Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανθρωπιστικός διάδρομος: Θέτει θέμα ασφάλειας το Ισραήλ – Πώς απαντά ο Πρόεδρος

Published

on

Την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι η πλευρά μας δεν φοβάται τις συνομιλίες. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο ΠτΔ ανέφερε πως το Ισραήλ είναι θετικό, αλλά θέτει θέματα για την ασφάλεια.

Ανθρωπιστικός διάδρομος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα Γραφεία της ΟΕΒ για την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Ισραήλ από χθες βράδυ, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται ειδικότερα από το Ισραήλ για υλοποίηση της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στηρίζεται από διεθνείς οργανισμούς. Να θυμίσω ότι για το θέμα συζητήσαμε και με τον ΓΓ των ΗΕ και είμαστε σε επαφή με τους Οργανισμούς των ΗΕ που εμπλέκονται στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα ταξίδια την περιοχή, μεταβαίνει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η αντίδραση Ισραήλ

Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζεται στο Ισραήλ η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι θετικά τα αποτελέσματα, το Ισραήλ βλέπει την ανάγκη για την ύπαρξη αυτής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπάρχουν κάποια θέματα που θέτει το Ισραήλ, και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει, ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας, είχε τεθεί και την πρώτη φορά που είχα μεταβεί στο Ισραήλ μετά την Αίγυπτο, έτσι ώστε να βρίσκονται στην Κύπρο και ομάδες από το Ισραήλ μαζί με τις Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ελέγχουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Μιλάμε συγκεκριμένα για τον χώρο άφιξης, την παραλαβή, τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Γάζας, για αυτό είπα ότι εμπλέκονται και τα ΗΕ διότι είναι οργανισμοί των ΗΕ που θα αναλάβουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φτάσει στη Γάζα».

Ερωτηθείς είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη που υπέβαλε συγκεκριμένο σχέδιο, έγγραφο 25 σελίδων, που αγγίζει όλες τις πτυχές. Ένα κείμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βάση και των διαβουλεύσεων που γίνονται».

Ερωτηθείς αν ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με οικογένειες ομήρων, στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείει αν και δεν γνωρίζει το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Συνάντηση με τους Δικηγόρους

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν προγραμματισμένη μια εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Συμβούλιο του Παγκύπριοιυ Δικηγορικού Συλλόγου, κατά την οποία, όμως, συζητήσαμε και θέματα που άπτονται του πώς μπορούμε να φτάσουμε στον κοινό στόχο της ταχείας, αποδοτικής και αποτελεσματικής δικαιοσύνης και την απόφαση της Κυβέρνησης που θα υλοποιηθεί για τη σύσταση ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Μια ιδέα για την οποία ετοιμάζουμε σχετικό προσχέδιο και θα συζητήσουμε με τον Δικηγορικό Σύλλογο συγκεκριμένα επί του νομοσχεδίου, αλλά και με τους λογιστές. Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης που ήδη έχει ληφθεί και θα προχωρήσουμε».

Διορισμός απεσταλμένου

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, έχει απορρίψει μια προσωπικότητα η τουρκική πλευρά την οποία εμείς είχαμε αποδεχθεί. Αναμένουμε την εισήγηση του ΓΓ που, όπως μας έχει αναφέρει, θα είναι τις επόμενες των ημερών και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την προσωπικότητα που θα διορίσει ο ΓΓ, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εμείς δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες, ξέρουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από τις συνομιλίες και ελπίζω να υπάρχει ανταπόκριση και από πλευράς Τουρκίας».

Πηγή: Philenews

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 hour ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 hours ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 hours ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ6 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record8 hours ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record9 hours ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Iran: regime change is a slogan, not a plan

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Εκδήλωση Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τις εκποιήσεις: Παρουσίαση κοινοβουλευτικών προτάσεων

Off the Record1 day ago

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Off the Record1 day ago

Ο εξοστρακισμός της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Behind Politics4 weeks ago

Behind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ

#exAformis4 weeks ago

#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

Off the Record3 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Κάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ

Off the Record4 weeks ago

Βελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Η δύσκολη εξίσωση ενός πολιτικού τριγώνου: Το στρίμωγμα της Ειρήνης από ΑΚΕΛ και η ανατίναξη γεφυρών από Οδυσσέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για αθώωση Συλλούρη-Τζιοβάνη: «Πολύ αρνητική απόφαση για την κατηγορούσα Αρχή»

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia