ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το κρίσιμο 20ήμερο της Ολγκίν
Ως εξαιρετικής σημασίας για τη συνέχεια των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό κρίνεται το 20ήμερο που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία-Άνχελα Ολγκίν-Κουεγιάρ θα αφιχθεί στη Κύπρο στις 7 Μαΐου -για την «τρίτη κάθοδο» της. Νωρίτερα ωστόσο θα ξεκινήσει μια μίνι-περιοδεία σε Βερολίνο (25.04), Παρίσι (26.04) και Βρυξέλλες (29.04), πτυχή που κρίνεται ιδιαίτερης βαρύτητας δεδομένων των συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και της ιδιαίτερης βαρύτητας που έχουν οι δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στον άξονα ΕΕ-Τουρκίας -με το ζητούμενο να παραμένει, στην μεγάλη εικόνα, η στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, στο Κυπριακό, δεδομένης της σκληρής γραμμής που τόσο ο ίδιος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, τηρούν.
«Κλειδί» η Τουρκία
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως το Βερολίνο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τρέχουσα διπλωματία του «πήγαινε-έλα» που κορυφώνει η κ. Ολγκίν, προκειμένου να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως για μετακίνηση από τις σκληρές κόκκινες γραμμές της κυριαρχικής ισότητας και της λύσης δύο κρατών. Παρά το γεγονός πως στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό και την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Λευκωσία δείχνει να μην πήρε, στο επίπεδο του διπλωματικού αποτυπώματος, αυτό που, αρχικά, επιδίωκε. Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι και οι Βρυξέλλες μπορούν να προσδώσουν διπλωματική κινητικότητα που να αξιοποιηθεί από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αλλά και να στείλουν σινιάλα πολιτικής πίεσης προς την Άγκυρα, ώστε και η πλευρά Ερντογάν να δείξει σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σταδιακά στην άρση του αδιεξόδου. Ως εκ τούτου στο τρέχον 20ήμερο της κ. Ολγκίν η Τουρκία και η στάση που θα τηρήσει θεωρούνται -από πηγές με γνώση των εξελίξεων- «κλειδί» για τη συνέχεια. Η κ. Ολγκίν σε Βερολίνο και Παρίσι θα συναντήσει διπλωμάτες από αρμόδιες διευθύνσεις που έχουν γνώση τόσο της Τουρκίας όσο και του Κυπριακού, ενώ στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση με τον κ. Μπορέλ.
Μια εβδομάδα στην Κύπρο
Το διάστημα 7-14 Μαΐου η κ. Ολγκίν θα βρεθεί, για τρίτη φορά, στη Κύπρο. Το πως θα κινηθεί μένει να διαφανεί κι από το αποτέλεσμα των επαφών της σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες ενώ η μεθοδολογία της και οι επιδιώξεις της θα διαφανούν αμέσως -δεδομένου ότι ζητούμενο είναι πάντα μια συνάντηση, από κοινού, με τους δύο ηγέτες πραγματικότητα που δεν επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής της στη Κύπρο. Ιδιαίτερης σημασίας, σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά, κρίνεται και ο χρονισμός της παραμονής της κ. Ολγκίν στη Κύπρο που συμπίπτει με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα -που κλείδωσε για τις 13 Μαΐου. Παρατηρητές με εμπειρία στο Κυπριακό αναφέρουν στην «Κ» πως μια επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία θα μπορούσε, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, να έχει θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό καθώς και στο πώς θα κινηθεί η πλευρά Ερντογάν στη συνέχεια.
Τέλος, όπως πληροφορείται η «Κ», η κάθοδος της κ. Ολγκίν για τρίτη φορά στη Κύπρο δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να είναι και η τελευταία. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος και παρά την πίεση Τατάρ-Άγκυρας για χρονοδιάγραμμα έξι μηνών στους όρους εντολής της, η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ ενδέχεται να ανανεωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Πηγή: Kathimerini
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.
Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ
Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:
🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»
💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»
🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»
⚡ Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»
🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»
Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.
📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ
Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Off the Record3 days agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record2 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΧαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας
-
EKLOGES20263 weeks agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΗ ΕΔΕΚ εγκαταλείπει την αντιδιζωνική θέση και γίνεται υποχείριο του ΑΚΕΛ
-
EKLOGES20265 days agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
MILITAIRE1 month agoΑπό τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ


