Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προϋπολογισμοί παιδείας στα ύψη, επίπεδα στα τάρταρα

Avatar photo

Published

on

της Ζήνας Πουλλή*
Ελάχιστοι θα έχουν αντιληφθεί ότι ο προϋπολογισμός 2025 Παιδείας έχει ξεπεράσει ακόμη και το Υγείας σε δαπάνες.
Το ύψος του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα €10,2 δις. .
Οι προϋπολογισμοί ανά Υπουργείο:
 Υπουργείο Οικονομικών: €4,5 δις για το 2025.
 Υπουργείο Παιδείας: €1,5 δις από €1,4 δις (2024)
 Υπουργείο Υγείας: €1,3 δις από €1,4 δις (2024)
 Υπουργείο Εργασίας: €884 εκατ.
 Υπουργείο Εσωτερικών: €752 εκατ.
 Υπουργείο Άμυνας: €588 εκατ. από €557 εκατ. (2024)
 Υπουργείο Μεταφορών: €517 εκατ. από €441 εκατ.(2024)
 Υπουργείο Γεωργίας: €516 εκατ. από €436 εκατ. (2024)
 Υπουργείο Δικαιοσύνης: €493 εκατ. από €430 εκατ. (2024)
 Υπουργείο Ενέργειας: €175 εκατ. από €155 εκατ. (2024)
 Υπουργείο Εξωτερικών: €124 εκατ. από €94 εκατ. (2024)
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Παιδείας ξεπερνά το Υγείας.
Επίσης έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό από της Άμυνας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.
Φυσικά, όλοι παραδεχόμαστε ότι οι σημερινοί μαθητές, οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου αποτελούν το μέλλον και πρέπει να διαθέσουμε κονδύλια για την εκπαίδευσή τους. Δεν θα σχολιάζαμε τα ποσά που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης αν υπήρχε ανάλογη αύξηση επιπέδων. Όμως, τα επίπεδα μάθησης έχουν πέσει κατακόρυφα και παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας. Μιλώ για τον μέσο όρο των μαθητών στα σχολεία. Μιλώ για ένα απόφοιτο εξατάξιου σχολείου Μέσης εκπαίδευσης.
Παρακολούθησα ελάχιστα λεπτά του podcast του Φειδία με το βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, που, όταν ο τελευταίος ανάφερε ότι γεννήθηκε σε κωμόπολη της Καρπασίας ο Φειδίας τον ρώτησε «τι είναι κωμόπολη;». Ακολούθως όταν ο βουλευτής του είπε ότι πρέπει να φύγει διότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις ο Φειδίας τον ρώτησε «τι είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις;». Δεν άντεξα να ακούσω περισσότερα. Ο γιός ιερωμένου Φειδίας είναι απόφοιτος Μέσης εκπαίδευσης και «δείγμα» επιπέδου.
Ας μην βιαστεί κάποιος να μας πει για τις μεμονωμένες διακρίσεις μαθητών μας. Έχοντας υπάρξει εκπαιδευτικός για πολλές δεκαετίες γνωρίζω ότι τα παιδιά μας έχουν άπειρες δυνατότητες απόδειξη ότι στο εξωτερικό διαπρέπουν. Όμως, αυτά που διακρίνονται στην Κύπρο κατά κανόνα κάνουν φροντιστήρια όπως και πολλοί συμμαθητές τους.
Τα φροντιστήρια οργιάζουν και έχουν επεκταθεί προς τα κάτω αρχίζοντας πολλές φορές από το δημοτικό. Δηλαδή, ένας οικογενειάρχης φορολογείται για τον παραφουσκωμένο προϋπολογισμό του παιδείας αλλά ταυτόχρονα αναγκάζεται να στέλνει τα παιδιά του φροντιστήρια για να είναι συναγωνίσιμα με άλλα παιδιά. Αν πάρουμε τον μέσο όρο, δυο παιδιά ανά οικογένεια και ας υποθέσουμε 5 φροντιστηριακά μαθήματα με κόστος περίπου 100 ευρώ το ένα, τότε 5χ100=500 ευρώ το μήνα.
Κάποτε τα παράνομα φροντιστήρια διώκονταν, υπάρχει σχετική νομοθεσία, είναι ανενεργή όμως.
