Σημερινό θέμα της εκπομπής Εξ Αφορμής, η πρόταση της ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Θεσμών Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για την αυτοβούλως κατάθεση από βουλευτές, των εγγράφων που διέρρευσαν στο Al Jazeera με καλεσμένο τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, κ. Κώστα Ευσταθίου.
Ο κ. Ευσταθίου ξεκαθάρισε το λόγο για τον οποίο η ΕΔΕΚ έθεσε αυτό το ζήτημα αναφέροντας οτι «Όλοι οι βουλευτές που κατέχουν έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν στο Al Jazeera πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ που έκανε αίσθηση, να τα δώσουμε αυτοβούλως, να βοηθήσουμε στην έρευνα για να αποδείξουμε ότι οι βουελυτές δε συμφωνούν με αυτή την ατμόσφαιρα ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι. Εφόσον δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, ας βοηθήσουμε την αστυνομία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι αλλά πρέπει να το κάνουμε. Όπως γίνεται συζήτηση για τη λίστα Γιωρκάτζη, παρά τις ενστάσεις περί παράνομης δημοσιοποίησης, αποφασίστηκε η δημοσιοποίησή της, το ίδιο να γίνει και με τα έγγραφα αυτά για να αποδειχθεί ότι δεν είμαστε όλοι ύποπτοι και ότι είμαστε έτοιμοι για έλεγχο όλοι μας και ας μην είμαστε ένοχοι.»
Εφόσον δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, ας βοηθήσουμε την αστυνομία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι αλλά πρέπει να το κάνουμε.
Στο ερώτημα για ποιο λόγο έπρεπε να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση αφού είναι σε εθελοντική βάση και γιατί οι βουλευτές δεν προχωρούν από μόνοι τους σε μία τέτοια κίνηση, ο κ. Ευσταθίου απήντησε ότι ο λόγος της πρότασης είναι για να δοθεί το μήνυμα ότι η βουλή λειτουργεί ως θεσμός και δεν είναι στην ευχέρεια του κάθε βουλευτή για το αν θα προχωρήσει ή όχι. «Φτάνει με τις φήμες, πρέπει να προχωρούμε σε στοιχεία. Διαρροή από κάπου έγινε, δε θέλω να πω ότι έγινε από τη βουλή. Δεν είμαι αστυνομικός ερευνητής, αλλά από κάπου έγινε, αφού το Al Jazeera έδειχνε τις χιλιάδες τον εγγράφων. Προφανώς κάποιος τους τα έδωσε και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».
Φτάνει με τις φήμες, πρέπει να προχωρούμε σε στοιχεία. Διαρροή από κάπου έγινε, δε θέλω να πω ότι έγινε από τη βουλή. Δεν είμαι αστυνομικός ερευνητής, αλλά από κάπου έγινε, αφού το Al Jazeera έδειχνε τις χιλιάδες τον εγγράφων. Προφανώς κάποιος τους τα έδωσε και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες
Αναφορικά με τις χθεσινές ηδλώσεις για τα κυκλώματα δικηγόρων που εκμεταλλεύονται τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ευσταθίου αποσαφήνισε ότι όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνούν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα που ξεπουλούνται οι περιουσίες τους χωρίς την έγκρισή τους, επειδή παραπλανώνται από δικηγόρους και κάνουν αιτήσεις στην Επιτροπή περιμένοντας να πάρουν αποζημιώσεις. «Κάποιος πρέπει να τους πει ότι όταν κάποιος κάνει αίτηση στην Επιτροπή, αποδέχεται ότι η περιουσία τους έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ψευδοκράτους. Θα πρέπει να επιβληθεί ένα τέλος ακίνητες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές και να ενισχυθεί το ταμείο στήριξης αυτών των ανθρώπων για να μην ξεπουλούν πλέον τις περιουσίες τους για να θησαυρίζουν οι δικηγόροι και οι ατζέντηδες που είναι μία βιομηχανία κέρδους.»
Στη διαπίστωση του Χάρη Θεραπή ότι 46 χρόνια μετά ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους και στο ερώτημα σε όλη αυτή τη διαδικασία και το σύστημα που στήθηκε, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και τί ρόλο παίζει και κατά πόσον το επιχείρημα που ακούγεται ότι είναι ιδιωτικές υποθέσεις ισχύει, ο κ. Ευσταθίου απήντησε «Δεν είναι καθόλου ιδιωτική υπόθεση η παραβίαση και η παραίτηση από ανθρώπινα δικαιώματα. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδιάφοροι αυτή τη φρενίτιδα. Αύριο η Τουρκία θα μας λέει ότι οι περισσότεροι έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμά τους. Αυτή η ακαταστασία δεν μπορεί να συνεχίσει. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε έρμαιο στη φτώχια. Το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός και επειδή το κράτος δεν το έπραξε, το πράξαμε εμείς με την κατάθεση αυτής της πρότασης.»
Προχωρώντας στην προσωπική άποψη και διαπίστωση ο Χάρης Θεραπή ότι η ψυχολογία που δημιουργείται σε αυτούς τους ανθρώπους με τα μηνύματα που περνούν περί πικνικ του Ερντογάν είναι ας πουλήσω τώρα που προλαβαίνω να κερδίσω και κάτι και ότι η κατάσταση θυμίζει τις μέρες που άνοιξαν τα οδοφράγματα όπου για ένα ολόκληρο μήνα ήταν απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τελικά εναπόκειντο σε εμάς να αποφασίσουμε αν θα περνούσαμε ή όχι εκφράζοντας τη δική του άποψη ότι τελικά δεν θα έπρεπε να είναι ζήτημα του καθενός από εμάς.
Ο κ. Ευσταθίου συμφωνόντας απήντησε: «Είναι συντεταγμένες του κράτους. Δεν αφήνεις τον πολίτη σου εκτεθειμένο στις ανάγκες του. Δεν τον ξεχνάς ώστε να αναγκαστεί να ξεπουλήσει την περιουσία του. Το κράτος πρέπει να είναι συμπαραστάτης. Αφήσαμε αυτούς τους ανθρώπους και όταν προχωρήσουν σε λανθασμένες κινήσεις, τους κατηγορούμε κιόλας ότι ξέχασαν την πατρίδα μας. Έπρεπε να τα δει το κράτος πριν προχωρήσει στις πολιτικές που προχώρησε.Ο χάρτης των περιουσιών αλλάζει μέρα με τη μέρα όνομα και εμείς σφυρίζουμε»
Κλείνοντας, ζητήθηκε από τον κ. Ευσταθίου να κρίνει την πρόταση Τορναρίτη περί ασυμβίβαστου και όπως είπε πρόκειται για μία σοβαρή πρόταση. «Εγώ προσωπικά δεν την απορρίπτω αλλά πρέπει να την εξετάσουμε για το κατά πόσον θα έχουμε επαγγελματίες βουλευτές και πολιτικούς. Υπάρχουν και τα θετικά. Ο κάθε ένας λειτουργεί ελεύθερος χωρίς να κατηγορείται ότι βλέπει το συμφέρον του και χωρίς να μπαίνει σε πειρασμούς. Δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Η απλοποίηση των ζητημάτων μας έχει πάει πίσω σαν κοινωνία και σαν κράτος.»
Στο χαιρετισμό, ο Χάρης Θεραπή έθεσε το γνωστό θέμα της συνεργασίας της ΕΔΕΚ στις επερχόμενες εκλογές, όπου ο κ. Ευσταθίου, δήλωσε: «Ο αρραβώνας με τη Συμμαχία πάει θαυμάσια και ευελπιστούμε να ανακοινωθεί την Παρασκευή.»
Ο αρραβώνας με τη Συμμαχία πάει θαυμάσια και ευελπιστούμε να ανακοινωθεί την Παρασκευή
Comments are closed for this post.