Σοβαρότατο πλήγμα σε κάθε έννοια στρατιωτικής πειθαρχίας, το δεύτερο τα τελευταία έξι χρόνια, συνιστά η δημόσια σύγκρουση στην κορυφή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) έτσι όπως αποκαλύφθηκε από την ανοιχτή επιστολή του υπαρχηγού της δύναμης αντιστράτηγου Λουκά Χατζημιχαήλ. Η ενέργεια του ανώτατου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς να επικοινωνήσει δημόσια με τα στελέχη και το προσωπικό της δύναμης πυροβολώντας κατά του αρχηγού αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, αποτελεί σοβαρότατο στρατιωτικό παράπτωμα που πλήττει την ίδια της ΕΦ σε μια περίοδο που καταβάλλεται επίπονη προσπάθεια να αφήσει πίσω της της εσωστρέφεια του παρελθόντος και να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη στρατιωτική δύναμη με κανόνες και αυστηρή πειθαρχία. Στον απόηχο των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τα ζητήματα που προκύπτουν από το περιεχόμενό της επιστολής αγγίζουν τις σοβαρότερες πρόνοιες του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, όπως σημείωναν με νόημα στρατιωτικές πηγές στην «Κ», μιας και πρόκειται για εν ενεργεία αξιωματικό της ΕΦ. Το ρήγμα στις σχέσεις των δυο ανώτατων αξιωματικών της ΕΦ δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μεμονωμένο μιας και πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε διάστημα έξι περίπου χρόνων. Όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απέφυγαν να βάλουν το μαχαίρι βαθιά ενεργώντας επιφανειακά και σκεπάζοντας όπως – όπως την παραβίαση κάθε έννοιας πειθαρχίας όχι από έναν απλό αξιωματικό αλλά από τον δεύτερο τη τάξει της ΕΦ.
Η επιστολή
Οι αναφορές του υπαρχηγού της δύναμης για «άρχοντες» που φέρονται υποτιμητικά σε κύπριους αξιωματικούς και άλλα στελέχη υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε προκαλέσει την άμεση και αποφασιστική αντίδραση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μιας και αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια διαχωρισμού του προσωπικού της ΕΦ σε «εμείς» και «εσείς», όπως σημείωσε εύστοχα ανώτερος εν αποστρατεία αξιωματικός στην «Κ». Κάτι που αποτελεί καταστρατήγηση βασικών πυλώνων λειτουργίας ενός στρατού όπως η ιεραρχία, η πειθαρχία αλλά και η περιφρούρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας. Στην ανοιχτή επιστολή του υπαρχηγού της δύναμης που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος, ο κ. Χατζημιχαήλ αποκαλύπτει πως στην κορυφή του ΓΕΕΦ υπήρχε και υπάρχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ρήγμα στις σχέσεις δυο αξιωματικών οι οποίοι κρατούν το ινία της ΕΦ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ηθικό του προσωπικού της δύναμης. Επιπλέον όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές ο υπαρχηγός της δύναμης έσπασε τα πρωτόκολλα ασφάλειας αποκαλύπτοντας ονομασίες, τοποθεσίες στρατιωτικών μονάδων της ΕΦ καθώς και τον αριθμό της δύναμης που τις στελεχώνουν, στις οποίες ο ίδιος, όπως αναφέρει στην επιστολή, υπηρέτησε. Ωστόσο αυτό που έχει τραβήξει την προσοχή έμπειρων αξιωματικών της ΕΦ και μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως είναι η κατάληξη της επιστολής του υπαρχηγού της ΕΦ. «Αν όμως, άλλες είναι οι βουλές του Πανάγαθου, τότε, να είστε σίγουροι πως, έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να επιτελέσουμε, για την Εθνική Φρουρά και για την Κύπρο μας». Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο αντιστράτηγος Λουκά Χατζημιχαήλ αφυπηρετεί από τη θέση του υπαρχηγού στις 31 Αυγούστου ημερομηνία που λήγει το συμβόλαιο διορισμού του με την κυβέρνηση να μην προτίθεται να του το ανανεώσει.
Ευθύνες
Εκ των πραγμάτων για τα ζητήματα που έχουν προκύψει η αναζήτηση ευθυνών δεν μπορεί να περιορισθεί μόνο προς την πλευρά του συντάκτη της επιστολής. Ευθύνες εντοπίζονται και στην πλευρά του αρχηγού της δύναμης ο οποίος δεν έλαβε δραστικά μέτρα. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής Χατζημιχαήλ η νοσηρή κατάσταση στην κορυφή του ΓΕΕΦ δεν είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης του αρχηγού της δύναμης αλλά «απόρροια της διαμαρτυρίας μου, για όσα συμβαίνουν στην Εθνική Φρουρά, τους τελευταίους 10 μήνες». Δηλαδή από τότε που ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας διορίσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του αρχηγού. Συμπέρασμα το οποίο ενισχύουν και οι πληροφορίες της «Κ». Σύμφωνα με αυτές οι σχέσεις των δυο αξιωματικών ήταν ανύπαρκτες με κάποιες πληροφορίες να αναφέρονται ακόμα και σε φραστικούς διαπληκτισμούς των δυο ανδρών. Ωστόσο παρά την άσχημη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ουδείς επιχείρησε να θέσει τέρμα σε μια αταξία που υπάρχει και που σίγουρα έχει αφήσει το αποτύπωμά της πρώτα στα στελέχη και προσωπικό του ΓΕΕΦ που βίωναν το κλίμα έντασης. Για την κατάσταση που επικρατούσε ενήμερη ήταν και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΜ πρώην και νυν.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.