Συγκλονισμό προκαλεί η νέα τραγωδία που διαδραματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (05/09) με τον θάνατο 14χρονου στην επαρχία Λευκωσίας.
Πληροφορίες από διάφορες πλευρές, σε σχέση με τα προβλήματα, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικογένειας από διάφορους φορείς, διίστανται. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους τηρούν σιγήν ιχθύος, όσον αφορά τους χειρισμούς των λειτουργών, ενώ βάσει δεδομένων που έχουν περιέλθει εις γνώσιν μας, φαίνεται ότι υπάρχουν κενά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της εν λόγω οικογένειας ήταν γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, καθώς και στην κοινοτική αρχή
Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται στην φερόμενη καταπίεση που υφίστατο ο 14χρονος από τον πατέρα του. Ο τελευταίος φέρεται να εξανάγκαζε τον ανήλικο να εργάζεται από πολύ μικρή ηλικία, στερώντας του το δικαίωμα να φοιτά σε σχολείο, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Ανάλογη «τύχη», όσον αφορά την φοίτησή τους σε σχολείο, λέγεται ότι είχαν και τα μικρότερα αδέρφια του 14χρονου.
Εξάλλου, σε σχέση με την μητέρα των παιδιών, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και δεν βρίσκεται στο σπίτι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της εν λόγω οικογένειας ήταν γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, καθώς και στην κοινοτική αρχή. Το γεγονός αυτό γεννά ερωτηματικά, τα οποία προσπαθήσαμε να απαντήσουμε, συλλέγοντας επιπρόσθετες πληροφορίες και μαρτυρίες.
Συγκλονισμό προκάλεσε στο χωριό, η είδηση του θανάτου του 14χρονου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από τον πατέρα του. Σύμφωνα αναφορές από κάτοικους του χωριού, ο ανήλικος ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό παιδί και δουλευτής καθώς εργαζόταν στην φάρμα του πατέρα του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανήλικος πήγαινε σχολείο και παράλληλα εργαζόταν. Οι κάτοικοι του χωριού έμαθαν το τραγικό περιστατικό γύρω στις 8:00 με 8:30 το βράδυ της Πέμπτης 5/9. Όπως μας αναφέρθηκε, η οικογένεια του μικρού ήταν απόμακρη από το υπόλοιπο χωριό, ενώ σύμφωνα πάντα με τα όσα μας λέχθηκαν, το Γραφείο Ευημερίας ήταν ενήμερο για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι μαρτυρίες οι οποίες αναφέρονται σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια. Συγκεκριμένα, άλλη μαρτυρία που εξασφαλίσαμε, κάνει λόγο για ενδοοικογενειακή βία, ασκούμενη από τον πατέρα στην μητέρα, η οποία δεν διέμενε πλέον στο ίδιο σπίτι. Την ίδια ώρα, όμως, μας αναφέρθηκε ότι ο πατέρας έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στον 14χρονο, καθώς ήταν το δεξί του χέρι στις δουλειές του και πολύ εργατικός.
Το γεγονός, όμως, ότι η οικογένεια ήταν αποστασιοποιημένη από την κοινότητα, δεν επέτρεπε στην κοινοτική αρχή να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια, ακόμα και οικονομική, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.
Οι δύσκολες καταστάσεις, όπως τα οικονομικά προβλήματα και αυτά της ενδοοικογενειακής βίας, είναι γνωστά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες, ωστόσο, τηρούν «σιγήν ιχθύος», ως προς τους χειρισμούς τους, σε σχέση με την εν λόγω οικογένεια.
Η θέση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο τυγχάνει διερεύνησης, σε συνεργασία με διάφορες άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Χωρίς να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, μας έχουν ενημερώσει ότι τα δύο μικρότερα αδέρφια του 14χρονου γίνονται ενέργειες όπως απομακρυνθούν από τον πατέρα και τους εξασφαλιστεί διαμονή σε ασφαλές περιβάλλον.
Αυτό που πρέπει να διευθετηθεί, πια, είναι ο συντονισμός των ενεργειών, ώστε να μην καταλήγουμε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και να προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις στα πικρά «γιατί». Η διαπίστωση προκύπτει από επιστημονική δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, η οποία αναφέρει επί λέξει τα εξής:
«Οι ίδιοι οι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την εμπειρία χρήσης των εργαλείων. Σύμφωνα με τους ίδιους, εκτός από δύο θέματα για τα οποία δεν έχει ετοιμαστεί σχετικό πακέτο παρέμβασης (σχολικός εκφοβισμός και συνεργασία με την οικογένεια έφηβου με αυτοκτονικό ιδεασμό) (Κούλουμου, Μεταξάς, & Χριστοδούλου, σελ. 205).
Όπως μας έχει απαντηθεί από αρμόδια πηγή, στην οποία θέσαμε το παραπάνω ζήτημα, η κάθε μια περίπτωση εξετάζεται βάσει των δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που την χαρακτηρίζουν, αν και τονίζεται ότι υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούνται.
Τραγικό συμβάν χαρακτήρισε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, τον θάνατο του 14χρονου παιδιού, εκφράζοντας την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του ανήλικου αγοριού.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κα Κουρσουμπά είπε ότι, αν ευσταθούν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή υπήρχαν ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα βίας στην οικογένεια του 14χρονου, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί αν οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν γι΄ αυτά κι αν γνώριζαν τί έπραξαν «για να μην έχουμε αυτό το τραγικό περιστατικό».
Η Επίτροπος είπε ότι οι Υπηρεσίες που είχαν την αρμοδιότητα να χειριστούν αυτά τα προβλήματα και να στηρίξουν την οικογένεια είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.
Ανέφερε ότι το Γραφείο της θα διενεργήσει έρευνα προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον αυτές οι υπηρεσίες ήταν ενήμερες και αν πρόσφεραν την ανάλογη στήριξη στην οικογένεια.
Είπε, επίσης, ότι το Γραφείο της δεν γνώριζε για αυτή την οικογένεια και πως αν γνώριζε θα προέβαινε στα ανάλογα διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κάλεσε, επίσης, τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στον τρόπο που καλύπτουν δημοσιογραφικά την υπόθεση.
Καταληκτικά, θα λέγαμε ότι η περίπτωση του 14χρονου δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από κανέναν, είτε πρόκειται για τους απλούς πολίτες, είτε πρόκειται για το ίδιο το κράτος. Πολλές είναι οι οικογένειες στην Κύπρο που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την συγκεκριμένη περίπτωση να έχει καταλήξει σε τραγωδία. Το κράτος οφείλει να βρει τον τρόπο ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Πηγή: 24news
Comments are closed for this post.