Τη δεκαετία 80-90 υπηρέτησα την ύπαιθρό μου σε Λύκειο στην επαρχία Λάρνακας. Εκεί είχαν συσσωρευτεί πολλοί πρόσφυγες, οικογένειες που έζησαν σε τσαντίρια, που η οικογένεια έχασε τα πάντα, όχι μόνο υλικά αλλά και αγαπημένους ανθρώπους, νεκρούς ή αγνοούμενους. Τα παιδιά είχαν τραύματα. Τα σχολικά κτίρια δεν ήταν αρκετά και τα υφιστάμενα δούλευαν πρωινά και απογευματινά εναλλακτικά. Ο αριθμός των μαθητών στην τάξη ξεπερνούσε τους 40 και υπήρχαν Λύκεια με πέραν των 1500 μαθητών. Υπήρχε τάξη, πειθαρχία και μάθαιναν γράμματα. Δεν υπήρχαν ψυχολόγοι στα σχολεία τότε, αλλά ο κάθε εκπαιδευτικός ενδιαφερόταν για τους μαθητές του, άνοιγε διάλογο μαζί τους, έδινε σημασία.
Σήμερα αν ο αριθμός των μαθητών ξεπεράσει τους 300 θεωρείται μεγάλο σχολείο. Μια συνηθισμένη τάξη δεν ξεπερνά τους 20 μαθητές ενώ στα μαθήματα επιλογής μπορεί να είναι στην τάξη 10-12 μαθητές. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά. Εξαγγέλθηκε ήδη ότι θα εγκατασταθούν κλιματιστικά στα σχολεία.
Θα ήθελα να σχολιάσω και το θέμα του επιπέδου. Όταν κάποιος αποφοιτούσε από εξατάξιο σχολείο Μέσης ήξερε πολύ καλά ελληνικά και στο «πρακτικό» το επίπεδο φυσικής και μαθηματικών στην τελευταία τάξη ισοδυναμούσε με πρώτο έτος πανεπιστημίου. Σήμερα αφαιρείται ύλη συνέχεια αλλά ούτε και αυτή την κουτσουρεμένη ελάχιστη τη γνωρίζουν.
Παρατηρείται το παράδοξο ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των μαθητών μειώνεται, αυξάνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών.
Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει κάποιος να τους εμπνεύσει, αν νιώθουν ανασφαλείς και βιώνουν την αναξιοκρατία και κομματοκρατία, τότε αποθαρρύνονται.
Κάθε φορά που ξεσπά κάτι αρνητικό στην εκπαίδευση (γονέας1, γονέας2, εκδρομές στα κατεχόμενα, βανδαλισμοί στα σχολεία κλπ) η κα Αθηνά Μιχαηλίδου εξαγγέλλει κάτι καινούργιο για αποπροσανατολισμό. Ξεφυτρώνουν συνεχώς ιδιωτικά σχολεία και παίρνουν άδειες ενώ είναι ακόμα εργοτάξια, περίεργα πράματα. Το πιο πολυσυζητημένο θέμα της χρονιάς κατάντησε να είναι τα κλιματιστικά στα σχολεία.
Στο εξαίρετο βιβλίο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου «και πολλά επικράνθη: Η Ελένη της Καρπασίας» για τη δασκάλα Ελένη Φωκά αναφέρει (σ.165): «Η Ελένη αγωνιζόταν να οργανώσει όσο καλύτερα μπορούσε εκείνο το ρημαγμένο κτήριο του σχολείου. Όταν πια ήρθαν τα κρύα, κι η οροφή έσταζε ακόμη – και όλο και κάποιο τζάμι παραθύρου θα ήταν σπασμένο και κρύωναν τα παιδιά – τα έβγαζε η δασκάλα να τρέξουν στην αυλή, κι έτρεχε κι εκείνη μαζί τους. «Τρεις γύρους στην αυλή να ζεσταθούν τα χέρια, να μπορούν να κρατούν το μολύβι» τους έλεγε…. Πού σκέψη για θερμάστρα; Όταν έσταζε η οροφή, ‘εβαζαν από κάτω γαλατόκουτα άδεια από γάλα «Βλάχας» ή «Νουνού» ή σαρδελοκούτια που έφερναν τα παιδιά από το σπίτι τους, να τρέχει μέσα η βροχή.»
Η Ελένη Φωκά κατάθετε την ψυχή της, δεν χρειάζονταν οτιδήποτε άλλο …
*η κα Ζήνα Πουλλή είναι εκπαιδευτικός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φιλόδοξο έργο με προκλήσεις» – Η πρώτη αντίδραση Παπαναστασίου για την εισαγωγή φυσικού αερίου

