Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον αναπνευστήρα το ηλεκτρικό καλώδιο

Published

on

Μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν είναι το χάσμα μεταξύ κυπριακής πλευράς και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου και τις λιγοστές πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω μετά το πέρας της πολύωρης σύναξης. Όσοι εκ των συμμετασχόντων μίλησαν δημόσια απέφυγαν να πουν κάτι περισσότερο, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί «εποικοδομητικής συζήτησης». Αν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι το θετικό, αυτό είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς τελεσίγραφα και προφανώς χωρίς την απειλή για δραματικές επιπτώσεις στο ενεργειακό έργο. Ωστόσο, το εμπάργκο που φαίνεται να έχουν αποφασίσει όλα τα μέρη αποκαλύπτει ότι ο δρόμος προς συμφωνία θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως έγινε γνωστό από τους υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, οι συζητήσεις για τις κυπριακές ανησυχίες θα συνεχιστούν τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις. Αυτό το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συνεχίζουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της γαλλικής NEXANS για αναστολή εργασιών στην κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου, εάν δεν αρθούν άμεσα οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες.

Στη σύσκεψη η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζήτησε απαντήσεις για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ηλεκτρικό καλώδιο χωρίς να λάβει ξεκάθαρη τοποθέτηση, αναφέρουν πληροφορίες.

Ο Σκυλακάκης

Μια πρώτη γεύση για το τι διημείφθη εντός της αιθούσης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξήλθε πρώτος από το Προεδρικό. Όπως και οι υπόλοιποι έτσι και ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε μονότονα τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ωστόσο, όταν δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να απαντήσει αφήνοντας να αιωρούνται με νόημα τα αρνητικά του συναισθήματα. Ανάλογη τακτική κράτησε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τον τόνο της στάσης των συμμετασχόντων μετά τη σύσκεψη τον έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προτού ολοκληρωθεί η σύσκεψη αναχώρησε για να παρευρεθεί σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε. «Η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική». Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν, στη σύσκεψη από κυπριακής πλευράς τέθηκαν κυρίως ανησυχίες τεχνοκρατικού ενδιαφέροντος σε υπερβολικό βαθμό και λιγότερο πολιτικής φύσεως, ενώ στην πιεστική τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο δεν δόθηκαν απαντήσεις. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να παραπέμπει σε τακτική να κερδηθεί χρόνος ή και ακόμα προσωρινού παγώματος του έργου.

Νέα σύσκεψη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν στο σενάριο εξεύρεσης κοινής συνισταμένης η απόφαση θα οδηγηθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη τελικής πολιτικής απόφασης ή θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για νομική μελέτη της όποιας απόφασης ληφθεί. Στο άλλο ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης του έργου δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το Ταμείο Ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Η σύσκεψη στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε στον απόηχο μιας νέας παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. H πρέσβειρα ρωτήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector. «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κα Φίσερ.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο, ο γενικός και ο βοηθός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πηγή: Kathimerini

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Eurofighter και η γεωπολιτική ισορροπία Τουρκίας – Ευρώπης

Avatar photo

Published

on


Γραφεί ο Κώστας Υφαντής

Τώρα που η σκόνη έχει κατακαθίσει και το ζήτημα έχει υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης και, δυστυχώς, της αντιπαράθεσης, είναι ίσως πιο γόνιμο να αξιολογηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Βρετανία και τα άλλα μέρη της κοινοπραξίας για την προμήθεια μεταχειρισμένων και καινούργιων μαχητικών Eurofighter. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αξίζουν σχολιασμό.

Το πρώτο αφορά τον φόβο που κυριάρχησε στις αντιδράσεις στην Ελλάδα: η εκτίμηση ότι η Τουρκία, με αυτή την αγορά, εισέρχεται «από την πίσω πόρτα» στην ευρωπαϊκή προσπάθεια στρατηγικής αυτονόμησης και στην διαδικασία αμυντικής και τεχνολογικής χειραφέτησης. Σε κάποιο βαθμό, η εκτίμηση αυτή δεν είναι αβάσιμη. Πράγματι, η συμφωνία καθιστά την Τουρκία σημαντικό πελάτη σε χώρες και βιομηχανίες με τη δύναμη να διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό το ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας.

Ωστόσο, ο εν λόγω «φόβος» είναι στην καλύτερη περίπτωση υπερβολικός και φαίνεται να αγνοεί το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων Ευρώπης (ανατολικής και δυτικής) – Τουρκίας. Στην Ελλάδα και την Κύπρο η Τουρκία αντιμετωπίζεται ως ενοχλητική, αλλά στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρείται μια ευρωπαϊκή χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σχεδόν με όλες τις χώρες της ηπείρου. Επιπλέον, βρίσκεται σε γεωπολιτικό όριο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, από τη Ρωσία έως τον Ατλαντικό.

Υπάρχουν αντιλήψεις που περιορίζουν τη δυνατότητα πλήρους ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως η «πολιτισμική αντίρρηση» για ένα κράτος κυρίως μουσουλμανικό, η ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και οι προκλήσεις από τουρκικές μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση. Παράδοξα, κάποια από αυτά τα στοιχεία καθιστούν και την ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία ελκυστική.

Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το Ισλάμ παραμένει μετριοπαθές και ενταγμένο σε μια κατά βάση κοσμική κοινωνική και πολιτική τάξη, ενώ αποτελεί ουσιαστικό εταίρο για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία σε ανεκτά επίπεδα. Αυτή η στρατηγική πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο να παρακαμφθεί. Για τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, η συνεργασία με την Τουρκία είναι πολύτιμη, ειδικά σε μια εποχή όπου η Ουκρανία υφίσταται ρωσική βία και η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αβέβαιη γεωπολιτική μετάβαση.

Οι ελληνικές επιφυλάξεις για τη συνεργασία με την Τουρκία και την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων συγκρούονται με τα στενότερα εθνικά συμφέροντα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα και, πέρα από τις προσπάθειες να συνδέσουν την ευρωτουρκική σχέση με την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των δικών τους στρατιωτικών δυνατοτήτων ώστε η ισορροπία ισχύος να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Άρα, αυτό που θα αναγκάσει την Τουρκία να μετριάσει την επιθετική της στάση είναι πρωτίστως η αξιόπιστη αποτροπή. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη εντατικοποίησης της διπλωματικής προσπάθειας σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Ουάσινγκτον, αλλά η διαχείριση του διπλωματικού κεφαλαίου πρέπει να είναι ορθολογική.

Ένα δεύτερο σημείο αφορά την επίδραση της προμήθειας των Eurofighter στην ελληνοτουρκική ισορροπία δυνάμεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι, εξαιτίας στρατηγικών λαθών της Άγκυρας (ρήξη με το Ισραήλ, προμήθεια ρωσικών συστημάτων), η τουρκική αεροπορία επλήγη από τον αποκλεισμό της στο πρόγραμμα των F-35. Αν η προμήθεια των 100 αεροσκαφών είχε προχωρήσει, η τουρκική αεροπορία θα θεωρούνταν σήμερα η ισχυρότερη στη Μέση Ανατολή και μια από τις πιο σύγχρονες στον κόσμο.

Η απόφαση για την αναβάθμιση της ελληνικής αεροπορικής ισχύος ήλθε σε ευνοϊκή συγκυρία και υλοποιήθηκε άμεσα και με ευρεία εσωτερική συναίνεση. Για την Τουρκία, τα Eurofighter αποτελούν σχεδόν μονόδρομο, δεδομένου ότι η ρωσική αγορά και άλλες επιλογές δεν είναι βιώσιμες για γεωπολιτικούς λόγους. Δεν είναι κακή επιλογή, αλλά πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν ούτε καν σκέψη.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αγορά αυτή έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και αν σηματοδοτεί στρατηγική στροφή. Υπάρχει πιθανότητα η Άγκυρα να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός εθνικού μαχητικού, ενισχύοντας την απεξάρτησή της σε κρίσιμα πεδία. Αν η αγορά των Eurofighter στέλνει μήνυμα στον Τραμπ και την αμερικανική βιομηχανία, θα φανεί με το αίτημα για 40 F-16. Η Τουρκία παραμένει πολύτιμος πελάτης για τις ΗΠΑ, αλλά κάθε αλλαγή απαιτεί και τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Υπάρχει και η επιλογή η Άγκυρα να στραφεί στην Ευρώπη για την αεροπορία της. Αυτό αποτελεί αλλαγή δόγματος και οι επόμενες κινήσεις θα το δείξουν. Αν ο στρατηγικός υπολογισμός της «ευρωπαϊστεί» στον τομέα της αεροπορικής ισχύος, ενδέχεται να δούμε συμμετοχή σε μελλοντικό 5ης γενιάς ευρωπαϊκό μαχητικό με 80-100 μονάδες, όπως έγινε με τα F-35.

Για την Ελλάδα, η αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας παραμένει πάνω από 50 χρόνια η βάση στρατηγικού σχεδιασμού. Η ισορροπία ισχύος είναι πλαίσιο διαπραγμάτευσης και όχι αυτοσκοπός. Μια ευνοϊκή ισορροπία μειώνει τις επιλογές και την όρεξη της άλλης πλευράς για αναθεωρητικές ενέργειες. Πάντα θα υπάρχουν Eurofighter που η Τουρκία μπορεί να αγοράσει.

Πηγή: Protagon.gr

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ξεκινά η κατάρτιση ψηφοδελτίων ΑΚΕΛ για τις Βουλευτικές – Πρώτη στάση η Λάρνακα

Avatar photo

Published

on

Σήμερα (5/11) περνά στο επόμενο στάδιο η διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων του ΑΚΕΛ για τις Βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, στις 19:30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η Επαρχιακή Εκλογική Συνδιάσκεψη Λάρνακας, κατά την οποία τα μέλη θα κληθούν να εκλέξουν τους έξι υποψήφιους του κόμματος για την επαρχία.

Δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή διαδικασία έχουν όσοι προτάθηκαν από τις κομματικές ομάδες βάσης και δήλωσαν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΑΚΕΛ για τη Λάρνακα. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί σε όλες τις επαρχίες, με την τυπική επικύρωση των ψηφοδελτίων να γίνεται σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί οι επαρχιακές εκλογικές συνδιασκέψεις και για τις υπόλοιπες πόλεις: στις 9/11 για την Αμμόχωστο, στις 12/11 για την Πάφο, στις 16/11 για τη Λευκωσία, στις 19/11 για τη Λεμεσό και στις 22/11 για την Κερύνεια.

Οι Βουλευτές που αναμένεται να επανεκλεγούν

Στην προηγούμενη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ξεκαθαρίστηκε το σκηνικό για τους Βουλευτές που θα διεκδικήσουν τέταρτη θητεία, με τους Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανού να επαναδιεκδικούν εκλογή στη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα, είναι οριστικό ότι πέντε νυν Βουλευτές δεν θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ: οι Άντρος Κυπριανού, Άντρος Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες, καθώς και ο Χρίστος Χριστόφιας, Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας – Κερύνειας, ο οποίος σύμφωνα με το Καταστατικό δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος.

Όσοι υπόλοιποι νυν Βουλευτές παραμένουν ενεργοί αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως μέσω των επαρχιακών συνδιασκέψεων. Στη Λευκωσία υποψήφιοι θα είναι οι Στέφανος Στεφάνου και Χρίστος Χριστοφίδης, ενώ στη Λεμεσό επαναδιεκδικεί η Μαρίνα Νικολάου. Στην Αμμόχωστο αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν οι τρεις νυν Βουλευτές Νίκος Κέττηρος, Γιώργος Κουκουμάς και Γιαννάκης Γαβριήλ. Στη Λάρνακα και την Πάφο υποψήφιοι θα είναι αντίστοιχα οι Ανδρέας Πασιουρτίδης και Βαλεντίνος Φακοντής.

Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν αριθμό υποψηφίων που φτάνει το 10% των ψηφοδελτίων, δηλαδή έως 6 υποψηφίους, χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.

Τέλος, στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα από την Κοινωνική Συμμαχία, με τη Μέλανη Στέλιου για τη Λεμεσό και τον Πανίκο Ξιούρουππα για τη Λάρνακα να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Αναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών

Avatar photo

Published

on

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε και αποκάλυψε πολλά, είτε ως αποκαλύψεις είτε μέσα από όσα άφησε να εννοηθούν. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Τετ α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος, έστειλε σαφή μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές, στα σενάρια των προεδρικών εκλογών, αλλά και στο περιεχόμενο του βιβλίου του «Ο Συκοφάντης», ως απάντηση σε όσα καταγράφει στα βιβλία του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του στη σχέση του με την Αννίτα Δημητρίου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και η αποκάλυψη για τον λόγο που διακόπηκαν οι σχέσεις του με τον Χρίστο Στυλιανίδη.

Τα όσα ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έτυχαν πάντως σχολιασμού ή απάντησης.

«Εγώ εμπιστεύομαι τον Τσαβούσογλου»
Ο τέως Πρόεδρος υποστήριξε ότι ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος Χρίστος Στυλιανίδης είχε εκφράσει επικριτικά σχόλια ενώπιον του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Επιτρόπων σχετικά με τους χειρισμούς του Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά. Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε λάβει εύσημα από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι, ενώ αναμέναν τις πτήσεις τους στο αεροδρόμιο της Γενεύης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις θέσεις που προέταξε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. «Της υπέδειξε ότι δεν είναι ορθά όσα λέει, γιατί ο ίδιος είχε ενημέρωση από τον κ. Τσαβούσογλου και τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά». Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο, Ελληνίδα συνεργάτιδα της κ. Μογκερίνι ενημέρωσε τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη για τα σχόλια του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος του απάντησε: «Είναι ντροπή αυτά που έχεις πει στην κ. Μογκερίνι». Ο ίδιος απάντησε: «Εγώ εμπιστεύομαι τον Τσαβούσογλου, αυτή είναι η θέση μου και δεν με ενδιαφέρει τι λέτε εσείς». Όπως εξήγησε, αυτή ήταν η αιτία για τη διακοπή των σχέσεων με τον κ. Στυλιανίδη.

Ανέφερε επίσης ότι συνάντησε τον Χρίστο Στυλιανίδη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2019 και τον ενημέρωσε πως δεν θα επαναδιοριστεί στη θέση του Επιτρόπου. «Η σχέση μας είχε διαρρηχθεί από το 2017, μετά το Κραν Μοντανά, και έπρεπε να τον ενημερώσω», είπε.

Ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Χρίστος Στυλιανίδης να είναι υποψήφιος Πρόεδρος το 2028, απαντώντας: «Ο ίδιος θα πρέπει να αποφασίσει αν έχει τα προσόντα να ηγηθεί του κράτους».

Ο ΔΗΣΥ, οι εκλογές και η Αννίτα Δημητρίου
Ο τέως Πρόεδρος ρωτήθηκε αν έχει παράπονο από την Αννίτα Δημητρίου, απαντώντας αρνητικά. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές. Δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει, στον βαθμό που γίνεται αποδεκτή η βοήθειά του, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι επεμβαίνει στα εσωκομματικά ή ότι βρίσκεται πίσω από την ηγεσία του κόμματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στην επιστολή που είχε στείλει στην Αννίτα Δημητρίου, στην οποία εξέφραζε τη θέση ότι η ηγεσία του κόμματος αποστασιοποιείται από τη δεκαετή διακυβέρνησή του, που ήταν και διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Στην επιστολή είχε επισυνάψει και άρθρο του, απαντώντας σε όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, ζητώντας κοινοποίηση στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, κάτι που όπως είπε δεν έγινε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι από τη διαρροή της επιστολής και τη δημοσίευσή της από τον «Φιλελεύθερο», ενοχλήθηκε μία άλλη εφημερίδα που υποστηρίζει την κ. Δημητρίου, και τότε ξεκίνησε ο «οχετός» εναντίον του.

Προεδρικό, ΕΛΑΜ και Χριστοδουλίδης
Όσον αφορά σε παρασκηνιακά σενάρια για σχέσεις του Προεδρικού με το ΕΛΑΜ ή για το ενδεχόμενο μετακίνησης στελεχών του ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο. «Λέγεται, αλλά δεν ξέρω. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα με στενοχωρούσε. Θα ήταν αδιανόητη πράξη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και κατά πόσο έχει παράπονο από εκείνον ή το έργο της διακυβέρνησής του, στην οποία συμμετείχε, απάντησε: «Αν τον ακούσετε κι εσείς, τον άκουσα κι εγώ».

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia