ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Influencer Φειδίας»: Απολιτίκ, θαυμαστής του Μασκ, και πλέον, ευρωβουλευτής
Στις 22 Ιανουαρίου 2024, ο Κύπριος 24χρονος influencer Φειδίας Παναγιώτου, σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους του σε Tik Tok, Youtube, Instagram και Twitter, ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Φορούσε πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα, που συνδύασε με μποξεράκι. Οπως ο ίδιος δήλωσε δεν είχε ψηφίσει ποτέ ξανά. Το έκανε χθες, για να σταυρώσει τον εαυτό του. Κι έτσι, μέσα σε ελάχιστους μήνες προεκλογικής περιόδου, χωρίς ίχνος πολιτικής ουσίας και θέσεων στον λόγο του, κατόρθωσε να λάβει σχεδόν 20% και να έρθει τρίτος στις χθεσινές Ευρωεκλογές. Η ψήφος διαμαρτυρίας και η ανάδειξη του απολιτίκ, φαίνεται πως πήρε μια νέα, εντελώς διαφορετική κατεύθυνση στην Κύπρο.
«Αν δεν ασχολείσαι πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι»
Στο επίμαχο βίντεο του, ο Φειδίας είχε παραδεχθεί ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά από πολιτικά, ούτε από την Ευρώπη». Κανένα πρόβλημα όμως, επειδή δεσμεύθηκε ότι θα ρωτήσει, θα διαβάσει και θα μάθει. Αλλωστε, η έλλειψη γνώσεων δεν είναι κάτι το αρνητικό σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς «ούτε για το Youtube ήξερα, αλλά έμαθα σιγά σιγά και τώρα έχω 2,5 εκατομμύρια ακολούθους». Οσον αφορά το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ο ίδιος εξήγησε πως «λαλώ μια νύχτα, βλάκα Φειδία, αν δεν ψηφίζεις και δεν ασχολείσαι, πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι και είπα φτάνει…».
Στις δημόσιες τοποθετήσεις του από όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, επέλεξε να αποφύγει τις επί της ουσίας πολιτικές τοποθετήσεις και να αρκεστεί σε ευχολόγια για το πώς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ομιλία του τον περασμένο Απρίλιο, όπου δίπλα στον ιερέα πατέρα του, είπε ότι «κουράστηκα με όλη αυτή τη σοβαροφάνεια αντί για την αληθινή σοβαρότητα. Ακουσα κάπου ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή». Εκτός από την αλλαγή, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του κάτι νέο και διαφορετικό, που «αν δεν δοκιμάσουμε, θα μείνουμε πάντα στάσιμοι, όπως μείναμε τόσα χρόνια».
50.000 ευρώ τον μήνα
Στη χθεσινή του πανηγυρική ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, επικαλέστηκε τα λόγια του μεγιστάνα της Tesla και του Χ (πρώην Twitter), Ελον Μασκ: «μην φοβάσαι να μπεις σε καινούριες αρένες στη ζωή σου». Αλλωστε ο Φειδίας είναι μεγάλος θαυμαστής του Ελον Μασκ, καθώς για τρεις μήνες κοιμόταν έξω από τα γραφεία της εταιρείας του, «SpaceX», προκειμένου να τον συναντήσει. Τελικά, κατάφερε τον στόχο του και οι δύο τους φωτογραφήθηκαν αγκαλιά. Μια επιτυχία που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι αυτό επιτεύχθηκε την παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς, ενώ ο ίδιος είπε ότι αυτό ήταν «το πικ της ζωής μου». Ισως αυτό να άλλαξε χθες.
Οπως έχει πει ο ίδιος ο Φειδίας, η επιτυχία των λογαριασμών που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αποφέρει περίπου 50.000 ευρώ τον μήνα. Επιτυχία που εν πολλοίς οφείλεται σε διάφορες προκλήσεις που θέτει στον εαυτό του και τις οποίες βιντεοσκοπεί. Ενα από τα ενδεικτικότερα παραδείγματα είναι ότι επί δέκα ημέρες ήταν θαμμένος σε ένα φέρετρο μαζί με ένα φίδι. Αφότου η δοκιμασία του στέφθηκε από επιτυχία, σχολίασε «ήταν οι καλύτερες διακοπές που έκανα στη ζωή μου», καθώς κι ότι ήθελε να ξεπεράσει τη φοβία του για τα φίδια.
Σε άλλη περίπτωση, θέλησε να μείνει επί δέκα ημέρες σε αεροδρόμιο χωρίς να τον πετάξει έξω η ασφάλεια επειδή δεν φορούσε μπλούζα. Αλλα βίντεό του αφορούν μεταξύ άλλων την προσπάθειά του να σώσει ψάρια από το να γίνουν σούσι στο Βιετνάμ, να ταξιδέψει δωρεάν στην Ιαπωνία και να παντρευτεί μια άγνωστη μέσα σε 24 ώρες. Σε άλλη του εμπειρία στο κανάλι του γνωστού Youtuber Mr. Beast, κέρδισε μια Lamborghini, επειδή κράτησε το χέρι του πάνω στο αμάξι επί εβδομήντα ώρες.
«Πήρε ψήφους από όλες τις ηλικίες και τα κόμματα»
Το ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας σύμφωνα με όσα σχολίασε στην «Κ» ο Γιάννος Κατσουρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «νομίζω ότι εξέπληξε τους πάντες. Οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν σε ένα ποσοστό κοντά στο 2%-3%, που ανέβηκε μόνο προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου στο 4% έως 8%. Βέβαια στις κρυφές δημοσκοπήσεις που διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες –στην Κύπρο απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου-, υπήρξε μια καλύτερη εκτίμηση».
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τις ηλικίες που ψήφισαν τον Φειδία. Οπως εξήγησε ο κ. Κατσουρίδης, «πήρε ψήφους από όλες τις ηλικίες και κυριότερα από τις μικρότερες. Σύμφωνα με τα exit polls, έλαβε 5,5%, από όσους είναι ηλικίας 65+, 6% από όσους είναι 55-64 ετών, 14% από όσους είναι 45-54 ετών, 19% από όσους είναι 35-44 ετών, 27,5% από όσους είναι 25-34 ετών και σχεδόν 40% στις ηλικίες 18-24 ετών».
Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων του Φειδία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «οι μετρήσεις δείχνουν ότι πήρε ψήφους από παντού: κι από το ΔΗΣΥ και από το ΑΚΕΛ και από τα κόμματα του κεντρώου χώρου, ακόμη και από το εθνικιστικό ΕΛΑΜ».
«Ισως είναι περισσότερο κι από απολιτίκ»
Αναφορικά με την πολιτική τοποθέτηση του Φειδία, ο κ. Κατσουρίδης σχολίασε ότι «θεωρώ πως είναι ίσως περισσότερο κι από απολιτίκ. Εώς τώρα η ψήφος διαμαρτυρίας, είχε τουλάχιστον κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά. Τώρα ψηφοφόροι του Φειδία δήλωσαν ότι ξέρουν ότι δεν έχει κάποια πολιτική θέση αλλά δεν τους ενδιέφερε».
Αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος θεωρεί ότι το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας, «πρόκειται περισσότερο για σύμπτωμα των χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών του πολιτικού και κομματικού μας συστήματος. Αυτή η δυσαρέσκεια άλλοτε εκφραζόταν με υψηλή αποχή κι άλλοτε με τη μείωση των ποσοστών κάποιων κομμάτων. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο».
Παράλληλα, «είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε μια εντελώς λευκή σελίδα. Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος. Το παραδέχεται άλλωστε κι ο ίδιος ότι δεν έχει κάποιες θέσεις».
Ο λόγος που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο ο Φειδίας, σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη «δεν είχε καθόλου ακροδεξιά στοιχεία. Πάντως, σε παλιότερα βίντεο που έχει αναρτήσει έχει πει ότι προέρχεται από μια εθνικιστική οικογένεια με πατέρα ιερέα, ενώ υπηρέτησε στα ΟΥΚ που συνήθως είναι ένας εθνικιστικός χώρος. Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι του στο YouTube, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Φειδίας είχε αναφέρει ότι ως μαθητής, πριν 6-7 χρόνια είχε συμμετάσχει σε πορείες του ΕΛΑΜ. Τότε, είχε δηλώσει πως αν και δεν ήταν οργανωμένος, συμφωνούσε με κάποιες από τις θέσεις και τα αιτήματα του αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Μολονότι όμως, οι καταβολές υπήρχαν, απέφυγε να υιοθετήσει τέτοια ρητορική στο λόγο του. Απλά, έκανε καρδούλες, έλεγε “σας αγαπάω όλους” και “φτάνει με τα κόμματα”».
Σημειώνεται ότι σε σημερινή ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, για το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ακόμη και ενσωμάτωσης του Φειδία στο κόμμα του ο ίδιος σχολίασε πως «δεν θα του κλείσουμε την πόρτα».
Ακόμη ένα σημαντικό απότοκο της εκλογής του Φειδία, είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «το ΕΛΑΜ σε όλες τις εκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει από το 2008 που εμφανίστηκε, ανεβάζει τις πραγματικές ψήφους και τα ποσοστά που λαμβάνει. Αν σε αυτή την εξίσωση βάλουμε ότι ο Φειδίας έχει σχεδόν ολόκληρη την ψήφο διαμαρτυρίας, αυτό σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν το ΕΛΑΜ –που ανέβηκε και πάλι-, έκαναν μια συνειδητή επιλογή».
Οι στόχοι του Φειδία δεν έχουν πια όριο. Οπως δήλωσε χθες, «σήμερα είναι ιστορική ημέρα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά ίσως για όλο τον κόσμο. Ισως είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ένας πραγματικά ανεξάρτητος ευρωβουλευτής». Πλέον, ο Φειδίας θα προσπαθήσει όπως δήλωσε, να είναι «ο καλύτερος και ο πιο χρήσιμος ευρωβουλευτής που εκλέξαμε και γιατί όχι ο καλύτερος ευρωβουλευτής που εκλέχθηκε ποτέ».
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record1 week agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

