Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί επιστολή του Κινήματος «Κύπριοι για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη», που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Το Κίνημα καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, να ζητήσει απογραφή πληθυσμού από τον ΟΗΕ στα κατεχόμενα και να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των “εκλογών” του κατοχικού καθεστώτος.

Η επιστολή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Με αυτή, Τουρκοκύπριοι κατηγορούν την Τουρκία για εθνοκάθαρση, παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και δημογραφικό εποικισμό, ζητώντας την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδια την Άγκυρα.

«Η Τουρκία… έχει υπερβεί τις εγγυητικές της ευθύνες, έχει πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου… και έχει εγκαθιδρύσει ένα αυτονομιστικό, πολιτικό καθεστώς-μαριονέτα πιστό στην ίδια».

Πέντε βασικά αιτήματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία
  1. Καταγγελία στο ΔΠΔ
    Ζητείται προσφυγή κατά της Τουρκίας για τη μεταφορά πληθυσμών στα κατεχόμενα, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

  2. Απογραφή από ΟΗΕ
    Αίτημα για ανεξάρτητη απογραφή πληθυσμού στο βόρειο τμήμα υπό διεθνή εποπτεία, ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική δημογραφική σύνθεση.

  3. Αναγνώριση εποικισμού ως παραβίαση
    Τονίζεται ότι ο τουρκικός εποικισμός αλλοιώνει τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, με τις εκλογές να επηρεάζονται άμεσα από παρεμβάσεις Τούρκων αξιωματούχων.

  4. Αμφισβήτηση εκλογικών αποτελεσμάτων
    Ζητείται από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μην αποδεχθεί τα αποτελέσματα των «εκλογών» στο ψευδοκράτος, τα οποία θεωρούνται προϊόν παραβίασης της δημοκρατικής τάξης.

  5. Διασφάλιση αντιπροσώπευσης στις συνομιλίες
    Οι Τουρκοκύπριοι επισημαίνουν πως με τη σημερινή κατάσταση, η Τουρκία και όχι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπείται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Σας προτρέπουμε να ζητήσετε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν απογραφή… για να προσδιοριστεί οριστικά ο αριθμός και η ταυτότητα των παράνομων εποίκων».

Απειλές και διώξεις Τουρκοκυπρίων

Η επιστολή καταγγέλλει την καταστολή Τουρκοκυπρίων διανοουμένων, συνδικαλιστών και δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στο καθεστώς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, για τον οποίο ζητήθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία ώστε να εκτίσει ποινή από τουρκικό δικαστήριο:

«Η ποινή επιβλήθηκε παράνομα από μη εξουσιοδοτημένα τουρκικά δικαστήρια και αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση εναντίον των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πολιτικές επιπτώσεις και έκκληση για δράση

Οι Τουρκοκύπριοι επισημαίνουν ότι η απουσία γνήσιας τουρκοκυπριακής εκπροσώπησης στις διαπραγματεύσεις υπονομεύει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει πιο αποφασιστικό ρόλο και να δράσει:

«Η εποχή της διπλωματικής ευγένειας έχει παρέλθει… Αναλάβετε αποφασιστική πρωτοβουλία για την προστασία της κοινής μας δημοκρατίας και την επανένωση του νησιού μας».

Η επιστολή συνιστά μια σπάνια και ξεκάθαρη παρέμβαση από Τουρκοκυπρίους, που ανοιχτά αποδομούν την τουρκική ρητορική περί “προστασίας” και καταδεικνύουν την επιρροή της Άγκυρας ως εμπόδιο στην ειρήνη και τη δημοκρατία.