Avatar photo

Published

on

Ενήμερο, δια επιστολής της εταιρείας Energean και του ομίλου Cyfield, είναι το Υπουργείο Ενέργειας για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον τομέα εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ, για τις ανάγκες του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε το έργο «φιλόδοξο» και εκτίμησε ότι οι δύο εταιρείες απέστειλαν την επιστολή για να λάβουν τη γνώμη του Υπουργείου Ενέργειας. Όπως σημείωσε, η Energean δραστηριοποιείται κυρίως στην ισραηλινή ΑΟΖ και έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας απαρίθμησε, κατά την άποψή του, σειρά «προκλήσεων» για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου:

  • Η κυπριακή αγορά είναι πολύ μικρή για κατανάλωση φυσικού αερίου.

  • Η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή είναι ρυπογόνα.

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

  • Θα πρέπει να ζητηθεί αλλαγή της αναδυόμενης αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στους κανονισμούς της ΡΑΕΚ.

«Εμείς δεν λέμε όχι, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί. Οι προκλήσεις αφορούν την απόφαση για τον διάδρομο, τις έρευνες βυθού, την έκδοση αδειών από δύο χώρες, καθώς πρόκειται για διασυνοριακό έργο, που περνά από μια ΑΟΖ σε άλλη ΑΟΖ και υπάρχουν σημεία προσαιγιάλωσης. Υπάρχουν πολλές άδειες και πολύς όγκος εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό χωρίς μελέτη από το Υπουργείο», τόνισε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν η αναφορά αυτή περιλαμβάνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μέσω του αγωγού Great Sea Interconnector, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η διαδικασία εξασφάλισης αδειών για τοποθέτηση αγωγού φυσικού αερίου στον βυθό είναι ακόμη πιο απαιτητική για περιβαλλοντικούς λόγους.

«Είναι μια πρόκληση που αφορά τις δύο εταιρείες, τα όποια ρίσκα αναλαμβάνονται από αυτές, ενώ εμείς στο Υπουργείο απλώς έχουμε ενημερωθεί ώστε να το εξετάσουμε στο πλαίσιο της αναδυόμενης αγοράς», κατέληξε.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Άλμα προειδοποιεί για οικονομικούς και θεσμικούς κινδύνους από την είσοδο της Cyta στην αγορά ηλεκτρισμού

Avatar photo

Published

on

Επιφυλάξεις εκφράζει το Κίνημα Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο σχετικά με την παραχώρηση άδειας στη Cyta να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας μέσω της δημιουργίας της Cyta Power. Όπως αναφέρει, η Κύπρος διαθέτει ήδη μια 100% κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, την ΑΗΚ, και η δημιουργία δεύτερης κρατικής επιχείρησης για να την ανταγωνιστεί συνιστά «θεσμική και οικονομική πρωτοτυπία made in Cyprus».

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Άλμα επικαλείται τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, οι οποίες προβλέπουν ενιαία στρατηγική ιδιοκτησίας για τις κρατικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τη λογική αυτής της επιλογής.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η Cyta είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, με προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 375 εκατ. ευρώ και συνεργασίες με ιδιώτες παραγωγούς. Το Κίνημα προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο μοντέλο ενδέχεται να εξυπηρετήσει ιδιώτες αντί του δημοσίου συμφέροντος και να αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους για το κράτος. Αντί για ανταγωνισμό μεταξύ δύο κρατικών οργανισμών, το Άλμα προτείνει τη συνεργασία Cyta και ΑΗΚ σε έργα όπως οι έξυπνοι μετρητές και η ψηφιοποίηση ενεργειακών υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να προστατευτεί το δημόσιο χρήμα.

«Αντί η Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως η αποτυχία της λεγόμενης ανταγωνιστικής αγοράς, οι καθυστερήσεις στα έργα του Βασιλικού και η απουσία ρύθμισης για τα υπερκέρδη των ιδιωτών παραγωγών, επιδίδεται σε ενεργειακές αλχημείες, δημιουργώντας τη Cyta Power. Αντί να διορθώσει μια στρεβλή αγορά που επιβαρύνει πολίτες και μικρομεσαίους, κινδυνεύει να την περιπλέξει περαιτέρω, μετατρέποντας ένα τηλεπικοινωνιακό ίδρυμα σε ενεργειακό παίκτη χωρίς αποστολή, στρατηγική ή δημόσιο όφελος», επισημαίνει το Άλμα.

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Ο Ερντογάν καταγγέλλει “ιμπεριαλισμό” – Νέες προκλητικές αναφορές για την Κύπρο στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Σε μια δήλωση απύθμενου θράσους προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (COMCEC), που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «λαμβάνονται ισχυρά μηνύματα ότι η νήσος της Κύπρου επιχειρείται να προστεθεί στο μενού του νέου ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού που στήνεται στην περιοχή», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τον ισλαμικό κόσμο για ενίσχυση της στήριξης προς το ψευδοκράτος.

«Ανάμεσά μας βρίσκονται και τα αδέλφια μας από την “τδβκ” (κατεχόμενα). Τους καλωσορίζω εγκάρδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ισλαμικού κόσμου» και πως «εδώ και δεκαετίες υφίσταται άδικες, παράνομες και αδικαιολόγητες απομονώσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τουρκοκύπριοι «δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, ούτε εγκατέλειψαν τη βούλησή τους να ζουν με αξιοπρέπεια στη δική τους πατρίδα», ενώ «ουδέποτε έθεσαν υπό διαπραγμάτευση την κυριαρχική τους ισότητα».

Επανερχόμενος στο ίδιο αφήγημα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «λαμβάνονται ισχυρά μηνύματα πως η Κύπρος επιχειρείται να ενταχθεί στο μενού του νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου που εξελίσσεται στην περιοχή», ζητώντας από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να επιδείξουν «μεγαλύτερη αλληλεγγύη» προς τους Τουρκοκύπριους. «Προσδοκώ να σταθείτε ακόμη πιο ενεργά στο πλευρό του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για δικαιώματα, ελευθερία και δικαιοσύνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Ερντογάν υπογράμμισε εκ νέου πως «η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον τουρκοκυπριακό λαό και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του στον δίκαιο αγώνα του».

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia