Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψάχνοντας ρόλο για την ΕΕ στο Κυπριακό

Published

on

Με εξαιρετική προσοχή απαντούν πηγές στις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε και στη Λευκωσία, στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά τη δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη πως έθεσε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το ζήτημα του ρόλου της ΕΕ στο Κυπριακό, και πως αναμένει ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση και σύντομη συνομιλία με την κ. Φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της περασμένης Πέμπτης, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της και τη μετάβαση των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από εκεί και πέρα και οι δύο πλευρές λένε πολύ λίγα έως τίποτα για το τι συζητήθηκε, με την κυπριακή πλευρά να επιδιώκει να κρατήσει το θέμα χαμηλά, και αρμόδιες κοινοτικές πηγές να απαντούν στην «Κ» πως, προς το παρόν, δεν υπάρχει πληροφόρηση για το θέμα και πως η Κομισιόν δεν μιλά για διμερείς επαφές αν δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Εξ όσων αντιλαμβάνεται η «Κ», η συνομιλία δεν ξεπέρασε το γνωστό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο ΠτΔ θέλει ρόλο της ΕΕ σε περίπτωση επανέναρξης της διαδικασίας, ή και ενδεχομένως πριν από αυτήν μέσω της ιδέας που προωθεί από την εκλογή του για διορισμό κάποιου είδους απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό.

Ενδεικτικό της προσοχής, ή του ότι δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο από τα όσα ακούστηκαν δημόσια, είναι και το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν διέρρευσε τίποτα ούτε και από τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου της Τρίτης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο ΠτΔ περιορίστηκε να αναφερθεί γενικά στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ένας ουσιαστικός ρόλος για την ΕΕ στην όποια διαδικασία, θέση με την οποία συμφώνησαν γενικά τα μέλη του Σώματος.

Το Κυπριακό στις Βρυξέλλες

Αυτό που παραμένει δεδομένο στις Βρυξέλλες όσον αφορά το Κυπριακό είναι η θέση που διατυπώνεται δημόσια και σε κάθε ευκαιρία: η ΕΕ θεωρεί πως το Κυπριακό την αφορά άμεσα καθώς αφορά ένα από τα κράτη μέλη της, και πως τον πρώτο ρόλο τον έχουν πάντα τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί και σε στήριξη της διαδικασίας, με την πιο πρόσφατη αναφορά σε συμπεράσματα συνόδου κορυφής (Απρίλιος 2024) να λέει πως η ΕΕ «είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει».

Η κυβέρνηση από την πρώτη φορά που διατυπώθηκε το συγκεκριμένο λεκτικό υποδεικνύει πως η στήριξη «όλων των σταδίων της διαδικασίας» περιλαμβάνει και τις προσπάθειες επανέναρξης, αν και το ερώτημα παραμένει ποια είναι τα «κατάλληλα μέσα» και πότε θα αξιοποιηθούν.

Εκ των πραγμάτων, το Κυπριακό ως ειρηνευτική διαδικασία δεν βρίσκεται καθ’ εαυτό στην ολότητά του κάτω από μια υπηρεσία ή χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν, και στην πράξη μοιράζεται μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου ως ζήτημα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και των σχέσεων με την Τουρκία, και του Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις στον οποίο υπάγεται αυτή τη στιγμή το Πρόγραμμα Βοήθειας για την τ/κ κοινότητα (το οποίο στηρίζει την προετοιμασία της τ/κ κοινότητας για την επανένωση, ενώ χρηματοδοτεί και δικοινοτικά έργα και πρωτοβουλίες).

Ωστόσο, η εποπτεία θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό είναι, εξ όσων αντιλαμβάνεται η «Κ», θέμα το οποίο διαχειρίζεται το γραφείο της κ. Φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της γενικότερης συγκεντρωτικής προσέγγισης της προέδρου της Κομισιόν. Ο σύμβουλος της κ. Φον ντερ Λάιεν για διπλωματικές υποθέσεις, Φερνάντο Άντερσεν Γκιμάρες, είχε πάντως μέχρι σήμερα στις αρμοδιότητές του και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τα σενάρια

Αυτά όμως είναι τα δεδομένα μέχρι στιγμής, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται εν μέσω της μετάβασης για τη δεύτερη θητεία της, με τις αλλαγές να επηρεάζουν και το προσωπικό του οποίου οι αρμοδιότητες άγγιζαν θέματα Κυπριακού. Για παράδειγμα, ο κ. Άντερσεν μετακινείται όπως ανακοινώθηκε στη ΓΔ Αλιείας, ενώ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η εκτελεστική διευθύντρια για θέματα Ευρώπης μετακινείται στη θέση της πρέσβη της ΕΕ στην Αίγυπτο.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, όμως είναι ενδεικτικές του γιατί, αν η κ. Φον ντερ Λάιεν έχει στόχο να ορίσει το πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ για το Κυπριακό, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ακροάσεις των νέων Επιτρόπων (4 με 12 Νοεμβρίου) ώστε η νέα Κομισιόν να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Το προηγούμενο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό δεν περιλαμβάνει διορισμό πολιτικού προσώπου ως απεσταλμένου (είναι κάτι που συνηθίζεται να κάνει η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ για δύσκολα θέματα που αφορούν τρίτες χώρες ή υποψήφιες χώρες – όπως ο απεσταλμένος για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, ο απεσταλμένος για την περιοχή του Κόλπου ή ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή).

Η ΕΕ μέχρι σήμερα εμπλεκόταν στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή τεχνοκράτη στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ, με συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά τη συμβατότητα όσων συζητούν οι δύο πλευρές με το κοινοτικό κεκτημένο. Στον ρόλο αυτό ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε διορίσει (κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη – Ακιντζί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά) τον Βέλγο νομικό Πίτερ Βαν Νούφελ, ο οποίος είχε τον ίδιο ρόλο και επί της Επιτροπής Μπαρόζο.

Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε σε πολιτικό επίπεδο στις επίσημες διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν με το Κραν Μοντανά, από τον τότε πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και την τότε ύπατη εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πηγή: Kathimerini

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).

• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;

Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia