ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΤΟΠ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΛΕΓΚΤΗ :”ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟ!”
Στο όνομα της οικονομικής αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της Βουλής, το Σώμα επιχειρεί να απαλλαγεί από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, κάτι το οποίο θα αφήσει ανεξέλεγκτο το Κοινοβούλιο, όχι μόνο σε θέματα ταξιδιών (που ήταν το τελευταίο παράδειγμα), αλλά και σε άλλα επίπεδα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, για να υποδείξει ότι δεν μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να διενεργεί έλεγχο, επικαλείται το Σύνταγμα αλλά και σχετική νομοθεσία η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Από πλευράς του ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει, πως δεδομένου ότι δεν έχει τροποποιηθεί το άρθρο 116 του Συντάγματος που επιτρέπει στην Ελεγκτική Υπηρεσία να ελέγχει (και) τη Βουλή, ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί. Περαιτέρω παρατηρεί, πως τυχόν τροποποίηση του Συντάγματος (άρθρο 116) θα αντιστρατεύεται τις συστάσεις Γκρέκο.
Η προσπάθεια της Βουλής η οποία γνωστοποιήθηκε με επιστολή του διευθυντή του Σώματος (ενεργούσε εκ μέρους του προέδρου της Βουλής) προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επιφυλάξεις υπάρχουν και ανάμεσα σε κόμματα. Βουλευτές θεωρούν πως η αρνητική εικόνα που υπάρχει γενικά για την πολιτική και τους πολιτικούς θα ενισχυθεί αν σταλεί το μήνυμα ότι η Βουλή επιδιώκει να δρα ανεξέλεγκτα στη διάθεση κονδυλίων.
Όπως προκύπτει από επιστολή του γενικού διευθυντή της Βουλής προς τον Γενικό Ελεγκτή, το θέμα ξεκίνησε από επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή, (ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου) που αφορούσε τον διαχειριστικό και κανονιστικό έλεγχο της Βουλής. Ο Γενικός διευθυντής της Βουλής με επιστολή του ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2020, αφού αναφέρει ότι έχει σχετικές οδηγίες από τον πρόεδρο της Βουλής, οχυρώνεται πίσω από το Σύνταγμα, υποστηρίζοντας πως το Σώμα δεν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε που να έρχεται σε αντίθεση με αυτό.
Στην επιστολή του γενικού διευθυντή της Βουλής καταγράφονται και τα εξής:
«Με τον Περί της Ενδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2019 η Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποίησε το άρθρο 167 του Συντάγματος “για σκοπούς εμπέδωσης και… διασφάλισης της πλήρους οικονομικής αυτονομίας και συνακόλουθα της απαραίτητης ανεξαρτησίας που πρέπει να διέπει τη νομοθετική εξουσία κατά την επιτέλεση του έργου και της αποστολής της…”
Σύμφωνα με το τροποποιημένο άρθρο 167 του Συντάγματος “Ο προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων, συντασσόμενος υπό του Προέδρου της Βουλής συμφώνως των ευρύτερων δημοσιονομικών συνθηκών και τηρουμένων των εκάστοτε καθοριζόμενων από την Εκτελεστική Εξουσία ανωτάτων ορίων δαπανών, συνιστά διακριτό μέρος του προϋπολογισμού της Δημοκρατίας, υποβάλλεται στη Βουλή προς έγκρισιν αποφάσεως λαμβανομένης κατά τη συνήθη διαδικασία υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στη σύνταξή του, ακολούθως δε καταχωρίζεται αυτούσιος στον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας για το οικονομικό έτος στο οποίο ούτος αφορά και με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας καθίσταται κατά πάντα εκτελεστός.”
Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με το τροποποιημένο άρθρο 167, η Βουλή θα θεσπίσει νομοθεσία για την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της, με σκοπό τη διασφάλιση της πλήρους οικονομικής αυτονομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εν λόγω νομοθεσία αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Σώματος σύντομα».
Τέλος αναφέρεται, πως «υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων που προκύπτουν από άρθρο του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν δύναται να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι αντίθετες με τις πρόνοιες του Συντάγματος και θέτουν την οικονομική αυτονομία της Βουλής υπό αμφισβήτηση».
Διαφωνεί ο Γενικός Ελεγκτής
Ο Γενικός Ελεγκτής αντιδρώντας στην επιστολή του προέδρου της Βουλής, αφού αναφέρει πως όντως τροποποιήθηκε το άρθρο 167 του Συντάγματος και ότι προβλέπεται πως ο προϋπολογισμός της Βουλής συνιστά διακριτό μέρος του προϋπολογισμού της Δημοκρατίας και εγκρίνεται από τη Βουλή με τη συνήθη διαδικασία αλλά και ότι θα ψηφιστεί και σχετική νομοθεσία με σκοπό να διασφαλιστεί πλήρως η οικονομική αυτονομία της Βουλής, υποδεικνύει ότι:
-Από τα πιο πάνω είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να συνιστά μέρος του προϋπολογισμού της Δημοκρατίας, έστω και διακριτό μέρος αυτού.
-Το άρθρο 116 του Συντάγματος, η ισχύς του οποίου δεν περιορίστηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με επιφύλαξη ή άλλως πως, από τη ρηθείσα τροποποίηση του Συντάγματος, προβλέπει ότι:
«Ο Γενικός Ελεγκτής βοηθούμενος υπό του βοηθού Γενικού Ελεγκτού ελέγχει εν ονόματι της Δημοκρατίας πάσαν πληρωμήν ή είσπραξιν και πάντα λογαριασμόν χρηματικών διαθεσίμων ή λοιπού ενεργητικού ή αναληφθεισών υπό της Δημοκρατίας ή διά λογαριασμόν αυτής υποχρεώσεων, του οποίου η διαχείρισις γίνεται υπό της Δημοκρατίας ή εν ονόματι αυτής Θεωρών και ελέγχων συνάμα πάντα τοιούτον λογαριασμόν. Προς τον σκοπόν τούτον έχει το δικαίωμα της επιθεωρήσεως απάντων των σχετικών προς τοιούτους λογαριασμούς βιβλίων, αρχείων και καταστάσεων και των τόπων ένθα φυλάσσεται το περί ού ο λόγος ενεργητικόν».
Συνεπώς, συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής, ο νόμος που θα ετοιμαστεί σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 167, ως έχει τροποποιηθεί, δεν μπορεί να αποκλείει τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων από το πεδίο ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή, διαφορετικά θα συγκρούεται με το άρθρο 116 του Συντάγματος.
Και ο Γενικός Ελεγκτής καταλήγει: «Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω είναι προφανή και σαφή. Σημειώνουμε επίσης ότι, κατά την άποψή μας, τυχόν μελλοντική ρύθμιση (ενδεχομένως με νέα τροποποίηση του Συντάγματος, αν αυτή επιχειρηθεί) που θα καθιστούσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων δημοσιονομικά ανεξέλεγκτη, υπό την έννοια της μη διασφάλισης ανεξάρτητου ελέγχου, θα δημιουργούσε μείζον κενό, και θα συνιστούσε σοβαρή οπισθοδρόμηση, σε κατεύθυνση αντίθετη από τις συστάσεις ανεξάρτητων φορέων όπως η Ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).
Παρακαλώ ως εκ τούτου όπως ανταποκριθείτε στο αίτημά μας και διαβιβάσετε τα ζητηθέντα στοιχεία».
PHILENEWS |Βάσος Βασιλείου
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Παραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο Κίνημα Οικολόγων, καθώς ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Σωτήρης Χρήστου, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Ο κ. Χρήστου αναμένεται αύριο να παρουσιάσει νέο πολιτικό σχήμα, το οποίο θα συμμετάσχει στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί του προτίθενται να συνταχθούν και άλλα μέλη του κινήματος που έχουν επίσης αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.
Αυτούσια η ανακοίνωση της παραίτησης
Από την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών**
Με αίσθημα ευθύνης και βαθιά εκτίμηση προς όλους όσοι πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, ανακοινώνω την αποχώρηση μου από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.
Η απόφαση μου δεν αποτελεί ρήξη με το παρελθόν, αλλά συνέχεια μιας διαδρομής που εξελίσσεται και υπηρετεί τον ίδιο σκοπό από μια νέα θέση ευθύνης, ούτε υπαναχώρηση, αλλά μια φυσική συνέχεια μιας διαδρομής που ξεκίνησε πριν περίπου 30 χρόνια μέσα από την οικολογία, διαμορφώθηκε από τον ακτιβισμό και συνεχίζεται μέσα από τη δράση για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο.
Η διαχρονική μου πορεία ως αληθινός μάχιμος οικολόγος και περιβαλλοντιστής, στην πρώτη γραμμή, παραμένει σταθερή και αμετακίνητη. Η διαχρονική μου πορεία στη δημόσια και πολιτική δράση στηρίζεται σε ακλόνητες προσωπικές αρχές, αξίες και ιδανικά που δεν επιδέχονται εκπτώσεις ούτε συμβιβασμούς. Πάντα υπερασπίστηκα τα δικαιώματα του πολίτη, την ισονομία και την ισοτιμία, και στάθηκα αδιάλλακτος ενάντια σε κάθε μορφή διαφθοράς, αδικίας ή κατάχρησης εξουσίας, ανεξάρτητα από την πηγή της.
Οι αξίες αυτές παραμένουν το θεμέλιο της δράσης μου και της προσωπικής και πολιτικής μου συνείδησης, οδηγώντας κάθε απόφαση και κάθε βήμα μου προς το κοινό καλό.
Δεν διεκδικώ αλάθητο ούτε υπεροχή, είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς πολίτες που αγωνιούν, θυμώνουν, ελπίζουν και απαιτούν μια καλύτερη χώρα. Και όπως κάθε πολίτης, έτσι κι εγώ έχω χρέος να ακούω, να μαθαίνω, να διορθώνω και να στέκομαι με ειλικρίνεια απέναντι στην κοινωνία που υπηρετώ. Ο πολίτης αξίζει και απαιτεί, σοβαρότητα, εκτίμηση και πραγματικό σεβασμό από κάθε πολιτικό χώρο.
Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί χωρίς διαρκή λογοδοσία, χωρίς καθαρό λόγο και χωρίς τη συνέπεια εκείνων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η σχέση πολιτικής και πολίτη πρέπει να στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη διαφάνεια και στο αίσθημα ευθύνης, σε μια σταθερή υπόσχεση ότι κανένας θεσμός και κανένα πρόσωπο δεν βρίσκεται υπεράνω της κοινωνίας που καλείται να υπηρετεί.
Οι αξίες που υπηρέτησα η προστασία του περιβάλλοντος, η υπεράσπιση κάθε μορφής ζωής, η διαφάνεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, δεν εγκαταλείπονται, μεταφέρονται σε νέες προκλήσεις.
Με καθαρή συνείδηση και με σεβασμό στους πολίτες και φίλους που με εμπιστεύτηκαν, στηρίζω την προσπάθεια στον πολιτικό στίβο του νέου Πράσινου Κόμματος της Κύπρου, όπου σε συνεργασία με το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και με χιλιάδες ενεργούς πολίτες, κοινωνικές ομάδες και προσωπικότητες που μοιράζονται το ίδιο όραμα, θα επιδιώξουν να μπει η οικολογική και ανθρωποκεντρική φωνή στη νέα Βουλή με καθαρό λόγο, χωρίς βαρίδια και χωρίς συμβιβασμούς.
Όπως θα έλεγε ο Πλάτων, η Δημοκρατία απαιτεί «ψυχές που αγαπούν το κοινό καλό περισσότερο από την προσωπική ωφέλεια». Η κοινωνία ευημερεί όταν οι πολίτες και όσοι την υπηρετούν τοποθετούν το κοινό καλό πάνω από κάθε ιδιοτέλεια. Σε αυτή την αρχή στέκομαι διαχρονικά.
Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι καθήκον. Και το καθήκον σήμερα μας καλεί να ενώσουμε δυνάμεις για ένα αύριο που θα σέβεται ό,τι αναπνέει πάνω στον πλανήτη, φυτά, ζώα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους. Ένα αύριο όπου τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, της οικονομίας, της διαφάνειας, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της οικολογίας θα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και πράξεις.
Αποχωρώ από μια θέση, αλλά όχι από τον χώρο της οικολογίας. Συνεχίζω με την ίδια πίστη, την ίδια συνέπεια και το ίδιο πάθος. Συνεχίζω δίπλα σε όσους με ειλικρίνεια επιμένουν να οραματίζονται μια χώρα που να δικαιώνει τις θυσίες των πολιτών της και τον πλούτο της φύσης που μας φιλοξενεί.
Παίρνω αυτή την απόφαση με πλήρη συνείδηση του βάρους της και με το συναίσθημα ευθύνης που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος που υπηρέτησε δημόσιο ρόλο. Δεν αποχωρώ με ελαφρά καρδιά από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, αποχωρώ με την αγωνία, την αγάπη και την ελπίδα που έχω για την Κύπρο μας. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε και αξίζουμε κάτι καλύτερο, όχι ως σύνθημα, αλλά ως κοινή προσπάθεια ζωής.
Με σεβασμό, εκτίμηση και πλήρη αίσθηση της ευθύνης απέναντι στη Δημοκρατία και στην κοινωνία, συνεχίζω να υπηρετώ τον ίδιο αγώνα, απλώς από μια νέα αφετηρία. Με το ίδιο χρώμα το ΠΡΑΣΙΝΟ της ελπίδας της αναγέννησης και της προοπτικής για κάτι καλύτερο στην ζωή μας.
Καλώ όλους τους ενεργούς πολίτες, κάθε συνάδελφο και συνεργάτη που μοιράζεται την πίστη ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερο μέλλον, να συστρατευθούμε χωρίς φόβο και χωρίς αναβολές. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, την εμπειρία, το όραμα και την τόλμη μας για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δίκαιη, βιώσιμη και φιλική προς τη ζωή σε όλες τις μορφές της.
Η αλλαγή δεν έρχεται από μόνη της, έρχεται από αυτούς που αποφασίζουν να δράσουν μαζί, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση και στις επόμενες γενιές. Ας κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα, εδώ και τώρα για τις επόμενες γενιές.
Άνθρωπος
Ζώα
Φύση
Σας ευχαριστώ
Σωτήρης Χρίστου,
Τέως Αναπληρωτής πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Τετάρτη 03/12 στις 7μμ
🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί τρεις καλεσμένους που σχολιάζουν με καθαρό λόγο και χωρίς υπεκφυγές τα γεγονότα της επικαιρότητας:
🔹 Παναγιώτης Σαββίδης — Οικονομικός Αναλυτής
Αναλύει τις εξελίξεις στην οικονομία, τις προκλήσεις για τα κυπριακά νοικοκυριά και τι σηματοδοτούν τα νέα δεδομένα για την αγορά.
🔹 Ανδρέας Νικηταράς — Ομάδα Εξωτερικών Θεμάτων ΔΗΚΟ
Σε μια συζήτηση για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τις γεωπολιτικές μεταβολές και τον αντίκτυπό τους στην Κύπρο.
🔹 Γιώργος Κατσάνης — Φοιτητής Νομικής
Καταθέτει τη δική του οπτική για τα διεθνή ζητήματα και τις προκλήσεις που επηρεάζουν τη νέα γενιά.
📡 Ειδήσεις, τοποθετήσεις, αναλύσεις — χωρίς φίλτρα.
🎯 Ρεαλισμός, καθαρές απόψεις, ουσιαστικός διάλογος.
Αυτή είναι η ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
🗓️ Τετάρτη 03/12 στις 7μμ
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 7 | 05/12 στις 5μμ
Ο Νίκος Αναστασίου, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μιλά με ειλικρίνεια για όσα συμβαίνουν σήμερα στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Αναφέρεται στις ευθύνες που, κατά την άποψή του, έχει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων TAKATA και σχολιάζει το κλίμα που διαμορφώνεται πριν από τις κάλπες.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΕΔΕΚ έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την εξωστρέφεια και ανοίγει περισσότερο τον διάλογο με την κοινωνία. Μιλά για τη μετακίνηση του Απόστολου στο ΔΗΚΟ, για την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και για τη σταθερή, πατριωτική στάση του κόμματος απέναντι σε πολιτικές που οδηγούν σε διχοτόμηση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Παρασκευή 05/12 στις 5μμ
📺 «Σε Πρώτο Πρόσωπο» – γιατί αυτή τη φορά, η αλήθεια δεν θα ειπωθεί από τρίτο χέρι.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 days agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record3 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis5 days ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
#exAformis1 month agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025


