Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Αναστασιάδης: Όσα δήλωσε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο.

Avatar photo

Published

on

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε χώρα και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν δράσουμε συλλογικά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε εναρκτήρια δήλωσή του στην διαδικτυακή «Υπουργική Συνάντηση για την Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», που διοργανώνεται και φιλοξενείται από το Υπουργείο Γεωργίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνησή αποφάσισε να διαθέσει το 41% του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την περίοδο έως το 2026, για μέτρα που εισάγουν καθαρότερα καύσιμα και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου.

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμμετοχή γνωστών επιστημόνων και διακεκριμένων φορέων χάραξης πολιτικής από τη γειτονική περιοχή, «αποτελεί απόδειξη, όχι μόνο του μεγέθους της απειλής που θέτει η κλιματική κρίση, αλλά και της ετοιμότητάς μας να συντονίσουμε συνέργειες και να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές».

Αναφερόμενος στην περιοχή είπε ότι χαρακτηρίζεται ως «καυτό σημείο», με τις χώρες μας να είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση, βιώνοντας ήδη τις καταστροφικές επιπτώσεις της στη γεωργία, στη δημόσια υγεία, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος και στην παροχή νερού, διαταράσσοντας έτσι την οικονομία μας και την καθημερινή μας ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς και το γεγονός ότι οι επιστημονικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η συνολική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, η Κυβέρνηση, είπε, «ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει μια περιφερειακή αντίδραση σε αυτή την πρόκληση».

Στο πλαίσιο της εν λόγω Πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Γεωργίας και ο προσωπικός ειδικός απεσταλμένος του για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, συντόνισαν το έργο των 13 Περιφερειακών Ειδικών Ομάδων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 240 επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή για την προετοιμασία και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων. Λύσεων που είναι επιστημονικά ορθές, τεχνολογικά ώριμες και οικονομικά αποδοτικές, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε αυτό το Σχέδιο σε εθελοντική βάση. Παράλληλα ανέφερε ότι οι αξιολογήσεις και οι συστάσεις πολιτικής τους, «παρέχουν τα στέρεα θεμέλια για τη Β’ φάση της Πρωτοβουλίας, ξεκινώντας από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, η αποτελεσματική εφαρμογή του οποίου θα βοηθήσει τελικώς τις χώρες μας να προωθήσουν δράσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα θα δρομολογήσουν κατάλληλους μηχανισμούς για πιο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές οικονομίες μέσω της μετάβασης σε ανανεώσιμες και καθαρότερες πηγές ενέργειας και θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και μέσα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ενώ θα παρέχουν κίνητρα σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες με στόχο την προσαρμογή και τη μετάβαση σε πράσινες και βιώσιμες τεχνολογίες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, θα στηρίξουν με διάφορους τρόπους την Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εκτός από τις συντονισμένες προσπάθειές μας για την αποτροπή των κλιματικών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην προώθηση πολλαπλών πολιτικών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σε επίπεδο ΕΕ και τη συμβολή στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της.

Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, «η Κυβέρνησή μου αποφάσισε να διαθέσει το 41% του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο έως το 2026, για μέτρα που εισάγουν καθαρότερα καύσιμα και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε χώρα, κάθε περιοχή, κάθε ήπειρο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν δράσουμε συλλογικά, προσχεδιάσουμε για τις επόμενες γενιές και δημιουργήσουμε μαζί το μέλλον στο οποίο όλοι φιλοδοξούμε να ζήσουμε».

Εξέφρασε εκτίμηση στον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή και στον προσωπικό ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητή Παπανικόλα, για το σπουδαίο έργο τους ενώ ευχήθηκε όπως καλωσορίσει τους συμμετέχοντες στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο για τη 2η Υπουργική Συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ελπίδα όπως οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και να συμφωνηθούν οι επί των μηχανισμών εφαρμογής του.

ΠΗΓΗ : reporter.com.cy

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

«Μαζί Γράφουμε Ιστορία»: Το μεγάλο ραντεβού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Κύπρο

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 day ago

THE DUEL «ΔΗΣΥ VS ΑΛΜΑ», Παρασκευή 10/04 στις 5μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 day ago

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Off the Record2 days ago

Άρον Άρον καρατόμησε Αυτόν… λόγω social!

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 days ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record2 days ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record2 days ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record3 days ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia