Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές για το ΔΗΚΟ!

Avatar photo

Published

on

Ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές υπάρχει στο ΔΗΚΟ, όπως φάνηκε κατά τις εργασίες του χθεσινού Πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος. Αν και κεντρικό αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν η επικύρωση της πολιτικής διακήρυξης, περίπου το 90% των παρεμβάσεων των συνέδρων αφορούσαν τις Προεδρικές Εκλογές και πολλές από αυτές περιείχαν και προτιμήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, πέραν από το πλέγμα των συνεργασιών που θα πρέπει να επιδιώξει το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου. Έτσι, η ηγεσία του ΔΗΚΟ είχε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στα κατώτερα στρώματα του κόμματος και πώς διαμορφώνονται οι τάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κλειστό μέρος του Συνεδρίου, που έγιναν και οι τοποθετήσεις, η πλειοψηφία όσων έλαβαν τον λόγο εξέφρασαν την άποψη πως το ΔΗΚΟ πρέπει να διεκδικήσει τις Προεδρικές Εκλογές με τον πρόεδρό του. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως δεν ευνοείται το σενάριο της αυτόνομης καθόδου αλλά αυτό που θέλει τον κ. Παπαδόπουλο να ηγείται μίας διακομματικής προσπάθειας της αντιπολίτευσης, είτε με το ΑΚΕΛ είτε με άλλα κόμματα του Κέντρου.

Ένας αριθμός συνέδρων έδωσε ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν είναι αρεστός από πιθανούς συνεργάτες, να προταθούν άλλα ονόματα από τον χώρο του ΔΗΚΟ, θέτοντας ως προαπαιτούμενο, όποιες συμμαχίες κι αν τελικά διαμορφωθούν, να είναι γύρω από μία ΔΗΚΟϊκή υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να δίνουν εναλλακτικά ονόματα. Σε γενικές γραμμές, όπως ενημερώνεται ο REPORTER, η κυρίαρχη τάση ήταν πως το ΔΗΚΟ πρέπει να έχει δικό του υποψήφιο, ασχέτως τι είδους συνεργασίες επιτευχθούν.

Ως δεύτερο σημαντικότερο συμπέρασμα που έχει ενώπιον της η ηγεσία του ΔΗΚΟ είναι η αποστροφή από τον ΔΗΣΥ. Αν και είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία με την ευρύτερη αντιπολίτευση, αρκετοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν την ανάγκη να τονίσουν ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να μείνει μακριά από τον ΔΗΣΥ. Και όχι απλώς από τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από άλλους δυνητικούς υποψηφίους που προέρχονται από τον χώρο του ΔΗΣΥ, δηλαδή τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γιώργο Παμπορίδη.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως υπήρξε ένας μικρός αριθμός τοποθετήσεων που εισηγούνταν την υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη, ως υποψηφίου της αντιπολίτευσης, διαχωρίζοντας τον, ουσιαστικά, από το πλαίσιο ΔΗΣΥ. Δηλαδή αυτή η υποστήριξη εκδηλωνόταν σε καθαρά προσωπικό επίπεδο υπέρ του τέως Υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η εισήγηση αυτή ήταν κυρίως ως plan b, σε περίπτωση που, για κάποιο λόγο, δεν θα είχε καλές προοπτικές η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, και αφορούσε την υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη μαζί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πέραν του προέδρου του ΔΗΚΟ και του κ. Χριστοδουλίδη, δεν ακούστηκαν ονομαστικές εισηγήσεις υπέρ άλλων προσώπων, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι παρόντες δεν απέρριψαν πιθανούς συνεργάτες σε επίπεδο δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά τόνιζαν ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να έχει ως βάση μία ΔΗΚΟϊκή υποψηφιότητα. Η ανάλυση, άλλωστε, είναι πως μια αμιγώς ΑΚΕΛική υποψηφιότητα δεν θα είχε καμία τύχη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα που πέφτουν στα πηγαδάκια του ΑΚΕΛ μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τη βάση του κόμματος. Αντιθέτως, η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου θα μπορούσε εύκολα να βρει στήριξη στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου (εξαιρουμένης της ΔΗΠΑ), παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσει αντιστάσεις από το ΑΚΕΛ.

Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πάντως, έδωσε, κατά την ομιλία του, πρόσταγμα νίκης, δηλώνοντας ότι το ΔΗΚΟ μπορεί φέρει την Κύπρο στη νέα της εποχή. «Θα διεκδικήσουμε τις Προεδρικές του ’23. Θα πολεμήσουμε για τις Προεδρικές του ’23. Και θα κερδίσουμε τις Προεδρικές του ’23», τόνισε.

ΠΗΓΗ : reporter.com.cy

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση-καταπέλτης για την ΑΗΚ και το ενεργειακό κόστος

Avatar photo

Published

on

Σημαντικές και ιδιαίτερα αιχμηρές διαπιστώσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) περιλαμβάνει η σημερινή Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Έκθεση φωτίζει τη χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από πλευράς ΑΗΚ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, η Αρχή διέθετε μόλις τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 MWp, τη στιγμή που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο διανομής είχε φτάσει τα 420,1 MWp.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή, η υστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ΑΗΚ να παραμείνει ουραγός στον τομέα των ΑΠΕ, επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι σήμερα απτό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.

Ρύποι: €955 εκατ. σε τέσσερα χρόνια – Το κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή

Ιδιαίτερα βαρύ αποδεικνύεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την περίοδο 2020–2024, η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €955 εκατ., εκ των οποίων τα €211,2 εκατ. αφορούν μόνο το 2024 (στοιχεία μη ελεγμένα).

Το ποσό αυτό επιβαρύνει απευθείας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος κατατάσσεται ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη.

Περιβαλλοντικός και κανονιστικός κίνδυνος

Οι Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί Βασιλικού και Δεκέλειας εξακολουθούν να λειτουργούν με Άδειες Βιομηχανικών Εκπομπών που έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις οριακές τιμές εκπομπών που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αίτημα παρέκκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Κενά σε ελέγχους και εξυπηρέτηση

Η Έκθεση εντοπίζει αδυναμίες σε πολλαπλές λειτουργικές πτυχές:

Λιγότερο από το 45% των απαιτούμενων ελέγχων σε μετρητές διενεργήθηκε σε συγκεκριμένα έτη, γεγονός που καταδεικνύει ανεπαρκή εποπτεία.

Συνολικά 384.702 τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών παρέμειναν αναπάντητες στο Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης Πελατών κατά την περίοδο 2022–2024.

Το 56,1% των διαγωνισμών άνω των €10.000 την περίοδο 2018–2023 πραγματοποιήθηκε με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κίνδυνο περιορισμού του ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής διαδικασιών είσπραξης οφειλών, καθώς και περιστατικό υπαλλήλου που παρακράτησε €29.750 από αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών. Το συγκεκριμένο ποσό τελικά επιστράφηκε.

Υπερωρίες και ωφελήματα

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διαρκή αύξηση των υπερωριών, με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα €6,6 εκατ. το 2022. Παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις υπέρβασης του ετήσιου ορίου υπερωριακής αμοιβής.

Το ευρύτερο ενεργειακό πλαίσιο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες του ενεργειακού τομέα – όπως η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, η απουσία ηλεκτρικής διασύνδεσης, η περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης και η παλαιότητα μονάδων παραγωγής – διατηρούν υψηλό το κόστος ηλεκτρισμού και ενισχύουν τους κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η Έκθεση ολοκληρώνεται με σαφή επισήμανση της ανάγκης λήψης πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων από το κράτος και τη ΡΑΕΚ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση με τη Γραμματεία του Κινήματος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η ανεξάρτητη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια εκλογική συνεργασία.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η κ. Χαραλαμπίδου δεν προτίθεται να ενταχθεί ως μέλος στο Κίνημα, αλλά επιδιώκει ένα σχήμα συνεργασίας που θα κατοχυρώνει τη θεσμική και πολιτική της ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση κατάληξης σε οριστική συμφωνία, η κ. Χαραλαμπίδου αναμένεται να είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΛΜΑ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Καταστατικού του Κινήματος ΑΛΜΑ, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οφείλουν εντός δεκαπέντε ημερών να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ως μέλη. Ωστόσο, πηγή από το εσωτερικό του ΑΛΜΑ ανέφερε στο politis.com ότι η μεταβατική Εκτελεστική Γραμματεία διατηρεί τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ προβλέπεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Κίνημα ΑΛΜΑ έχει ανακοινώσει 30 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη δέκα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Avatar photo

Published

on

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση προσωπικού των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών της μονάδας Fleet Antiterrorism Security Team Company Europe (FASTEUR), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανικού στόλου στην Ευρώπη.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Διοίκηση Καταδρομών, το 964 Τάγμα Στρατονομίας, καθώς και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας Κύπρου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και τακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, καθώς και στην αξιοποίηση αντιοχλαγωγικών μέσων και τεχνικών ελέγχου πλήθους. Παράλληλα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτειακής Συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του New Jersey, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παρακολούθηση επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia