Καλεσμένος της εκπομπής Εξ Αφορμής ο κ. Μιχάλης Γιωργάλας συζητά για την πρωτοβουλία του κόμματος Αλληλεγγύη για τη συγκέντρωση βοήθειας για την Αρμενία.

Πριν 2 χρόνια είχαμε μεταβεί στο Αρτσάκχ με την Ελένη Θεοχάρους το Φθινόπωρο του 2018 γιατί είχε κληθεί για να τιμηθεί από το λαό του Αρτσάκχ και αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη της πρωτεύουσας και επίτιμο πολίτη.

«Πριν 2 χρόνια είχαμε μεταβεί στο Αρτσάκχ με την Ελένη Θεοχάρους το Φθινόπωρο του 2018 γιατί είχε κληθεί για να τιμηθεί από το λαό του Αρτσάκχ και αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη της πρωτεύουσας και επίτιμο πολίτη. Έτσι είδαμε από κοντά αυτό τον απομονωμένο λαό της Αρμενίας ταξιδεύοντας 9 ώρες με το αυτοκίνητο μέσα από τον Καύκασο. Απελευθερώθηκαν το 1992 προς 1993 και η Ελένη με τους γιατρούς του κόσμου ήταν εκεί για να περιθάλπει τραυματίες στο μέτωπο του πολέμου μέσα σε πρωτόγονες συνθήκες. Τότε είχε πρωταγωνιστήσει ως εθελόντρια και για αυτό είχε τιμηθεί. Δυστυχώς 28 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Δημοκρατία του Αρτσάκχ είναι με 150000 πολίτες στην αγκαλιά των Αζέρων. Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονται είναι ότι οι Αζέροι βρίσκονται στο Σούσι που απέχει 15χλμ από την πρωτεύουσα και αν καταλάβουν την Σούσι τότε θα μετακινηθούν και προς την πρωτεύουσα εύκολα και τότε όλα θα έχουν τελειώσει.»

Οι Αρμένιοι μάχονται με σίγουρα όχι τα μέσα των Αζέρων και πληροφορίες λένε ότι έχει σκοτωθεί και ο Υπ. Άμυνας με επίθεση από drone, ανέφερε σε σχόλιό του ο Χάρης Θεραπής, ρωτώντας στη συνέχεια τον κ. Γιωργάλα ως άνθρωπος που τα έχει ζήσει από κοντά να μεταφέρει τη δική του εμπειρία. «Με είχε εντυπωσιάσει η φιλοπατρία αυτού του πληθυσμού του πραγματικά αποκλεισμένου στην Αρμενία, πέραν της απόστασης που έπρεπε να ταξιδεύουν 9 ώρες για να φτάσουν στον πολιτισμό. Φαινόταν στο βλέμμα τους πόσο αγαπούσαν την πατρίδα τους και φαίνεται και από το ότι ένα μήνα μετά αντιστέκονται στα μέσα που διαθέτουν οι Αζέροι. Εκεί που γίνονταν οι μάχες κατέβαιναν Αρμένιοι από όλα τα μέρη του κόσμου. Έχοντας αντιπάλους τους Τζιχαντιστές που είχε μεταφέρει η Τουρκία. Πρόκειται για ένα βρώμικο Τζιχάντ που εξελίσσεται με έναν απάνθρωπο τρόπο.»
Στη συνέχεια ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των Αρμενίων δείχνει τις διαθέσεις της γενικότερα «Εκεί παίζεται η αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης όπου μία χούφτα μαχητές πολεμούν έναν ολόκληρο στρατό από Τούρκους και Αζέρους και αυτό πρέπει να βγει προς τα έξω γιατί τους έχουν αφήσει όλοι και ούτε ο ΟΗΕ ούτε η Ευρώπη ενδιαφέρονται. Συντελείται μία γενοκτονία στην καρδιά του Καυκάσου. Είμαστε μέρος του σχεδιασμού που εξελίσσεται δυστυχώς στην περιοχή του Καυκάσου από την Τουρκία. Εύχομαι μετά από την Αρμενία, να μην ακολουθήσει η Κύπρος.»

Εκεί, στην Αρμενία, παίζεται η αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης όπου μία χούφτα μαχητές πολεμούν έναν ολόκληρο στρατό από Τούρκους και Αζέρους

Δήλωσε ιδιαίτερα σίγουρος ότι δεν θα καταφέρουν οι Αζέροι όσο και αν τους βοηθήσει η Τουρκία να κατακτήσουν την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ γιατί αντιστέκεται η Αρμενική ψυχή. «Και το 1992 αυτή η λεβέντικη αρμένικη ψυχή κατάφερε να απελευθερώσει αυτά τα εδάφη. Αν η Τουρκία τα καταφέρει θα κάνει θεαματική αλλαγή συμπεριφοράς γιατί δεν τα έχει καταφέρει ούτε στη Συρία ουτε πουθενά αλλού.»
Αναφορικά με τη δημοσιογραφική διάσκεψη, την οποία κάλεσε το κόμμα της Αλληλεγγύης και η Ελένη Θεοχάρους, κατά την οποία ρωτήθηκε κατά πόσον θα ταξιδέψει και απάντησε: «Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε εκεί που πρέπει την ώρα που πρέπει» ρωτήθηκε ο κ. Γιωργάλας τί ακριβώς εννοούσε με αυτό;
«Η Ελένη απέδειξε ότι τολμά και βρίσκεται πράγματι την κατάλληλη ώρα εκεί που πρέπει όπως πρέπει για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από πολέμους. Η Ομάδα Φιλίας Κύπρου – Αρτσάκχ έδωσε συνέντευξη τύπου. Παρόντες ήταν Περδίκης και Κωστής Ευσταθίου και ανακοινώσαμε την πρόθεση της Ομάδας Φιλίας με τη συνεργασία και άλλων ενδιαφερομένων φορέων ακόμη και από τους Αρμένιους της Κύπρου, την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε για την πραγματοποίηση Παγκύπριου Εράνου για να αγοραστεί ιατρικό υλικό και εξοπλισμός προκειμένου να σταλεί γιατί τα θύματα από τις επιθέσεις είναι πάρα πολλά, πολίτες και στρατιώτες. Ξεκινάμε από σήμερα έναν έρανο που θα γίνει στα πλαίσια της νομοθεσίας μέσω συγκεκριμένων τραπεζών, οι λογαριασμοί των οποίων θα ανακοινωθούν.»

Η Ελένη απέδειξε ότι τολμά και βρίσκεται πράγματι την κατάλληλη ώρα εκεί που πρέπει όπως πρέπει για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από πολέμους

Στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή γιατί δε στηρίζει ολόκληρη η βουλή ένα τέτοιο θέμα, ο κ. Γιωργάλας απάντησε: «Υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα πολύ σοβαρό. Το Αρτσάκχ είναι ανεξάρτητο κράτος το οποίο δεν αναγνώρισε σχεδόν κανένας. Το κράτος που προέκυψε από την απελευθερωτική προσπάθεια από τους Αζέρους δεν το αναγνώρισε κανείς. Απελευθερώθηκε και ο λαός του αποφάσισε να αυτονομηθεί και να δημιουργήσει το δικό του κράτος. Στο Αρτσάκχ γίνεται πόλεμος που αποτελεί εισβολή των Αζέρων στο έδαφος του Αρτσάκχ»
Σχετικά με το με ποιους άλλους πρακτικούς τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε, ο κ. Γιωργάλλας επέμεινε στην συγκέντρωση ιατρικού εξοπλισμού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, δεδομένου ότι η Αζέρικη επίθεση επικεντρώθηκε στην καταστροφή υποδομών, όπου έχουν καταστραφεί τα 4 βασικά νοσοκομεία, που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος στην περίθαλψη των τραυματιών από το μέτωπο.
Κλείνοντας την παρουσία του στο Εξ Αφορμής, ο κ. Γιωργάλας ρωτήθηκε για τον τρόπου που το κόμμα του αντιμετωπίζει το θέμα του Κυπριακού.
«Περάσαμε μέσα από Συμπληγάδες όλα αυτά τα 46 χρόνια αλλά είμαι σίγουρος ότι μεγάλη μερίδα Κυπριακού ελληνισμού αντιλαμβάνεται ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και πρόβλημα της προσπάθειας της Τουρκίας να εδραιωθεί στα Κατεχόμενα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για να κατακτήσει ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό το αντιλαμβάνονται πολλοί. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να αρκεστούμε στα πολιτικά ψίχουλα που μας πετά η Τουρκία με επιδεικτικό τρόπο και να συμβιβαστούμε σε λύσεις που δεν θα λειτουργήσουν αποδεδειγμένα ελπίζοντας ότι η Τουρκία θα φερθεί κάποτε με συμπόνοια στον Κυπριακό ελληνισμό. Βλέπουμε ότι ο κ. Ερντογάν θα έρθει για πικνικ στην ξανθιά αμμουδιά της Αμμοχώστου να τη μαγαρίσει για να κάνει επίδειξη δύναμης για να μας εκφοβίσει. Στο Αρτσάχ βλέπουμε τις πραγματικές διαθέσεις μίας Τουρκίας που είναι αποφασισμένη να κατακτήσει, να ριζώσει και να σπείρει ακόμη και εκεί που δεν την σπέρνουν. Είμαι σίγουρος ότι αρχίζει να αλλάζει η αντίληψη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την εγκληματική Τουρκία, η οποία δε θα διστάσει να αιματοκυλήσει την οποιαδήποτε περιοχή προκειμένου να πάρει τα ερίσματα που θεωρεί ότι είναι εφόδια για να υλοποιήσει τους στόχους της. Υλοποιεί το όνειρο της Γαλάζιας Πατρίδας, να ριζώσει σε όλες τις θάλασσες από τη Μεσόγειο μέχρι το Αιγαίο για να γίνει πιο μεγάλη από αυτό που είναι σήμερα και να κυριαρχήσει στο Μουσουλμανικό κόσμο»

Vouli TV