ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ “ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΤΑΡΑΞΙΑΣ”

Για το αδιέξοδο μετά από μία εβδομάδα συνομιλιών με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και για τα επόμενα βήματα μίλησε στο euronews ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Παρά την αρχική αισιοδοξία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης με τους δύο ηγέτες και μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

«Το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν στις 9 Αυγούστου όταν σε μία άτυπη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί είχαμε συμφωνήσει ποιοι θα ήταν οι όροι αναφοράς. Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, τόσο από δικής μου πλευράς τόσο και από την πλευρά του κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές, εν συνέχεια όμως φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει από την έγκριση, τουλάχιστον φαίνεται και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπλοκή να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί έγκειται η εμπλοκή», σημειώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και προσθέτει ότι θέλει να παραμείνει αισιόδοξος και ότι θέλει να διατηρεί την ελπίδα ζωντανή γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο. «Το πρόβλημα είναι αν η Τουρκία μένει ανυποχώρητη σε κάποιες θέσεις όσον αφορά τις εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να παραμείνει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα κτλ», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Πέρασε από τις φραστικές καταδίκες στην λήψη αποφάσεων με στοχευμένα μέτρα όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις, το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

 

BREXIT “ΑΤΑΚΤΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ”

Επισκέφθηκε σχολείο και είπε στους μαθητές ότι εργάζεται σκληρά για να βρεθεί συμφωνία – Όπως δήλωσε, όμως, σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία η άτακτη αποχώρηση θεωρείται βέβαιη

Πρωτοφανής η συμπεριφορά του Μπόρις Τζόνσον εάν αναλογιστεί κανείς τη χώρα όπου κατέχει τα πρωθυπουργικά ηνία. Παρόλο που, μετά την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ για αποτροπή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου μπλοκάρεται και με τον νόμο το «no deal», ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει στο τέλος Οκτωβρίου από την ΕΕ με οποιοδήποτε τρόπο.

Σύμφωνα, πάντως, με νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε και από τα δύο σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου, εάν δεν έχει βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου τότε επιβάλλεται αναγκαστική παράταση του Brexit μέχρι την τελευταία ημέρα του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Σε επίσκεψή του, με τον υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον, σε σχολείο o Tζόνσον δέχθηκε – εν μέσω έντονης φημολογίας για σχεδιαζόμενη παραίτηση – ερωτήσεις από μαθητές για το Brexit.

Έχει πραγματικά ενδιαφέρον τι απάντησε: «Ναι, το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».

 

ΕΕ “ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ”

Τα μέλη της Κομισιόν που θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα οράματά της παρουσίασε η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει γυναίκα πρόεδρο και όπως η ίδια είπε, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα είναι επίσης ισορροπημένο, τόσο από άποψη φύλου, όσο και από γεωγραφικής πλευράς.

Η Γερμανίδα πολιτικός επιθυμεί την Κομισιόν της να είναι κοντά στους πολίτες.

“Θέλω αυτή η Επιτροπή να είναι μια ευέλικτη, σύγχρονη και ευκίνητη Επιτροπή. Θέλω να προεδρεύσω ενός Κολλεγίου που είναι αφιερωμένο στη δουλειά του, κατανοεί την Ευρώπη, που ακούει αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι”, είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στη λίστα των Επιτρόπων υπάρχουν γνωστά πρόσωπα. Ο Φρανς Τίμερμανς, ένας από τους απερχόμενους αντιπροέδρους της Επιτροπής, θα διατηρήσει τον τίτλο του, αλλά θα είναι υπεύθυνος για το κλίμα – κάτι για το οποίο η Γερμανίδα πρόεδρος είναι πολύ αισιόδοξη.

“Θέλω να καταστεί το Ευρωπαϊκό Πράσινο Συμβόλαιο το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Στον πυρήνα της δέσμευσής μας είναι να γίνουμε η πρώτη ήπειρος ουδέτερη για το κλίμα παγκοσμίως”, δήλωσε.

Ένα άλλο γνωστό πρόσωπο των Βρυξελλών, αλλά και της Ελλάδας είναι ο επί μακρόν επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Έλληνας Επίτροπος θα είναι τώρα υπεύθυνος για τον “Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας” και θα έχει υπό την ευθύνη του και τη μετανάστευση, ένα ακόμη φιλόδοξο ζήτημα.

“Πρέπει να είναι ένα ευγενές καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι πρόθυμη να αναλάβει πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τρόπο που είναι με τάξη και κανονικότητα”, είπε η Φον Ντερ Λάιεν.

Οι υποψήφιοι Επίτροποι χρειάζονται επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προσεχείς εβδομάδες.

 

ΙΣΡΑΗΛ ” ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΝΤΑΝΙΑΧΟΥ”

Σφοδρές και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στις εξαγγελίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί προσάρησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο περιθώριο της νέας προεκλογικής υπόσχεσής του.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «καταστροφική προοπτική».

«Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζαριτς, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στην περίπτωση που επανεκλεγεί στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και την διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία», πρόσθεσε ο Ντουτζαριτς.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι σαφής: Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για τις «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές» προεκλογικές του δεσμεύσεις που αποτελούν μέρος ενός «ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ».

«Η προεκλογική υπόσχεση του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου, που προσφέρει κάθε είδους παράνομα, αθέμιτα και επιθετικά μηνύματα πριν τις εκλογές, είναι μέρος ενός ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ», είπε με tweet του στα αγγλικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «(Η Τουρκία) θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων αδερφών μας μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η δέσμευση του Νετανιάχου προκάλεσε σχεδόν αμέσως τις έντονες αντιδράσεις και των χωρών του αραβικού κόσμου, με την Ιορδανία να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή «θα σύρει την περιοχή σε βία».

«Σήμερα, ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρά Θάλασσα», δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Η Ιορδανία καταγγέλλει την πρόθεση του Νετανιάχου να εφαρμόσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στο βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας», καθώς η κίνηση αυτή «θα σύρει ολόκληρη την περιοχή σε βία» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Σαφάντι που βρίσκεται στο Κάιρο παρευρισκόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι οι «προεκλογικές υποσχέσεις» του Νετανιάχου και τα μονομερή μέτρα που ο ίδιος οραματίζεται μπορεί «να σκοτώσουν ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία και να αποτελέσουν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Προστάτιδα των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η Ιορδανία είναι η μοναδική αραβική χώρα που μαζί με την Αίγυπτο έχουν συνάψει ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ το 1994.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ-Γκεΐτ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζουν το σχέδιο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι αυτό θα υπονομεύσει κάθε ευκαιρία προόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν έντονα στην υπόσχεση του ισραηλινού πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει «κάθε ευκαιρία για ειρήνη».

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ένας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακή εδάφη παραμένει αμετάβλητη. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», απάντησε ο αξιωματούχος σε ερώτηση αν ο Λευκός Οίκος στηρίζει την κίνηση Νετανιάχου.

 

Vouli TV