Off the Record
Παγκόσμια Διακυβέρνηση για ένα Κοινό Μέλλον
Το 2025 αποτελεί σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα, καθώς συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διακήρυξη του 1945, γεννημένη από τα τραύματα των παγκοσμίων πολέμων, έθεσε τα θεμέλια μιας διεθνούς τάξης βασισμένης στην ειρήνη, στη συνεργασία και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Σήμερα όμως, αυτή η αρχιτεκτονική δοκιμάζεται όσο ποτέ. Οι τεχνολογικές ανατροπές, η διεύρυνση του χάσματος Βορρά–Νότου, η επαναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών και η επανεμφάνιση ανταγωνισμών μεγάλων δυνάμεων καθιστούν αναγκαία μια νέα αντίληψη της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Με αυτό το ιστορικό βάθος ως αφετηρία, η Κίνα προβάλλει την Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση ως μια πρόταση μεταρρύθμισης του υπάρχοντος συστήματος, και όχι υπέρβασής του.
Το διεθνές σύστημα αντιμετωπίζει σήμερα τρεις βασικές προκλήσεις. Πρώτον, η υποεκπροσώπηση των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών σε θεσμούς όπου λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις. Παρότι ο Παγκόσμιος Νότος έχει αυξήσει κατακόρυφα το οικονομικό και δημογραφικό του βάρος, η επιρροή του δεν αντανακλάται ισότιμα σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Δεύτερον, η αξιοπιστία του ίδιου του ΟΗΕ υποχωρεί όταν οι αρχές του –όπως η κυριαρχική ισότητα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η ειρηνική επίλυση διαφορών– δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Τρίτον, η αποτελεσματικότητα των παγκόσμιων θεσμών αποδεικνύεται περιορισμένη μπροστά σε προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιακή ασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεταρρύθμιση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος.
Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, ο διεθνής ρόλος της Κίνας και προσωπικά του Προέδρου της αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Κίνας έχει επιδιώξει να προωθήσει ένα όραμα παγκόσμιας διακυβέρνησης βασισμένο στη συνεργασία, στον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών και στην ενίσχυση της πολυμερούς διπλωματίας. Οι κινεζικές πρωτοβουλίες –για την Ανάπτυξη, την Ασφάλεια, τον Πολιτισμό και τη Διακυβέρνηση– παρουσιάζονται ως ένα συνολικό πλαίσιο που επιδιώκει να προσαρμόσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική στις προκλήσεις της εποχής.
Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση δεν στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής διεθνούς τάξης, αλλά στη βελτίωσή της. Προωθεί την ισότητα όλων των κρατών, ανεξαρτήτως ισχύος, στη λήψη αποφάσεων· υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεπή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου· επιμένει στην ενίσχυση του πολυμερισμού με τον ΟΗΕ ως πυρήνα· εστιάζει στον άνθρωπο και στις ανάγκες των κοινωνιών· και ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα, όχι μόνο διακηρύξεις αρχών. Το ζητούμενο δεν είναι ένα νέο σύστημα, αλλά η ενδυνάμωση του υπάρχοντος, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Παρά τις διαφωνίες, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς να πληγεί η παγκόσμια σταθερότητα. Η αμερικανική πολιτική «μίας Κίνας», την οποία η Ουάσιγκτον συνεχίζει επίσημα να αναγνωρίζει, παραμένει θεμέλιο της διπλωματικής εξίσωσης. Ωστόσο, η ταυτόχρονη παροχή στρατιωτικής υποστήριξης και εξοπλισμών στην Ταϊβάν δημιουργεί αντιφάσεις που προκαλούν ένταση και ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια. Αυτή η διττή πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, καθώς και την ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι προσδοκίες και οι δεσμεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ειρηνική σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν θα διατηρηθεί.
Η Κίνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, συνδέει το ζήτημα αυτό με την ανάγκη για ευρύτερη διεθνή σταθερότητα. Η θέση της δεν περιορίζεται σε διμερείς απαιτήσεις, αλλά εντάσσεται σε ένα πιο συνολικό όραμα για παγκόσμια διακυβέρνηση όπου η μονομερή επιβολή ισχύος δίνει τη θέση της στη συλλογική δράση. Οι πρωτοβουλίες GDI, GSI, GCI και GGI λειτουργούν συμπληρωματικά, με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η ασφάλεια, η πολιτισμική συνύπαρξη και η θεσμική αποτελεσματικότητα. Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Κίνας να συμβάλει σε ένα διεθνές περιβάλλον λιγότερο συγκρουσιακό και περισσότερο συνεργατικό.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι τέτοιες που καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Από την κλιματική κρίση μέχρι τις πανδημίες, από την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, οι σύγχρονοι κίνδυνοι διασχίζουν τα σύνορα με ταχύτητα που ξεπερνά τις παραδοσιακές διπλωματικές δομές. Η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ρύθμιση των αναδυόμενων τεχνολογιών, η πράσινη μετάβαση και η διακυβέρνηση του διαστήματος αποτελούν ζητήματα που απαιτούν συλλογική ευθύνη και ισότιμη συμμετοχή.
Το μέλλον δεν είναι μια αφηρημένη υπόσχεση, αλλά ένα έργο σε εξέλιξη που διαμορφώνεται καθημερινά μέσα από τις επιλογές των κρατών και την ποιότητα της συνεργασίας τους. Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση προβάλλει ένα όραμα που δεν προϋποθέτει συμφωνία σε όλα, αλλά αναγνώριση ενός ελάχιστου κοινού συμφέροντος: την ανάγκη για σταθερότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια και σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών. Σε μια εποχή μεγάλων μετασχηματισμών, αυτή η βάση συνεργασίας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για ένα κοινό και βιώσιμο μέλλον.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Οι άριστοι Αναστασιάδη ήταν ο Μακάριος και η κλίκα του
Αναφερόμαστε πιο κάτω στην εποχή ΝΙΚΑΡΟΥ, όπου οι πάντες προσκυνούσαν – ανάμεσα τους και ο Μακάριος Δρουσιώτης- αλλά εμείς επισημαίναμε τις παθογένειες, αλλά οι σημερινοί εχθροί του Ανασατασιάδη τότε ήταν εταίροι, συνεργάτες και φίλοι. Λοιπόν διαβάστε : «Ουφ δεν αντέχουμε πια τόση αριστεία από την διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Με όλους αυτούς των άριστους των αρίστων θα πρέπει να εξεύρουμε νέα έκφραση για να καθορίσουμε τους κορυφαίους.
Κι εμείς που νομίζαμε ότι οι άριστοι καθοδηγούν την κοινωνία και ανοίγουν νέους δρόμους, χωρίς να ακολουθούν την πεπατημένη πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας; Να κατεβάσουμε τον πήχη, αφού ζούμε στο Κυπριστάν όπου η κατάταξη – θεώρηση των αρίστων, γίνεται βάσει των προσβάσεων στο Προεδρικό, του πορτοφολιού, των συμφερόντων , των γνωριμιών με το περιβάλλον του Προέδρου μας αλλά και της ιδιότητας του κομματόσκυλου.
Α, μην ξεχάσουμε. Και τις προσβάσεις με τους καναλάρχες. Ε, τους χρειάζονται στο Προεδρικό να ωραιοποιούν την εικόνα τους , οπόταν και κάποιοι εκ των συγγενών τους πρέπει να διορίζονται.
Ξέρετε τι κοινό έχουν το NEXT TOP MODEL, VOICE και όλες αυτές οι σαχλαμαρίτσες που τα κάναλια μεταδίδουν, εκμεταλλευόμενοι τις ψυχικές ισορροπίες νεαρών ατόμων που ψάχνουν απατηλά όνειρα και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη;
Ε, δεν είναι και δύσκολο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει και αποχώρηση από το παιχνίδι. Με κάτι τέτοια που κάνετε δίνετε την εντύπωση ότι στο Προεδρικό είσαστε καφενείο και συναγωνίζεστε την εμποροπανήγυρη στην Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα( Μεγάλη η Χάρη Της).
ΟΛΙΒΟΣ
Off the Record
Αυτούς τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ θέλουμε
Προσωπική νίκη θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί η πολύ θετική εικόνα του τουρισμού μας για τον Υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή ο οποίος παρέλαβε μια πολύ νευραλγική πολιτική θέση.
Το Υφυπουργείο του αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της οικονομίας της Κύπρου, αφού η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτόν.
Πρόκειται για έναν τομέα όπου κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα συνεχίσει να «καλπάζει» προσφέροντας στην οικονομία μας (οι «αντίζηλοι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι ήδη πολλοί), όμως, με τις πολιτικές του κ. Κούμη φτάσαμε σε ένα σημείο να ατενίζουμε το τουριστικό και οικονομικό μας μέλλον με θετικό πρόσημο.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού είναι από τους πιο πετυχημένους της μέχρι τώρα θητείας του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη και πιστεύουμε ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει από τη θέση του.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ δεν είναι μια απλή υπόθεση για την ΚΥΠΡΟ. Το προϊόν που παρέχουμε (θάλασσα, ήλιο, ιστορία, αρχαία, παράδοση) μπορούν πολύ εύκολα να τα προσφέρουν και άλλες μεσογειακές χώρες.
Κι εδώ έγκειται η διαφορά του κ. Κουμή. Πήρε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και το απογείωσε σε εποχές, μάλιστα, πολύ δύσκολες λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή. Κατόρθωσε να βρει νέες αγορές και να διατηρήσει, παράλληλα, τους παραδοσιακούς μας «πελάτες»…
Αυτούς τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ θέλουμε…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Το τέλος του παλαιοκομματικού συστήματος;
Πέσαμε για ακόμα μια φορά από τα σύννεφα… Το παλαιοκομματικό σύστημα διεφθαρμένο; Το παλαιοκομματικό σύστημα κάνει όλα αυτά τα πράγματα;
Υπάρχει, αλήθεια, έστω και ένα ΝΟΥΣΙΜΟΣ πολίτης αυτής της ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ που να εξεπλάγη με το πόρισμα για το «ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΦΙΑ»; Σίγουρα οι δικαστικές διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αλλά – ας μην γελιόμαστε- ΟΛΟΙ μας ξέραμε και εξακολουθούμε να ξέρουμε ότι κάτι το σάπιο υπάρχει στο ΒΑΣΙΛΕΙΟ του τόπου μας.
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, δεν ξέρουμε ποιοι θα τιμωρηθούν αλλά ξέρουμε ότι όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερος κόσμος θα γυρνάει την πλάτη στο ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟ σύστημα.
Ειδικά όταν οι νέοι άνθρωποι βλέπουν ή ακούν ή διαβάζουν την κόντρα μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος ΣΙΓΟΥΡΑ δεν μπορούν να έχουν καμία μα καμία εμπιστοσύνη σε ένα φαιδρό πολιτικό σύστημα…
Πιάσαμε πάτο; Δεν θα υπάρξει άλλο σκάνδαλο; Για τίποτα να μην είστε σίγουροι… Ο βούρκος έχει ακόμα αρκετά σκαλιά και θα τον κατεβούμε μέχρι τέλους…
Γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε βέβαιοι…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 week agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
Off the Record1 month agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΤι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΠόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΜήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ






