Connect with us

#exAformis

Εθνική Υποχώρηση: Στρατηγική ή Αφέλεια;

Avatar photo

Published

on

του Χάρη Θεραπή*

Η εκλογή του Τούρκου υποψηφίου στον ΟΑΣΕ με τη στήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου αποτελεί μια πράξη που ξεπερνά τα όρια της διπλωματικής αφέλειας και αγγίζει τη σφαίρα της εθνικής υπονόμευσης. Η κίνηση αυτή, σε μια εποχή όπου η Τουρκία συνεχίζει να προβαίνει σε κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο στην Κύπρο και το Αιγαίο αλλά και σε άλλα μέτωπα, προκαλεί αγανάκτηση και σοβαρά ερωτήματα για την ηγεσία των δύο χωρών.

Αφέλεια ή απρονοησία;

Είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς αυτή την απόφαση διαφορετικά από μια πρωτοφανή υποχώρηση μπροστά στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Σε ποια λογική βασίστηκε η στήριξη ενός εκπροσώπου μιας χώρας που:

  • Διατηρεί κατοχικό στρατό στην Κύπρο εδώ και 50 χρόνια.
  • Παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο.
  • Αρνείται τον διάλογο με ειλικρίνεια, εκβιάζοντας συνεχώς την Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες.

Οι Έλληνες και οι Κύπριοι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν απογοητευμένοι. Ο Τούρκος εκπρόσωπος στον ΟΑΣΕ δεν είναι απλώς ένας διπλωμάτης· αντιπροσωπεύει μια χώρα που εδώ και δεκαετίες καταπατά τη διεθνή έννομη τάξη και κύριος εκφραστής και προωθητής της “γαλάζιας πατρίδας”. Πώς, λοιπόν, η Αθήνα και η Λευκωσία δικαιολογούν την ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας σε έναν οργανισμό καίριας σημασίας για την ασφάλεια και τη συνεργασία;

Η θυσία της αξιοπιστίας στο βωμό μιας αυταπάτης

Η συγκεκριμένη κίνηση παρουσιάζεται από ορισμένους ως “στρατηγικός ελιγμός”, μια προσπάθεια “εξομάλυνσης” των σχέσεων με την Άγκυρα. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί θλιβερή απόδειξη μιας πολιτικής που στηρίζεται σε αυταπάτες και παραχωρήσεις, χωρίς καμία εγγύηση για ουσιαστικά οφέλη.

  1. Η Τουρκία δεν έχει δώσει κανένα δείγμα καλής θέλησης.
    Αντιθέτως, εντείνει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της.
  2. Η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στους διεθνείς οργανισμούς υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Ο ΟΑΣΕ, ένας θεσμός αφιερωμένος στη διατήρηση της ασφάλειας, μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια της Τουρκίας, με τη δική μας συνενοχή.

Η αναγνώριση του εχθρού ως συμμάχου

Η Τουρκία δεν είναι απλώς μια “δύσκολη γείτονας”. Είναι μια χώρα που έχει καταστείλει βάναυσα τη δημοκρατία στο εσωτερικό της, έχει καταπατήσει δικαιώματα μειονοτήτων και έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Ποια ακριβώς μηνύματα στέλνουν οι ηγέτες μας με την υποστήριξη μιας τέτοιας χώρας σε υψηλόβαθμες θέσεις;

  1. Στους Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς, ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν.
  2. Στους εταίρους μας στην Ε.Ε., ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν σταθερές θέσεις, υπονομεύοντας τη διπλωματική μας αξιοπιστία.
  3. Στους ίδιους τους πολίτες μας, ότι τα εθνικά συμφέροντα θυσιάζονται για αμφίβολους “ελιγμούς”.

Η αναγκαιότητα μιας σκληρής διπλωματικής γραμμής

Η στήριξη στον Τούρκο εκπρόσωπο δεν είναι μια απομονωμένη ενέργεια. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση όπου η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου φαίνεται να βασίζεται περισσότερο σε φόβους παρά σε στρατηγική. Όμως, η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία οδηγεί μόνο σε περισσότερες προκλήσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν την πολυτέλεια να δίνουν “δώρα” σε μια χώρα που απειλεί την κυριαρχία και την εθνική τους αξιοπρέπεια. Αντίθετα, χρειάζεται:

  • Συνεπής άσκηση βέτο σε όλα τα επίπεδα, όπου οι τουρκικές φιλοδοξίες συγκρούονται με τα συμφέροντά μας.
  • Προώθηση στρατηγικών συμμαχιών με χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα.
  • Αποτελεσματική ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την πραγματική φύση της Τουρκίας ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα.

Η ευθύνη της ηγεσίας

Οι Πρωθυπουργοί και οι Πρόεδροι εκλέγονται για να υπηρετούν τα συμφέροντα των λαών τους, όχι για να λειτουργούν ως διευκολυντές των γεωπολιτικών φιλοδοξιών άλλων χωρών. Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά όσους αδιαφορούν για το καθήκον τους να υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Και οι πολίτες, βλέποντας αυτή την προκλητική στάση, δεν πρέπει να σιωπήσουν. Η εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

* O Χάρης Θεραπής είναι ιδρυτής και διευθυντής του Vouli TV

#exAformis

#exaformis – Το τέλος των ψευδαισθήσεων από την “εκλογή” Ερχιουρμάν | Τρίτη 28/10 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
Ο Κύπριος πολιτικός Οζ Καραχάν αποδομεί τη ρητορική του Τουρκοκύπριου ηγέτη, εξηγώντας γιατί η διαφορά ανάμεσα στον Ερχιουρμάν και τον Τατάρ είναι περισσότερο αισθητική παρά πολιτική.
 
