ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις
Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα συμπεράσματα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνώντας “με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό”.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αναφέρουν: “υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομης διάνοιξης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.
Το Συμβούλιο “υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”.
“Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό”, καταλήγει το ΣΕΥ.
Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Ικανοποίηση για τις αποφάσεις περί στοχευμένων μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο επίπεδο των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε γραπτή δήλωσε που εξέδωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο ΥπουργόςΕξωτερικών αναφέρει ότι “οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης”.
Σημειώνει δε ότι “η ΕΕ, με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες”.
“Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα που ενισχύει την προσπάθεια μας για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ανακοίνωσε ότι “ως σχετική συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου”.
Δένδιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε σταθερά και καθαρά
Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.
«Η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνες δίκαιο», υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας την καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά «τις πάρανομες ενέργειες» αλλά και τις αναφορές σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων και στο προσφυγικό.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ΕΕ «μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». «Πήγε ενα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό».
«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλάβαίνουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσονται και να αδιαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ “εγκατέλειψαν” τον κουρδικό λαό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την ΕΕ δεν πιστεύει “καθόλου” ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, όπως το λέει η λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η ΕΕ» είπε και ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε «δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».
Τουρκία: Παράνομη και μεροληπτική η συμπεριφορά της ΕΕ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε και καταδίκασε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικής» συμπεριφοράς της ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες».
«Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Δεν θα φορτωθούν οι πολίτες νέες φορολογίες» Σκληρή αντίδραση ΔΗΣΥ στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τη φορολογική μεταρρύθμιση
«Καμία νέα φορολογία δεν θα αποδεχτούμε γιατί επιβαρύνει το οικονομικό περιβάλλον και άμεσα ή έμμεσα θα την πληρώσουν οι πολίτες», τονίζει ο ΔΗΣΥ.
«Εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τις κυπριακές επιχειρήσεις και για την οικονομία στο σύνολό της», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Προσθέτει ότι «καμία νέα φορολογία δεν θα αποδεχτούμε, διότι επιβαρύνει το οικονομικό περιβάλλον και, αργά ή γρήγορα, το κόστος θα μετακυλιστεί στους πολίτες».
«Με την οικονομία δεν παίζουμε», συμπληρώνει ο ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας πως «μαθήματα οικονομίας από εκείνους που κατέστρεψαν τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, δεν δεχόμαστε».
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Το ΑΚΕΛ, αφού πρώτα επέλεξε τον γνώριμο λαϊκιστικό δρόμο και τη διαρκώς διχαστική του ρητορική, σήμερα ζητά τα ρέστα για τη συναινετική στάση που τήρησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, που καταθέτει προτάσεις απλώς επειδή εξυπηρετούν το προεκλογικό του αφήγημα, εμείς εργαστήκαμε για να επιτύχουμε ένα ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τις κυπριακές επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά.
Με τις τροπολογίες μας στηρίζουμε έμπρακτα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις οικογένειες με παιδιά και φοιτητές, τα νεαρά ζευγάρια και την επιχειρηματικότητα.
Καμία νέα φορολογία δεν θα αποδεχτούμε, διότι επιβαρύνει το οικονομικό περιβάλλον και άμεσα ή έμμεσα τη χρεώνονται οι πολίτες.
Με την οικονομία δεν παίζουμε. Μαθήματα οικονομίας από όσους κατέστρεψαν τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, δεν δεχόμαστε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα μέλη, νέες προτεραιότητες: Η πρώτη ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο
Στις πέντε βασικές προτεραιότητές του αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Καλωσορίζω τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Θέλω να εκφράσω για ακόμη μία φορά την εκτίμησή μου στα απερχόμενα μέλη για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει και για την αγαστή συνεργασία τους. Η Κυβέρνησή μας λειτουργεί από την πρώτη στιγμή εντός ενός σαφούς ιδεολογικοπολιτικού πλαισίου, του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Όλες οι αποφάσεις, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας εναρμονίζονται με αυτό το πλαίσιο και σε αυτό θα συνεχίσουμε».
Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία των επικείμενων εξελίξεων, ξεκινώντας από την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε λίγες μέρες, μια αποστολή που αντιμετωπίζεται ως εθνική. «Η αποστολή αυτή θα υλοποιηθεί με τρόπο που όχι μόνο θα προωθήσει περαιτέρω την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα καταδείξει και τη σημασία του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που θα έχει στις 11 του μηνός με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, επισημαίνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού και η απελευθέρωση της χώρας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Τόνισε τη στενή σύνδεση εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής: «Χωρίς ισχυρή εσωτερική πολιτική, δεν μπορείς να είσαι ισχυρός στην εξωτερική πολιτική και αντίστροφα. Η ενίσχυση όλων των παραγόντων ισχύος της χώρας, εσωτερικών και εξωτερικών, όπως εμπίπτουν στις πέντε προτεραιότητές μας, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διαπραγματευτικής μας ικανότητας στις συνομιλίες για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε: «Έχω ήδη ξεκινήσει τις συναντήσεις με τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι αύριο. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας που μας χαρακτήριζε μέχρι σήμερα, ώστε να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της εργασίας μας, να μελετάται και να εφαρμόζεται, καθώς αποτελεί το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον λαό».
Τέλος, ο Πρόεδρος υπενθύμισε τις πέντε βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλες τις αποφάσεις:
-
Άμυνα, ασφάλεια και εξωτερική πολιτική.
-
Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία.
-
Μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός του κράτους.
-
Διαφάνεια, λογοδοσία και καταπολέμηση της διαφθοράς.
-
Ευημερία της χώρας και των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.
«Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο εντάσσονται σε αυτές τις πέντε κατηγορίες», κατέληξε ο Πρόεδρος, καλωσορίζοντας και πάλι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εκφράζοντας τη βεβαιότητα για εποικοδομητική συνεργασία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φυτιρής απαντά στις φήμες για ΕΛΑΜ: «Κακοήθειες και μικροπολιτική»
«Όλα αυτά που λέγονται είναι κακοήθειες και εξυπηρετούν κάποιες μικροσκοπιμότητες και μικροπολιτική», δήλωσε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Φυτιρής, αναφερόμενος σε φήμες που τον συνδέουν με τις τάξεις του ΕΛΑΜ.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΡΙΚ «ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», ο Υπουργός υπογράμμισε: «Να θυμίσω σε όλους όσοι διαδίδουν αυτά τα σχόλια να ανατρέξουν στο σοφό τεστ του Σωκράτη», προσθέτοντας πως «άμα δεν ξέρεις την αλήθεια, άμα αυτό που λες δεν είναι καλό και δεν προσφέρει τίποτα, καλύτερα να μην το πεις».
Συνεχίζοντας, ο κ. Φυτιρής τόνισε ότι «όλα αυτά που λέγονται είναι κακοήθειες και εξυπηρετούν κάποιες μικροσκοπιμότητες και μικροπολιτική. Δεν πρόκειται να αναλωθώ άλλο, είναι η τελευταία μου λέξη».
Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κυρίως της αντιπολίτευσης σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τις επικρίσεις περί ακροδεξιάς κατεύθυνσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Εσείς περιμένατε από την αντιπολίτευση να πει θετικά λόγια για τον ανασχηματισμό; Εγώ δεν περίμενα. Άρα θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν ανέμενε από την αντιπολίτευση να μιλήσει θετικά για τον ανασχηματισμό, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία».
«Η δική μας διακυβέρνηση έχει ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα λέγονται και ακούγονται στην τρέχουσα συγκυρία ενόψει των βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος τόνισε: «Αυτός είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και χαίρομαι πραγματικά που η υπεύθυνη δημοσιονομική μας πολιτική μάς επιτρέπει να ασκούμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική, να επενδύουμε στην παιδεία, στην υγεία και στο στεγαστικό».
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
#exAformis2 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis3 weeks agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής


