Off the Record
Παγκόσμια Διακυβέρνηση για ένα Κοινό Μέλλον
Το 2025 αποτελεί σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα, καθώς συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διακήρυξη του 1945, γεννημένη από τα τραύματα των παγκοσμίων πολέμων, έθεσε τα θεμέλια μιας διεθνούς τάξης βασισμένης στην ειρήνη, στη συνεργασία και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σήμερα όμως, αυτή η αρχιτεκτονική δοκιμάζεται όσο ποτέ. Οι τεχνολογικές ανατροπές, η διεύρυνση του χάσματος Βορρά–Νότου, η επαναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών και η επανεμφάνιση ανταγωνισμών μεγάλων δυνάμεων καθιστούν αναγκαία μια νέα αντίληψη της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Με αυτό το ιστορικό βάθος ως αφετηρία, η Κίνα προβάλλει την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση ως μια πρόταση μεταρρύθμισης του υπάρχοντος συστήματος, και όχι υπέρβασής του.
Το διεθνές σύστημα αντιμετωπίζει σήμερα τρεις βασικές προκλήσεις. Πρώτον, η υποεκπροσώπηση των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών σε θεσμούς όπου λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις. Παρότι ο Παγκόσμιος Νότος έχει αυξήσει κατακόρυφα το οικονομικό και δημογραφικό του βάρος, η επιρροή του δεν αντανακλάται ισότιμα σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Δεύτερον, η αξιοπιστία του ίδιου του ΟΗΕ υποχωρεί όταν οι αρχές του –όπως η κυριαρχική ισότητα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η ειρηνική επίλυση διαφορών– δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Τρίτον, η αποτελεσματικότητα των παγκόσμιων θεσμών αποδεικνύεται περιορισμένη μπροστά σε προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιακή ασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεταρρύθμιση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.
Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, ο διεθνής ρόλος της Κίνας και προσωπικά του Προέδρου της αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Κίνας έχει επιδιώξει να προωθήσει ένα όραμα παγκόσμιας διακυβέρνησης βασισμένο στη συνεργασία, στον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών και στην ενίσχυση της πολυμερούς διπλωματίας. Οι κινεζικές πρωτοβουλίες –για την Ανάπτυξη, την Ασφάλεια, τον Πολιτισμό και τη Διακυβέρνηση– παρουσιάζονται ως ένα συνολικό πλαίσιο που επιδιώκει να προσαρμόσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική στις προκλήσεις της εποχής.
Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση δεν στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής διεθνούς τάξης, αλλά στη βελτίωσή της. Προωθεί την ισότητα όλων των κρατών, ανεξαρτήτως ισχύος, στη λήψη αποφάσεων· υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεπή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου· επιμένει στην ενίσχυση του πολυμερισμού με τον ΟΗΕ ως πυρήνα· εστιάζει στον άνθρωπο και στις ανάγκες των κοινωνιών· και ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα, όχι μόνο διακηρύξεις αρχών. Το ζητούμενο δεν είναι ένα νέο σύστημα, αλλά η ενδυνάμωση του υπάρχοντος, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Παρά τις διαφωνίες, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς να πληγεί η παγκόσμια σταθερότητα. Η αμερικανική πολιτική «μίας Κίνας», την οποία η Ουάσιγκτον συνεχίζει επίσημα να αναγνωρίζει, παραμένει θεμέλιο της διπλωματικής εξίσωσης. Ωστόσο, η ταυτόχρονη παροχή στρατιωτικής υποστήριξης και εξοπλισμών στην Ταϊβάν δημιουργεί αντιφάσεις που προκαλούν ένταση και ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια. Αυτή η διττή πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, καθώς και την ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι προσδοκίες και οι δεσμεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ειρηνική σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν θα διατηρηθεί.
Η Κίνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, συνδέει το ζήτημα αυτό με την ανάγκη για ευρύτερη διεθνή σταθερότητα. Η θέση της δεν περιορίζεται σε διμερείς απαιτήσεις, αλλά εντάσσεται σε ένα πιο συνολικό όραμα για παγκόσμια διακυβέρνηση όπου η μονομερή επιβολή ισχύος δίνει τη θέση της στη συλλογική δράση. Οι πρωτοβουλίες GDI, GSI, GCI και GGI λειτουργούν συμπληρωματικά, με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η ασφάλεια, η πολιτισμική συνύπαρξη και η θεσμική αποτελεσματικότητα. Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Κίνας να συμβάλει σε ένα διεθνές περιβάλλον λιγότερο συγκρουσιακό και περισσότερο συνεργατικό.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι τέτοιες που καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Από την κλιματική κρίση μέχρι τις πανδημίες, από την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, οι σύγχρονοι κίνδυνοι διασχίζουν τα σύνορα με ταχύτητα που ξεπερνά τις παραδοσιακές διπλωματικές δομές. Η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ρύθμιση των αναδυόμενων τεχνολογιών, η πράσινη μετάβαση και η διακυβέρνηση του διαστήματος αποτελούν ζητήματα που απαιτούν συλλογική ευθύνη και ισότιμη συμμετοχή.
Το μέλλον δεν είναι μια αφηρημένη υπόσχεση, αλλά ένα έργο σε εξέλιξη που διαμορφώνεται καθημερινά μέσα από τις επιλογές των κρατών και την ποιότητα της συνεργασίας τους. Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση προβάλλει ένα όραμα που δεν προϋποθέτει συμφωνία σε όλα, αλλά αναγνώριση ενός ελάχιστου κοινού συμφέροντος: την ανάγκη για σταθερότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια και σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών. Σε μια εποχή μεγάλων μετασχηματισμών, αυτή η βάση συνεργασίας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για ένα κοινό και βιώσιμο μέλλον.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Η «ΣΑΝΤΗ» και οι ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΕΡΩΝΕΣ…
Την κολοκυθιά αναμένεται σε πολύ σύντομο διάστημα να αρχίσουν να παίζουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση «ΣΑΝΤΗ» αρχίζοντας σταδιακά να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.
