Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς Δήμαρχο ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας – Τίθεται σε αργία από την 1η μέρα ο Χ. Ζανέττος

Published

on

Αναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας Α. Κουμής – Ποιες είναι οι άλλες δυο επιλογές

Βάσει του νέου Νόμου ενόσω οποιοσδήποτε Τοπικός Άρχοντας βρίσκεται υπό διερεύνηση ή ενώπιον Δικαστηρίου τίθεται σε αργία

Για άλλη μια φορά σοβαρά εκτεθειμένο μένει το Κομματικό σύστημα, αφού πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εκλογές που σηματοδοτούν και την έναρξη μιας νέας εποχής με την μεταρρύθμιση και τους νέους Δήμους να τίθενται σε ισχύ), ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας θα παραμείνει χωρίς τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο, Χρήστο ΖανέττοΟ νέος Δήμαρχος υποχρεωτικά πρέπει να τεθεί σε αργία λόγω της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του, η οποία αρχίζει την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενώπιον του κακουργοδικείου Αμμοχώστου. Αυτό προνοεί ο νέος Νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2024 (από την ημέρα ανάληψης δηλαδή των καθηκόντων των νέων τοπικών Αρχόντων).

Οι κατηγορίες

Πιο συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος, Χρήστος Ζανέττοςκατηγορείται, μεταξύ άλλων για πλαστογραφία και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αφού εταιρεία (ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου), στην οποία ο κ. Ζανέττος ήταν μέτοχος και διευθυντής, έλαβε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα χορηγία ύψους €765,000 χωρίς ωστόσο να πληροί τα κριτήρια. Την υπόθεση κατήγγειλε ο Εσωτερικός Ελεγκτής του ΚΟΤ καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα για πιθανά ποινικά αδικήματα, αφού ο κ. Ζανέττος φέρεται να πλαστογράφησε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ώστε αυτή να δικαιούται την χορηγία. Μετά από σχετική έρευνα της Αστυνομίας, η υπόθεση καταχωρήθηκε και ο κ. Ζανέττος παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργοδικείου Αμμοχώστου. Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή εξ ου και παραπέμπεται απευθείας στο Κακουργοδικείο. Η πρώτη εμφάνιση για την δίκη καθορίστηκε στις 13 Ιουνίουδηλαδή αύριο Πέμπτη. Ο ίδιος ο κ. Ζανέττος αρνείται τις κατηγορίες και όπως δήλωσε, πρόθεση του είναι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία το συντομότερο ώστε να μην κατηγορείται άδικα.

Τι λέει ο νέος Νόμος

Βάσει όμως του νέου Νόμου (Ο περί Δήμων Νόμος του 2022 (52(I)/2022)), ο οποίος τίθεται σε ισχύ 1 Ιουλίου 2024 –ημέρα ανάληψης και των καθηκόντων των νέων Τοπικών Αρχόντων-, το άρθρο 113 με τίτλο Αργία αιρετών μελών συμβουλίου αναφέρει:

113.-(1) Δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα που καθορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου (δ) του εδαφίου (1) του άρθρου 18 ή αδίκημα που καθορίζεται ως κακούργημα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ο οποίος επιφέρει, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών και άνω, τελεί αυτοδικαίως σε αργία από την ημέρα δημοσίευσης σχετικής γνωστοποίησης του Υπουργού:

Νοείται ότι, δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος που τελεί σε αργία δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), λαμβάνει το ένα τρίτο της καθοριζόμενης αντιμισθίας για όλη τη διάρκεια της ισχύος της.

(2) Η αργία που καθορίζεται στο εδάφιο (1) τερματίζεται με τη λήξη της έρευνας ή την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης και την απαλλαγή, αθώωση ή καταδίκη του δημάρχου, αντιδημάρχου ή συμβούλου, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα ή έχει καταχωρισθεί ποινική υπόθεση και προς τούτο δημοσιεύεται σχετική γνωστοποίηση από τον Υπουργό αναφορικά με τον τερματισμό της αργίας:

Νοείται ότι, σε περίπτωση που δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή σύμβουλος απαλλαγεί ή/και αθωωθεί από ποινικό δικαστήριο, ή τερματιστεί η έρευνα εναντίον του, χωρίς να θεμελιώνεται κατηγορία, επιστρέφει στα καθήκοντά του για το υπόλοιπο της θητείας του και δικαιούται πλήρη ανάκτηση της αντιμισθίας που του είχε αφαιρεθεί.

(3) Σε περίπτωση καταδίκης δημάρχου, αντιδημάρχου ή συμβούλου για τα καθοριζόμενα στο εδάφιο (1) αδικήματα, αυτός δεν δικαιούται ανάκτηση της αποκοπείσας αντιμισθίας, εκπίπτει αυτοδικαίως από τη θέση του και αυτή λογίζεται ως κενωθείσα για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και προς τούτο ο Υπουργός εκδίδει σχετική γνωστοποίηση.

Όλα στον αέρα στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας

Βάσει και των πιο πάνω, τα πράγματα στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας μένουν στον αέρα, αφού το νέο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους Αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο, δεν θα μπορούν να συνεδριάσουν ούτε και μια φορά για να καταρτιστούν σε Σώμα, να διαχωρίσουν αρμοδιότητες και γενικά να βάλουν μπρος τις μηχανές.

Ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να τεθεί σε αργία από την πρώτη μέρα κιόλας ανάληψης των καθηκόντων του και τα καθήκοντα του Δημάρχου πλέον θα πρέπει να ασκούνται από το πρόσωπο που θα τον αναπληροί.

Αναλαμβάνει ο Αντώνης Κουμής;

Ο ίδιος Νόμος δεν αναφέρει ποιος αναπληροί τον Δήμαρχο σε περίπτωση αργίας, αλλά βάσει του ίδιου Νόμου σε άλλες περιπτώσεις (πχ στην περίπτωση Κένωση θέσεων δημάρχου, αντιδημάρχου και συμβούλων – άρθρο 38), τον Δήμαρχο αναπληροί ο Αντιδήμαρχος με τους περισσότερους εκλογείς, τουτέστιν στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν ισχύσει αυτό, τότε τα καθήκοντα Δημάρχου να αναλάβει ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας, ο Αντώνης Κουμής, μιας και η Σωτήρα έχει τους περισσότερους εκλογείς (4.159) στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα, το οποίο αποτελείται από Αγία Νάπα, Σωτήρα, Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα.

Ποιες είναι οι τρεις επιλογές

Όπως προχωρούν τα πράγματα, οι επιλογές δεν είναι πολλές, παρά μόνο τρεις:

1/ Τα πράματα παραμένουν ως έχουν, αλλά ο νέος Δήμος αρχίζει την λειτουργία του ακέφαλος και χωρίς τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο του, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του νέου Δήμου, μέχρι και να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

2/ Ο Χ. Ζανέττος παραιτείται από την θέση του και προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές για την θέση του Δημάρχου, όπως προνοεί ο Νόμος. Ωστόσο κάτι τέτοιο ενδεχομένως να ερμηνευτεί και ως ‘θέση ενοχής’ από τον κ. Ζανέττο, ο οποίος όπως γράψαμε και πιο πάνω δηλώνει πως η δικαστική διαδικασία θα τον δικαιώσει και στόχος του είναι η ολοκλήρωσή της όσο το δυνατό πιο σύντομα.

3/ Η Βουλή αλλάζει την Νομοθεσία και αφαιρεί την πρόνοια ότι κάποιος τοπικός άρχοντας τίθεται σε αργία μόλις γίνει καταγγελία και αρχίσει να εξετάζεται υπόθεση εναντίον του.

Πολιτικά εκτεθειμένος ο ΔΗΣΥ λένε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

Την περίπτωση Χ. Ζανέττου ανέδειξαν προεκλογικά τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ αλλά στην Πινδάρου, η οποία στήριξε και την υποψηφιότητα του Χ. Ζανέττου, δεν θέλησαν να ακούσουν, κάτι που την αφήνει πολιτικά εκτεθειμένη, όπως σημειώνουν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΑΚΕΛ εξέδωσαν και γραπτές ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά στην ‘ομίχλη’ της προεκλογικής χάθηκαν από την δημόσια σφαίρα και συζήτηση. Η OffsiteNews δημοσίευσε τότε τις ανακοινώσεις των δυο κομμάτων, υπό τον τίτλο «ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ: Σοβαρά πολιτικά και ηθικά ζητήματα για Δήμαρχο Αγίας Νάπας».

Πηγή: Offsite

LIVE

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

Avatar photo

Published

on

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.

Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ

Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο

Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.

⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ

📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

 

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.

Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.

Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ

Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.

👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.

⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ

📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES202615 hours ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

LIVE16 hours ago

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

Off the Record18 hours ago

Εντεινόμενη αντιπαράθεση για την υπόθεση Δρουσιώτη – Ερωτήματα για εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη διεθνή συνδρομή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ18 hours ago

Η Κίνα προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα λάβει αντίμετρα σε περίπτωση προώθησης του «Made in Europe»

Off the Record19 hours ago

Το κόκκινο νυφικό και η στήριξη του ΑΚΕΛ

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Επομένη μέρα για τις Εκποιήσεις | Κυριακή 26/04 στις 6μμ

EKLOGES20264 days ago

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Σάββατο 25/04 στις 7μμ

EKLOGES20264 days ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

Off the Record4 days ago

Τα περδίκια του σκοπευτή Φούλη που δεν ανησυχεί για παρασπονδία του Πρίγκιπα με τον Άντρο…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 days ago

Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή – Συγκινημένη η Αννίτα Δημητρίου στην αποχαιρετιστήρια ομιλία

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia