ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελεγκτική: Η απόφαση του Υπουργικού αποτελεί προσπάθεια φίμωσης
Την αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με την για μετατροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε Ελεγκτικό Συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Ελεγκτικής, η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προφανώς αποτελεί προσπάθεια φίμωσης του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι το μοντέλο της Κύπρου είναι παγκόσμια το πιο διαδεδομένο και πετυχημένο και το ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Επίσης τονίζεται από πλευράς Ελεγκτικής, ότι αυτό που επιχειρείται δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά οπισθοδρόμηση με στόχο την ποδηγέτηση. Η Κυβέρνηση θέλει να διορίσει 3 άτομα της δικής της εμπιστοσύνης τα οποία θα έχουν την πλειοψηφία και θα ελέγχουν τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προσθέτει.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Στις 26.4.2024, την ημέρα που καταχωρίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή, σε ανακοίνωση του ο Γενικός Ελεγκτής είχε αναφέρει ότι θα έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας.
Η χθεσινή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προφανώς αποτελεί προσπάθεια φίμωσης του Γενικού Ελεγκτή. Η λέξη εκσυγχρονισμός χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους. Εκσυγχρονίζω, σημαίνει κάνω κάτι παλιό να είναι σύγχρονο. Το μοντέλο της Κύπρου είναι παγκόσμια το πιο διαδεδομένο και πετυχημένο και το ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες με πολύ μακρά παράδοση στον εξωτερικό έλεγχο των Κυβερνήσεων όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, και δεκάδες άλλες. Η Σουηδία είχε ελεγκτικό συμβούλιο και το 2020 το άλλαξε σε μοντέλο όπως της Κύπρου. Άρα, αυτό που επιχειρείται δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά οπισθοδρόμηση με στόχο την ποδηγέτηση. Η Κυβέρνηση θέλει να διορίσει 3 άτομα της δικής της εμπιστοσύνης τα οποία θα έχουν την πλειοψηφία και θα ελέγχουν τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αυτή είναι η ουσία του δήθεν εκσυγχρονισμού.
2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διακαναλική συνέντευξή του στις 5.3.2024 είχε αναφέρει τα ακόλουθα:
«Το ίδιο με όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, για να προλάβω τις όποιες αντιδράσεις. Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό. Και όλη αυτή η διεργασία που κάνουμε και θα παρουσιάσουμε δημοσίως, κ. Τσουρούλλη, αφού συζητήσουμε και με τους ίδιους τους θεσμούς, αγγίζει χρονικά περίοδο, κατά την οποία δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα ή θα είναι στο τέλος, αν θέλετε, της θητείας τους. Γιατί; Γιατί για μας δεν είναι προσωπικό το θέμα. Για εμάς το θέμα είναι θεσμικό.»
Είναι προφανές ότι για την Κυβέρνηση το θέμα είναι προσωπικό και όχι θεσμικό. Για μας όμως είναι θεσμικό και αυτός είναι ο λόγος που θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο στην προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης για ποδηγέτηση της Υπηρεσίας μας.
3. Ουδεμία διεθνής μελέτη και ουδεμία έκθεση διεθνούς οργανισμού εισηγήθηκε ποτέ αλλαγή του μοντέλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από μονοπρόσωπο σε πολυπρόσωπο. Στις πρόσφατες εκθέσεις της GRECO και της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, υπάρχουν μόνο θετικές αναφορές για την Υπηρεσία μας και καμία εισήγηση για αλλαγή, πλην της καταγραφής των προβλημάτων που μας δημιουργεί και η ίδια η Κυβέρνηση με τη μη απρόσκοπτη πρόσβαση μας στις πληροφορίες.
Η GRECO αναφέρει μάλιστα ότι «ο Γενικός Ελεγκτής έχει επιδείξει ένα κρίσιμο ρόλο ως ένας εξωτερικός ελεγκτής των δημοσίων υπηρεσιών.»
Η Κυβέρνηση έχει ενώπιόν της μόνο μία εισήγηση από διεθνή οργανισμό που αφορά στο νομικό πλαίσιο που διέπει την Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτή αφορά την προενταξιακή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας μας, απαίτηση που περιλήφθηκε και στο Μνημόνιο με την Τρόικα.
4. Η Ελεγκτική Υπηρεσία μεταμορφώνεται τα τελευταία 10 χρόνια και είναι ήδη αγνώριστη. Το 2015 κάναμε δομημένη αυτοαξιολόγηση, το 2016 φέραμε την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για ομότιμη αξιολόγηση. Αυτό που μας είχαν εισηγηθεί οι Βρετανοί συνάδελφοί μας ήταν η σύσταση διευθυντικής ομάδας και αυτό έχει γίνει από το 2019. Όλες οι εκθέσεις εγκρίνονται από τη Διευθυντική Ομάδα. Συνεπώς, συλλογικότητα ήδη υπάρχει.
Περάσαμε τη δοκιμασία του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης και πρόσφατα ενταχθήκαμε, μαζί με τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) άλλων 11 χωρών παγκοσμίως, σε πιλοτικό πρόγραμμα του INTOSAI που στόχο έχει τη στήριξη των ΑΕΙ στο σχεδιασμό και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ποιότητας των ελέγχων με βάση το νέο πρότυπο διαχείρισης ποιότητας για τα ΑΕΙ, που τίθεται σε εφαρμογή το 2025. Ο INTOSAI, σε πρόσφατη επιστολή του, επισήμανε την «εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στον τομέα της μεθοδολογίας ελέγχου».
Από μία Ελεγκτική Υπηρεσία ουραγό, που ουσιαστικά εφάρμοζε μερικώς και αποσπασματικά τα διεθνή πρότυπα, είμαστε πλέον μια υψηλού επιπέδου Υπηρεσία που κινείται με σταθερά βήματα προς την επαγγελματική αριστεία.
5. Εάν η Κυβέρνηση επιμένει και κατατεθεί όντως τέτοιο νομοσχέδιο, σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πιστεύουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι αυτό που επιχειρείται είναι πρωτάκουστο.
Έσχατη γραμμή άμυνας μας θα είναι το Σύνταγμα και το γεγονός ότι το μοντέλο της Υπηρεσίας μας προβλέπεται σε θεμελιώδες άρθρο. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 115 καθορίζει ότι στην Ελεγκτική Υπηρεσία υπηρετούν δύο μόνο αξιωματούχοι, ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή. Η παράγραφος αυτή περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙΙ και με βάση το άρθρο 182, όσα είναι σε αυτό το Παράρτημα αποτελούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και δεν δύνανται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, να τροποποιηθούν δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.
Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.
Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.
Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών
Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.
Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.
Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές
Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.
Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.
Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.
Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

