ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η πολιτική πατάτα του Αβέρωφ Νεοφύτου
Ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός της κίνησης Αβέρωφ Νεοφύτου να προτείνει τη κάλυψη της θέσης του αντιπροέδρου μέσα από νέα εκλογική διαδικασία είναι πολιτική πατάτα. Ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος για όλους μας και ειδικότερα σε υποψήφιους προέδρους. Στη προκείμενη περίπτωση στον Αβέρωφ Νεοφύτου που μετά από 9 μήνες προεκλογικής εκστρατείας αδυνατεί να αυξήσει σε αξιόλογο βαθμό τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Με αυτό ως δεδομένο και την διασύνδεση του ΔΗΣΥ και του ιδίου με το σκάνδαλο των εισφορών από ξένους λήπτες των χρυσών διαβατηρίων ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Η πρόταση του για συνταγματική αναθεώρηση θα ήταν μία εξαιρετική κίνηση αν δεν την χαρακτήριζαν η πολιτική, η νομική και η επικοινωνιακή προχειρότητα.
Η πολιτική προχειρότητα φαίνεται από το ότι έδωσε βάρος στη δημιουργία μίας αχρείαστης πολιτικά βοηθού προέδρου. Αντίθετα θα μπορούσε να εστιαστεί στη μείωση των υπερεξουσιών του προέδρου της δημοκρατίας κάτι που αντιστοιχεί και στο λαϊκό αίσθημα. Πάσχει επίσης από το μη προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου εφαρμογής της πρότασης του.
Το γεγονός της διαφοροποίησης μέρους της πρότασης μετά από ισχυρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από νομικούς κύκλους, καταδεικνύει την έλλειψη νομικής προεργασίας. Τέλος επικοινωνιακά η ίδια η ανακοίνωση, μίας τόσο σημαντικής και σοβαρής πρότασης, έγινε λανθασμένα εν τω μέσω πολλών και διαφόρων εξαγγελιών σε μία πανηγυρικού τύπου ομιλία σε μαζική συγκέντρωση αντί σε μία αποκλειστική δημοσιογραφική διάσκεψη.
Η νέα ανακοίνωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ενισχύει τις πιο πάνω εκτιμήσεις. Όλα πιο πάνω σκότωσαν την κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα ιδέα της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα επέφεραν ζημιά στη δημόσια εικόνα του Αβέρωφ Νεοφύτου ως σοβαρού και συγκροτημένου πολιτικού. Έδειξαν επίσης την αδυναμία του επιτελείου του να επεξεργαστεί μία τόσο σημαντική ιδέα και να βοηθήσει κατά τρόπο αποτελεσματικό στη δημόσια παρουσίαση της.
Επί της ουσίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου σωστά επισήμανε την ανάγκη να περιοριστούν οι σημερινές εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το 1964 μετά την αποχώρηση των Τ/κ. Οι εξουσίες αυτές εμποδίζουν σήμερα τη καταπολέμηση της διαφθοράς. Όσο για το αν μπορούν να αλλάξουν κάποια από τα βασικά άρθρα του συντάγματος άποψη μου είναι πως υπάρχει πολιτικός και νομικός τρόπος και αυτός έχει να κάνει με την εμπλοκή των Τ/κ στη διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή αξίζει να γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές έτσι ώστε να μην υπεισέρχονται προεκλογικές σκοπιμότητες. Τέλος η περίπτωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που πρότεινε και μετά απέσυρε ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ήταν απλά πρόχειρη. Ήταν και είναι πολιτικά ύποπτη.
Αν πάσχει κάτι το σύνταγμα του 1960 είναι οι υπερεξουσίες του Προέδρου και όχι η έλλειψη του αντιπροέδρου μετά και την αποχώρηση των Τ/κ. Ούτε ο νυν Πρόεδρος έχει έλλειψη βοηθών όπως στη συνέχεια επεχείρησε να διαφοροποιήσει τη πρόταση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Δίπλα του ο Πρόεδρος έχει 11 υπουργούς, 5 υφυπουργούς, αρκετούς επίτροπους και συμβούλους που όλοι μαζί τον βοηθούν στη διακυβέρνηση της χώρας.
Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για δημιουργία μίας ΝΕΑΣ θέσης συγκυβερνήτη ενδεχομένως να είναι μήνυμα σε συγκεκριμένο πολιτικό για τον αυριανό διαμοιρασμό της εξουσίας στη περίπτωση που τον στηρίξει στις σημερινές εκλογές. Ούτως ή άλλως η συνταγματική αυτή αλλαγή προϋποθέτει έγκριση με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή και επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης αφού το ίδιο το σύνταγμα θεωρεί τα άρθρα που αφορούν τον αντιπρόεδρο από τα θεμελιώδη και τα οποία δεν δύνανται να τροποποιηθούν.
Για ποιο πολιτικό πρόσωπο τελικά προόριζε τη συγκεκριμένη θέση του αντιπροέδρου ή του βοηθού Προέδρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου;
Του Π. Κυρατζιή
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record7 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record7 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο

