ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η “Δηκοποίηση” του κυπριακού κομματικού συστήματος
του Π. Κυρατζή
Τις προηγούμενες δεκαετίες ασκείτο έντονη κριτική από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς (ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) εναντίον του ΔΗΚΟ για το γεγονός ότι συνεργαζόταν πότε με το ένα και πότε με το άλλο έτσι ώστε να συμμετέχει στις διάφορες κυβερνήσεις. Η κριτική αυτή στηριζόταν στο γεγονός ότι το ΔΗΚΟ δεν είχε ισχυρές ιδεολογικές θέσεις κάτι που ήταν αληθινό. Πέραν από τις εναλλαγές του επίσημου ΔΗΚΟ είχε παρατηρηθεί και το φαινόμενο όταν ο υποψήφιος πρόεδρος που επέλεγε να στηρίξει η ηγεσία του δεν ανήκε στο ΔΗΚΟ κάποια από τα στελέχη του έκαναν τις δικές τους συμφωνίες με τον αντίπαλο υποψήφιο και έφευγαν από το ΔΗΚΟ ή και δημιουργούσαν τα δικά τους πρόσκαιρα κόμματα.
Η κριτική αυτή στηριζόταν στο γεγονός ότι το ΔΗΚΟ δεν είχε ισχυρές ιδεολογικές θέσεις κάτι που ήταν αληθινό
Χαρακτηριστική περίπτωση οι προεδρικές του 1998 όταν το ΔΗΚΟ υποστήριξε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Γιώργο Ιακώβου και οι Αλέξης Γαλανός, Ντίνος Μιχαηλίδης και άλλοι πήγαν με τον Γλαύκο Κληρίδη. Το φαινόμενο αυτό επεκτάθηκε αρχικά σε ολόκληρο τον ενδιάμεσο χώρο. Τα χρόνια πέρασαν, ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε και οι ιδεολογικές θέσεις τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς ξεθώριασαν. Άρχισαν έτσι σιγά –σιγά να παρουσιάζονται φαινόμενα παραγοντισμού όπως τα χαρακτήρισαν τόσο στον ΔΗΣΥ αλλά και στο ίδιο το ΑΚΕΛ. Έτσι σήμερα καθώς το κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια πορεία πολιτικής και ιδεολογικής αποσύνθεσης παρατηρούμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα στελέχη να κινούνται με προσωπικές ατζέντες και να στηρίζουν διαφορετικές προσωπικότητες για εν δυνάμει υποψήφιους των κομμάτων τους. Στην ουσία έχει επέλθει η δηκοποίηση όλων των πολιτικών κομμάτων στον άλφα ή τον βήτα βαθμό. Αυτό αποτελεί τον προάγγελο της διάλυσης ή και της ανασύνθεσης τους όπως και τη δημιουργία νέων κομμάτων και κινημάτων.
Έτσι σήμερα καθώς το κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια πορεία πολιτικής και ιδεολογικής αποσύνθεσης παρατηρούμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα στελέχη να κινούνται με προσωπικές ατζέντες και να στηρίζουν διαφορετικές προσωπικότητες για εν δυνάμει υποψήφιους των κομμάτων τους.
Η Συμμαχία Πολιτών του Γ. Λιλλήκα δεν υπάρχει πλέον. Η Αλληλεγγύη της Ελ. Θεοχάρους είναι μία ταμπέλα. Ότι υπάρχει από την ΕΔΕΚ έχει στην ουσία τριχοτομηθεί. Φυγόκεντρες δυνάμεις υπάρχουν ήδη στη νεότευκτη και επαμφοτερίζουσα ΔΗΠΑ του Μ. Καρογιάν. Μία ενδεχόμενη ήττα στις προεδρικές της επόμενης χρονιάς αναμένεται να κλονίσει συθέμελα ακόμα και τον ΔΗΣΥ όπου η μάχη της διαδοχής του Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αρχίσει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα στο ολοένα συρρικνούμενο ΑΚΕΛ. Η εμφάνιση ενός κυπριακού ΚΚΕ παραμένει ο διαρκής φόβος της ηγεσίας του. Οι προεδρικές εκλογές του 2023 έχουν σίγουρα το ενδιαφέρον τους. Όμως αυτή τη φορά η επόμενη μέρα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον!!
EKLOGES2026
Βουλευτικές 2026: Όλα έτοιμα για την υποβολή υποψηφιοτήτων στην Κύπρο
Για κάθε υποψηφιότητα κατατίθεται ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ
Όλα είναι έτοιμα για την υποβολή των υποψηφιοτήτων μεθαύριο για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Γενικός Έφορος Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου. Εκκρεμότητες, είπε, δεν υπάρχουν, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για περιπτώσεις υποψηφίων που βρίσκονται υπό διερεύνηση, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου εξετάζεται από τη Νομική Υπηρεσία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό υποψηφίου του κινήματος Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του Συντάγματος, δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τις Βουλευτικές έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχει στερηθεί της εκλογιμότητας κατόπιν απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος και δεν πάσχει από διανοητική νόσο που να τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του ως βουλευτής.
Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στους οικείους Εφόρους Εκλογής μεθαύριο, Τετάρτη 6 Μαΐου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 12:30 το μεσημέρι, ανέφερε. Για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας θα υποβληθούν στην αίθουσα τελετών Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος» Ιεράς Μονής Κύκκου, για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, για την εκλογική περιφέρεια Λάρνακας στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, για την εκλογική περιφέρεια Πάφου στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, για την εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου (Παραλίμνι) και για την εκλογική περιφέρεια Κερύνειας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι υποψηφιότητες για τους αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε, θα υποβληθούν την ίδια μέρα στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Βασιλείου υπενθύμισε ότι κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται εγγράφως και υπογράφεται από 4 εκλογείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας, εκ των οποίων οι δύο υπογράφουν ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο ως υποστηρίζοντες. Για κάθε υποψηφιότητα κατατίθεται ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ.
Ο υποψήφιος, ανέφερε, υπογράφει επίσης δήλωση ότι κατέχει τα προσόντα εκλογιμότητας που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΚΥΠΕ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 04/05 στις 7μμ
Με την εκλογική αναμέτρηση να βρίσκεται προ των πυλών και την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει, η εκπομπή «Εκλογές 2026» ανέδειξε τα ζητήματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Μίκη Κασάπη, εστιάζοντας στις πολιτικές εξελίξεις της τελικής ευθείας προς τις κάλπες.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Παναγιώτης Ευαγγελίδης (ΑΛΜΑ, Λάρνακα), Κωνσταντίνος Παμποσκής (ΕΛΑΜ, Λεμεσός) και Πάρης Πιττάκαρας (ΕΔΕΚ, Λεμεσός), οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί σειράς πολιτικών θεμάτων.
• Μπορεί το ΑΛΜΑ να φέρει την αλλαγή που επιδιώκει με τα ίδια πρόσωπα και με μεταγραφές από άλλους πολιτικούς χώρους;
• Είναι το ΕΛΑΜ ένα δημοκρατικό κόμμα και ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή της ηγεσίας του;
• Πώς μπορεί η ΕΔΕΚ να πείσει τη νεολαία ότι είναι ένα ιστορικό κόμμα;
• Αποτελεί το ΑΛΜΑ ένα μονοθεματικό κόμμα που επικεντρώνεται κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς;
• Για ποιο λόγο αφαιρέθηκε ο Κυριάκος Σάββα από το ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ;
• Ποια κριτική ασκεί η ΕΔΕΚ στη διαχείριση της κ. Παναγιώτου στα ζητήματα που εμπίπτουν στο Υπουργείο της.
• Ποιες είναι οι θέσεις του ΑΛΜΑ για το Κυπριακό;
• Πώς αξιολογεί το ΕΛΑΜ την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη;
• Θεωρεί το ΕΛΑΜ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες;
• Ποια μέτρα προτείνουν τα κόμματα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος;
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και τα κρίσιμα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν ενόψει των εκλογών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Δήμος Λατσιών–Γερίου: Σχέδιο, έργα και η επόμενη μέρα | Σάββατο 02/05 στις 7μμ
Η δημοτική διακυβέρνηση στο επίκεντρο, σε μια συζήτηση με ουσία και ξεκάθαρες τοποθετήσεις.
Στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ο Δήμαρχος Λατσιών–Γερίου Χρίστος Πιτταράς, ο Αντιδήμαρχος Λατσιών Κυπριανός Φιλίππου και ο Αντιδήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ανοίγοντας τα χαρτιά τους για τα έργα που προχωρούν, τις προκλήσεις που παραμένουν και το σχέδιο ανάπτυξης του Δήμου.
👉 Στο τραπέζι τέθηκαν όλα:
• Η καθημερινότητα των πολιτών
• Οι υποδομές και τα έργα που αλλάζουν την πόλη
• Τα προβλήματα που ζητούν άμεσες λύσεις
• Οι αποφάσεις που καθορίζουν το αύριο
Μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς περιστροφές — εκεί όπου η τοπική αυτοδιοίκηση συναντά την πραγματικότητα των πολιτών.
📺 Δείτε ολόκληρη την εκπομπή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.
-
Off the Record4 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 days agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
voulitv3 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 31/03 στις 7μμ

