Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς Δήμαρχο ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας – Τίθεται σε αργία από την 1η μέρα ο Χ. Ζανέττος

Published

on

Αναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας Α. Κουμής – Ποιες είναι οι άλλες δυο επιλογές

Βάσει του νέου Νόμου ενόσω οποιοσδήποτε Τοπικός Άρχοντας βρίσκεται υπό διερεύνηση ή ενώπιον Δικαστηρίου τίθεται σε αργία

Για άλλη μια φορά σοβαρά εκτεθειμένο μένει το Κομματικό σύστημα, αφού πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εκλογές που σηματοδοτούν και την έναρξη μιας νέας εποχής με την μεταρρύθμιση και τους νέους Δήμους να τίθενται σε ισχύ), ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας θα παραμείνει χωρίς τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο, Χρήστο ΖανέττοΟ νέος Δήμαρχος υποχρεωτικά πρέπει να τεθεί σε αργία λόγω της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του, η οποία αρχίζει την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενώπιον του κακουργοδικείου Αμμοχώστου. Αυτό προνοεί ο νέος Νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2024 (από την ημέρα ανάληψης δηλαδή των καθηκόντων των νέων τοπικών Αρχόντων).

Οι κατηγορίες

Πιο συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος, Χρήστος Ζανέττοςκατηγορείται, μεταξύ άλλων για πλαστογραφία και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αφού εταιρεία (ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου), στην οποία ο κ. Ζανέττος ήταν μέτοχος και διευθυντής, έλαβε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα χορηγία ύψους €765,000 χωρίς ωστόσο να πληροί τα κριτήρια. Την υπόθεση κατήγγειλε ο Εσωτερικός Ελεγκτής του ΚΟΤ καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα για πιθανά ποινικά αδικήματα, αφού ο κ. Ζανέττος φέρεται να πλαστογράφησε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ώστε αυτή να δικαιούται την χορηγία. Μετά από σχετική έρευνα της Αστυνομίας, η υπόθεση καταχωρήθηκε και ο κ. Ζανέττος παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργοδικείου Αμμοχώστου. Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή εξ ου και παραπέμπεται απευθείας στο Κακουργοδικείο. Η πρώτη εμφάνιση για την δίκη καθορίστηκε στις 13 Ιουνίουδηλαδή αύριο Πέμπτη. Ο ίδιος ο κ. Ζανέττος αρνείται τις κατηγορίες και όπως δήλωσε, πρόθεση του είναι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία το συντομότερο ώστε να μην κατηγορείται άδικα.

Τι λέει ο νέος Νόμος

Βάσει όμως του νέου Νόμου (Ο περί Δήμων Νόμος του 2022 (52(I)/2022)), ο οποίος τίθεται σε ισχύ 1 Ιουλίου 2024 –ημέρα ανάληψης και των καθηκόντων των νέων Τοπικών Αρχόντων-, το άρθρο 113 με τίτλο Αργία αιρετών μελών συμβουλίου αναφέρει:

113.-(1) Δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα που καθορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 18 ή αδίκημα που καθορίζεται ως κακούργημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ο οποίος επιφέρει, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και άνω, τελεί αυτοδικαίως σε αργία από την ημέρα δημοσίευσης σχετικής γνωστοποίησης του Υπουργού:

Νοείται ότι, δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος που τελεί σε αργία δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), λαμβάνει το ένα τρίτο της καθοριζόμενης αντιμισθίας για όλη τη διάρκεια της ισχύος της.

(2) Η αργία που καθορίζεται στο εδάφιο (1) τερματίζεται με τη λήξη της έρευνας ή την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης και την απαλλαγή, αθώωση ή καταδίκη του δημάρχου, αντιδημάρχου ή συμβούλου, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα ή έχει καταχωρισθεί ποινική υπόθεση και προς τούτο δημοσιεύεται σχετική γνωστοποίηση από τον Υπουργό αναφορικά με τον τερματισμό της αργίας:

Νοείται ότι, σε περίπτωση που δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος απαλλαγεί ή/και αθωωθεί από ποινικό δικαστήριο, ή τερματιστεί η έρευνα εναντίον του, χωρίς να θεμελιώνεται κατηγορία, επιστρέφει στα καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του και δικαιούται πλήρη ανάκτηση της αντιμισθίας που του είχε αφαιρεθεί.

(3) Σε περίπτωση καταδίκης δημάρχου, αντιδημάρχου ή συμβούλου για τα καθοριζόμενα στο εδάφιο (1) αδικήματα, αυτός δεν δικαιούται ανάκτηση της αποκοπείσας αντιμισθίας, εκπίπτει αυτοδικαίως από τη θέση του και αυτή λογίζεται ως κενωθείσα για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και προς τούτο ο Υπουργός εκδίδει σχετική γνωστοποίηση.

Όλα στον αέρα στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας

Βάσει και των πιο πάνω, τα πράγματα στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας μένουν στον αέρα, αφού το νέο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους Αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο, δεν θα μπορούν να συνεδριάσουν ούτε και μια φορά για να καταρτιστούν σε Σώμα, να διαχωρίσουν αρμοδιότητες και γενικά να βάλουν μπρος τις μηχανές.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να τεθεί σε αργία από την πρώτη μέρα κιόλας ανάληψης των καθηκόντων του και τα καθήκοντα του Δημάρχου πλέον θα πρέπει να ασκούνται από το πρόσωπο που θα τον αναπληροί.

Αναλαμβάνει ο Αντώνης Κουμής;

Ο ίδιος Νόμος δεν αναφέρει ποιος αναπληροί τον Δήμαρχο σε περίπτωση αργίας, αλλά βάσει του ίδιου Νόμου σε άλλες περιπτώσεις (πχ στην περίπτωση Κένωση θέσεων δημάρχου, αντιδημάρχου και συμβούλων – άρθρο 38), τον Δήμαρχο αναπληροί ο Αντιδήμαρχος με τους περισσότερους εκλογείς, τουτέστιν στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν ισχύσει αυτό, τότε τα καθήκοντα Δημάρχου να αναλάβει ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας, ο Αντώνης Κουμής, μιας και η Σωτήρα έχει τους περισσότερους εκλογείς (4.159) στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα, το οποίο αποτελείται από Αγία Νάπα, Σωτήρα, Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα.

Ποιες είναι οι τρεις επιλογές

Όπως προχωρούν τα πράγματα, οι επιλογές δεν είναι πολλές, παρά μόνο τρεις:

1/ Τα πράματα παραμένουν ως έχουν, αλλά ο νέος Δήμος αρχίζει την λειτουργία του ακέφαλος και χωρίς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο του, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του νέου Δήμου, μέχρι και να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

2/ Ο Χ. Ζανέττος παραιτείται από την θέση του και προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές για την θέση του Δημάρχου, όπως προνοεί ο Νόμος. Ωστόσο κάτι τέτοιο ενδεχομένως να ερμηνευτεί και ως ‘θέση ενοχής’ από τον κ. Ζανέττο, ο οποίος όπως γράψαμε και πιο πάνω δηλώνει πως η δικαστική διαδικασία θα τον δικαιώσει και στόχος του είναι η ολοκλήρωσή της όσο το δυνατό πιο σύντομα.

3/ Η Βουλή αλλάζει την Νομοθεσία και αφαιρεί την πρόνοια ότι κάποιος τοπικός άρχοντας τίθεται σε αργία μόλις γίνει καταγγελία και αρχίσει να εξετάζεται υπόθεση εναντίον του.

Πολιτικά εκτεθειμένος ο ΔΗΣΥ λένε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

Την περίπτωση Χ. Ζανέττου ανέδειξαν προεκλογικά τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ αλλά στην Πινδάρου, η οποία στήριξε και την υποψηφιότητα του Χ. Ζανέττου, δεν θέλησαν να ακούσουν, κάτι που την αφήνει πολιτικά εκτεθειμένη, όπως σημειώνουν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ εξέδωσαν και γραπτές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά στην ‘ομίχλη’ της προεκλογικής χάθηκαν από την δημόσια σφαίρα και συζήτηση. Η OffsiteNews δημοσίευσε τότε τις ανακοινώσεις των δυο κομμάτων, υπό τον τίτλο «ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ: Σοβαρά πολιτικά και ηθικά ζητήματα για Δήμαρχο Αγίας Νάπας».

Πηγή: Offsite

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ4 hours ago

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 02/04 στις 9μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20265 hours ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 hours ago

Ανησυχία για «δραματική κατάσταση» στο Λίβανο εκφράζουν ΥΠΕΞ 17 ευρωπαϊκών κρατών περιλαμβανομένης της Κύπρου

ΕΚΠΟΜΠΕΣ8 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά – Anka Moraru, Πέμπτη 02/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ10 hours ago

Βουλή: Πέρασε η μείωση φόρου στα καύσιμα – Έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας

Off the Record14 hours ago

Αποποιηθείτε των πολλαπλών συντάξεων για να δείξετε φιλοτιμία- πατριωτισμό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ14 hours ago

Τραμπ για την επιχείρηση «Epic Fury»: «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά»

Off the Record3 days ago

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδίδουν εύσημα για την επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Off the Record3 days ago

Ο εξαρτώμενος Οργανισμός Νεολαίας και τα παράγωγα του

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 days ago

THE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia