Με κινητικότητα που φιλοδοξεί να ταράξει τα στάσιμα νερά του Κυπριακού, συνδυάστηκαν οι πρώτες εβδομάδες παρουσίας του Ιωάννη Κασουλίδη στην επιστροφή του στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον ίδιο, μέσω των ενεργειών του να στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν πρόκειται απλά να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει στο μικρό χρονικό διάστημα που θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του και πως θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, που θα ευνοήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και οι δηλώσεις αλλά και οι διαρροές, σε σχέση με την πρόθεση της Κυβέρνησης και ειδικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αναθερμάνει το θέμα με των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με επιστολή που θα απευθύνεται προς τον κατοχικό ηγέτη, ενέργεια πάντως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Προεδρικό. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, έθεσε πρώτο στην ατζέντα του το θέμα των ΜΟΕ, το οποίο μάλιστα έθιξε και στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν κατά καιρούς, υπό τον τύπο παραίνεσης φωνές υπέρ των ΜΟΕ, ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων με την εισβολή στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Ειδικότερα, οι χώρες που παραδοσιακά έθεταν προσκόμματα στις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, αντιπρότειναν αντί κυρώσεις να θεσπιστούν ΜΟΕ, για να έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και η Γερμανία, τις θέσεις της οποίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υιοθετεί ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου το καρότο έναντι του μαστίγιου μέσω ΜΟΕ, εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο και την τελευταία φορά που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων το θέμα της Κύπρου, με τους Ευρωπαίους να παροτρύνουν την Κύπρο για υλοποίηση τους, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν για να βγει το Κυπριακό από το αδιέξοδο. Το πιο σημαντικό ωστόσο, θέση που μετέφερε στους ομολόγους του ο κ. Κασουλίδης χθες κατά τη διάρκεια της ΣΕΥ, είναι να σωθεί η Αμμόχωστος με τον τερματισμό του παράνομου ανοίγματός της από το κατοχικό καθεστώς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης, επαναφέρει την πρόταση που έχει γίνει, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, τουλάχιστον σε άλλες δύο ή τρες περιπτώσεις, προνοεί να τεθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών με την σταδιακή επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της Ε.Ε. και παράλληλα το αεροδρόμιο της Τύμπου να λειτουργεί ως διεθνές, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και να ενσωματωθεί στο FIR Λευκωσίας.
Αυτό ωστόσο που φορτικά τόνιζε η Λευκωσία, ή καλύτερα το Προεδρικό, είναι πως για να έχουν νόημα τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να συνοδεύονται από αμοιβαία βήματα που αφενός θα βάζουν φρένο στις προκλήσεις και αφετέρου θα φέρνουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά. Και το πιο σημαντικό, θα πρέπει να είναι μέρος μιας προσπάθειας που θα διασφαλίζει την επανέναρξη των συνομιλιών, εντός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Αν και μέχρι στιγμής επίσημα δεν υπήρξε ανάλογη τοποθέτηση, είναι ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων και ενεργειών, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της πολιτικής που ίσχυε επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλίδη, από τη μια πλευρά και της αλλαγής πλεύσης και τακτικής που επιχειρεί σήμερα ο κ. Κασουλίδης.
Διαφωνίες για EastMed, μπηχτές σε Χριστοδουλίδη
Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα του Κυπριακού, των ΜΟΕ και της τακτικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, δεν είναι το μόνο στο οποίο υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ Προεδρικού και Υπουργείου Εξωτερικών. Ανάλογη ήταν η εικόνα που βγήκε προς τα έξω μετά από τις δηλώσεις του Γιαννάκη Κασουλίδη για το θέμα του EastMed. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης σε δηλώσεις του για το θέμα υπενθύμισε πως ο ίδιος έβλεπε εξ αρχής τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Την εν λόγω δήλωση Κασουλίδη κλήθηκε να σχολιάσει ο Προέδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αφενός κράτησε αποστάσεις, αφετέρου επιχείρησε να μην αφήσει ακάλυπτο τον υπουργό του. «Δεν νομίζω να είναι αυτό που εννοούσε ο κ. Κασουλίδης ούτε και είναι θέμα σχολιασμού των ενδεχόμενα προσωπικών απόψεων που κάποια στιγμή εξέφρασε ο κ. Κασουλίδης», σχολίασε.
Εξάλλου ο κ. Κασουλίδης, δεν μάσησε τα λόγια του, ούτε σε σχέση με το πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο αντικατέστησε και ο οποίος ήταν ο εκφραστής των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση, σε σχέση με το Κυπριακό και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κασουλίδης, παρουσιάσθηκε, μάλλον αρνητικός μπροστά στο ενδεχόμενο ανεξάρτητης υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη, ενώ άφησε αιχμές πως δεν έχει πολιτικές θέσεις. «Είναι σαν πασαρέλα, γιατί η προτίμηση είναι όπως τον σταυρό προτίμησης, ποιον συμπαθώ, ποιος μου αρέσει καλύτερα κλπ. Είναι σταυρός προτίμησης με κριτήρια πασαρέλας. Πάνω σε ποια πολιτική εκπεφρασμένη πρέπει να στηριχθεί κάποιος για να κάνει επιλογές. Είναι με κριτήρια πολιτικής, όχι. Τι πρεσβεύει ο καθένας;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Νεοφύτου, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, «ως αρχηγός κόμματος έχει δείξει. Ο κ. Χριστοδουλίδης; Δεν έδειξε δείγματα γραφής ως υπουργός Εξωτερικών. Ποια είναι η θέση του για το Κυπριακό; Ποια είναι η θέση του για την οικονομία; Εσείς ξέρετε τις θέσεις του; Τόσα χρόνια δήλωνε τη θέση του κ. Αναστασιάδη. Εκείνο που λείπε σε αυτή τη διαμάχη ήταν οι διαφορές θέσεων. Τη δουλειά σου στο ΥΠΕΞ μπορείς κάλλιστα να την κάνεις χωρίς να παρουσιάζεις τα προσωπικά σου πρεσβεύω και τις απόψεις σου. Μπορείς κάλλιστα να την κάνεις και να την κάνεις καλά. Όταν ξεφεύγεις από αυτό το πλαίσιο και πας στο πλαίσιο της διεκδίκησης της Προεδρίας πρέπει να παρουσιάσει θέσεις. Δεν λέω ότι δεν θα παρουσιάσει, πιθανόν να το κάνει. Αλλά τώρα εμείς μιλάμε για το πως τοποθετείται ο κόσμος και σε ποια κριτήρια».
Πηγή : reporter.com.cy
Comments are closed for this post.