Να μου το θυμηθείτε: Αυτή η υπόθεση θα είναι το Βατερλό για πολλούς από αυτούς που εμφανίζονται κατά καιρούς ως άλλοι ΡΑΜΠΟ έτοιμοι να βγάλουν στη φόρα και να ξεμπροστιάσουν… χωρίς, όμως, καμία μα καμία απόδειξη.
Αν αποδειχθεί, μάλιστα, ότι και τα μηνύματα είναι φτιαχτά όπως και οι φωτογραφίες με το χρήμα τότε η μόνη οδός που απομένει είναι η φυλακή για όλους αυτούς που σέρνουν άλλους ανθρώπους από λασπόλουτρο σε λασπόλουτρο.
«Σάντη» εδώ, «Σάντη» εκεί και στη μέση ένα πολλά υποσχόμενο σκάνδαλο που άρχισε να ξεφουσκώνει με μανία. Με τέτοια, μάλιστα, μανία που ούτε δέκα καλά εξοπλισμένα ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ να μην μπορούν να το τρομπάρουν για να ξαναπάρει τα πάνω του…
Δεν μας τρομάζουν τα σκάνδαλα… Από αυτά να φάνει και οι κότες εδώ στην Κύπρο. Αυτό που μας τρομάζει είναι το ότι εκατοντάδες Κύπριοι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κρεμάσουν τους συνανθρώπους μόνο με την ύπαρξη υπόνοιας σκανδάλου χωρίς να περιμένουν να βρεθούν οι αποδείξεις.
Και, όμως, όλοι αυτοί οι σύγχρονοι ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΕΡΩΝΕΣ έχουν δικαίωμα ψήφου…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Επιτέλους και κάτι λογικό…
Επιτέλους, επικράτησε και η λογική σε αυτό το δύσμοιρο τόπο, αφού εγκρίθηκε η πρότασή νόμου του ΕΛΑΜ που ετοίμασε ο Βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης καθώς και ο Βουλευτής Χριστός Ορφανίδης όσον αφορά τον Περί σκύλων νόμο ο οποίος και δημιουργούσε κατάφωρες αδικίες προς τους νομοταγείς κυνηγούς και πολίτες κατόχων σκύλων.
Η πρότασή καταργεί προβληματικές πρόνοιες του νόμου που είχε πρόσφατα ψηφιστεί, διατηρώντας, ωστόσο, βασικές ρυθμίσεις όπως αυτές για τους σκύλους βοήθειας και την απαγόρευση της ευθανασίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι τελευταίο διάστημα με την ψήφιση του προηγούμενου νομοσχεδίου, που δεν είχε ψηφίσει το ΕΛΑΜ, δημιουργήθηκαν σοβαρές αντιδράσεις τόσο από κυνηγούς όσο και από πολίτες για τα υπέρογκα πόσα που θα καλούνταν να πληρώνουν ετησίως για την κατοχή των σκύλων.
Πολύ σωστά οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ τόνισαν ότι ο νόμος εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσε κύμα εγκαταλείψεων και οι δρόμοι θα γέμιζαν αδέσποτα.
Με την πρωτοβουλία, λοιπόν, του ΕΛΑΜ, όλες οι χρεώσεις επανέρχονται στο προηγούμενο καθεστώς βάζοντας τέλος σε μια αδικία που εντέλει θα την «πλήρωναν» όλοι οι φιλόζωοι…
ΚΥΩΝ
Off the Record
Τα «Ξαναζεσταμένα φαγητά» και το ΕΛΑΜ…
Ξαναζεσταμένα «φαγητά» σερβίρουν όταν αναφέρονται στο ΕΛΑΜ στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ αναφερόμενοι σε δήθεν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της Κύπρου και σε σχέσεις με την τότε ηγεσία του ελλαδικού κόμματος σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια να «κόψουν» ψήφους από την τρίτη δύναμη του πολιτικού σκηνικού της χώρας.
Φαίνεται δεν έχουν αντιληφθεί ότι το ΕΛΑΜ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που δεν είχε ποτέ σχέσεις με παρανομίες, με φακέλους χρημάτων και με παρασκηνιακές καταστάσεις…
Όσο δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και εξακολουθούν να ασχολούνται με θεωρίες περασμένων εποχών τόσο και το ΕΛΑΜ θα ανεβαίνει στα ποσοστά του αφού όλοι οι υπόλοιποι έχουν δοκιμαστεί είτε ως κυβέρνηση είτε ως συγκυβέρνηση και έχουν φέρει τον τόπο μας σε αυτή τη σημερινή κατάντια.
Τόσο η ηγεσία όσο και οι υποψήφιοι του ΕΛΑΜ ουδέποτε ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Ποτέ δεν ήρθαν γι’ αυτούς ΒΙΝΤΕΟ ή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από διεθνή δίκτυα και ποτέ δεν υπήρξαν σκάνδαλα με το όνομα κανενός.
Οι θεωρίες αυτές περί σχέσεων με την Χρυσή Αυγή μόνο τα ποσοστά του ΕΛΑΜ ενισχύουν και μην εκπλαγείτε αν δείτε το εν λόγω κόμμα κάποια στιγμή να έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΟΣ
-
Off the Record1 week agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record3 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

