Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΥΓΕΙΑΣ

Avatar photo

Published

on

Επαληθεύθηκαν τα προβλήματα που συζητούσαν το τελευταίο διάστημα μέλη της ΠΟΕΔ για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς ο συνωστισμός και η απόσταση μεταξύ των μαθητών και η δυσκολία στο να διδάξεις με την χρήση της μάσκας ήταν πρωτοφανές στο άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με την οργάνωση.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων) , ανέφερε πως τα προβλήματα που συζητούσαν και ζητούσαν από το Υπουργείο Παιδείας διαφάνηκαν από το πρωί της Δευτέρας 14/09.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χάρης Χαραλάμπους, αλλά όπως καταδεικνύουν και οι εικόνες, επικρατούσε συνωστισμός μεταξύ των μαθητών την ώρα της έλευσης τους στα σχολεία, ενώ οι αποστάσεις του ενός μέτρου δεν τηρήθηκαν από όλους.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκε και το πρόβλημα της διδασκαλίας με την χρήση της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς καθώς αυτό καθιστά δύσκολο τόσο την κατανόηση, όσο και την συγκέντρωση των παιδιών την ώρα του μαθήματος.

Για το θέμα τον μονών θρανίων ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε στο ThemaOnline πως και ο ίδιος ακούει πως έχουν παραγγελθεί, ωστόσο δεν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα καταφθάσουν.

Την ίδια ώρα μας ενημέρωσε πως πληροφορήθηκε για 100 μόνα θρανία σε σχολεία της Λεμεσού τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σήμερα.

Επίσης ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως υπήρξε μεγάλη δυσκολία την ώρα του διαλλείματος, καθώς οι μαθητές έχασαν αρκετό χρόνο σε χώρους όπως βρύσες, κυλικείο, τουαλέτες. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια τήρησης των πρωτοκόλλων, η οποία απαιτεί περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να πάει χαμένος ο χρόνος του διαλλείματος.

Μια λύση η οποία δεν αξιοποιήθηκε σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους είναι η χρήση των εργαστηρίων μουσικής, τεχνολογίας κ.α – καθώς δεν θα αξιοποιηθούν για τα συγκεκριμένα μαθήματα – αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν σαν αίθουσες διδασκαλίας και να μειώσουν μαθητές από άλλες αίθουσες, πράγμα που το Υπουργείο δεν έπραξε.

Τέλος ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε για ακόμη μια φορά τις δυσκολίες και τα προβλήματα τονίζοντας πως το Υπουργείο πρέπει να βρει λύσεις.

Άρθρα Χάρη Θεραπή

Πώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»

Avatar photo

Published

on

*του Χάρη Θεραπή

Όταν το μοντάζ προηγείται της αλήθειας   
Στην εποχή των social media, ένα πολιτικό σκάνδαλο δεν χρειάζεται πλέον αποδείξεις. Χρειάζεται αφήγημα, σωστό timing και εικόνα. Ένα καλά μονταρισμένο βίντεο μπορεί να προηγηθεί της έρευνας, να επιβάλει ερμηνεία και να αναγκάσει θεσμούς, κόμματα και μέσα ενημέρωσης να αντιδράσουν σε κάτι που παρουσιάζεται ως «ντοκουμέντο», πριν ακόμη ελεγχθεί.

Η πρόσφατη κυκλοφορία βίντεο από τον λογαριασμό Emily Thompson είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κατασκευάζεται ένα πολιτικό viral σκάνδαλο βήμα-βήμα.

Από ποιον ξεκινά
Το σκάνδαλο δεν ξεκινά από οργανωμένο δημοσιογραφικό οργανισμό, αλλά από λογαριασμό χαμηλού θεσμικού κόστους. Έναν προσωπικό ή ημι-ανώνυμο λογαριασμό, χωρίς δεσμεύσεις δεοντολογίας, χωρίς νομική ευθύνη, χωρίς υποχρέωση επαλήθευσης.
Η αξιοπιστία δεν χτίζεται στο κύρος, αλλά στην αιφνιδιαστική «αποκάλυψη».

Η δύναμη της φόρμας
Το βίντεο υιοθετεί τη μορφή μικρού ντοκιμαντέρ: αφήγηση, δραματική μουσική, τίτλους έντασης, αποσπάσματα δηλώσεων. Η φόρμα λειτουργεί υποσυνείδητα ως εγγύηση εγκυρότητας.

  • Απουσιάζουν όμως τα βασικά στοιχεία της έρευνας:
    πλήρες, αμοντάριστο πρωτογενές υλικό,
  • σαφής χρονολόγηση,

  • τεκμηρίωση με έγγραφα ή δεδομένα,

  • ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

Η εικόνα πείθει εκεί όπου τα στοιχεία λείπουν.

Το μοντάζ ως εργαλείο πειθούς
Κεντρικός μηχανισμός είναι η αποσπασματική χρήση δηλώσεων. Φράσεις κόβονται, αφαιρούνται από το πλαίσιο και επανατοποθετούνται σε νέα αφήγηση που οδηγεί τον θεατή σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Δεν αποδεικνύεται παρανομία. Δεν παρουσιάζεται έλεγχος.
Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι «κάτι σοβαρό έχει συμβεί». Η αμφιβολία μετατρέπεται σε ενοχή χωρίς ενδιάμεσα στάδια.

Από τα ερωτήματα στα συμπεράσματα
Η τεχνική είναι γνώριμη: το υλικό ξεκινά θέτοντας «ερωτήματα» και καταλήγει να υποβάλλει απαντήσεις. Ο θεατής δεν καλείται να κρίνει· καθοδηγείται να συμφωνήσει. Το πλήρες υλικό δεν δημοσιοποιείται ποτέ. Δεν υπάρχει timeline, δεν υπάρχουν timestamps, δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσης. Η απουσία αυτή δεν είναι τυχαία: το πρωτογενές υλικό είναι εχθρός του αφηγήματος.

Το timing και η διάχυση
Τίποτα δεν ανεβαίνει τυχαία. Το πολιτικό viral επιλέγει περίοδο έντασης, θεσμικής ευαισθησίας ή προεκλογικού κλίματος. Δεν απευθύνεται πρώτα σε θεσμούς ή ανεξάρτητες αρχές, αλλά απευθείας στο κοινό.
Η κοινή γνώμη μετατρέπεται σε δικαστήριο χωρίς φάκελο.
Μόλις ξεκινήσει η αναπαραγωγή, πολιτικές αντιδράσεις και δημοσιογραφικές αναφορές —ακόμη και με επιφυλάξεις— λειτουργούν ως μηχανισμός νομιμοποίησης του αφηγήματος.

Όταν η ζημιά προηγείται της αλήθειας

Ακόμη κι αν το υλικό αμφισβητηθεί ή αποδομηθεί εκ των υστέρων, το αποτύπωμα έχει ήδη μείνει. Το πολιτικό viral σκάνδαλο δεν χρειάζεται να είναι αληθινό. Χρειάζεται να προλάβει την αλήθεια.

Το πραγματικό διακύβευμα

Το πρόβλημα δεν είναι ένα βίντεο. Είναι το μοντέλο. Όταν το μοντάζ υποκαθιστά την έρευνα και το viral αντικαθιστά τη θεσμική διαδικασία, η πολιτική συζήτηση μετατρέπεται σε πεδίο εντυπώσεων.
Και τότε, το σκάνδαλο δεν είναι αυτό που καταγγέλλεται.
Είναι ο τρόπος που μαθαίνουμε να το πιστεύουμε.

*Διευθυντής του Vouli.TV

Continue Reading

LIVE

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 08/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
🔹 Τάσο Γιασεμίδη, Οικονομολόγο, Μέλος Δ.Σ. KPMG

Μια συζήτηση ουσίας, χωρίς ωραιοποιήσεις, για την οικονομία και την πολιτική όπως επηρεάζουν τον πολίτη.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Από την ευημερία των αριθμών στην ευημερία των πολιτών
• Το άρθρο και οι βασικές του προεκτάσεις
• Εκποιήσεις: οι παρεμβάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων
• Παιδεία και δημόσιες δαπάνες: 33% του προϋπολογισμού – κόστος ή επένδυση;

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Τεκμηριωμένη ανάλυση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

Πέμπτη 08/01 στις 9μμ
📺Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 14 | 08/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους, πρώην δήμαρχος Στροβόλου, έρχεται «Σε Πρώτο Πρόσωπο» σε μια εκτενή και ειλικρινή συζήτηση, απαντώντας χωρίς περιστροφές σε όλα όσα τον αφορούν πολιτικά και προσωπικά.

Συζητάμε:

🏛️ Το σκάνδαλο στον Δήμο Στροβόλου
Ο ίδιος μιλά για σκευωρία και οργανωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι ουδέποτε καταχράστηκε δημόσιο χρήμα.

🗳️ Υποψηφιότητα με το ΕΛΑΜ
Εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει το ΕΛΑΜ, δηλώνοντας πως αυτή τη στιγμή το θεωρεί το μοναδικό εθνικό και πατριωτικό κόμμα.

🏗️ Το έργο του στον Δήμο
Κάνει αναλυτική αναφορά στο έργο που άφησε πίσω του στον Στρόβολο, αλλά και στους λόγους που δεν επανεκλέγηκε για δεύτερη θητεία.

🤝 Σχέση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Τοποθετείται για τη σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απαντά στα σενάρια περί υπουργοποίησής του.

📖 Το βιβλίο «Καθαρά και Γαλάνα»
Παρουσιάζει το βιβλίο που έγραψε, εξηγώντας πως μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει ποιος πραγματικά είναι ο Ανδρέας Χαραλάμπους.

Η εκπομπή «Σε Πρώτο Πρόσωπο» συνεχίζει να φιλοξενεί πρόσωπα με άποψη και ξεκάθαρο λόγο, χωρίς φίλτρα.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Πέμπτη 08/01/26 στις 7μμ
📺 Σε Πρώτο Πρόσωπο — η πραγματικότητα από πρώτο χέρι

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia