλλεται lock down όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Πριν 2 βδομάδες αναλύθηκαν τα ποσοστά των περιστατικών και φάνηκε ότι ήταν τα περιστατικά από τους εργασιακούς χώρους και από χώρους αναψυχής. Επομένως εστιασμένα επιβλήθηκε η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, έγινε συμφωνία με τους εργοδότες και συνδικαλιστές εργαζομένων να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος των μέτρων, στις ποδοσρφαιρικές ομάδες επιβλήθηκαν επίσης κάποια μέτρα. Σε χώρους εστίασης πάρθηκε το πιο σκληρό μέτρο να κλείνουν 22.30 αλλά μόνο για τις επαρχίες με υψηλή συχνότητα περιστατικών.»
Στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή για την «Ανοσία αγέλης» και την τακτική που ακολούθησε η Σουηδία, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν το ακολουθούσαμε αυτό το μοντέλο θα είχαμε 200-300 θανάτους τώρα. Δεν ξέρω αν ο πληθυσμός μας μπορεί να το αντέξει αυτό. Η Σουηδία έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας και έχει 6000 θανάτους. Δνε ξέρω αν θεωρείται επιτυχημένο αυτό το μοντέλο. Και η Βρετανία ξεκίνησε αυτό το μοντέλο και είδαν τα αποτελέσματα και άλλαξαν τακτική. Είναι ένα απαράδεκτο εντελώς μοντέλο που συνδέεται και με την ψυχολογία του λαού. Στην Κύπρο δε νομίζω να το δέχονταν».
Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένονται, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι έχουν τεθεί επί τάπητος από ήπια μέχρι πιο σκληρά μέτρα και η απόφαση μένει στον Υπουργό Υγείας και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να αναμένουμε τόνισε, ότι θα παρθούν σίγουρα πιο αυστηρά μέτρα από ότι τώρα, γιατί δε βλέπουμε να έχουν αποδώσει τα μέχρι σήμερα μέτρα.
«Αν το ακολουθούσαμε αυτό το μοντέλο θα είχαμε 200-300 θανάτους τώρα. Δεν ξέρω αν ο πληθυσμός μας μπορεί να το αντέξει αυτό. Η Σουηδία έχει τον πληθυσμό της Ελλάδας και έχει 6000 θανάτους.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα πρέπει απλώς να ελπίζουμε να δράσουν τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει, καθώς και να συνεργάζεται και ο κόσμος και να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να βοηθήσει στα μέτρα. Στα θέματα δημόσιας υγείας χρειάζεται και η αποδοχή από τον κόσμο για να εφαρμοστούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κλείνοντας και επιχειρώντας να προβλέψει το τέλος της πανδημίας, η Δρ. Κολιού είπε ότι το εμβόλιο είναι μία λύση που αν γίνει αποδεκτή, δηλαδή βρεθεί το σωστό εμβόλιο, τότε μέχρι το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη. «Αν περιμένουμε να ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός με φυσικό τρόπο, τότε θα πάρε 2-3 χρόνια. Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του τύπου του εμβολίου».
Comments are closed for this post.