Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το δείπνο στο οποίο παράκάθισαν την Πέμπτη το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης θα είναι επικεφαλής της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή πλειάδας μελών των Υπουργικών Συμβουλίων των δυο χωρών.

Στόχος της Συνόδου είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών, με έμφαση στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου.

Στη Σύνοδο μετέχουν εννέα Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυπριακής Κυβέρνησης που θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Έλληνες ομoλόγους τους.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιούνται διμερείς συνεδρίες των Κύπριων Υπουργών και Υφυπουργών με τους Έλληνες ομολόγους τους, στα αντίστοιχα Υπουργεία, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προς καταρτισμό στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια τους.

Στις διμερείς υπουργικές συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υγείας, και οι Υφυπουργοί παρά τω Προέδρω, Ναυτιλίας, και Πολιτισμού. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Υφυπουργός Άμυνας.

Στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακοί σχεδιασμοί, περαιτέρω συνεργασία σε σχολική και ανώτερη εκπαίδευση, η αναβάθμιση συνεργασιών στον τομέα της Υγείας, του Πολιτισμού και της Ναυτιλίας, αλλά και βέλτιστες πρακτικές στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων, στις 12.00, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί των δύο χωρών θα μεταβούν στην Ολομέλεια της Συνόδου, υπό τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν στις χωριστές συνεδρίες για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Με το πέρας της Ολομέλειας, θα ακολουθήσουν γύρω στη 1 μμ. δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εξάλλου, στο περιθώριο της Διακυβερνητικής Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο απόψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας.

Πηγή: ΦΙΛ

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.