ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Influencer Φειδίας»: Απολιτίκ, θαυμαστής του Μασκ, και πλέον, ευρωβουλευτής
Στις 22 Ιανουαρίου 2024, ο Κύπριος 24χρονος influencer Φειδίας Παναγιώτου, σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους του σε Tik Tok, Youtube, Instagram και Twitter, ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Φορούσε πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα, που συνδύασε με μποξεράκι. Οπως ο ίδιος δήλωσε δεν είχε ψηφίσει ποτέ ξανά. Το έκανε χθες, για να σταυρώσει τον εαυτό του. Κι έτσι, μέσα σε ελάχιστους μήνες προεκλογικής περιόδου, χωρίς ίχνος πολιτικής ουσίας και θέσεων στον λόγο του, κατόρθωσε να λάβει σχεδόν 20% και να έρθει τρίτος στις χθεσινές Ευρωεκλογές. Η ψήφος διαμαρτυρίας και η ανάδειξη του απολιτίκ, φαίνεται πως πήρε μια νέα, εντελώς διαφορετική κατεύθυνση στην Κύπρο.
«Αν δεν ασχολείσαι πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι»
Στο επίμαχο βίντεο του, ο Φειδίας είχε παραδεχθεί ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά από πολιτικά, ούτε από την Ευρώπη». Κανένα πρόβλημα όμως, επειδή δεσμεύθηκε ότι θα ρωτήσει, θα διαβάσει και θα μάθει. Αλλωστε, η έλλειψη γνώσεων δεν είναι κάτι το αρνητικό σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς «ούτε για το Youtube ήξερα, αλλά έμαθα σιγά σιγά και τώρα έχω 2,5 εκατομμύρια ακολούθους». Οσον αφορά το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ο ίδιος εξήγησε πως «λαλώ μια νύχτα, βλάκα Φειδία, αν δεν ψηφίζεις και δεν ασχολείσαι, πάντα θα βγαίνουν οι ίδιοι φλώροι και είπα φτάνει…».
Στις δημόσιες τοποθετήσεις του από όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, επέλεξε να αποφύγει τις επί της ουσίας πολιτικές τοποθετήσεις και να αρκεστεί σε ευχολόγια για το πώς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ομιλία του τον περασμένο Απρίλιο, όπου δίπλα στον ιερέα πατέρα του, είπε ότι «κουράστηκα με όλη αυτή τη σοβαροφάνεια αντί για την αληθινή σοβαρότητα. Ακουσα κάπου ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή». Εκτός από την αλλαγή, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του κάτι νέο και διαφορετικό, που «αν δεν δοκιμάσουμε, θα μείνουμε πάντα στάσιμοι, όπως μείναμε τόσα χρόνια».
50.000 ευρώ τον μήνα
Στη χθεσινή του πανηγυρική ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, επικαλέστηκε τα λόγια του μεγιστάνα της Tesla και του Χ (πρώην Twitter), Ελον Μασκ: «μην φοβάσαι να μπεις σε καινούριες αρένες στη ζωή σου». Αλλωστε ο Φειδίας είναι μεγάλος θαυμαστής του Ελον Μασκ, καθώς για τρεις μήνες κοιμόταν έξω από τα γραφεία της εταιρείας του, «SpaceX», προκειμένου να τον συναντήσει. Τελικά, κατάφερε τον στόχο του και οι δύο τους φωτογραφήθηκαν αγκαλιά. Μια επιτυχία που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι αυτό επιτεύχθηκε την παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς, ενώ ο ίδιος είπε ότι αυτό ήταν «το πικ της ζωής μου». Ισως αυτό να άλλαξε χθες.
Οπως έχει πει ο ίδιος ο Φειδίας, η επιτυχία των λογαριασμών που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αποφέρει περίπου 50.000 ευρώ τον μήνα. Επιτυχία που εν πολλοίς οφείλεται σε διάφορες προκλήσεις που θέτει στον εαυτό του και τις οποίες βιντεοσκοπεί. Ενα από τα ενδεικτικότερα παραδείγματα είναι ότι επί δέκα ημέρες ήταν θαμμένος σε ένα φέρετρο μαζί με ένα φίδι. Αφότου η δοκιμασία του στέφθηκε από επιτυχία, σχολίασε «ήταν οι καλύτερες διακοπές που έκανα στη ζωή μου», καθώς κι ότι ήθελε να ξεπεράσει τη φοβία του για τα φίδια.
Σε άλλη περίπτωση, θέλησε να μείνει επί δέκα ημέρες σε αεροδρόμιο χωρίς να τον πετάξει έξω η ασφάλεια επειδή δεν φορούσε μπλούζα. Αλλα βίντεό του αφορούν μεταξύ άλλων την προσπάθειά του να σώσει ψάρια από το να γίνουν σούσι στο Βιετνάμ, να ταξιδέψει δωρεάν στην Ιαπωνία και να παντρευτεί μια άγνωστη μέσα σε 24 ώρες. Σε άλλη του εμπειρία στο κανάλι του γνωστού Youtuber Mr. Beast, κέρδισε μια Lamborghini, επειδή κράτησε το χέρι του πάνω στο αμάξι επί εβδομήντα ώρες.
«Πήρε ψήφους από όλες τις ηλικίες και τα κόμματα»
Το ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας σύμφωνα με όσα σχολίασε στην «Κ» ο Γιάννος Κατσουρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «νομίζω ότι εξέπληξε τους πάντες. Οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν σε ένα ποσοστό κοντά στο 2%-3%, που ανέβηκε μόνο προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου στο 4% έως 8%. Βέβαια στις κρυφές δημοσκοπήσεις που διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες –στην Κύπρο απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου-, υπήρξε μια καλύτερη εκτίμηση».
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τις ηλικίες που ψήφισαν τον Φειδία. Οπως εξήγησε ο κ. Κατσουρίδης, «πήρε ψήφους από όλες τις ηλικίες και κυριότερα από τις μικρότερες. Σύμφωνα με τα exit polls, έλαβε 5,5%, από όσους είναι ηλικίας 65+, 6% από όσους είναι 55-64 ετών, 14% από όσους είναι 45-54 ετών, 19% από όσους είναι 35-44 ετών, 27,5% από όσους είναι 25-34 ετών και σχεδόν 40% στις ηλικίες 18-24 ετών».
Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα και σε ό,τι αφορά την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων του Φειδία, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «οι μετρήσεις δείχνουν ότι πήρε ψήφους από παντού: κι από το ΔΗΣΥ και από το ΑΚΕΛ και από τα κόμματα του κεντρώου χώρου, ακόμη και από το εθνικιστικό ΕΛΑΜ».
«Ισως είναι περισσότερο κι από απολιτίκ»
Αναφορικά με την πολιτική τοποθέτηση του Φειδία, ο κ. Κατσουρίδης σχολίασε ότι «θεωρώ πως είναι ίσως περισσότερο κι από απολιτίκ. Εώς τώρα η ψήφος διαμαρτυρίας, είχε τουλάχιστον κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά. Τώρα ψηφοφόροι του Φειδία δήλωσαν ότι ξέρουν ότι δεν έχει κάποια πολιτική θέση αλλά δεν τους ενδιέφερε».
Αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος θεωρεί ότι το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Φειδίας, «πρόκειται περισσότερο για σύμπτωμα των χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών του πολιτικού και κομματικού μας συστήματος. Αυτή η δυσαρέσκεια άλλοτε εκφραζόταν με υψηλή αποχή κι άλλοτε με τη μείωση των ποσοστών κάποιων κομμάτων. Είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο».
Παράλληλα, «είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε μια εντελώς λευκή σελίδα. Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος. Το παραδέχεται άλλωστε κι ο ίδιος ότι δεν έχει κάποιες θέσεις».
Ο λόγος που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο ο Φειδίας, σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη «δεν είχε καθόλου ακροδεξιά στοιχεία. Πάντως, σε παλιότερα βίντεο που έχει αναρτήσει έχει πει ότι προέρχεται από μια εθνικιστική οικογένεια με πατέρα ιερέα, ενώ υπηρέτησε στα ΟΥΚ που συνήθως είναι ένας εθνικιστικός χώρος. Μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι του στο YouTube, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Φειδίας είχε αναφέρει ότι ως μαθητής, πριν 6-7 χρόνια είχε συμμετάσχει σε πορείες του ΕΛΑΜ. Τότε, είχε δηλώσει πως αν και δεν ήταν οργανωμένος, συμφωνούσε με κάποιες από τις θέσεις και τα αιτήματα του αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Μολονότι όμως, οι καταβολές υπήρχαν, απέφυγε να υιοθετήσει τέτοια ρητορική στο λόγο του. Απλά, έκανε καρδούλες, έλεγε “σας αγαπάω όλους” και “φτάνει με τα κόμματα”».
Σημειώνεται ότι σε σημερινή ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, για το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ακόμη και ενσωμάτωσης του Φειδία στο κόμμα του ο ίδιος σχολίασε πως «δεν θα του κλείσουμε την πόρτα».
Ακόμη ένα σημαντικό απότοκο της εκλογής του Φειδία, είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, «το ΕΛΑΜ σε όλες τις εκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει από το 2008 που εμφανίστηκε, ανεβάζει τις πραγματικές ψήφους και τα ποσοστά που λαμβάνει. Αν σε αυτή την εξίσωση βάλουμε ότι ο Φειδίας έχει σχεδόν ολόκληρη την ψήφο διαμαρτυρίας, αυτό σημαίνει ότι όσοι ψήφισαν το ΕΛΑΜ –που ανέβηκε και πάλι-, έκαναν μια συνειδητή επιλογή».
Οι στόχοι του Φειδία δεν έχουν πια όριο. Οπως δήλωσε χθες, «σήμερα είναι ιστορική ημέρα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά ίσως για όλο τον κόσμο. Ισως είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ένας πραγματικά ανεξάρτητος ευρωβουλευτής». Πλέον, ο Φειδίας θα προσπαθήσει όπως δήλωσε, να είναι «ο καλύτερος και ο πιο χρήσιμος ευρωβουλευτής που εκλέξαμε και γιατί όχι ο καλύτερος ευρωβουλευτής που εκλέχθηκε ποτέ».
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βράβευσε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη για τον αδιάκοπο αγώνα του κατά της διαφθοράς
Στις 9 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τίμησε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη, αναγνωρίζοντας τον αδιάκοπο αγώνα του να φέρνει στο φως σκάνδαλα και παθογένειες, τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και ευρύτερα στην πολιτεία.
Ο Μακρίδης ξεχωρίζει για την αφοσίωσή του στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, σε μια εποχή που πολλοί συνάδελφοι υπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα από το ερευνητικό του ρεπορτάζ, αποκαλύπτει την αλήθεια, υπερασπιζόμενος το δημόσιο συμφέρον και δίνοντας φωνή σε ό,τι μένει κρυφό.
Κατά την τελετή, ο δημοσιογράφος παρέλαβε το βραβείο με εμφανή συγκίνηση από τον Πρόεδρο του Κινήματος, κ. Σταύρο Παπαδούρη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του αλλά και την αγάπη προς την οικογένειά του, η οποία στέκεται αρωγός στον καθημερινό αγώνα του. Όπως ο ίδιος δήλωσε, μέσα σε αυτήν την κοινωνία που ζούμε, γεμάτη σήψη και διαφθορά, η διάκριση αυτή αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη αναγνώριση της καριέρας του και του δίνει τη δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται για την αλήθεια, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Η βράβευση του Φάνη Μακρίδη αναδεικνύει τη σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και αποτελεί έμπνευση για όλους όσους πιστεύουν στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ευθύνη.
50 +1 χρόνια μετά
Θετική πρόοδος στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ολγκίν – Έρχιουρμαν για Κυπριακό και ΜΟΕ
Οι δύο ηγέτες μπήκαν στην ουσία του Κυπριακού και συζήτησαν εκτενώς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην πρώτη ουσιαστική τους συνάντηση.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την τρίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν, χρησιμοποιήθηκε λεκτικό που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, με αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», τόνισε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησαν τόσο την ουσία του Κυπριακού όσο και τα ΜΟΕ με τον κατοχικό ηγέτη.
Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, το ανακοινωθέν του ΟΗΕ περιλαμβάνει αναφορά σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα:
-
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο πραγματικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
-
Τα ΜΟΕ θεωρούνται σημαντικά για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να υποκαθιστούν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
Το ανακοινωθέν ικανοποιεί τόσο την ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω της αναφοράς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όσο και την τουρκοκυπριακή, όσον αφορά την πολιτική ισότητα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και φιλικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος που ευνοεί τη διευθέτηση και την επίτευξη λύσης. Συζητήθηκαν οι προηγούμενες συμφωνημένες πρωτοβουλίες ΜΟΕ, νέες ιδέες και συμφωνήθηκε η επίτευξη συμφωνιών το συντομότερο δυνατό, κυρίως για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, το ζήτημα του χαλουμιού και την κατασκευή αγωγών νερού από τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στην κατεχόμενη Μια Μηλιά.
Επιπλέον, συμφώνησαν στην αύξηση προσωπικού για τις υπηρεσίες στα σημεία διέλευσης και χαιρέτισαν τις εργασίες για τη διεύρυνση του δρόμου στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου, με ολοκλήρωση τους επόμενους μήνες.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στην επόμενη άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή που θα συγκληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο για απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των κοινοτήτων.
Πριν από τη συνάντηση, οι ηγέτες επισκέφθηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση, τονίζοντας την ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και την αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι έγινε ανασκόπηση των ΜΟΕ, με εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα: το χαλούμι, την κατασκευή αγωγών νερού από τη Μια Μηλιά και την ενίσχυση προσωπικού στα οδοφράγματα.
Ο Πρόεδρος υπέβαλε σειρά θεμάτων που θα απαντήσει ο κατοχικός ηγέτης στην επόμενη συνάντηση, όπως αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, κοινότητες Μαρωνιτών και Αρμενίων, τοπωνύμια στις κατεχόμενες περιοχές, φορολογία προϊόντων και πρόσβαση στις αναστηλωμένες εκκλησίες.
Όσον αφορά τη συνέχεια, η άτυπη πενταμερής συνάντηση θα προετοιμαστεί μετά τις επαφές της κ. Ολγκίν στην Ελλάδα και Τουρκία, με στόχο τον καθορισμό της ημερομηνίας.
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε τη σημασία των αποτελεσμάτων και τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζεται στη συνεργασία των ηγετών για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίτευξη θετικής λύσης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι χάθηκαν 2,5 χρόνια και τώρα είναι η ώρα να επανέλθουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.
Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, επεσήμανε ότι εντατικοποιούνται οι ενέργειες της ΕΕ και του κ. Χαν για το Κυπριακό, ενώ η συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού.
ΠΗΓΗ: philenews.com
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κύπρος στο στόχαστρο της Τουρκίας για την Γάζα – Η Λευκωσία σκέφτεται συμμετοχή στη διεθνή δύναμη, αποκαλύπτει ο Κόμπος
Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο ζητά σαφήνεια σχετικά με την εντολή και τους κανόνες εμπλοκής της δύναμης, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, Κωνσταντίνος Κόμπος, στην Ελίζαμπεθ Χάγκεντορν (Elizabeth Hagedorn) του Al-Monitor.
«Είμαστε ανοιχτοί να δούμε πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στις 7 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Al-Monitor, ο κ. Κόμπος δεν απέκλεισε την παρουσία κυπριακών δυνάμεων στη Γάζα υπό τις κατάλληλες συνθήκες:
«Εφόσον έχουμε σαφήνεια ως προς το πώς έχει σχεδιαστεί αυτό, ποιοι θα συμμετάσχουν [στη δύναμη], πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό [και] ποιοι θα είναι οι κανόνες εμπλοκής».
Το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός από διεθνή στρατεύματα, την ασφάλεια των συνόρων της Γάζας και την εκπαίδευση μιας ελεγχόμενης παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης. Το σχέδιο, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα, απαιτεί από τον ισραηλινό στρατό να παραδώσει σταδιακά εδάφη στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης, καθώς αποσύρεται από τη Γάζα.
Ο απεσταλμένος του κ. Τραμπ στον ΟΗΕ, Μάικ Βαλτς, δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12 ότι η μεταπολεμική δύναμη θα αναλάβει επίσης τον αφοπλισμό της Χαμάς, η οποία έχει απορρίψει προτάσεις για παράδοση των όπλων της.
Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει την ανάπτυξη δυνάμεων στο έδαφος έως το 2026. Ορισμένες χώρες έχουν ονομαστεί ως πιθανοί συνεισφέροντες, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, η Ινδονησία και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, καμία δεν έχει δεσμευτεί επισήμως, κυρίως λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, η οποία παραμένει βαριά οπλισμένη.
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε όλα τα επίπεδα αυτής της δύναμης», ανέφερε ο Κόμπος, αναφερόμενος στην εκπαίδευση παλαιστινιακής αστυνομίας που θα συνεργάζεται με διεθνή στρατεύματα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα συμμετάσχει», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ προσπάθησε να ασκήσει βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας στη δύναμη, επικαλούμενο τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Χαμάς. Ο Κόμπος δεν διευκρίνισε εάν αναφερόταν σε πιθανή αντίθεση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου, της οποίας η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει.
Ο Κόμπος σημείωσε ότι η στρατιωτική ικανότητα της Κύπρου είναι περιορισμένη λόγω της «απειλής που αντιμετωπίζουμε πίσω στην πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή». Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων το 1974, μετά από πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την ελληνική χούντα.
«Το μόνο παιχνίδι στην πόλη»
Ο Κόμπος μίλησε ενόψει της καθυστέρησης εφαρμογής της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, λόγω της αλληλουχίας του αφοπλισμού της Χαμάς, της πλήρους αποχώρησης ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και της ανάπτυξης διεθνών δυνάμεων.
Από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στις 10 Οκτωβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και όλους τους νεκρούς εκτός από έναν, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση σχεδόν 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ και την αποχώρηση στρατευμάτων του από τη Γάζα.
Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο περίπου του μισού θύλακα, αλλά δεν θα αποσυρθεί πλήρως μέχρι να αφοπλιστεί η Χαμάς. Ο Κόμπος τόνισε τη μοναδική θέση της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, με εγγύτητα στη Γάζα και στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Τον Οκτώβριο, η Κύπρος παρουσίασε το δικό της εξάμηνο σχέδιο για την υποστήριξη ανοικοδόμησης και ασφάλειας της μεταπολεμικής Γάζας, συμπληρώνοντας το όραμα Τραμπ.
Μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει τη χρήση του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια», που η Κύπρος άνοιξε πριν από δύο χρόνια για την απομάκρυνση συντριμμιών και την εισαγωγή δομικών υλικών. Μέχρι στιγμής, έχει παραδοθεί πάνω από 30.000 τόνοι βοήθειας στη Γάζα, με το μεγαλύτερο μέρος να εκφορτώνεται στο ισραηλινό λιμάνι του Άσντοντ.
Ο Κόμπος εξέφρασε αισιοδοξία για την επέκταση των παραδόσεων ώστε να περιλαμβάνουν νοσοκομειακό εξοπλισμό και αγαθά διπλής χρήσης, τονίζοντας ότι το κυπριακό σύστημα παραδόσεων είναι φθηνότερο, πιο γρήγορο και παρακάμπτει καθυστερήσεις και θέματα ασφαλείας.
Σε ερώτηση για την επάρκεια βοήθειας στη Γάζα, ο Κόμπος απάντησε ότι «έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση, αλλά υπάρχει περιθώριο για περισσότερη».
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
#exAformis2 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα


