Ετοιμοι να συγκρουστούν, εάν χρειαστεί, δηλώνουν οι οργανωμένοι ασθενείς, προκειμένου να εφαρμοστούν ή να προωθηθούν προς εφαρμογή αποφάσεις οι οποίες, όπως τόνισε η ΟΣΑΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την συνάντηση που είχε μαζί του το απόγευμα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, προσκρούουν αυτή τη στιγμή στα εμπόδια που προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΟΣΑΚ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο έχοντας στην ατζέντα της συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία και συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών, όπως πληροφορούμαστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις διάφορες παρεμβάσεις, όπως υποστήριξαν του υπουργείου Οικονομικών στα θέματα του τομέα της Υγείας.

Συγκεκριμένα η ΟΣΑΚ ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κάλυψη των οποιωνδήποτε οικονομικών κενών δεν αφορούν το ΓεΣΥ από το Ταμείο του ΓεΣΥ.

Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών, επεσήμαναν στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία απόφαση που προνοεί ότι θα πληρώσει το Ταμείο του ΓεΣΥ τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ. Το Ταμείο του ΓεΣΥ, ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, επιβάλλεται να καλύψει τις υπηρεσίες που ο ΟΚΥπΥ προσφέρει στους δικαιούχους του ΓεΣΥ για τις οποίες μέχρι σήμερα είτε λάμβανε χαμηλότερες από εκείνες που θα έπρεπε αποζημιώσεις, είτε δεν λαμβάνει καθόλου αποζημιώσεις.

Η ΟΣΑΚ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της θέσης του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαφωνεί με τη θέση του υπουργείου Οικονομικών για ένταξη της συγκεκριμένης αρχής στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Αναφέρθηκε επίσης, στην στάση που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών σε άλλα θέματα, όπως το καθεστώς λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση των οργανωμένων ασθενών σε ότι αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών. Η ΟΣΑΚ ενημέρωσε μάλιστα τον Πρόεδρο ότι είναι έτοιμη ακόμα και να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αναβαθμιστούν τα νοσηλευτήρια με την μετεξέλιξη τους σε πανεπιστημιακά.

Τέλος, για την διαφωνία που αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών, η ΟΣΑΚ φέρεται να ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι θέση της είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου και της φιλοσοφίας του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ.

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.