ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντόναλντ Τραμπ: Η ατζέντα των πρώτων 100 διαταγμάτων
«Αν σας άρεσε ο πρώτος Τραμπ, θα λατρέψετε τον δεύτερο», έλεγε τις προάλλες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Λοτζ, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον. Η πικρή ειρωνεία του φαίνεται εύλογη.
Oταν ορκιζόταν για πρώτη φορά πρόεδρος, στις 20 Ιανουαρίου του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρούνταν από πολλούς ιστορικό ατύχημα, μια σύντομη παρένθεση στην πολιτική Ιστορία των ΗΠΑ.
Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν αντιμετώπισε σφοδρή αντιπολίτευση από το βαθύ κράτος, το Κογκρέσο και το κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, για να φύγει κηλιδωμένος ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Με τους ολιγάρχες
Τέσσερα χρόνια αργότερα, επιστρέφει νικητής και τροπαιούχος, ύστερα από την πιο δραματική πολιτική νεκρανάσταση στη σύγχρονη Ιστορία. Αυτή τη φορά, προέρχεται από μια πειστική νίκη σε όλες τις διαφιλονικούμενες πολιτείες και στη λαϊκή ψήφο.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ελέγχει το Κογκρέσο, έχει μετατραπεί σε φερέφωνο της MAGA, ενώ οι αντίπαλοί του παραμένουν βυθισμένοι σε παραλυτική απελπισία.
Στη σημερινή τελετή της ορκωμοσίας του θα παρευρίσκονται οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου: φυσικά ο Ελον Μασκ, βασικός σπόνσορας και στενός σύμβουλος του προέδρου (μέχρι να συγκρουστούν τα τεράστια Εγώ τους, λένε οι κακεντρεχείς), αλλά και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και του Instagram, όπως και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και της Washington Post, ο οποίος χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα ντοκιμαντέρ για τον βίο της Μελάνια Τραμπ.
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο να θαφτεί η αμερικανική Δημοκρατία από την αναδυόμενη «ολιγαρχία», αλλά ποιος τον ακούει πλέον;
Ενας αχαλίνωτος Τραμπ, χωρίς την αγωνία της επανεκλογής, με μόνη ανησυχία το αποτύπωμα που θα αφήσει στην Ιστορία, αντιπροσωπεύει τον χειρότερο εφιάλτη για την κατεστημένη εκδοχή του ευρωατλαντισμού.
Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Σπάζοντας μια παράδοση τουλάχιστον 150 χρόνων, που ήθελε την ορκωμοσία του προέδρου να είναι αποκλειστικά αμερικανικό γεγονός, ο Τραμπ κάλεσε ξένους ηγέτες στην αυριανή τελετή, στη μεγάλη τους πλειονότητα από τον χώρο της Ακροδεξιάς.
Το «Project 2025»
Μια βροχή προεδρικών διαταγμάτων (ίσως πάνω από 100) θα μας δώσει από την πρώτη εβδομάδα το στίγμα της δεύτερης θητείας Τραμπ. Βασική πηγή έμπνευσης θα είναι το διαβόητο Project 2025 που δημοσιεύθηκε ήδη τον Απρίλιο του 2023 από το Heritage Foundation, ένα από τα πιο επιδραστικά think tanks του συντηρητικού χώρου.
Πέρα από τις πάγιες θέσεις για περιορισμό των αμβλώσεων, προβολή των χριστιανικών αξιών, μείωση της φορολογίας κεφαλαίου και κατάργηση του υπουργείου Παιδείας, η έμφαση έπεφτε σε δύο πεδία.
Το πρώτο ήταν η συγκέντρωση της εκτελεστικής εξουσίας στο πρόσωπο του προέδρου, κάτι που προϋποθέτει την κάθαρση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού από αντιφρονούντες. Ηδη στελέχη του επιτελείου Τραμπ περνούν από συνεντεύξεις τους υπαλλήλους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης.
Ο δεύτερος πυλώνας του Project 2025 ήταν η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για να τιθασευτεί το αστρονομικό δημόσιο χρέος που έχει φτάσει τα 36,3 τρισ. δολάρια (123% του ΑΕΠ ή εννέα φορές μεγαλύτερο από το 1990).
Ο Ελον Μασκ, που έχει αναλάβει το έργο των αιματηρών περικοπών, δήλωσε ότι πρότυπό του είναι ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος μείωσε τις δαπάνες για την Υγεία κατά το ένα τρίτο, για την Παιδεία κατά το ήμισυ και για την Αυτοδιοίκηση κατά τα τρία τέταρτα. Οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τα εργατικά στρώματα, που ψήφισαν στην πλειονότητά τους Τραμπ, καταπίνοντας αμάσητες τις «αντισυστημικές» και «αντι-ελίτ» κορώνες του.
Το μόνο που έχει να τους προσφέρει είναι αντιμεταναστευτικά πογκρόμ, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ορκωμοσία του με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις απέλασης. Ο Τραμπ δεν είναι παρά «η ηρωίνη της λευκής εργατικής τάξης», έλεγε εύστοχα ο Τζ. Ντ. Βανς το 2016, πολύ προτού στραφεί στο σημερινό του αφεντικό, για να χρισθεί αντιπρόεδρος και διάδοχός του.
Οσο για την εξωτερική πολιτική, οι πρώτες ομοβροντίες ξέσπασαν προτού αναλάβει καν την προεδρία: απείλησε ότι θα καταλάβει τη Γροιλανδία και τη διώρυγα του Παναμά με στρατιωτική βία και ότι θα επιβάλει κυρώσεις της τάξης του 20% σε όλες τις εισαγωγές (μαζί και τις ευρωπαϊκές) και του 60% για τις κινεζικές.
Το «τέλος της Δύσης» επανήλθε ως εφιάλτης στη σκέψη όσων πιστεύουν ότι ο Τραμπ, που βλέπει την εξωτερική πολιτική με την πιο στενή οπτική του δούναι και λαβείν, είναι πρόθυμος να προδώσει τις παραδοσιακές αξίες και συμμαχίες των ΗΠΑ για να τα βρει με τον Πούτιν.
Η προϊστορία
Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαγράφεται πιο σύνθετη, αν δεν θέλουμε να ξεχνάμε κάποιες ενοχλητικές αλήθειες. Εκείνος που έριξε για πρώτη φορά το σύνθημα MAGA (να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά) ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν στην προεκλογική εκστρατεία του 1980. Οι αξίες και οι συμμαχίες δεν ήταν για τους προηγούμενους προέδρους ζήτημα αλτρουισμού, αλλά μέσα για τη στερέωση της αμερικανικής ηγεμονίας – κι όταν δεν τους βόλευαν, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τις παραβιάσουν, όπως έκανε ο Τζορτζ Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ, το 2003.
Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, παρά τη βαθιά απέχθεια που τρέφει για τον Τραμπ, συνέχισε την πολιτική του σε καίριους τομείς, όπως η τυφλή υποστήριξη του Ισραήλ, οι συμφωνίες του Αβραάμ στη Μέση Ανατολή και η προετοιμασία για πραγματικό πόλεμο με την Κίνα.
Η αναμέτρηση με τη μόνη δύναμη που έχει την οικονομική ισχύ να αμφισβητήσει την αμερικανική ηγεμονία, είναι η απόλυτη προτεραιότητα και της δεύτερης θητείας Τραμπ. Η Γροιλανδία τον ενδιαφέρει πρωτίστως γιατί οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται ζωτικής σημασίας ορυκτά της νήσου, ενώ στον Παναμά μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ διαχειρίζεται τα λιμάνια στα δύο άκρα του καναλιού.
Η ασφυκτική πίεση που άσκησε, εκπλήσσοντας πολλούς, στον Νετανιάχου για εκεχειρία στη Γάζα ήταν γιατί επιδιώκει την απαγκίστρωση από τη Μέση Ανατολή ώστε να επικεντρωθεί στον βασικό εχθρό του, ενώ το ίδιο εξυπηρετεί η βιασύνη του να βρει έναν συμβιβασμό με τον Πούτιν στο Ουκρανικό (κάτι που θα είναι, όμως, πολύ πιο δύσκολο).
Το γεγονός, όμως, ότι προσκάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ στην τελετή της ορκωμοσίας και το ότι ο Ελον Μασκ έχει, λόγω Tesla, ισχυρά συμφέροντα στην Κίνα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, έπειτα από μια περίοδο συγκρούσεων, να επιδιώξει κάποιου είδους ιστορικό συμβιβασμό.
Θα πει κανείς ότι αυτά γίνονται πιο εύκολα στο γνωστό βιβλίο του «Η Τέχνη της Συμφωνίας» παρά στον άγριο κόσμο της Νέας Παγκόσμιας Αταξίας. Ιδωμεν.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