Ο πρώτος επιλέγει έναν μετρημένο, “ευρωπαϊκό” λόγο. Ο δεύτερος μιλά πιο ωμά και προκλητικά. Και οι δύο, όμως, εκφράζουν την ίδια ουσία: αποδοχή της τουρκικής εποπτείας, αναγνώριση της de facto διχοτόμησης και ανανοηματοδότηση της «λύσης» μέσα από δύο ξεχωριστές οντότητες.
 
Μια αποκαλυπτική συζήτηση για το πώς η ομοσπονδία αδειάζει από το περιεχόμενό της και μετατρέπεται σε ένα σχήμα δύο σχεδόν ανεξάρτητων κρατών.
#ExAformis Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
Continue Reading

#exAformis

Σύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025

Avatar photo

Published

on

Η νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση του Vouli.TV και της Unitrust Media Communication, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2025, αποτυπώνει ενδιαφέρουσες μεταβολές στην πρόθεση ψήφου για τις Προεδρικές εκλογές, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση του Ιουνίου.

Η πτώση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατά περίπου 4 μονάδες (20,9% → 16,8%) δείχνει πιθανή κόπωση της δυναμικής που κατέγραψε το καλοκαίρι.
Αντίθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενισχύεται αισθητά (+4,5 μονάδες), ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει σταθερά στο άνω του 13% ποσοστό, διατηρώντας την εκλογική του βάση.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, προσεγγίζοντας το 11,5%, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίζεται για πρώτη φορά με αξιόλογη παρουσία (8,2%), πιθανόν συγκεντρώνοντας δυνάμεις από τον χώρο του ΑΚΕΛ και των ανεξάρτητων.
Η Αννίτα Δημητρίου και ο Στέφανος Στεφάνου παραμένουν σε επίπεδα κοντά στο 6–7%, ενώ η επιρροή του ΕΛΑΜ (Χρήστος Χρήστου) δείχνει σταθεροποίηση γύρω στο 6%.

Η εικόνα του Οκτωβρίου φανερώνει ότι το προεδρικό σκηνικό παραμένει πολυκερματισμένο, με τέσσερις βασικούς διεκδικητές (Μιχαηλίδη, Χριστοδουλίδη, Νεοφύτου, Φαίδωνα) να συγκεντρώνουν περίπου το 58% του εκλογικού σώματος.
Η σταδιακή άνοδος του Χριστοδουλίδη και η υποχώρηση του Μιχαηλίδη προμηνύουν αναδιάταξη των πολιτικών ισορροπιών ενόψει μιας ενδεχόμενης προεκλογικής περιόδου.

Continue Reading

#exAformis

8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση

Avatar photo

Published

on

Η νέα δημοσκόπηση της Unitrust Media για το Vouli.TV καταγράφει σαρωτικές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου, με την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών να ανατρέπει τα δεδομένα του Ιουνίου και να δημιουργεί ένα εντελώς νέο εκλογικό σκηνικό.

🔹 Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά οριακά

Αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ θα ερχόταν πρώτος με 17,68%, ωστόσο χάνει έδαφος σε σχέση με τον Ιούνιο (–1,1 ποσοστιαίες μονάδες).
Το ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο στη δεύτερη θέση με 17,35%, μόλις τρία δέκατα πίσω από τον ΔΗΣΥ, ανατρέποντας τις ισορροπίες του πολιτικού σκηνικού.

Το ΕΛΑΜ παραμένει τρίτη δύναμη με 16,41%, παρουσιάζοντας μικρή μόνο κάμψη από τον Ιούνιο (17,24%), ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 14,75%, συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία.

🔹 Οι μεσαίοι παίκτες κερδίζουν έδαφος

  • Το ΔΗΚΟ παρουσιάζει ελαφρά ενίσχυση (5,71% από 4,76%) και σταθεροποιεί τη θέση του.
  • Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο (5,32% από 3,29%), δείχνοντας ότι ανασυντάσσεται.
  • Νέες παρουσίες, όπως το Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα (Δ.Ε.Κ.) με 4,32% και το VOLT με 4,16%, εισέρχονται για πρώτη φορά στη μέτρηση και προσελκύουν ψηφοφόρους από τον χώρο της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου.

🔹 Πτώση για ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ – μένουν εκτός βουλής

Η ΔΗΠΑ περιορίζεται στο 1,83% (από 3,05%), ενώ η ΕΔΕΚ στο 1,22%, συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών μικρότερων κομμάτων.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων (2,88%) και όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (1,39%) δείχνει αυξημένη αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος.

🟢 Πίνακας σύγκρισης πρόθεσης ψήφου (Ιούνιος – Οκτώβριος 2025)

Κόμμα Ιούνιος 2025 Οκτώβριος 2025
ΔΗΣΥ 18.82% 17.68%
ΑΛΜΑ – Πολίτες για την Κύπρο 17.35%
ΕΛΑΜ 17.24% 16.41%
ΑΚΕΛ 15.77% 14.75%
ΔΗΚΟ 4.76% 5.71%
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 3.29% 5.32%
Δ.Ε.Κ. 4.32%
VOLT 4.16%
ΔΗΠΑ 3.05% 1.83%
ΕΔΕΚ 1.71% 1.22%
Δεν έχω αποφασίσει 2.88%
Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia