Την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι η πλευρά μας δεν φοβάται τις συνομιλίες. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο ΠτΔ ανέφερε πως το Ισραήλ είναι θετικό, αλλά θέτει θέματα για την ασφάλεια.
Ανθρωπιστικός διάδρομος
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα Γραφεία της ΟΕΒ για την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Ισραήλ από χθες βράδυ, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται ειδικότερα από το Ισραήλ για υλοποίηση της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζεται από διεθνείς οργανισμούς. Να θυμίσω ότι για το θέμα συζητήσαμε και με τον ΓΓ των ΗΕ και είμαστε σε επαφή με τους Οργανισμούς των ΗΕ που εμπλέκονται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα ταξίδια την περιοχή, μεταβαίνει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η αντίδραση Ισραήλ
Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζεται στο Ισραήλ η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι θετικά τα αποτελέσματα, το Ισραήλ βλέπει την ανάγκη για την ύπαρξη αυτής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Υπάρχουν κάποια θέματα που θέτει το Ισραήλ, και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει, ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας, είχε τεθεί και την πρώτη φορά που είχα μεταβεί στο Ισραήλ μετά την Αίγυπτο, έτσι ώστε να βρίσκονται στην Κύπρο και ομάδες από το Ισραήλ μαζί με τις Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ελέγχουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Μιλάμε συγκεκριμένα για τον χώρο άφιξης, την παραλαβή, τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Γάζας, για αυτό είπα ότι εμπλέκονται και τα ΗΕ διότι είναι οργανισμοί των ΗΕ που θα αναλάβουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φτάσει στη Γάζα».
Ερωτηθείς είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη που υπέβαλε συγκεκριμένο σχέδιο, έγγραφο 25 σελίδων, που αγγίζει όλες τις πτυχές. Ένα κείμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βάση και των διαβουλεύσεων που γίνονται».
Ερωτηθείς αν ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με οικογένειες ομήρων, στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείει αν και δεν γνωρίζει το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών.
Συνάντηση με τους Δικηγόρους
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν προγραμματισμένη μια εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Συμβούλιο του Παγκύπριοιυ Δικηγορικού Συλλόγου, κατά την οποία, όμως, συζητήσαμε και θέματα που άπτονται του πώς μπορούμε να φτάσουμε στον κοινό στόχο της ταχείας, αποδοτικής και αποτελεσματικής δικαιοσύνης και την απόφαση της Κυβέρνησης που θα υλοποιηθεί για τη σύσταση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Μια ιδέα για την οποία ετοιμάζουμε σχετικό προσχέδιο και θα συζητήσουμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο συγκεκριμένα επί του νομοσχεδίου, αλλά και με τους λογιστές. Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης που ήδη έχει ληφθεί και θα προχωρήσουμε».
Διορισμός απεσταλμένου
Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, έχει απορρίψει μια προσωπικότητα η τουρκική πλευρά την οποία εμείς είχαμε αποδεχθεί. Αναμένουμε την εισήγηση του ΓΓ που, όπως μας έχει αναφέρει, θα είναι τις επόμενες των ημερών και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την προσωπικότητα που θα διορίσει ο ΓΓ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.
Εμείς δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες, ξέρουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τις συνομιλίες και ελπίζω να υπάρχει ανταπόκριση και από πλευράς Τουρκίας».
Πηγή: Philenews
Comments are closed for this post.